123 456 7890

SJK matkustaa Helsingin IFK:n vieraaksi keskiviikkona 22.7. klo 18:30 alkavaan otteluun. Ottelu näkyy suorana Ruutu-palvelusta ja Seinäjoella Vekseli Plazassa isolta ruudulta. Peli on kahden vieraspelin viikon ensimmäinen, sillä SJK kohtaa vielä sunnuntaina vierasottelussa KuPS:n. Paikalle Helsinkiin matkustavat tai siellä mukaan liittyvät SJK-kannattajat sijoittuvat Bolt Areenan Pääkatsomoon, lohkoihin 301 ja 302, jotka löytyvät yläkatsomosta. Liput sinne myynnissä ainoastaan ennakkoon Lippu.fi-kanavissa.

Kahteen vierasotteluun valmistautuminen alkoi viime perjantain kotipelin jälkeen ja SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaara pohti jo ennen tuota ottelua tulevaa peluutusta.

Varmasti tulee muutoksia tämän viikon peleihin, mutta se ei varsinaisesti johdu viime ottelun tuloksesta, vaan meidän pitää miettiä, kuinka käytämme koko joukkuettamme parhaiten hyödyksi. Meillä on hyvä tilanne ja pelaajia paljon käytettävissä, joten pystymme kierrättämään. Varmasti on myös joitain pelaajia, jotka pelaa kokonaan molemmat ottelut, kertoo Honkavaara.

Viime pelissä meillä oli paikkamme ratkaista ottelu, mutta emme hyödyntäneet niitä. Maaliodottama oli meidän puolellamme. Emme myöskään käyttäneet hyväksi ensimmäisellä jaksolla pallon riistojamme tai vastahyökkäyksiämme, missä meillä riittää parannettavaa. 

Tavallaan myös FC Lahti-peliä lukuunottamatta, olemme saaneet hyviä erikoistilanteita, mutta niissäkin on vielä hiomista. Olemmekin keskittyneet parantamaan omaa tekemistä harjoituksissa, Honkavaara jatkaa.

Keskiviikkona vastassa oleva HIFK on Honkavaaralle erittäin tuttu ja rakaskin seura, sillä hän on valmentanut edustusjoukkuetta siellä kahteen otteeseen. Ensin 2010-2011 ja toistamiseen 2013-2016. Molemmilla kerroilla hän nosti Kakkoseen pudonneen joukkueen Ykköseen ja toisella kerralla myös Veikkausliigaan.

Itselläni ei ole koskaan ollut vaikeuksia keskittyä peliin, vaikka vastassa on ollut entinen seurani. Siten me keskitymme pelissä omaan juttuumme, sanoo Honkavaara.

Mutta tottakai voin sanoa, että HIFK on itselleni rakas seura ja ne kolme nousua mitä siellä yhdessä saavutimme, on hienoina muistoissa. 

Se on kuitenkin tällä hetkellä aika lailla toinen seura ja vain kannattajat on oikeastaan ainoa mikä siellä on pysynyt niiistä ajoista. Joukkueessa taitaa olla kolme pelaajaa minun ajoiltani. Mikä on tietenkin hienoa, että he ovat siellä edelleen. Mutta muuten, seura on niin paljon ammattimaistunut niistä ajoista, että se ei ole sillä tavalla enää ihan sama. 

Oikeastaan niiden kausien aikana kun minä siellä olin, jos niiden kausien budjetit lasketaan yhteen, saadaan ehkä puolet siitä budjetista, mikä seuralla on nykyään käytettävissä. Se kertoo mielestäni paljon siitä, miten se on ammattimaistunut sekä muuttunut. 

Joka tapauksessa, se on minulle tuttu stadion, tuttu seura ja seuran kannattajat ovat todella hyvät, joten sinne on kiva mennä pelaamaan. Meidän piti itseasiassa pelata jo talvella harjoitusottelu, mutta se meni koronan vuoksi pystyyn, kertoo Honkavaara.

