123 456 7890

Tiivistahtinen Veikkausliiga jatkuu sunnuntaina 26.7. klo 18:30, kun SJK matkustaa Savoon, hallitsevan Suomen mestari KuPS:n vieraaksi. Ottelu näkyy kotikoneilta Ruutu-palvelusta ja Seinäjoella Vekseli Plazassa.

Kuopion Savon Sanomat Areenalla on covid-19-rajoitukset voimassa ja paikalle omilla kyydein mahdollisesti matkaavien yksittäisten SJK-kannattajien, kannattaa ostaa liput ennakkoon tästä linkistä. SJK-väki sijoittuu paikan päällä Päätykatsomoon.

SJK matkustaa Suomen mestarin kotikentälle kirvelevä tappio niskassaan, kun se menetti keskiviikkona Helsingissä jo hallussa olleen tasapelin aivan ottelun viimeisellä kosketuksella. Lisäksi tappio oli toinen perättäinen, joten se kirpaisee sitäkin enemmän. KuPS puolestaan ei ole hävinnyt vielä kertaakaan, ja se on voittanut viidestä pelaamastaan ottelusta kolme, ja tasannut pisteet kahdesti. KuPS johtaakin sarjaa pisteen erolla FC Interiin, ja kahden pisteen erolla HJK:hon.

Oltiin koko joukkueena pettyneitä keskiviikon IFK-peliin. Ja oikeastaan se lopun maali alleviivasi vain sitä mikä piti siinä paikkaansa, että me emme pelanneet riittävän hyvää peliä. Pojat teki uskomattoman upean työn siinä, että ne tuli pelissä tasoihin, ja pistettiin uusi vaihde silmään, kun oltiin miehen verran alivoimalla. Mutta kokonaisuutena se meidän peliesitys ei vaan ollut hyvä. Me ei uskallettu pelata meidän omaa peliä, vaikka siinä oli kaikki mahdollisuudet, kommentoi SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaara viime keskiviikon HIFK-vierasottelua.

Mutta nyt sitten, kun harjoitellaan asioita, niin tänään saatiin sitten harjoituksissa jo pelaajien suupielet ylöspäin. 

Se on tärkeintä tässä. Että ymmärretään, että surkuttelusta ei ole meille mitään hyötyä. Meidän pitää nyt mennä Kuopioon, kovimman mahdollisen haasteen eteen ja se on mielestäni mahtavaa, sillä nyt me nähdään keitä me ollaan. KuPS on varmaan kovin mahdollinen mittari ja jos menet sinne yhtään henkisesti huonossa tilassa, etkä ole päässyt yli edellisestä, niin kyyti voi siellä olla tosi kylmää, sanoo Honkavaara.

Meidän pitää kerätä itsemme. Siitä urheilussa on kysymys. Kääntää huomio positiivisiin asioihin, sillä positiiviset asiat antaa paljon enemmän voimaa kuin negatiiviset. Se on se isoin juttu, mikä meidän pitää yhdessä tehdä. Valmentaja ei voi aina tehdä sitä pelaajien puolesta. Joskus se onnistuu, mutta ei aina. 

Me ollaan kuitenkin aloitettu kausi ihan hyvin, ja nyt olemme pelanneet kaksi peliä vähän huonommin. Ja niistäkin olisimme voineet saada jotain. Olemme saaneet mitä olemme tilanneet. Turha sitä on suurennella tai pienennellä. Se on mitä on, korostaa Honkavaara.

Honkavaaralle sunnuntain vastus on varsin tuttu, sillä Honkavaara juhli Suomen mestaruutta viime kauden päätteeksi KuPS:n kanssa, ennen siirtymistään SJK:n peräsimeen. Viime kaudella SJK oli kuitenkin ainoa joukkue, joka onnistui voittamaan KuPS:n kotikentällään. Kesäkuun alussa pelatun ottelun voittomaalin teki Denys Oliinyk, Joonas Sundmanin keskityksestä. Tuo tappio on myös KuPS:n viimeisin kotitappio.

Muistan hyvin sen pelin. SJK tuli siihen peliin vähän eri taktiikalla ja Oliinyk puski pallon etutolpalta sisään. Muistan kuinka me vähän yllätyimme silloin heidän taktiikastaan, kun SJK tuli niin passiivisesti peliin. Se ei ollut kaunista futista, mutta se osoitti juuri sen, että mitä jalkapallossa joskus pitää tehdä voittaakseen, muistelee Honkavaara.

