123 456 7890

Kauden 2020 Veikkausliigan päätöskierros pelataan keskiviikkona 4.11. klo 18:30. SJK matkustaa sitä varten Rovaniemelle RoPS:n vieraaksi. Ottelu näkyy suorana Ruutu-palvelusta ja Seinäjoella sitä voi katsoa Vekseli Plazassa.

Molemmille joukkueille ottelussa pelataan vain kauden päättämisestä kunnialla, sillä pisteillä ei kummallekaan ole enää sarjataulukon kannalta mitään merkitystä. Viimeisenä oleva RoPS on varmistanut putoamisen jo useampi kierros ennen loppua ja SJK:n viimeiset panokset katosivat, kun Veikkausliigan loppusarjat päätettiin peruuttaa ja lopettaa kausi runkosarjaan. Lopullinen päätös kauden keskeyttämisestä tehtiin, koska RoPS:n joukkueen pelaajia todettiin korona-altistuneiksi. Onneksi RoPS:n pelaajien karanteenit ovat jo ohi, ja joukkueessa ei ole myöskään todettuja virustartuntoja tai oireita.

Viime lauantaina SJK pelasi oman korona-altistumisen vuoksi siirretyssä rästiottelussa TPS:n ja tarkoitus oli voiton kautta näyttää, että joukkue olisi myös kuulunut ylempään loppusarjaan. Näin ei kuitenkaan käynyt ja joukkueen esitys oli luvalla sanoen hengetön, varsinkin ottelun toisella puoliskolla. TPS otti itselleen tärkeän voiton 1-0 tuloksella ja säilytti vielä mahdollisuuden säilyä Veikkausliigassa suoraan ilman karsintaotteluita.

Viikonlopun tulokseen ei voi missään nimessä olla tyytyväinen. Erityisesti harmittaa se, että me aloitettiin mielestäni peli ihan hyvin. Ensimmäisellä puoliajalla näytti, että kentällä on vain yksi joukkue. Ja sitten se oli aika dramaattinen se muutos pelissä, kun TPS meni johtoon. Lisäksi pakko myöntää, että näytti vähän silmääni, että meidän fyysinen kunto antoi periksi toisella puoliajalla. Me näytettiin väsyneeltä toisella jaksolla ja sitä kautta meidän oma peli sitten hajosi, kertaa SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaara lauantaina pelattua ottelua.

Totta kai se harmitti, ja kaikki me odotettiin itseltämme parempaa. Oltiin pettyneitä tappioon sekä siihen millä tavalla se tuli. Kukaan ei varmasti odottanut sitä tappiota sen ensimmäisen puoliajan perusteella. Ja kuitenkin siitä tuli sitten toisella jaksolla hyvin erilainen peli, Honkavaara sanoo.

SJK:n kautta onkin leimannut tietynlainen kaksijakoisuus. Välillä joukkue on ollut ylivoimainen ja voisi kaataa minkä joukkueen tahansa. Se on voinut olla joko pelin alussa tai lopussa, mutta monesti kokonainen ehjä ottelu on jäänyt puuttumaan.

Se on ihan totta. Paljon sitä ollaan pohdittu, että mistä se johtuu. Tuntuu, että meidän peli ei ole niin vakaata. Jos vastustaja pystyy meitä horjuttamaan tai vastustaja muuttaa jotain taktisesti, niin tuntuu, että meillä menee pitkiä aikoja reagoida siihen, myöntää Honkavaara.

Tietenkin meidän pelityyli on myös aika vaativa ja haluamme prässätä ylhäältä. Joten jos meillä pikkuisen etäisyydet kasvaa, niin hyvät joukkueet varsinkin niitä etäisyyksiä aika surutta sitten myös käyttää.

Ei se tietenkään niin saisi olla, että vastustaja niin paljon vaikuttaa meidän pelaamiseen. Mutta siitä näkee sen, että meidän peli ei ole ollut ihan täysin balanssissa. Luulen, että meillä on pallohallintaprosentit tältä kaudelta aika isot ja olemme harvoissa peleissä joutuneet puolustuskannalle. Siinä on on kuitenkin selkeä kehityskohde meille ensi kauteen; saada meidän pelaaminen tasapainoisemmaksi, Honkavaara analysoi.

Keskiviikon ottelussa tulee vastaan joukkue, joka jättää ottelun myötä myös jäähyväiset Veikkausliigalle ja kotiyleisölle.

Ei tämä helppo valmistautuminen ole tähän peliin, eikä tämä ole varmasti helppo pelikään. RoPS pelaa mielestäni ihan hyvin, mutta heillä on vain ne tietyt puolustamiseen liittyvät ongelmat. Ihan hyvä pallollinen joukkue siellä tulee vastaan, sanoo Honkavaara.

Totta kai me halutaan voittaa. Ja tiedetään, että meidän pitää parempaan pystyä, kuin mitä me viime pelissä näytettiin. Ammattiylpeyttä pitää löytyä. Eli haluamme koota rivit vielä viimeiseen taisteluun tällä joukkueella, eikä muuta tavoitetta ole, päättää Honkavaara.