Maanantaina 20.7. HIFK ilmoitti yllättäen erottaneensa joukkueen päävalmentaja Tor Thodesenin, heikkojen tuloksien vuoksi. Joukkue on kerännyt kolmesta Veikkausliigan pelistään kolme pistettä ja maaliero on viisi maalia pakkasen puolella. SJK:lla on yksi piste enemmän samasta ottelumäärästä ja maaliero plusmiinus nolla. IFK:n kaksi viimeisintä kotiottelua, on päättynyt 0-3 tappioihin. Ainoa voitto tuli vierasottelussa RoPS:a vastaan 1-0 tuloksella. SJK puolestaan on voittanut kotona TPS:n ja pelannut tasan ainoassa vierasottelussaan FC Lahden kanssa. Juuri FC Lahti kaatoi viime viikonloppuna HIFK:n 3-0 numeroin Helsingissä.

Tämä heidän valmentajamuutos vain korostaa entisestään sitä, että meidän tulee vain keskittyä omaan tekemiseemme, eikä alkaa miettimään mitä HIFK pelissä yrittää. Periaatteessa muutoksen jälkeen sieltä voi tulla vastaan mitä vain, joten keskitymme omaan hommaamme, Honkavaara sanoo.

Veikkausliigan ottelu, HIFK – SJK keskiviikkona 22.7. klo 18:30.

Tero Mäntylä pelasi HIFK-paidassa kaudella 2019. Kuva Studio Street.

Kankkusen vuoro Helsingin IFK:ssa

20. heinäkuuta, maanantaiaamuna, Helsingin IFK tiedotti valmentajavaihdoksesta. Ilmoitus tuli vain kaksi päivää ennen keskiviikkona tulevaa SJK-kotiottelua. Norjalainen Tor Thodesen sai potkut ja tilalle vasaroitiin hänen valmennusryhmässään olleet Teemu Kankkunen ja Mike Keeney. Vielä ei ole varmuutta, että meneekö loppukausi Kankkusen voimin kauden loppuun asti, vai onko IFK:n tarkoitus nimetä uusi päävalmentaja jossain vaiheessa. Joka tapauksessa, seuran urheilutoimenjohtajana toimiva Mika Lönnström, itse ulkomailla valmentajana muun muassa Thaimaassa, Malediiveilla ja Tansaniassa toimineena, kertoi ottavansa entistä suuremman roolin joukkueen johtamisessa. Seura myös kertoi Lönnströmin suulla, että joukkueen materiaalista on ”otettava enemmän irti, ja löydettävä oma pelimme”. HIFK:n omistajana toimii pelaaja-agenttina kannuksensa hankkinut kiinalainen Chang Jin. Hänen omistama yritys osti HIFK:n osake-enemmistön keväällä 2019. Chang Jinin omistuksessa on myös Tanskan pääsarjaan ensi kaudeksi palaava Vejle BK. Seurat tekevät yhteistyötä pelaajasiirtojen osalta.

Tor Thodesen kertoi puolestaan maanantaina potkujen jälkeen omilla julkisilla Facebook-sivuillaan, ottaneensa tietoisen riskin jatkaessaan seurassa hyvin sujuneen kauden 2019 jälkeen. Thodesen kertoi, että seuran johdon vaatimus ottaa kaikki mahdollinen irti joukkueesta, jotta työpaikka säilyy, loi kuitenkin liian kovat paineet ja hänelle ei tule sitä tyyliä ikävä jatkossa. Thodesen oli kuitenkin ylpeä omasta ajastaan seurassa ja kiitteli vuolaasti varsinkin seuran uskollisia kannattajia, Stadin Kingejä. Kaudella 2019 Thodesen johti IFK:n Veikkausliigassa sarjanousijana seitsemänneksi ja mukaan kauden jälkeen pelattavaan Eurolopputurnaukseen. Talvella 2020 HIFK ei kuitenkaan voittanut yhtään Suomen Cupin karsintaottelua ja kolmesta ensimmäisestä Veikkausliigan ottelusta saldona oli vain yksi voitto Rovaniemellä RoPS:n vieraana. Kaksi viimeistä kotiottelua päättyi 0-3 tappioihin.

