123 456 7890

Suomen A-maajoukkueen maalivahtipooliin kuuluva Walter Viitala täydensi SJK:n maalivahtiosaston. SJK julkisti Viitalan siirron Norjan pääsarjaseura Sandefjordista sunnuntaina. Voit katsoa Viitalan julkistusvideon SJK TV:n YouTube-kanavalta.

Suomen mestaruuden IFK Mariehamnin kanssa kaudella 2016 voittanut ja sen jälkeen maailmalle lähtenyt Viitala allekirjoitti SJK:n kanssa kahden vuoden pelaajasopimuksen. Viitala muuttaa Seinäjoelle heti ja liittyy SJK:n harjoitusrinkiin välittömästi.

Seinäjoki on mulle itseasiassa tuttu paikka. Mun isän puolen suku on Etelä-Pohjanmaalta, Alavudelta, joten Viitala-sukunimi saattaa olla monelle seinäjokiselle tuttu. Kummisetäni Jyrki Viitala ja kummitäti Mari Viitala asuu täällä, ja vaikka en ole ihan hirveästi täällä aikaani viettänyt, niin paikka on kyllä tuttu ja olen kuullut Seinäjoesta paljon heidän kauttaan. Ei siis tunnu yhtään, että tulisin vieraaseen paikkaan, sanoo Walter Viitala heti alkuun.

On myös mahtava homma itselleni, että täällä on valmiiksi ihmisiä, joita tunnen myös seuran ulkopuolelta. Pelaajista Mehu Hetemaj on itselleni tuttu jo pidemmältä aikaa ja Robin Sidin kanssa pelasimme pari vuotta yhdessä Maarianhaminassa. Ja tietenkin Jani Honkavaara valmensi minua HIFK:ssä, joten hän oli myös yksi suuri syy, miksi valitsin tulla SJK:hon, Viitala jatkaa.

Viitala palaa Suomeen ja Seinäjoelle kolmen ja puolen maailmalla vietetyn kauden jälkeen. Kokemusta karttui kolmen Pohjoismaisen pääsarjajoukkueen arjesta sekä peleistä niissä. Ensin Tanskan Viborgissa, sitten Ruotsin Malmö FF:ssa ja lopulta Norjan Sandefjordissa.

Jäi paljon hienoja muistoja ja pelikavereita mukaan. Ennen kaikkea löysin tuona aikana tavallaan oman identiteettini, eli mitkä ovat arvoni ihmisenä ja se aika kasvatti minua todella paljon. Koen, että olen nyt paljon valmiimpi niin pelaajana kuin ihmisenä näiden vuosien jälkeen. Tottakai jäi mieleen myös monia yksittäisiä pelejä ja hetkiä niissä. Semmoisia, joita muistaa koko loppuelämänsä.

Tanskan pääsarjassa Viitala pelasi ensimmäisessä ottelussaan heti nollapelin ja jatkoi mahtavia otteita seuraavassa pelissä Silkeborgia vastaan. Myös siinä tuli nollapeli. Seuran kausi kuitenkin kääntyi kokonaisuutena mollivoittoiseksi ja Viborg tippui sarjasta pykälää alemmas.

Ensimmäiset pelit Viborgissa meni todella hyvin, mutta sitten asiat eivät menneetkään niin hyvin. Se kausi loppui vähän traagisesti, muistelee Viitala.

Ruotsin jättiseura Malmö FF tarvitsi riveihinsä laadukasta kakkosmaalivahtia ennen Mestareiden Liigan karsintoja ja se nappasi Viitalan riveihinsä kesän 2018 siirtoikkunassa. Viitala pääsi kokemaan suurseuran mukana kärkitaistelun ja Mestareiden Liigan karsintojen lisäksi Eurooppa-Liigan lohkovaiheen. Viitala pääsi kokemaan myös Ruotsin pääsarjavauhdin kahdessa pelaamassaan ottelussa.

Mahtavia muistoja jäi. Voitettiin Eurooppa-Liigan lohkovaiheessa turkkilainen Besiktas vieraissa ja siellä Besiktas-kannattajat nousivat seisomaan, antaen aplodit meille vierasjoukkueena. Se oli aivan mieletön hetki, kertoo Viitala.

Malmö FF on mahtiseura ja siellä todellakin tarvitsee keskittyä vain futikseen. Seurakulttuuri siellä on semmoinen, että se koko kaupunki on se seura. Kaikki siellä pitää sun puolia, kun pelaat Malmössa. Ja mun vastaanotto oli mielettömän hyvä. Mun debyytti oli kotikentällä Kalmar FF:aa vastaan. Mun isoveli oli kavereiden kanssa katsomassa sitä peliä ja mä pääsin puoliajalla sisään. Se fiilis, kun Malmön-kannattajien pääty osoitti mulle aplodit kun juoksin kentälle, oli ihan mieletöntä. Se on yksi hienoimpia muistoja, kuvailee Viitala kokemuksiaan.

Norjan Sandefjordissa Viitala sai pelikaveriksi entisen SJK-pelaajan, Andorran maajoukkuepelaaja Marc Valesin.