SJK-saisi peliin lähes kaikki pelaajat tarvittaessa mukaan, kun pitkäaikaisloukkaantuneet Samba Benga ja Joonas Sundmankin ovat jo aloittaneet harjoittelun. Keskiviikon peli saattaa kuitenkin tulla kaksikolle liian aikaisin. Pelikieltoja ei ole ja ainoat varmuudella loukkaantumisen vuoksi sivussa olevat pelaajat ovat Robin Sid ja viime pelissä sivuun tullut Matej Hradecky. Tarkemmissa tutkimuksissa onneksi selvisi, että mitään kovin vakavaa vammaa ei Hradeckylle kuitenkaan tullut, vaikka pahintakin ehdittiin jo pelätä.

Käytettävissä olisi myös SJK Akatemiassa tällä kaudella pelanneet alle 20-vuotiaat pelaajat, sillä Ykkösen kausi päättyi jo viime viikonloppuna. Yli 20-vuotiaat pelaajat eivät saa enää tämän kauden aikana edustaa SJK:ta tai muita seuroja. SJK Akatemiassa yli 20-vuotiaita on vain muutama. Armeijassa on kuitenkin ainakin kuusi SJK:n pelaajaa, eikä heitä nähdä varmuudella mukana. Joillekin SJK:n pelaajille keskiviikon ottelu saattaa myös olla uran viimeinen SJK-paidassa. Tätä kirjoittaessa ei ole kuitenkaan tiedossa varmoja lähtijöitä tai uransa lopettavia pelaajia.

Viime TPS-ottelussa teki paluun tolppien väliin maalivahti Walter Viitala, joka samalla pelasi uransa 100. Veikkausliiga-ottelun. Harmillisesti siitä ei tullut nollapeliä, mutta Viitala torjui ottelussa erinomaisesti muun muassa yhden läpiajon ja kertaalleen kovan vedon jopa naamallaan.

Kyllä se aika kipeää teki, mutta ei siinä sen vaarallisempaa. Mutta nyt on vähän tärähtänyt kaveri, nauraa Walter Viitala TPS-pelissä tehtyä naamatorjuntaa.

Mä olen tosi ylpeä tuosta pelimäärästä. Se kertoo aina jostain ja jotain asioita on tehty hyvin. Varsinkin kun olin muutamia vuosia myös ulkomailla, niin se vielä vähän nostaa sen arvoa näin henkilökohtaisesti. Eli ehdottomasti olen ylpeä siitä, Viitala jatkaa.

Tappio tuosta viime pelistä on kuitenkin jopa anteeksiantamaton. Ei saisi käydä noin. Mutta jos arvioin henkilökohtaisella tasolla, niin olen ihan tyytyväinen omaan peliini. Lisäksi tietenkin mahtava päästä pelaamaan ja pystyä auttamaan joukkuetta sitä kautta.

Toki aika vaikeat lähtökohdat oli, kun ei ole enää mitään pelattavaa käytännössä. Mutta se merkitsi kuitenkin itselle, että ammattimaisuus pysyy, vaikka tilanne olisi sitten mikä tahansa. Laitan aina itseni likoon ja annan sata pinnaa. Se pitäisi olla se vaatimustaso kaikilla ammattilaisilla, joka tapahtumassa, Viitala painottaa.

Koko kausi on ollut SJK:lla ja kaikilla muillakin joukkueilla raskas sekä varmasti vaikea. Keväällä oltiin omatoimiharjoituksissa, jännittäen että pelataanko ollenkaan. Ja kun kausi alkoi, se alkoi SJK:n osalta siinä mielessä heikosti, että lopulta jouduttiin jännittämään paikkaa ylemmässä loppusarjassa. Sekin sitten peruutettiiin niin, että tilalle jäi vain ontto olo ja muutama sarjataulukon kannalta merkityksetön peli pelattavaksi.

On kyllä ollut semmoinen kausi, että ei paljoa halua tätä muistella ja haluaa jättää tämän taakse nopeasti. Tietenkin todella kova pettymys, niinkuin se on kaikille SJK:ssa, niin faneille, pelaajille kuin seuraväelle. Mutta tämä pitää sitten koittaa kääntää positiiviseksi, yrittää ottaa niitä hyviä asioita mukaan, Viitala miettii.

Itselleni oli mahtava tulla Seinäjoelle. Täällä oikeasti pääsee kehittämään itseänsä ja nyt on jo semmoinen fiilis, että haluaa vain päästä nopeasti aloittamaan uuden kauden, Viitala sanoo.

Mutta kokonaisuutena kausi on ollut katastrofaalinen. Silti tosiaan pitää vain katsoa eteenpäin ja keskittyä niihin asioihin joihin voimme vaikuttaa. Laittaa itsensä elämänsä kuntoon pre-seasonilla. Se on se ainoa asia mihin voimme enää vaikuttaa.

