123 456 7890

Tuco 2016 Suomen cupin mestarina, kuva Antti Huhtamäki.

SJK-kannattajat saivat iloisia uutisia, kun Ariel ”Tuco” Ngueukamin paluu seuraan julkistettiin maanantaina.

Kokenut kamerunilaishyökkääjä teki SJK:n kanssa kahden vuoden sopimuksen ja mies palaa nyt toiseksi kotikaupungikseen nimeämänsä Seinäjoen mustakultaisen joukkueen riveihin. Joukkueen, jonka riveissä hän voitti aikoinaan Suomen mestaruuden, Suomen cupin ja pronssimitalit.

Tämä on uusi tarina. Tai oikeastaan, me aloitimme aikoinaan tämän tarinan kirjoittamisen täällä. Sitten välillä minä lähdin hakemaan lisää inspiraatiota, mutta pidimme kirjan täällä kokoajan tallessa. Nyt olen palannut ja voimme kirjoittaa siihen taas jatkoa, sanoo Tuco.

Olen ylpeä ollessani osa tämän seuran historiaa. Olen ylpeä myös siitä, että minulla on mahdollisuus parantaa vanhoja saavutuksia. Hyökkääjänä, haluan tietenkin rikkoa ainakin omat maalimääräni.

Tucon mukana Seinäjoelle muuttaa hänen perheensä ja vanhin lapsi aloittanee Seinäjoella myös koulunsa ensi vuonna. Nuorin lapsi on paljasjalkainen seinäjokinen.

Aikoinaan kun lähdin täältä, oli osasyy lähtöön se, että halusin silloin lapsilleni ranskankielistä päivähoitoa tai -kerhoa. Tietenkin myös se, että olimme voittaneet SJK:n kanssa jo mestaruuden sekä Suomen cupin, niin kaipasin vähän uutta haastetta itselleni.

Nyt perhe tulee tänne mukaan ja tyttäreni täyttää tässä kuussa 7 vuotta. Poikani on 3-vuotias ja hän on syntynyt Seinäjoella. Hain muuttoa varten hänen syntymätodistuksensa juuri Seinäjoen maistraatista, nauraa Tuco.

Seinäjoki on hyvä paikka perheelle ja seurassa on muitakin pelaajia joilla on pieniä lapsia, jatkaa Tuco vielä perään.

SJK:ssa hän voitti molemmat tärkeimmät mestaruudet ja lähdettyään SJK:sta, hän voitti Tampereella Ilveksen kanssa vielä uransa toisen pronssimitalin. Nyt parin ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen, hän ja SJK:n uusi päävalmentaja Jani Honkavaara, voittivat Suomen mestaruuden viime kaudella KuPS:n kanssa.

Olen ollut mielestäni myös onnekas. En haluaisi sanoa, että olisin jotenkin erityisen fiksu joukkuevalinnoissani, mutta minulla on ollut hyvä vainu siihen, että huomaan missä on hyvä juttu meneillään. KuPS:ssa näin miten hyvää työtä Honsu teki siellä ja halusin sinne. Arvostan todella paljon sitä millaista jalkapalloa hän haluaa joukkueensa pelaavan. Halusin olla osa sitä ja hän halusi minut sinne jo silloin kun lähdin Ilveksestä, kertoo Tuco.

Ja nyt kun tulen tänne takaisin, toiseen kotiini, niin tiedän myös millainen valmentaja täällä nyt on. Siksi kaikki täällä puolsi sitä, että halusin takaisin tänne.

SJK kasaa nyt joukkuetta, jossa on mukana paljon lupaavia nuoria pelaajia sekä muutamia kokeneita ammattilaisia, näyttämässä heille esimerkkiä. Tuco kuuluu ehdottomasti niihin pelaajiin, joita nuoret voivat katsoa ylöspäin ja ottaa hänestä oppia omaan uraansa.

Tämä on mielestäni erittäin hyvä tapa kasata joukkuetta. On tärkeää, että nuoret haluavat tulla tänne ja vielä tärkeämpää on, että nämä nuoret osaavat myös käyttää sen opin mitä täällä saavat. Että he kuuntelevat. Olen mielelläni apuna. Tällainen kehitys on mieleeni ja uskon, että tällä tavoin menemme eteenpäin.