Valmennusvastuun nyt ottanut, 40-vuotias Teemu Kankkunen ei ole ensimmäistä kertaa IFK:n päävalmentaja. Hän itseasiassa toimi joukkueen valmennusvastuussa kaudella 2018 ja nosti joukkueen Veikkausliigaan. Kankkuselta kuitenkin puuttui tarvittava lisenssi Veikkausliigavalmennukseen, ja tästä syystä Thodesen alunperin hommattiin mukaan. Nyt Kankkusella tuo lisenssi on ja hän on toiminut IFK:ssa kymmenisen vuotta eri valmennustehtävissä. Ensin pelaajana seurassa toiminut Kankkunen, on valmentajana nostanut seuran kakkosjoukkueen Kakkoseen ja A-nuoret SM-pronssille. Hän on lisäksi ollut SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaaran apuvalmentajana, tämän IFK-pestien aikana, joten keskiviikkona nähdään kahden toisilleen hyvin tutun valmentajan kohtaaminen.

SJK-väelle tuttuja on HIFK:n pelaajistossa. Puolustaja Joel Mero siirtyi viime kauden päätteeksi IFK:n tähtirintoihin ja SJK:n kanssa kesken kauden sopimuksen purkanut Moshtagh Yaghoubi, on tätä nykyä HIFK-pelaaja. Joel Mero tuli Veikkausliigakauden avauspelissä vaihdosta sisään, kun KuPS johti jo ottelu 0-3 luvuin. Mero pelasi myös kokonaan vieraspelin Rovaniemellä ja myös siellä nolla pysyi ja HIFK voitti ottelun Sakari Tukiaisen maalilla. Mosa Yaghoubi puolestaan on pelannut vain viime ottelun ensimmäisen puoliajan. Mosa tuli vaihtoon tauolla, 0-2 tappiotilanteessa.

Joukkueen suurimmat tähdet ovat 36-vuotias maalivahti Arnold Origi, joka on yksi sarjan parhaita paikallaan sekä puolustuksessa hänen ikätoverinsa Hannu Patronen, jolla on useita Suomen A-maajoukkueotteluita tilillään. Patronen toimii myös joukkueen kapteenina. Kannattajille kaikkein tärkein pelaaja seurassa on kuitenkin ikoni Jukka Halme, joka edustaa seuraa jo 12. kaudellaan ja on pelannut pitkälle yli 200 ottelua seuran paidassa, eri sarjatasoilla. Lisäksi brasilialaiskaksikko Tiquinho ja Luis Henrique kannattaa piirtää mieleen tarkasti.

Kaudella 2019 SJK hävisi HIFK:lle vieraissa molemmat pelaamansa ottelut yhteismaalein 3-0. Kauden avanneessa kotiottelussa SJK oli kuitenkin vahvempi 1-0 tuloksella. Sitä edellisellä kerralla, kun joukkueet olivat samassa sarjassa kaudella 2017, SJK haki Helsingistä 2-0 voiton ja 2-2 tasapelin. Veikkausliigassa SJK ja HIFK ovat kohdanneet kaikkiaan 12 kertaa ja niistä SJK on voittanut 5 kertaa, HIFK 4 kertaa ja kolme kertaa on päädytty tasapeliin. Kertaakaan ei ole jääty kokonaan maaleitta ja maaliero kohtaamisista on niukasti SJK:n hyväksi 18 – 16 maalein. Joukkueet pelastivat samassa sarjassa myös kaudella 2012 Ykkösessä ja silloin SJK voitti kaikki kolme kohtaamista yhteismaalein 8-1. Kerran on kohdattu Suomen Cupissa kaudella 2015. SJK otti silloin 0-1 vierasvoiton jatko-ottelun jälkeen.

