123 456 7890

Tuttu Jaro ekaa kertaa vastassa
Vaikka pietarsaarelaista Veikkausliigajoukkuetta, FF Jaroa, voidaan hyvällä syyllä sanoa seinäjokelaisille varsin tutuksi seuraksi, kohtaa Seinäjoen Jalkapallokerho jeppisläiset huomenna seuran lyhyen historian aikana ensimmäistä kertaa.

FF Jaro sai monien kulmakarvat nousemaan melkoisesti juuri liigan alla hankittuaan ukrainalaisesta Metalist Harkovista lainalle Suomen A-maajoukkueen Alexei Eremenko Juniorin ja Venance Zezen. Nähdyn perusteella kaksikko kuuluu ehdottomasti liigan eliittiin.

Nuo kaksi hankintaa olivat mestarillinen temppu ja auttavat pietarsaarelaiset nousemaan taisteluun huomattavasti paremmista sijoista kuin viime kausien aikana on totuttu. Nyt ei puna-valkoisten todellakaan tarvitse taistella säilymisestä, vaan ihan jostain muusta.

Seura oli kuilun partaalla viime kauden jälkeen, mutta uudeksi toimitusjohtajaksi tullut seuran entinen pelimies, Niklas Storbacka on taustavoimiensa kanssa nostanut Pietarsaaren ylpeyden pään takaisin veden pinnalle konkurssiuhan pohjamudista. Se ei tarkoita, etteikö FF Jaron toimistossa edelleen elettäisi tarkan uron aikoja ja tehtäisi asioita sangen harkiten. Se tarkoittaa aivan päin vastaista. Seura on oikealla reitillä ja valmentajaksi valittu Jaro-ikoni, Alexei Eremenko Senior, on jo lyhyessä ajassa saanut joukkueenkin pelaamaan sellaista jalkapalloa, jota taatusti on mieluisaa katsella.

Oivallinen esimerkki FF Jaron tekemisestä oli sunnuntain ottelu espoolaista mahtiseuraa, FC Honkaa, vastaan. Jaro oli selkeästi kentällä olleista joukkueista parempi. Se olisi myös ansainnut voittonsa. Kaukana se ei ollutkaan. Piste maistui ehkä karvaalta joukkueen suussa, mutta se piste voi olla arvokas syksyllä.

– Jos ennen peliä olisi sanottu, että saatte tasapelin, niin kyllä sen olisi tainnut kuka vain ottaa ilomielin vastaan. Pelin jälkeen harmitti sitten ihan tosissaan, ettemme pystyneet voittamaan, naurahtaa joukkueen kipparina esiintynyt Marco Matrone.

Joka tapauksessa sarjataulukossa nyt seitsemäntenä olevalla Jarolla on neljä pistettä neljästä ottelusta tällä kaudella. Veikkausliigan avauksessa FF Jaro haki todella maukkaan 3-1 -vierasvoiton Lahdesta Björn-Erik “Bööni” Sundqvistin osuttua kahdesti ja Juniorin kertaalleen. FC Inter haki pinnat Pietarsaaresta 1-0 ja Haka onnistui kaatamaan punanutut maalijuhlassa 4-3 Kå;re Björkstrandin, Venance Zezen ja keskikentällä kymppipaikalla sunnuntaina taituroineen Ymer Xhaferin onnistuttua maalinteossa.

Suomen Cupissa FF Jaro on pelannut vasta yhden ottelun. Neljännellä kierroksella arpa nakkasi pietarsaarelaiset Kajaaniin pelaamaan Kolmosen Spartak Kajaania vastaan. Homma hoitui ammattilaisten rutiinilla ja jatkopaikka sieltä irtosi noin tuhannen katsojan edessä numeroin 6-0. Maalinteosta ottelussa vastasivat harmaissa esiintyneen Jaron puolesta kolme kertaa osunut Jani Bäckman, Junior, Xhaferi ja Björkstrand.

Kerho on pelannut tämän kauden Suomen Cupissa kolmannelta kierrokselta lähtien. Ensin matkattiin Mustasaareen ja siellä niputettiin VPS-juniorit heikon ensimmäisen puoliajan jälkeen lopulta selvästi 3-0 Ville Pajulan, Petri Niemen ja Mikael Muurimäen osumilla. Neljännellä kierroksella pistäydyttiin Kokkolan Kipparihallissa, jonka alustasta on sangen hankala löytää ainuttakaan imartelevaa adjektiivia. KPV/2, eli Kokkolan Pallo-Veikkojen A-juniorit pisti hyvin hanttiin pitäen vieraat maaleitta ensimmäisen puoliajan. Aivan kuten 3. kierroksella, myös tällä kertaa Kerho iski kuitenkin toisen puoliajan alussa nopeasti ja terävästi. Voitto lähti mukaan numeroin 4-0 Ville Pajulan, Mikko Ylihärsilän, Mikael Muurimäen ja Teemu Penninkankaan osumilla.

Erilaiset cup-historiat
Suomen Cupissa Kerho pelaa vasta toista kertaa kolmen kauden mittaisen olemassaolonsa aikana. Ensimmäisellä cup-reissulla kaadettiin Kauhajoen Karhu vuonna 2008 vieraskentällä numeroin 4-1. Toisessa ottelussa vastaan tuli Veikkausliigassa tuolloin pelannut Rovaniemen Palloseura, joka ratkaisi ottelun Keskuskentällä nopeassa tahdissa edeten helposti jatkoon lukemin 5-0.

