123 456 7890

Pallo potkaistaan viimeinen peliin Seinäjoen OmaSp Stadionilla maanantaina 3.5. klo 18:30, kun SJK kohtaa Veikkausliigan avausottelussaan KTP:n. Ottelu joudutaan pelaamaan kuitenkin ilman yleisöä, vaikka SJK on pyrkinyt käymään aktiivista keskustelua Länsi-Suomen Aluehallintoviraston kanssa, yrittäen löytää keinoa saada yleisö mukaan otteluun.

Länsi-Suomen AVI pysyy kuitenkin päätöksessään, että ottelutapahtumassa saa olla tällä hetkellä paikalla enintään 20 henkilöä. Rajoitus koskee myös OmaSp Stadionin piha-alueita ottelutapahtuman aikana. Tästä päätöksestä johtuen, SJK joutuu aloittamaan kautensa ilman kotiyleisön tukea. SJK pahoittelee tilannetta, ja seura on tarjonnut sähköpostitse kaikille kausikorttilaisilleen ilmaisen katselukoodin toukokuun ajaksi Ruutu-palveluun.

Ruutu-palvelu näyttää kaikki Veikkausliigan ottelut kaudella 2021 ja katselukoodilla voi katsoa myös muiden joukkueiden ottelut. SJK jatkaa keskusteluyhteyttä AVI:n kanssa, jotta kauden muihin tuleviin otteluihin yleisöä saadaan. Löydät maanantain ottelun Ruutu-palvelusta, tästä linkistä.  Lähetys alkaa OmaSp Stadionilta klo 18:15.

Veikkausliiga kuitenkin viimein alkaa ja sitä on ehditty odottaa siitä lähtien, kun viime kausi jäi kesken syksyllä. SJK lähtee kauteen tavoitteenaan europaikka kaudelle 2022, mikä tarkoittaa sijoittumista vähintään neljän parhaan joukkoon.

Kyllä me ollaan odotettu hartaasti nyt tätä kauden avausta. Se on pyörinyt mielessä jo jonkin aikaa, myöntää päävalmentaja Jani Honkavaara. 

Vastaan tuleva Kotka on vieläkin ehkä vähän rakentamisvaiheessa. Tuntuu, että koko tämän pre-seasonin he ovat rakentaneet joukkuetta vielä. Ja vähän tuntuu, että heillä on vielä prosessi ikään kuin vaiheessa. Eli vähän samalla tavalla kuin meillä oli vielä tuossa alkutalvesta. Hekin pelasivat aiemmin kolmen alakerralla, ja ovat sitten nyt menneet neljän alakertaan. Apuvalmentajakin on vaihtunut siellä ja muuta sellaista. Mutta joka tapauksessa näkee, että siellä on meritoituneita pelaajia. On Dave Ramadingaye, Johnny Laaksonen, Aleksi Tarvonen ja Antti Mäkijärvi, sekä ulkomaalaispelaajia. Siellä on tietyllä tavalla siten rutiinia. Se on mielenkiintoinen joukkue nähdä, Honkavaara pohtii.

Totta kai me aina kunnioitamme vastustajaa, ja tarkkailemme vastustajan hyvin. Mutta tuntuu, että tässä avauspelissä meidän pitää enemmän keskittyä omaan itseemme ja omaan tekemiseemme. Kotka voi olla arvaamaton, eli siksi meidän pitää keskittyä itseemme. Meidän pitää uskaltaa pelata omaa juttuamme.

Viime vuonna TPS-peli oli hyvä esimerkki. Me pelasimme tosi hyvin ja tehtiin maali, mutta tuntui, että loppuaika pelättiin, että he tasoittavat tai odotettiin, että peli päättyy. Nyt pitää vain uskaltaa, ja uskoa omaan peliin loppuun asti. Se tuo sitten positiivisuutta myös loppukautta kohden, muistuttaa Honkavaara.

Yleisöä ei peliin nyt saada joukkueen tueksi, mutta tähän joukkue on varmaan jo talven aikana tottunut?

On siihen vähän jo tottunut, mutta olisi se kiva kyllä saada yleisö paikalle. Näissä on vähän semmoista treenimatsin tuntua aina välillä kuitenkin. Viime vuonnakin oli alusta lähtien yleisöä peleissä, vastaa Honkavaara.

