123 456 7890

Tomek tuo tietoa ja taitoa
Vaasan Palloseurassa suurimmat saavutuksensa Suomen kentillä saalistanut Tomasz “Tomek” Arceusz tuo Wall-Akatemiaan koko lailla huikean määrän tietoa ja taitoa. Hänen tehtävänään on jakaa oppia 24 kesätreeniryhmään valitulle nuorelle palloilijalle.

– Tuntuu hyvältä tulla tähän hommaan. “Kärde” on tuttu kaveri ja puhumme hänen kanssaan todella paljon jalkapallosta. Olen itse henkeen ja vereen jalkapallomies, sanoo uransa Blekitni Raciazin riveissä aloittanut pelimies, joka edusti Puolassa myös Ursus Warszawaa ja Motor Lublinia, sekä Legia Warszawaa, jonka kanssa mies pelasi noin 30 kertaa myös eri Euroopan Cupeissa.

– Seinäjoella tehdään hyvin töitä. Tarvitaan kuitenkin paljon kärsivällisyyttä, että onnistumme jalostamaan nuorista pelaajista hyviä pelimiehiä edustusjoukkue tasolle. Se vaatii kärsivällisyyttä paitsi pojilta ja heidän vanhemmiltaan, myös minulta ja muilta valmentajilta. Ei homma tapahdu yhdessä yössä. Sitä työtä ei tehdä edes 2-6 kuukaudessa, vaan se vaatii vuosien työn. Taitavia nuorukaisia hukataan ihan samalla tavalla muuallakin kuin Suomessa tai Seinäjoella. Kaikista ei liioin voi tulla Ronaldoja tai Messejä. Se vaan ei ole helppo juttu tulla huippupelaajaksi, painottaa Arceusz, joka vetää ryhmälle treenejä kolme kertaa viikossa.

Reilut 20 vuotta sitten Varsovasta Suomeen tullut Arceusz on urallaan valmentanut Vaasan Palloseuraa, Sundom IF:ää, FC Korsholmia, FC Kiistoa, VIFK:ta ja avittaa tälläkin hetkellä Iskmo-Jungsund BK:n junnupuolella.

Arceusz pelasi urallaan suuren osan otteluista kärjessä tai keskikentällä, mutta tutuksi ovat tulleet myös puolustuspään pelipaikat ja jopa veskarin rooli.

– Pelasin ainakin kerran Suomen Cupin ottelussa Oravais IF:ää vastaan maalilla, joten ei sekään homma ole ihan vierasta minulle. Sen voin luvata, että annan kaiken kokemukseni ja tietoni pojille, lupaa “Tomek”.

Vaasassa asuva “Tomek” sanoo, ettei hän jalkapallosta irti pääse oikein koskaan. kentän laidalle vie tie alituiseen.

– Vaikea siitä on irti päästä. Koko ajan olen katsomossa ja talvella aina tavataan vanhojen pelikavereiden kanssa Puolassa ja jos en ole katsomossa, niin sitten voin katsoa telkkarista Puolan pelejäkin, koska olen hankkinut Puolan Canal+ -kortin, naurahtaa teknikoksi ja sähköasentajaksi itsensä kouluttanut valmentaja, jolle tuttuja vastustajia Euroopasta ovat niin Inter Milan, VfB Stuttgart kuin Bayern Mnchenkin.