123 456 7890

SJK:n otteluennakon tarjoaa InterSport Seinäjoki

SJK matkustaa lauantaiksi Espooseen ja kohtaa siellä isäntäjoukkue FC Hongan klo 15:00 alkavassa ottelussa. Ottelu pelataan Tapiolan Urheilupuiston nurmella ja se pelataan käytännössä ilman yleisöä, sillä Honka saa pääkaupunkiseudulla voimassa olevien koronarajoituksien vuoksi ottaa otteluun vain pienen rajatun määrän katsojia. Peli näkyy suorana Ruutu-palvelusta ja lähetys alkaa tästä linkistä noin klo 14:45.

Lauantain ottelusta tulee varsin mielenkiintoinen molemmissa leireissä, sillä kumpikin joukkue tahtoo palata voittokantaan viime viikon tappioiden jälkeen. FC Honka kaatui vieraskentällä FC Lahdelle ja SJK hävisi kotonaan HJK:lle, vasta lisäajalla tulleen erikoistilannemaalin jälkeen. Ennen HJK:n voittomaalia, oli SJK:n esitys hallitsevaa Suomen mestaria vastaan vahva ja SJK:lla oli paikkansa jopa kaataa HJK.

Tappio on nollattu. Mikä oli tietenkin vaikea sulattaa. Ja siten nyt ainoastaan voitto mielessä lähdetään Honkaa vastaan, toteaa SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaara.

Kausi on vielä aika alussa, ja Hongalla on varmasti ollut isot odotukset kauteen, vaikka siellä eräänlainen pelaajaryhmän muutos on menossa. Varmasti he haluavat huonon kierteensä katkaista, joten sillä tavoin tietenkin mielenkiintoinen peli tulossa. Ehkä siellä tulee joitain muutoksia tai jotain hienosäätöä, pohtii Honkavaara vastustajaa.

Mutta me keskitytään kuitenkin omaan juttuumme. Meillä on hyvä tuntuma nurmelle Oulu-pelistä ja Honka on hyvin huomioitu.

SJK saa tähän peliin takaisin keskikenttäpelaaja Pyry Hannolan, joka ei saanut pelata HJK:ta vastaan lainasopimuksensa vuoksi. Hannolan tilalla nähtiin SJK Akatemiasta mukaan nostettu Nooa Laine, joka teki samalla Veikkausliigadebyytin. Loukkaantuneena on edelleen sivussa maalivahti Walter Viitala ja Daniel Håkans, joka loukkasi itseään AC Oulu-ottelussa. Alkukauden missanneet Tero Mäntylä ja Mehmet Hetemaj ovat jo joukkueen mukana harjoituksissa, mutta vielä pelikuntoa hakemassa.

SJK:lle oma akatemiatoiminta on tietenkin tärkeä, siihen on satsattu rahallisesti paljon ja on hienoa, että jälleen yksi pelaaja sieltä nousi mukaan edustusjoukkueen rinkiin.

Se oli hieno sauma Nooalle, kun meillä oli Pyry ja Daniel poissa. Me tiedettiin hänet hyvin, sillä hän on ollut hyvä meidän treeneissä ja erittäin hyvä akatemiassa. Ja hän jatkaa nyt meidän mukana. Hän on tosi kokonaisvaltainen pelaaja, hyvät potkut ja aika lailla semmoinen keskikenttäpelaajan prototyyppi, kun katsoo hänen profiiliaan. Tosi hyvä ja ennakkoluuloton esitys häneltä. Luulen, että hän on jatkossakin nyt enemmän meidän mukana, kommentoi Honkavaara.

Meillä on akatemiassa muitakin potentiaalisia ja mahdollisia liigapelaajia. Jos kaikki menee hyvin, on monen nuoren pelaajan kohdalla hyvät mahdollisuudet. Esimerkkinä vaikkapa Kassu Rintamäki on yksi sellainen, Kingsley Ofori on todella nopea ja kova juoksemaan, ja Osku Pihlaja tekee aina vaikutuksen kun hän pelaa. Kingsleylla ja Oskulla on esimerkiksi molemmilla niitä ominaisuuksia, mitä me tarvitaan joukkueeseemme.

