123 456 7890

Ykkösessä komeasti neljänneksi sijoittunut SJK Akatemia matkustaa lauantaiksi Mikkeliin, missä se kohtaa nousukarsintojen puolivälierässä Mikkelin Palloilijat. Ottelu alkaa lauantaina 14.10. klo 15.00 Mikkelin Urheilupuistossa, ja peli näkyy suorana Ruutu Urheilu -palvelusta. 

Lauantain nousukarsintaottelu MP:n ja SJK Akatemian välillä pelataan ratkaisuun saakka, joten jos peli on 90 minuutin jälkeen tasan, pelataan 2 x 15 min jatko-ottelu, ja tarvittaessa vielä rangaistuspotkukilpailu. Voittaja etenee nousukarsintojen välierään Gnistania vastaan, ja häviäjän kausi päättyy. Molemmat joukkueet ovat jo nyt varmistaneet vähintään paikan ensi kaudella uutena alkavassa YkkösLiigassa, joka on uusi toinen sarjataso suomalaisessa sarjajärjestelmässä. Ykkösen kaudella kaksikko kohtasi toisensa jo kolme kertaa aiemmin, kun molemmat voittivat ensin runkosarjassa kotiottelussaan, ja Mikkelissä aiemmin pelattu ylemmän loppusarjan ottelu päättyi 2-2 tulokseen. Jatkajan lisäksi lauantaina otetaan siten myös selvää siitä, kumpi joukkue keskinäisissä oli lopulta se parempi ryhmä.

MP on kehittynyt joukkueena kauden aikana. Kauden alussa se oli paljon yllättävämpi joukkue monille, ja perusti peliään vastahyökkäyksiin, millä tavoin he nousivat jopa sarjan kärkeen. Täällä me sitten pystyimme kuitenkin kontrolloimaan heidän tilanteenvaihtojaan, ja osat muuttuivat, muistelee SJK Akatemian valmentaja Stevie Grieve aiempia kohtaamisia.

Nyt viimeisessä kohtaamisessa heitä vastaan Mikkelissä, emme sitten pystyneet siihen kontrolliin, ja menetimme kakkospalloja, sekä syötöt eivät oikein löytäneet kohdalleen. Siten jouduimme siellä kahden maalin takaa-ajoasemaan. Tauolla sitten onnistuimme muuttamaan hieman asioita, ja nousta takaisin.

Se peli päättyi lopulta 2-2. Siinä pelissä myös meidän kakkosmaalivahti Juho Kaunismäki pääsi tekemään debyyttinsä Ykkösessä maalivahtina. Joten se oli hyvin tapahtumarikas ottelu, naurahtaa Grieve muistelun jatkuessa.

En siis odota mitään suuria yllätyksiä tulevassa pelissä. He ovat olleet hyvin johdonmukaisia taktiikoissaan sekä kokoonpanon suhteen. Jopa pelin aikana. En sano, että he ovat helppo joukkue lukea ja arvioida mitä he tekevät, vaan asiat mitä he tekevät, on järkeviä ja niihin on selkeät perusteet, analysoi Grieve.

Me taas olemme muuttaneet kokoonpanoa melkein joka peliin. Tässä vaiheessa meillä on varmaan jo mennessä viidennet tai seitsemännet keskuspuolustajat kauden aikana. Useita muutoksia keskikentällä ja hyökkäyksessä. Siksi meidän painopisteemme on hyökkäyspelissä, ja painotamme sitä näissä otteluissa, että olemme rohkeita pallon kanssa, ja uskallamme pitää palloa. Puolustuksessa lähdemme varmasti prässäämään jo ylhäältä, mutta sen näkee sitten, miten peli lähtee. 

Nyt meillä on taas kaksi puolustajaa Väistö ja Kangasniemi Suomen maajoukkueiden mukana tämän pelin aikaan. He ovat 18- ja 16-vuotiaita. Meidän pitää nyt näiden parin päivän aikana kehittää heidän tilalleen jotain, naurahtaa Grieve jälleen.

Joka tapauksessa uskon, että pääseminen näihin pudotuspeleihin on meille molemmille joukkueille mahtava tilanne. Kumpikaan joukkue ei ole tainnut pitää pitkään aikaan myöskään nollaa omassa päässä, joten toivottavasti näemme nytkin paljon maaleja ottelussa. Ja katsotaan sitten, miten se menee, päättää Grieve.

Sarjan nuorimmalla joukkueella Ykköseen lähtenyt SJK Akatemia on jo nyt saavuttanut kaikki tavoitteensa, mitä sille on seuran puolelta tai pelaajien omasta toimesta asetettu. Paikka uudessa YkkösLiigassa, ylempi loppusarjan paikka ja vielä pelaajien itsensä asettama paikka neljän parhaan joukosta, sekä siten näissä nyt alkavissa nousukarsinnoissa. Se on huikea saavutus, kun joukkueen keski-ikä on ollut vain pikkuisen yli 20 vuotta. Kauden lopulla keski-ikä van laski entisestään, ja viimeisissä peleissä se on ollut 19 ikävuoden tienoilla. Ensi kaudella SJK Akatemian nousukarsintoihin osallistuminen ei välttämättä ole enää mahdollista, ja tähän asiaan on ottanut kantaa myös Suomen Palloliitto uutisessaan. SJK Akatemian hieno kausi pääsi yllättämään päättäjät, ja tällä kaudella karsintojen pelaaminen on edelleen mahdollista, ja nämä ovat upea kokemus nuorille pelaajille.