Se sopii hyvin sunnuntain vastustajaankin. KuPS:a kritisoidaan nyt siitä, että onko se heidän pelitapansa kaunista pelaamista. Se on mielestäni ihan turhaa kritiikkiä, sillä ei KuPS yritä tehdä mitään kaunista peliä. Eivät he yritä tehdä mitään pitkiä syöttöketjuja tai hallita palloa. He pyrkivät hallitsemaan peliä ja paineistamaan vastustajaa, pistää paineen ylös ja pistää palloa nopeasti vaara-alueelle ja sen ne tekee hyvin. He ovat sarjan kärjessä, joten pulinat pois, sanoo Honkavaara.

Minun tehtäväni on valmistaa pelaajani siihen, että mitä on tulossa. Tästä ei tule mitään taktista ja hidasta pallojen siirtelyä. Tästä tulee vähän erilainen peli. Minun pitää saada meidän pelaajat siihen moodin, että he ymmärtää mitä on tulossa ja miten pelataan tätä peliä oikeassa henkisessä tilassa. Tyylipisteitä ei jaeta. Vastustaja ei niitä ainakaan ole hakemassa. He hakevat vain tulosta, muistuttaa Honkavaara vielä lopuksi.

Tuttu seura on vastassa myös SJK-hyökkääjä Ariel Tuco Ngueukamille, joka oli hänkin vielä viime kaudella KuPS:n pelaaja. Tuco avasi Veikkausliigan maalitilinsä viime keskiviikon tappiopelissä, tultuaan kentälle vaihdosta.

On tietenkin kiva saada maalitili auki, mutta enemmän ajattelen joukkuetta. Me tarvitsemme voittoja ja olisi ollut paljon kivempaa tehdä voittomaali, sanoo Tuco. 

Mutta aiomme nostaa tasoamme, ja aiomme ottaa voittoja. Olisi mukava tehdä heti sunnuntaina voittomaali KuPS:n verkkoon, mutta sielläkin minulle on paljon tärkeämpää, että joukkue voittaa. Ei se että teenkö itse maalin. Me tarvitsemme sieltä hyvän tuloksen, Tuco jatkaa.

SJK julkisti perjantaiaamuna tehneensä pelaajasopimuksen Uuden-Seelannin maajoukkueessakin pelanneen puolustaja Nikko Boxallin kanssa. Boxall pelasi hänkin Kuopiossa vielä kaudella 2017 ja oli voittamassa SM-hopeaa tuolla kaudella.

Boxall on siten myös erittäin tuttu pelajaa Honkavaaralle, mutta hän on tuttu myös SJK-maalivahti Walter Viitalalle, joka pelasi Boxallin joukkuekaverina Tanskan Viborgissa kaudella 2018. Viitala puolestaan teki debyyttinsä Veikkausliigassa SJK:n maalilla viime keskiviikkona.

Oli mielettömän kiva tehdä viimein debyytti SJK-paidassa. Olen Töölöstä kotoisin ja siellä oli koko perheeni katsomassa. Mutta tulos oli tottakai erittäin kova pettymys, mutta siitä pitää ottaa opiksi nopeasti. Nyt vastaan tulee varmaan sarjan kuumin joukkue tällä hetkellä, joten siitä tulee kova koitos, kommentoi Walter Viitala.

Hienoa, että saadaan Boxall tänne. Saadaan laadukas pelaaja ja odotan innolla, että päästään taas pelaamaan yhdessä. Olemme kuitenkin pelanneet monta peliä hänen kanssaan ja tiedän tarkkaan mitä hän osaa, Viitala kertoo.

Veikkausliigan kamppailu KuPS – SJK sunnuntaina 26.7. klo 18:30.

Arne Erlandsenin KuPS

Rehellisesti sanottuna uusi KuPS päävalmentaja, norjalainen Arne Erlandsen, ei ole koskaan pyrkinyt viihdyttämään ketään jalkapallollaan, eikä siihen ole myöskään tarvetta. Erlandsen on kotimaassaan tunnettu valmentajana, joka saa tuloksia aikaan nopeasti. Pelityyli on hänen joukkueissaan aina ollut varsin suoraviivainen, ylhäältä alkavaa kovaa prässiä ja taidon sijasta on joukkueen pohja haettu kovasta kunnosta. Näin on myös KuPS:ssa, missä juuri koko joukkueen yhtenäinen prässäys ylhäältä, on ollut toistaiseksi myrkkyä muille joukkueille.

60-vuotias Erlandsen on valmentanut urallaan pitkään itselleen rakasta Lillestrømia Norjan pääsarjassa sekä lyhyemmissä pätkissä mm. Ruotsin suurseura IFK Göteborgia sekä Norjan Ham-Kamia, Mossia ja Fredrikstadia. Uran suurin saavutus valmentajana on vuoden 2001 hopeamitali Lillestrømin kanssa sekä saman seuran kanssa toisella pestillä saavutettu Norjan cup-mestaruus 2017.