Täällä on pelaajille niin hyvä olosuhteet ja tiedän, että nyt on valmentaja joka osaa valmentaa pelaajia sekä ympärillä hyviä ammattilaisia ja ihmisiä. Kaikki jotka tuntevat minut tietävät, että olen hyväntuulinen ja tykkään saada kaikki muutkin hyvälle tuulelle ja hymyn heidän huulille. Mielestäni tämä kaikki luo meille tänne hyvän ilmapiirin ja kaikki voivat keskittyä vain nauttimaan jalkapallosta ja sen kehittämisestä.

Haluan sanoa vielä SJK:n faneille, että aloitamme tästä yhdessä aivan toisenlaisen kauden. Tiedän, että olette aina olleet erittäin lojaaleja ja teidän määrä on vain kasvanut siitä kun olin viimeksi täällä. Jokainen kentällä oleva tarvitsee teidän kaikkien tuen, ihan jokaisen ihmisen stadionilla. Yhdessä tulemme tekemään hienoja asioita, sanoo Tuco vielä lopuksi.

SJK julkisti Tucon kaksivuotisen pelaajasopimuksen aiemmin maanantaina ja voit lukea uutisen tästä linkistä. Jutussa mukana päävalmentaja Jani Honkavaaran ja urheilupuolen teknisen johtajan, Richard Dormanin ajatuksia.

SJK palaa harjoituksiin joulukuun alussa ja kauden 2020 kausikortit tulevat myyntiin marraskuun aikana.

Tuco 2015 ja Suomen mestaruus veistos Seinäjoen Keskuskentällä. Kuva Marko Tuominiemi.

Ariel ”Tuco” Ngueukam

Tuco, eli Ariel Thierry Ngueukam on syntynyt Kamerunin Yaoundéssa, 15. marraskuuta vuonna 1988. Hän pelaa palloa molemmilla jaloilla ja pituutta on 188 cm. Äidinkielenään hän puhuu sekä ranskaa että englantia, sillä Kamerun on kaksikielinen maa.

Tuco on nuorin kuudesta sisaruksesta ja jalkapalloa hän on oppinut isoveljiltään heti kun oppi kävelemään. Varsinainen kasvattajaseura on kuitenkin FC Cobra. Hän aloitti ammattilaisena kotimaansa FC Achille de Sa’an joukkueessa, joka pelasi Kamerunin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Joukkue ei tuolloin yrityksestä huolimatta onnistunut nousemaan pääsarjaan, mutta Tuco oli joukkueensa paras maalintekijä ja kiinnitti kykyjenetsijöiden huomion. Kamerunissa Tuco pelasi myös futsalia ja oli mukana jopa Kamerunin maajoukkueessa.

Vuonna 2011 hän haki ensin pelipaikkaa Unkarista sekä Bulgariasta, mutta päätyi lopulta Suomeen ja joensuulaisen JIPPO:n Ykkösen joukkueeseen.

Joensuussa hän pelasi puolentoista kauden aikana yhteensä 34 ottelua ja iski näissä 17 täysosumaa. FC Lahti nappasi miehen lainasopimuksella Veikkausliigaan kauden 2012 loppupuolella ja Tuco viimeisteli yhdeksässä ottelussa seitsemän maalia. Turkin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava Denizlispor nappasi miehen riveihinsä kaudelle 2013, mutta Turkissa saldoksi jäi kymmenen pelattua ottelua ja näissä yksi tehty maali. Mies palasi takaisin Lahteen vielä saman kauden aikana.

Kaudella 2014 Tuco mursi kätensä ottelussa TPS:ää vastaan ja käsi leikattiin kesken kauden. Tuosta toipuminen vei melkein kuukauden, mutta silti hän iski seitsemän maalia ja syötti yhdeksän, pelaamissaan 29:ssä ottelussa. Hän keräsi myös neljätoista Veikkausliigatähteä ja oli lopulta Veikkausliigan tehopörssissä seitsemäs.