Hatakka ja Hetemaj SJK – HIFK ottelussa 2019. Kuva Studio Street

SJK hakee paluuta voittokantaan

Viime perjantaina SJK koki kauden ensimmäisen tappionsa, kun IFK Mariehamn maalivahti torjui lähes kaiken mahdollisen ja SJK-pelaajat auttoivat sijoittamalla muut yritykset paikoistaan ohi maalin. Ainoastaan vaihdosta sisään kauden ensimmäiseen peliinsä tullut Mehmet Hetemaj, onnistui SJK:lta. Kapteeni Hetemaj puski tasoitusmaalin Serge Atakayin erinomaisesta keskityksestä toisen jakson alussa. Harmillisesti IFK Mariehamn onnistui jo kolmen minuutin päästä tekemään uuden johto-osuman ja samalla ottelun loppunumerot.

Ottelu alkoi heti kylmällä suihkulla, kun Hetemaj’n tapaan pelikiellosta paluun kentille tehnyt, ja ensimmäistä kotipeliään SJK-paidassa Veikkausliigassa pelannut Niko Markkula loukkaantui. Markkulan ollessa paikkailtavana kentän ulkopuolella, teki IFK avausosuman kulmapotkun jälkitilanteesta. Markkula joutui tulemaan loukkaantumisensa vuoksi vaihtoon ja peliä oli pelattu vasta 4 minuuttia. Viimeisimmän tiedon mukaan Markkula on sivussa ainakin tämän viikon peleistä.

Meksikolainen Dárvin Chávez on palannut joukkueen harjoituksiin loukkaantumisensa jälkeen viime viikolla ja hän saattaa olla mukana kokoonpanossa keskiviikkona tai sunnuntaina, kun SJK pelaa viikon toisen vieraspelinsä. Nuori Sami Sipola, joka on ollut mukana SJK:n vaihtopenkillä, mutta ei vielä kentällä Veikkausliigassa, otti harmillisesti kahdella keltaisella ulosajon lauantaina pelatussa Ykkösen ottelussa ja hän ei voi siten pelata ainakaan keskiviikkona. Sipolan tulee kärsiä yhden ottelun pelikieltonsa perjantain SJK Akatemian vierasottelussa VPS:a vastaan. Sipola olisi siten käytettävissä kuitenkin sunnuntaina SJK:n Veikkausliigaottelussa tarvittaessa. Vasta 19-vuotias Sipola on toiminut harjoituspeleissä juuri Niko Markkulan vaihtomiehenä. Hyökkäyspäästä on sivussa nuori Jeremiah Streng, joka ei pelannut myöskään SJK Akatemian viime viikonlopun ottelussa.

Aiemmin maanantaina, SJK kertoi purkaneensa yhteisellä päätöksellä kokeneen brasilialaispuolustaja José Nadsonin pelaajasopimuksen. SJK:lla on keskuspuolustuksesta sivussa myös senegalilais-italialainen Samba Benga, joka loukkaantui SJK Akatemian ottelussa vakavasti. Ei kuitenkaan niin vakavasti kuin alunperin pelättiin ja Benga saatetaan nähdä vielä kentällä kauden loppupuolella. Joka tapauksessa, SJK:lla on useita nuoria keskuspuolustajia, jotka saavat nyt paikan näyttää osaamistaan.

SJK kohtaa tämän viikon sunnuntaina vierasottelussa myös hallitsevan Suomen mestari KuPS:n. Lisäksi SJK Akatemia matkustaa perjantaina Pohjanmaan derbyyn Vaasaan ja kohtaa Ykkösen ottelussa VPS:n. SJK:n seuraava kotiottelu on lauantaina 1.8. klo 17:00, kun FC Haka saapuu vieraaksi OmaSp Stadionille. Ottelun ennakkoliput myynnissä SJK Shopissa ja Lippu.fi-kanavissa.

Denys haastaa Halmetta kaudella 2019. Kuva Studio Street