SJK:n viimeisistä harjoitusotteluista on puuttunut muutamia pelaajia pienten kolhujen tai lepuutuksen vuoksi. Lisäksi maalivahti osastolla on ollut välillä molemmat Jesse Öst ja Walter Viitala sivussa, joten SJK hommasi kolmanneksi maalivahdiksi mukaan helsinkiläisen nuoren Salifu Senghoren, joka täydentää SJK:n maalivahtiosaston. ”Sakke” lempinimellä tunnettu 20-vuotias Senghore, on jo pelannut SJK:n maalilla kahdessa harjoitusottelussakin. Lisäksi Öst on mukana jo harjoituksissa normaalisti.

Meillä on sivussa varmuudella edelleen vain Walter Viitala, Mehmet Hetemaj ja Tero Mäntylä. Daniel Håkansilla ei ole ollut mitään vammaa, ja Joonas Lepistökin on tullut mukaan harjoituksiin vailla tuntemuksia. Jesse Öst on myös pelikuntoinen, mutta samalla pitää sanoa, että ”Sakke” on ollut yllättävän hyvä harjoituksissa. Hänellä on hyvä asenne, persoonallinen ja kilpailullinen. En olisi yhtään huolissani, jos hän pelaa, sanoo Honkavaara vielä lopuksi pelaajatilanteesta.

Kauden 2021 näkymiä käsiteltiin myös perjantaina 30.4. ilmestyneessä Nottajoki-podcastin spesiaalijaksossa, jossa käydään läpi SJK:n tilanteen lisäksi kaikki tulevat vastustajat joukkue kerrallaan. Lisäksi lauantaina aamupäivällä ilmestyneessä toisessa Nottajoki-podcastin jaksossa, käydään tunnelmia läpi englanniksi ja haastattelussa on SJK:n kapteenistoon kuuluva Nikko Boxall. Pääset kuuntelemaan Nottajoki-podcastia Podbeanissa tai Spotifyssa.

Veikkausliigan ottelu SJK – KTP maanantaina 3.5. klo 18:30 OmaSp Stadionilla. Ottelu näkyy suorana Ruutu-palvelusta. Median edustajille akkreditointi on ehdoton, ja se tulee tehdä sähköpostitse osoitteeseen lari.paski@sjk.fi viimeistään maanantaina 3.5. klo 10:00 mennessä. Median määrä ottelutapahtumassa on rajattu ja tapahtumassa noudatetaan tarkkoja ohjeistuksia koronatilanteesta johtuen.

SJK:n seuraava kotiottelu on jo ensi perjantaina 7.5. klo 18.30, kun OmaSp Stadionille saapuu Helsingin IFK. Kausikortit kaudelle 2021 ovat myynnissä Lippu.fi-kanavissa sekä SJK Shopissa, joka aukeaa jälleen maanantaina 3.5. Löydät kaikki SJK:n ottelut SJK:n nettisivujen Ottelut-kohdasta.

SJK kiittämässä kannattajiaan kaudella 2020. Avausottelu kaudella 2021 joudutaan pelaamaan ilman yleisöä, mutta kannattajat ovat hengessä joukkueen tukena.

Maanantaina vastassa sarjanousija KTP

SJK on pelannut vuosien saatossa useampaan kertaan KTP:ta vastaan Ykkösessä ja Veikkausliigassa. Viimeisimmät kohtaamiset olivat Veikkausliigassa, SJK:n mestaruuskaudella 2015, jolloin SJK voitti kahdesti ja kertaalleen pelattiin tasan. KTP on voittanut SJK:n viimeksi kaudella 2013 Ykkösessä, kun SJK kaatui Seinäjoen Keskuskentällä 1-0 luvuin. OmaSp Stadionilla SJK ja KTP eivät ole kohdanneet vielä koskaan, mutta Seinäjoella KTP ehti viimeksi vierailla kuitenkin viime kaudella 2020, kun se pelasi Ykkösessä SJK Akatemiaa vastaan, ja voitti ottelun 3-0 luvuin. Siten OmaSp Stadionkaan ei ole heille täysin vieras paikka.