Uskonkin, että akatemiasta nousee vielä jo tämänkin kauden aikana pelaajia. Meillä on tällä hetkellä meidän akatemiassa erinomainen pelajaaprofiili. Siellä on oikeastaan kaikki pelaajat sellaisia, joilla on potentiaalia nousta liigapelaajiksi, miettii Honkavaara.

Lauantain ottelun jälkeen Veikkausliiga pitää pienen maajoukkuetauon, ja SJK:sta lähtee Suomen U21-maajoukkueen mukaan Matias Vainionpää ja Pyry Hannola. Mukaan valittiin alun perin myös Daniel Håkans, mutta hän joutui jäämään loukkaantumisen vuoksi sivuun.

FC Honka – SJK lauantaina 29.5. klo 15:00. Ottelu näkyy suorana Ruutu-palvelusta.

SJK:n pelit jatkuvat torstaina 10.6. klo 18:30, kun OmaSp Stadionille saapuu entisen SJK:n mestarivalmentaja Simo Valakarin luotsaama KuPS. Näillä näkymin ottelu tullaan pelaamaan melko normaalissa tilanteessa koronarajoituksien ja -ohjeistuksien suhteen, eikä ainakaan yleisökapasiteetti olisi enää mitenkään rajoitettu. Lisätietoa tuon ottelun järjestelyihin saadaan kuun vaihteessa, kun Länsi-Suomen Aluehallintovirasto antaa uuden päätöksensä. Ottelun liput tulevat myyntiin Lippu.fi-kanaviin sekä Seinäjoen keskustassa Epstorilla sijaitsevaan SJK Outletiin. SJK Shop OmaSp Stadionilla palvelee rakennustöiden aikana ainoastaan ottelupäivinä. Löydät kaikki SJK:n tulevat ottelut SJK:n nettisivujen otteluohjelmasta.

19-vuotias Nooa Laine debytoi HJK-pelissä.


Honkaa ei kannata aliarvioida

Kun Veikkausliigaa on joukkueesta riippuen pelattu neljä tai viisi ottelua, on viisi ottelua pelannut FC Honka sarjassa yllättäen liigakarsijan paikalla, sijalla 11. Se on voittanut vain yhden ottelun ja hävinnyt neljä. Maalierokin on pakkasella neljän maalin verran ja Honka on hieman yllättäen eniten maaleja päästänyt joukkue alkukaudesta. Siten ei tarvitse olla kummoinenkaan jalkaopalloanalyytikko, että voi todeta Hongan kauden alkaneen heikosti. Ainoa voitto on tullut sarjanousija KTP:sta, ja tappiot HJK:lle, FC Interille, IFK Mariehamnille ja FC Lahdelle.

Vesa Vasaran valmentamaa Honkaa ei ole silti varaa aliarvioida kenenkään. Joukkueessa riittää taitoa ja kokemusta, ja Vasaran aloitettua nyt jo viidennen kautensa Hongan päävalmentajana, on hän muokannut koko joukkueen ja seuran pelitavan tarkkaan oman näköisekseen. Itseasiassa Vasara on ollut nuijimassa taktiikkoja seuraan jo paljon pidempäänkin, sillä hän toimi Hongassa aikoinaan jo Mika Lehkosuon alaisuudessa pelaajana sekä kakkosvalmentajana. Kaudella 2020 Vasara johdatti Hongan neljänneksi ja europeleihin tälle kesälle. Ainoastaan mestari HJK hävisi yhden pelin vähemmän kuin Honka koko kaudella ja Honka yhdessä HJK:n ja FC Interin kanssa, päästi vähiten maaleja koko kaudella. Kymmenessä ottelussa se ei päästänyt omiin maaliakaan. Tasapelejä Honka pelasi kuitenkin sarjassa eniten. Peräti 10 ottelua 22:stä pelatusta päättyi tasapeliin.

Hongalla onkin hyvin selkeä ja pitkään käytössä ollut pelitapa, joka perustuu pallonhallintaan ja tiiviiseen puolustamiseen. Kenties nyt on menossa pieni murroskausi, jolloin jo pitkään yhdessä olleeseen joukkueeseen haetaan uusia palasia, eikä homma ole vielä alkukaudesta klikannut täydellisesti yhteen? Toivotaan, että ainakaan lauantaina ei ole vielä sen klikkauksen aika ja SJK tulee entisestään syventämään Hongan käynnissä olevaa ahdinkoa.