FF Jarolla sen sijaan on melko mittavat perinteet Suomen Cupista. Vaikka seura ei ole koskaan cup-mestaruutta voittanutkaan, on se ollut finaalissa kahdesti. Vuonna 1999 FF Jaro hävisi finaalissa nyt jo kuolleelle ja kuopatulle FC Jokereille 2-1 3217 katsojan edessä. Vuonna 1992 finaalissa oli vastassa MyPa, joka otti voiton numeroin 2-0. Tuolloin katsomossa oli mukavat 9517 katsojaa, johon määrään ei muuten sen jälkeen ole kertaakaan päästy.

Vaikka Jaro ei tosiaan ole cup-voittoa koskaan juhlinut, on sellainenkin riemun hetki pietarsaarelaisessa jalkapallossa kuitenkin koettu. Vuonna 1957 FF Jaron edeltäjänä omalla tavallaan toiminut ja nykyisin ainakin yleisurheilussa vaikuttava IF Drott nimittäin otti cupin nimiinsä kaatamalla Kuopion Pallo-Toverit finaalissa numeroin 2-1 3907 katsojan juhlistaessa tapahtumaa. Vastaavasti seinäjokelaisittain cupin parhaat hetket ovat sattuneet vuoteen 1977, jolloin Seinäjoen Palloseura hävisi finaalissa Valkeakosken Hakalle 3-1 ja vuoteen 1973, jolloin SePS kaatui Lahden Reipasta vastaan 1-0. Vuonna 1977 finaalia seurasi 2134 katsojaa ja vuonna 1973 katsojia oli paikalla 2846.

Viime kaudella FF Jaron tie Suomen Cupissa katkesi 6. kierroksella Tampere Unitedia vastaan vieraissa 2-0 -tappioon. Sitä ennen pietarsaarelaiset olivat ehtineet kaataa 5. kierroksella oululaisen Tervarit vieraissa 5-0.

Pelaajaliikenne Seinäjoen ja Pietarsaaren välillä on perinteisesti ollut melko yhdensuuntainen. Seinäjoelta on siirtynyt pelaajia FF jaroon vuosien saatossa useitakin ja sen lisäksi seinäjokelaisen jalkapallon legendoihin kuuluva valmentaja, Kalle Jaskari, toimi FF Jaron valmentajana.

Muuttoliikettä Jeppikseen
Viimeisin Seinäjoelta FF Jaroon siirtynyt pelaaja on luonnollisestikin Tommi Haanpää, joka ehti tykittää Kerholle 19 maalia Kakkosessa kahden kauden aikana. Aikaisemmin myös nykyisin Kerhon väreissä pelaava Mikael Muurimäki on edustanut punanuttuja. Lasse Männikkö, Peterboroughsta Seinäjoelle saapunut ja nykyisin TPS:ssa pelaava Chris Cleaver pelasi myös Jarossa Olavi Linjamäen ja Tuomo Lundellin tavoin. Ei siis mikään ihme, että varsin usein Jaron kotiotteluissa nähdään koko joukko seinäjokelaisia futisjännäreitä.

Keskiviikon ottelu on selkeästi Daavidin ja Goljatin taistelu. Piskuinen Kerho joutuu haastamaan suuren Jaron melko siipirikkoisella ryhmällä. Näillä näkymin Mikael Muurimäki, Juha Etelä-Aho, Jussi Kankaanpää, Petri Huttu, Mikko Väänänen ja kauden debyyttiottelussaan loukkaantunut Johannes Saranpää ovat pelikentän laidalla seuraamassa kamppailua.

FF Jaron merkittävin kolhiintunut pelaaja on tietenkin, valitettavasti, Alexei Eremenko Junior. Olisi ollut kerrassaan upeaa nähdä pallotaituri Joupiskalla, mutta treeneissä loukkaantunut takareisi pitänee miehen sivussa. Aiemmin FC OPA:ssa pelannut Papa Niang puolestaan ei ainakaan sunnuntaina saanut vielä minuutteja tililleen.

Vaikka Kerho rampana otteluun starttaakin, ei se tarkoita, että lippusalossa liehuisi valkoinen lakana antautumisen
merkiksi. Ei todellakaan. Kerho lähtee otteluun ehkä hieman toisenlaisella koostumuksella kuin sarjapeleissä on nähty. FC OPA:aa ja FC Blackbirdiä vastaan pelattiin melko pitkälle samanlaisella ryhmityksellä kuin FF Jaro sunnuntaina, eli 4-2-3-1. Nyt on luvassa jotain muuta. Jyväskylässä tuo systeemi toimi erinomaisesti tuottaen 4-2 (4-0) -voiton, jossa Juha Etelä-Aho maalasi kahdesti, Mikko Ylihärsilä ja Ville Pajula kerran.

Altavastaajana cup-otteluihin lähteneet seinäjokelaisjoukkueet ovat historiansa aikana aiheuttaneet parikin mehukasta yllätystä. 2000-luvun alussa vieraaksi saapui Veikkausliigassa edellisellä kaudella juhlinut porilainen FC Jazz, jonka TP-Seinäjoki pudotti tuolloin komeasti 2-0. TP-Seinäjoen juhliessa 50-vuotista taivaltaan futiksen parissa vieraaksi saapui puolestaan liigajoukkue Kuopion Palloseura. Nytkin Kerhon asussa pelaava Mikko Ylihärsilä lähetti tuolloin kanarialinnut laulukuoroon iskettyään ottelun ainoan osuman 1-0 päättyneessä kamppailussa.

Aina pitää, saa ja voi haaveilla. Niin nytkin. Jospa kävisi niin, että joku miehistä mustissaan onnistuisi maalinteossa. Jospa oma pää pysyisin puhtaana. Jospa… Niin, se on sitä cupin huumaa, joka ainakin Seinäjoella on juhlan hetkiä.

Miten Kerho pysyy liigajoukkueen vauhdissa nähdään keskiviikkona Jouppilanvuoren tekonurmella alkaen klo 18.00. Tervetuloa!