Lahdessa Tuco nousi valtakunnan median otsikoihin esimerkillisen toimintansa kautta, kun hän pelasti vastustajajoukkueen pelaajan hengen. FC Lahti – IFK Mariehamn ottelussa IFK-puolustaja Bobbie Friberg Da Cruz löi päänsä Lahden Henri Toivomäen kanssa yhteen. Bobbie Friberg Da Cruz tippui maahan tajuttomana ja alkoi niellä kieltään. Tuco ainoana tajusi mitä tapahtui ja hän säntäsi kanssapelaajan avuksi, napaten kielen pois nielusta. Myöhemmin Tuco kertoi tienneensä mitä tilanteessa tehdä, koska hänen lapsuudenystävällä on ollut vastaavia tilanteita epilepsiakohtauksissa. Veikkausliiga anoi Tucolle valtiollista hengenpelastusmitalia tapauksen johdosta, mutta mitalia ei kuitenkaan myönnetty.

SJK kiinnitti Tucon riveihinsä kaudelle 2015, kahden vuoden sopimuksella. Kausi 2015 olikin ikimuistoinen, kun SJK voitti Suomen mestaruuden ja pelasi historiansa ensimmäiset euro-ottelut. Kaudella 2016, SJK pelasi lisää europelejä Mestareiden liigan karsinnoissa ja Tuco kirjoitti nimensä SJK:n historiankirjoihin ikuisesti, olemalla ensimmäinen euromaalin tehnyt pelaaja. Hän teki maalin kotipelissä OmaSp Stadionilla, valkovenäläisen suurseura BATE Borisovin verkkoon. Kaudella 2016 SJK voitti myös Suomen cupin ja kauden päätteeksi pronssimitalin.

Tuco pelasi SJK:ssa yhteensä 84 ottelua kaikissa eri kilpailuissa, joista Veikkausliigassa 64. Kaikissa kilpailuissa maaleja tuli 18 ja syöttöjä 17. Pelimäärä SJK:ssa on reippaasti Tucon uran suurin missään seurassa. Toisiksi eniten pelejä on FC Lahden paidassa, missä niitä on kertynyt 55. Enemmän maaleja hän on tehnyt vain FC Lahden ja Joensuun JIPPO:n paidassa. 17 syöttöä SJK:n paidassa on niin ikään eniten hänen urallaan missään joukkueessa.

SJK:n jälkeen Tuco halusi uusia haasteita uralleen ja teki sopimuksen Tampereen Ilveksen kanssa kaudesta 2017. Siellä hän pääsi tutummalle pelipaikalle hyökkäyksen keskelle ja teki 15 Veikkausliigamaalia. Hän hävisi maalikuninkuuden vain yhdellä maalilla IFK Mariehamnin Aleksei Kangaskolkalle. Ilveksen kanssa hän nappasi myös pronssimitalin. Kauden päätteeksi, hän teki sopimuksen HJK:n kanssa, mutta siirtyi yllättäen tammikuussa 2018, pelaamatta yhtään peliä HJK:n paidassa, Qatarin pääsarjaan, Al Khorin joukkueeseen.

Qatarissa hän pelasi loppukaudesta 9 ottelua ja teki niissä yhden maalin. Heinäkuussa 2018 hän siirtyi Israelin pääsarjaan, missä pelasi Hapoel Raananan joukkueessa 15 ottelua, tehden niin ikään yhden maalin. Kesän siirtoikkunassa hän palasi takaisin Suomeen ja Jani Honkavaaran valmentaman KuPS:n riveihin. KuPS juhli kauden päätteeksi Suomen mestaruutta ja Tuco nousi loppukauden aikana joukkueensa ykköshyökkääjäksi. Pelejä tuli kasaan 12 ja niissä syntyi neljä maalia sekä kaksi syöttöä.

Nyt SJK:n kanssa solmittu sopimus pitää Tucon Seinäjoella ainakin kauden 2021 loppuun.

Tuco 2019, paluu Seinäjoelle. Kuva SJK / Tommi Kilpiö