Ainakin saimme kuitenkin pelata sen 22 ottelua. Se kertoi sen, kuka on mestari ja kuka tippuja. Sarjataulukko ei valehtele. Me ollaan siellä missä me ansaittiin tänä vuonna, pohtii Viitala.

Viimeiseen peliin lähdetään kuitenkin sillä samalla asenteella, kuin aina joka peliin ainakin henkilökohtaisesti. Kaikkeni annan ja ammattimaisesti hoidetaan valmistautuminen ja lähdetään voittamaan. Taso vain pitää pitää, Viitala päättää.

Kauden päätösottelu RoPS – SJK keskiviikkona 4.11. klo 18:30. Ottelun jälkeen joukkue jää vuosilomalle ja valmistautuminen kauteen 2021 alkaa alkavan talven aikana. Harjoituspelit ja Suomen cupin karsinnat viimeistään tammi-helmikuussa. Ennen sitä, voi SJK-väki jännittää seuran otteita keskiviikkona alkavassa eFutisliigassa, jossa SJK on yksi sarjan ennakkosuosikkeja. Lisätietoa alkavasta eFutisliigasta tulossa tällä viikolla vielä ennen otteluita.

Päättyvään kauteen mahtui myös muutamia hienoja hetkiä. Kuva Mika Alavesa.

Ykköseen tippuvalla RoPS:lla takana todella vaikea kausi

Eräänlaisena epävirallisena HJK:n yhteistyöseurana jo muutaman kauden toiminut RoPS, putoaa Ykköseen ensi kaudeksi. Virallisesti HJK ja RoPS eivät omaa mitään yhteistyösopimusta, mutta RoPS on vuokrannut pelaajia HJK:lta jo jonkin aikaa, sekä hommannut heidän organisaatiosta myös valmentajia. Samoin HJK puolestaan on ostanut tai hankkinut heitä sieltä takaisin. Yhteistyö on varmasti auttanut molempia seuroja näinä vuosina.

Tähän kauteen RoPS lähti tilanteessa, jossa HJK:n organisaatiosta alunperin seuraan tullut päävalmentaja Toni Koskela, oli siirtynyt HJK:n päävalmentajaksi. Pelaajista luottomaalivahti Antonio Reguero, keskikenttäpelaaja Lucas Lingman ja puolustaja Kalle Katz hänen mukanaan. Katz tosin palasi takaisin lainasopimuksella Rovaniemelle, samoin seuraan siirtyi HJK:sta lainasopimuksella hyökkääjä Joonas Vahtera, laitahyökkääjä Enoch Banza ja maalivahti Matias Niemelä. Koskelan lähdettyä, hoiti kauden 2019 ensin loppuun Pasi Tuutti ja täksi kaudeksi tehtävän otti Vesa Tauriainen. Kausi kuitenkin sujui mollivoittoisesti ilman voittoja ja Tauriainen sai lähteä syyskuussa. Tilalle tuli Mikko Mannila – HJK:n valmennusryhmästä.

Mannila on seurannut Toni Koskelan reittiä ensin HJK:ssa ja nyt RoPS:ssa, sillä alunperin Mannila otti hoitaakseen HJK:n reservijoukkue Klubi 04:n vastuuvalmentajan tehtävät, kun Koskela lähti Rovaniemelle. Ja nyt hän siirtyi samasta tehtävästä RoPS:n päävalmentajaksi. Mannila on kuulunut myös HJK:n edustusjoukkueen valmennusryhmään Koskelan alaisuudessa.

Mannilan aikana RoPS otti kauden ensimmäisen, ja toistaiseksi ainoan voittonsa, kun se kaatoi FC Hakan vierasottelussa syyskuun lopulla 0-2 tuloksella. Vesa Tauriaisen aikana RoPS onnistui ottamaan kaksi tasapelipistettä. Koko kaudellla RoPS on siis saanut kasaan vain viisi pistettä. Se on tehnyt vain 13 maalia 21:ssa ottelussa ja maaliero on pakkasen puolella 35:n maalin verran. Jos RoPS häviää keskiviikkona, tekee se myös kyseenalaisen Veikkausliiga-ennätyksen, olemalla kaudesta 1990 lähtien pelatun sarjan historian heikoin joukkue kerättyjen pisteiden perusteella. Tasapeli riittäisi välttämään tuon ennätyksen.

SJK:laisittain RoPS:n riveissä pelaa pari mielenkiintoista pelaajaa, sillä entiset SJK-pelaajat Obed Malolo ja Youness Rahimi edustavat RoPS:a. Ja kun joukkueet kohtasivat Seinäjoella elokuussa, otti SJK voiton 2-1 tuloksella.

RoPS:n Degerman ja Kaukua vahtimassa SJK:n Håkansia kesäkuussa pelatussa harjoitusottelussa. SJK voitti harjoitusottelun 1-0.