KuPS:n peli on ollut äärimmäisen tehokasta hänen alaisuudessaan. Viidessä pelaamassaan Veikkausliiga-ottelussa, KuPS ei ole hävinnyt vielä kertaakaan, eikä se ole itseasiassa päästänyt kuin yhden maalin, Honkaa vastaan pelatussa vierasottelussa. Ottelu päättyi 1-1 tulokseen. Ilvestä vastaan KuPS menetti vieraissa myös pisteitä, kun kohtaaminen päättyi 0-0 tulokseen. Muut kolme ottelua se on voittanut yhteismaalein 7-0.

Kova on myös KuPS:n pelaajaluettelo. Ja se vahvistui entisestään, kun viime kauden päätteeksi mestarina maailmalle lähtenyt Petteri Pennanen teki paluun siirtoikkunan auetessa. Viime kaudella joukkueen kapteenina toiminut keskikenttäpelaaja Pennanen, pelasi jo viime keskiviikkona 3-0 voittoon päättyneessä FC Lahti-ottelussa. Toinen paluumuuttaja on laitahyökkääjä Urho Nissilä, joka palasi kasvattajaseuraansa lainasopimuksella Belgian Zulte-Waregemista. Heidän lisäkseen ehdottomasti mainitsemisen arvoinen pelaaja on Ilmari Niskanen, joka on yksi alkaneen kauden tähtiä. Samoin isokoinen ja nopea laitapelaaja Aniekpeno Udoh sekä keskikentän keskustassa häärivä, USA:n MLS:ssa meritoitunut ghanalainen Bismark ”Nana” Boateng, ovat todella kovia vahvistuksia Suomen sarjoihin.

Varmuudella sunnuntaina riveistä puuttuu nuori portugalilainen Pedro Vitor, joka loukkaantui alkuviikosta seuran omissa harjoituksissa ja hän on sivussa koko loppukauden. Hän ehti pelata neljässä ottelussa. Sivussa on lisäksi maaliahne hyökkääjä Lucas Rangel sekä keskikenttäpelaajat Tommi Jyry ja Issa Thiaw.

Nikko Boxall saattaa olla heti mukana reissussa

Perjantaina SJK julkisti puolustaja Nikko Boxallin sopimuksen. Vielä ei ole varmaa, että saako Boxall pelata sunnuntaina ottelussa, mutta jos rekisteröintipaperit saadaan Palloliitosta ajoissa, on Boxall pelikunnon puolesta valmis tositoimiin välittömästi. Hän kuitenkin pelasi vielä viime viikolla Tanskassa Viborg FF:n paidassa Vejle BK:ta vastaan 1-1 tulokseen päättyneessä ottelussa. Tanskankin sarjat pysäyttäneen koronatauon jälkeen, hän on pelannut kaikkiaan kuusi sarjaottelua ja onnistunut kertaalleen niissä maalinteossa.

Boxallille olisi tarvetta, sillä SJK menettää tästä ottelusta pelikiellon vuoksi puolustuksesta Tero Mäntylän. Mäntylä sai keskiviikkona kaksi keltaista korttia ja on siten pelikiellossa yhden ottelun. Jo aiemmin SJK menetti puolustuksesta SJK Akatemian Ykkösen pelissä loukkaantuneen Samba Bengan ja brasilialaistoppari José Nadsonin sopimus purettiin yhteisymmärryksessä. Lisäksi laitapuolustaja Niko Markkula loukkaantui kotiottelussa viime viikolla ja on sivussa vielä ainakin tästä ottelusta.

SJK voinee nostaa mukaan SJK Akatemiasta nuoren Sami Sipolan, joka ei voi pelata SJK Akatemian omassa sarjaottelussa perjantaina VPS:aa vastaan. Sipola on pelikiellossa siinä ottelussa, mutta nuorena pelaajana, on pelikelpoinen jo sunnuntaina. Sipola toisi ainakin levenneitä jalkoja, sillä hän ei ollut saman pelikiellon vuoksi mukana myöskään keskiviikkona SJK:n vierasottelussa HIFK:a vastaan. Myös alkukaudesta mukana pelannut Matias Vainionpää, tehnee paluun kokoonpanoon, missattuaan keskiviikon ottelun.

Viime keskiviikkona SJK-paidassa teki oman Veikkausliigadebyttinsä Meksikon entinen maajoukkuemies Dárvin Chávez. Chávez missasi kauden kolme ensimmäistä ottelua loukkaantumisen vuoksi, mutta on nyt täysillä mukana. SJK:lla ei ole Mäntylän lisäksi muita pelikieltoja tai muita loukkaantumisia.

Sunnuntain jälkeen SJK:n seuraava ottelu on lauantaina 1.8. klo 17:00 ja silloin Seinäjoen OmaSp Stadionille saapuu sarjanousija FC Haka. Ottelun ennakkoliput myynnissä SJK Shopissa ja Lippu.fi-kanavissa.