Lauantain ottelusta SJK Akatemialta puuttuu kuitenkin muutama nuori lupaus, kun 16-vuotias Ilari Kangasniemi ja 18-vuotias Oskari Väistö ovat maajoukkuetehtävissä. Molemmat ovat pelanneet viime otteluissa keskuspuolustajina, ja ennestään loukkaantuneena ovat keskuspuolustajat Noa Lehtonen ja Joona Lahdenmäki. Siten Stevie Grieve joutuu miettimään puolustuksen uusiksi. Tuomas Koivisto on onneksi ainakin täydessä iskussa. Maalivahtina voi jatkaa Saku Kankaanpää ja Miguel Rodriguez -kaksikko, jotka molemmat ovat olleet mukana SJK:n Veikkausliigaryhmässäkin. Rodriguez ei lähde käynnissä olevalla maajoukkuetauolla Nicaraguan A-maajoukkueen mukaan, koska hän sai punaisen kortin edellisessä maajoukkueottelussa, ja on nyt pelikiellossa CONCACAF-alueen Nations Leaguessa. Loukkaantumisen vuoksi on sivussa keskikentän Tuukka Pahkala ja maalivahdit Otto Huuhtanen ja Topi Säilynoja. Loukkaantuneena on myös joukkueen hyökkääjä Miro Turunen, joka johtaa joukkueen sisäistä maalipörssiä tasamaalein Kasper Paananasen kanssa. Molemmilla on seitsemän osumaa tilillään. 18-vuotias Eemeli Honkola tulee heidän takanaan viidellä maalillaan.

SJK Akatemian Kolmosessa pelanneen, ja upeasti paikan lohkovoitolla Kakkoseen ottanut pelaajaryhmä on täysin käytettävissä, samoin paikan B-nuorten SM-karsintasarjaan varmistanut SJK U17-pelaajisto, sillä kummankin joukkueen kausi on päättynyt jo aiemmin. Mukana voidaankin nähdä jälleen entistä nuorempia lupauksia, ottamassa askeleita ensi kauden YkkösLiigan joukkueeseen.

Jos kausi on ollut mahtava SJK Akatemian nuorille pelaajille, on tämä kausi ollut urheilullisesti hyvä myös Mikkelin Palloilijoille. Niin ikään keski-iältään sarjan nuorimpiin joukkueisiin SJK Akatemian kanssa kuuluva MP, otti sarjassa kolmannen sijan, ja se kamppailee toden teolla jopa paikasta Veikkausliigaan. Valmentaja Juha Pasoja on tehnyt hyvää työtä.

Yhtenä kauden menestyksen takuista on ollut hyvät lainapelaajat Veikkausliigan KuPS:sta ja KTP:sta. Hyökkääjä Santeri Stenius, joka on lainalla KTP:sta, on tehnyt 10 maalia, ja on joukkueensa paras maalintekijä. Keskikentällä on kaksi KTP-lainaa lisää; Babatunde Oluwatobi ja Niklas Leinonen. KuPS:sta joukkueessa on lainalla Otto Ruoppi ja Lauri Sahimaa. Lainamiehistä varsinkin Ruoppi ja Oluwatobi ovat Steniuksen lisäksi olleet isossa roolissa.

Hyökkäyspäässä on toinenkin kova onnistuja, Joslyun Luyeye-Lutumba, jolla on kahdeksan maalia tilillään. Puolustuspäässä Väinö Vehkonen, entinen SJK Akatemian pelaaja Joel Laitinen sekä Benjamin Urgenc ovat pelanneet isoja minuutteja. Maalivahti Aleksi Honka-Hallilla on pelannut hänkin lähes kaikki ottelut. Maajoukkuetehtävissä on tällä maajoukkuetauolla puolustaja Joona Kuismala. 
 
Tämän kauden kolmessa kohtaamisessa SJK Akatemian ja MP:n välillä, MP otti 2-0 voiton kauden ensimmäisessä kohtaamisessa toukokuussa Mikkelissä, Seinäjoella SJK Akatemia oli 2-0 parempi elokuussa, ja syyskuussa Mikkelissä pelattu ylemmän loppusarjan peli päättyi 2-2 tulokseen.

Ykkösen nousukarsintojen puolivälierä MP – SJK Akatemia lauantaina 14.10. klo 15:00 Mikkelin Urheilupuistossa. Ottelu näkyy suoraan Ruutu Urheilu-palvelusta. 

Lauantain ottelun voittaja jatkaa vielä nousukarsintojen välierään, missä se kohtaa lauantaina 21.10. Gnistanin Helsingin Oulunkylässä. Tuon ottelun voittaja puolestaan pääsee varsinaiseen Veikkausliigan nousukarsintaan, joka pelataan Ykkösen joukkueen ja Veikkausliigan toiseksi viimeiseksi jääneen joukkueen kesken, kaksiosaisena, ja voittaja siitä saa hakea paikkaa Veikkausliigaan kaudeksi 2024. Tulevaisuudessa SJK Akatemian nousukarsintoihin osallistuminen ei välttämättä ole enää mahdollista, ja tähän asiaan on ottanut kantaa myös Suomen Palloliitto uutisessaan. SJK Akatemian hieno kausi pääsi yllättämään päättäjät, ja tällä kaudella näissä pelaaminen on edelleen mahdollista.