Ghanalainen laitapelaaja Edmund Arko-Mensah oli sivussa Hongan edellisestä ottelusta pelikiellon vuoksi, mutta tekee nyt paluun kärsittyään tuomionsa. Hän on yksi tärkeimpiä pelaajia Vasaran pelipaletissa, sillä peli on kulkenut paljolti hänen laitansa kautta. Keskikentän pohjalla Duarte Tammilehto on edelleen tärkeä johtaja joukkueelle, ja kun puolustuslinjaan saattaa nyt tehdä loukkaantumisen jälkeen paluun toinen johtaja Tapio Heikkilä, on vanha tuttu puolustuslinja taas kasassa ja kenties entistä tiiviimpi. Hongan yksi vahvuuksista viime kaudella oli nimenomaan tiivis puolustus. Hongan puolustuksessa on Heikkilän lisäksi muitakin tuttuja SJK-taustaisia pelaajia, kuten Dani Hatakka ja Henri Aalto. Lisäksi heidän takanaan yhdysvaltalainen maalivahti Tim Murray on ollut sarjan parhaita paikallaan, ja hänet valittiin viime kauden parhaaksi maalivahdiksi.

Hongan keskikentältä on puuttunut alkukauden peleistä entinen VPS-pelaaja Jerry Voutilainen, joka on jo aiemminkin urallaan kärsinyt loukkaantumisista. Voutilaisen ollessa sivussa, ja viime kaudella paikkaa dominoineen Javi Hervasin siirryttyä FC Lahden paitaan, on keskikentän pelintekovastuu ollut Lucas Kaufmannin ja nuoren Niklas Pyyhtiän harteilla. Voutilainen toki pelaajana on hieman puolustavampi kuin Pyyhtiä tai Kaufmann, joten Tammilehdon ollessa kunnossa ja pelikelpoinen, ei Voutilaisen poissaolo ole ollut niin suuri ongelma.

Vasta 17-vuotias Pyyhtiä on yksi Veikkausliigan nuorista superlupauksista. TPS:n kasvatti teki debyyttinsä Veikkausliigassa viime kaudella TPS:n paidassa vasta 16-vuotiaana. Kauden jälkeen FC Honka vuokrasi pelaajan TPS:sta täksi kaudeksi, mutta samalla lainasopimuksessa oli mahdollisuus lunastaa pelaaja omakseen. Honka käytti tuon mahdollisuuden saman tien, ja sai kultakimpaleen pysyvästi riveihinsä. Pelaajana Pyyhtiää on verrattu SJK:ssa futiskasvatustaan saaneeseen Onni Valakariin ja toiseen Suomen maajoukkueen keskikenttäpelaaja Rasmus Schülleriin. Muita nuoria lupaavia pelaajia Hongassa on muun muassa puolustaja 19-vuotias Ville Koski sekä 18-vuotias keskikenttäpelaaja Otso Koskinen.

Hyökkäyspäähän Honka hommasi täksi kaudeksi Ykkösen maalikuningas Darren Smithin, mutta Smith on kärsinyt loukkaantumisista ja siten kärjessä on pelannut Jean-Marie Dongou. Laitahyökkääjän paikalle Hongalla on heittää edelleen vaarallinen ja kokenut Demba Savage, joka on kahdella maalillaan Hongan paras maalintekijä.

Viime kaudella 2020 SJK ja FC Honka pelasivat Tapiolan nurmella 0-0 tasapelin, mutta Seinäjoelta Honka onnistui hakemaan voiton 0-2 tuloksella. Myös kauden 2019 Honka – SJK päättyi 0-0 tasapeliin. Itseasiassa Honka ei ole onnistunut voittamaan SJK:ta kotonaan kuin kerran. Se tapahtui kaudella 2018, kun Honka otti 3-1 voiton, SJK:n pelattua lähes koko ottelun alivoimalla punaisen kortin vuoksi.

Matias Vainionpää ja Hongan Lucas Kaufmann kaksinkamppailussa kaudella 2020.