Kotkan Työväen Palloilijat, kuten seuran koko perinteinen nimi kuuluu, on jo vanha seura ja sillä on hallussaan kaksi Suomen mestaruuttakin 50-luvulta. KTP:lla on myös neljä Suomen Cupin voittoa ja niistä viimeisin vuonna 1980. Perinteitä Kotkassa on vielä tuotakin enemmän, sillä KTP:n edeltäjä Kotkan Riento on perustettu jo vuonna 1906. Suomi ei ollut silloin vielä edes itsenäinen maa. KTP syntyi, kun osa Rientolaisista halusi perustaa uuden seuran vuonna 1927. Molemmilla seuroilla on ollut kuitenkin samat vihreävalkoiset värit.

Viime kauden päätteeksi Veikkausliigaan noussut KTP on povattu kaikissa ennustuksissa ja asiantuntijoiden arvioissa sarjan häntäpäähän, ja päävalmentajalla, virolaisella Argo Arbeiterilla, onkin kova työ pitää KTP liigassa. Nousun jälkeen se menetti tärkeän palan puolustusta, kun katalonialainen Ruxi vaihtoi kilpailijajoukkue AC Oulun riveihin. SJK:ssakin kaudella 2019 piipahtanut Zakaria Beglarishvili palasi Viroon ja toinen virolainen, Hindrek Ojamaa, jätti niin ikään seuran. Kumpikaan ei tosin onnistunut aivan toivotulla tavalla KTP:ssa. Seurasta on silti lähtenyt myös enemmän tai vähemmän hyvissä merkeissä talven aikana kakkosvalmentaja ja seuran työntekijöitä. Samoin AC Ouluun siirtynyt Ruxi on puhunut talvella olleensa pettynyt seuran toimintaan edellisellä kaudella. Totta tai ei, niin joka tapauksessa perinteissä seurassa on ollut talvella myös hieman turbulenssia.

Kotkassa uskotaan kuitenkin sarjapaikkaan vakaasti, ja joukkueeseen on hommattu lähtijöiden tilalle uusia vahvistuksia. Yksi tärkeimmistä on kokenut Johannes Laaksonen, entinen SJK-ikoni jopa, joka kävi SJK:n jälkeen ensin Norjassa, mutta palasi takaisin Suomeen viime kaudeksi IFK Mariehamnin riveihin. Maarianhaminassa Laaksosen kausi ei saanut missään vaiheessa kuitenkaan tuulta alleen ja myös loukkaantumiset kiusasivat SJK:ssa myös kannattajien Kloppien Kannun voittanutta keskikenttäpelaajaa. Paluu hänen kasvattajaseuransa KTP:n paitaan, voi kenties tuoda jälleen uuden nosteen Laaksosen uralle. Harmillista, että maanantain ottelussa ei nähdä koronarajoituksien vuoksi paikalla SJK:n kannattajia, jotka olisivat taatusti ottaneet ”Johnnyn” suurella lämmöllä vastaan OmaSp Stadionilla.

Laaksosen lisäksi, KTP:lla on ennestään keskikentälle joukkueen johtohahmoihin kuuluva David Ramadingaye ja Antti Mäkijärvi, jotka molemmat ekevät kovasti töitä joukkueen eteen. Mäkijärven kohdalla myös hänen vapaapotkunsa ovat vaarallinen ase.

Hyökkäyspää on kuitenkin tällä hetkellä isoin osa-alue, joka tuottaa huolta niin KTP:n kannattajille, kuin valmennuksellekin. Kaikissa talven otteluissa, KTP on tehnyt vain seitsemän maalia kymmenessä ottelussa. Talven aikana KTP on muutenkin voittanut vain kaksi ottelua. Harjoitusotteluissa kaatui Kakkosessa pelaava kotkalainen Peli-Karhut niukasti 2-1 huhtikuussa, ja tammikuussa Ykköseen valmistautuva PK-35 samoin luvuin. Niiden lisäksi KTP on pelannut talvella vain yhden 0-0 tasapelin ja hävinnyt seitsemän kertaa. Viimeisin tappio tuli viikko sitten kenraaliharjoituksessa, Ykköseen nousseen Joensuun Jippon toimesta 1-0 tuloksella.

SJK joutuu kuitenkin olemaan tarkkana maanantaina, sillä joukkueet, joilta moni ei odota mitään, voivat olla kaikkein vaikeimpia avausvastustajia. KTP tulee taatusti peliin ilman paineita ja intoa täynnä sarjanousijana.

Laaksonen tuuletti maaleja SJK:ssa vielä kaudella 2018. Hän pelasi SJK:ssa kuusi kautta ennen lähtöä Norjaan.