Marc kehui mulle SJK:ta valtavasti ja hän kehui erityisesti niitä ihmisiä joita täällä seurassa ja sen ulkopuolella on. Se oli tehnyt häneen kovan vaikutuksen. Se on vaikea tulla ulkomaalaisena kylmään Pohjolaan ja mä olin tietenkin ylpeä siitä, että mun kotimaata tällä tavoin kehutaan, kertoo Viitala.

Viitala on urallaan tehnyt aina kovasti töitä päästäkseen eteenpäin ja hän ei ole pelännyt tehdä rohkeitakaan ratkaisuja urallaan, vaan on uskaltanut haastaa seuroissa jo ennestään olleita kokeneita maalivahteja kisaan pelipaikasta. SJK:ssa on nyt tulevalla kaudella hänen myötä todella vahva maalivahtiosasto, jossa on myös nuoria haastajia.

Lahjakkuus vie tiettyyn pisteeseen, sen jälkeen se on ihan puhdasta työntekoa. Itse koitan tehdä töitä aina laadukkaasti ja luottaa omaan tekemiseen. Pitää myös uskoa omiin unelmiin, sanoo Viitala.

Tämän kauden SJK on vaikuttanut ainakin ulospäin sellaiselta, ja mitä olen soitellut puheluita sekä kysellyt ihmisiltä, että nyt tekeminen on todella vakuuttavaa. Ja ilolla tulen seuraan. Toivottavasti pystyn myös omalla tekemiselläni vain vahvistamaan tätä imagoa, Viitala jatkaa.

Hauska juttu on myös se, että SJK:n maalivahtivalmentaja Luis Fernando on ollut itselleni nuorena poikana tietynlainen idoli. Muistan kun hän pelasi FC Viikingeissä ja itse nuorena kundina ihailin kentän laidalla, kun hän laittoi niitä sivuvolley-avauspotkuja laitapakille. Se on kyllä jäänyt hänestä elävänä mieleen. Henkilökohtaisesti en Luffea tunne, mutta hänen peliuraansa olen seurannut, lisää Viitala.

Pelaajilla ja varsinkin maalivahdeilla on monesti omia rituaaleja ja taikauskoja, mitä he toteuttavat pelien yhteydessä tai pelipäivinä. Viitala ei tällaisia itsestään kuitenkaan tunnista.

Ei minulla ole mitään sellaisia. Uskon hyvään valmistautumiseen. Se on se valmistautuminen koko sen viikon ajan, viikkojen ja jopa kuukausien ajan. Sitten jos se on tarpeeksi kovalla tasolla, niin olet valmis peliin, Viitala toteaa.

Viitala on päässyt kerran pelaamaan Seinäjoella OmaSp Stadionilla, kaudella 2016 IFK Mariehamnin mestaruuskaudella. OmaSp Stadion ja Kannattajapääty on siten myös tuttu entuudestaan.

Odotan innolla pääseväni SJK-kannattajien eteen. Joukkueet tarvitsee faneja. Joten odotan innolla pääseväni pelaamaan heidän edessä ja toivottavasti tulen olemaan heidän luottamuksensa arvoinen, lähettää Viitala terveiset SJK:n kannattajille vielä lopuksi.

SJK kohtaa Suomen Cupin karsintojen päätösottelussa Ilveksen ensi lauantaina 22.2. klo 14:30. Ottelu pelataan Tampereella Pirkkahallissa ja se näkyy Seinäjoella uuden torin laidalla sijaitsevassa Vekseli-ravintolassa sekä kotikoneilta maksullisesta Ruutu-palvelusta. Kausikortit kaudelle 2020 on myynnissä lippu.fi-kanavissa sekä arkisin klo 9-17 SJK Shopissa.

Kaudella 2016 Walter Viitala voitti IFK Mariehamnin kanssa mestaruuden ja Viitala teki Veikkausliigan nollapeliennätyksen. Kuva Juha Tamminen.

Walter Viitala

Helsingissä 9. tammikuuta vuonna 1992 syntynyt Walter William Viitala, on 190-senttinen maalivahti. Hän on edustanut Suomea nuorisomaajoukkueissa, pelannut A-maajoukkueessa kolmessa maaottelussa ja ollut mukana vaihtopenkillä useita kertoja.

Viitala on Helsingin Eiran kaupunginosasta tulevan Pallo-Pojat Juniorien kasvatti. 15-vuotiaana hän lähti PPJ:stä Helsingin IFK:n riveihin, ja jatkoi sieltä myöhemmin Espoon FC Honkaan. Hongasta hänet lainattiin HIFK:n riveihin kaudeksi 2011 ja siellä syntyi myös debyytti miesten Ykkösessä 19-vuotiaana. Viitalan valmentajana HIFK:ssa oli nykyinen SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaara. Pelejä Ykkösessä tuli kasaan kaikkiaan 17.

Ensimmäinen Veikkausliigakausi Viitalan uralla oli kausi 2012 FC Hongan paidassa. Ja valmentajana oli tuolloin Mika Lehkosuo. Viitala pelasi kakkosmaalivahtina, mutta sai silti kauden aikana kasaan 10 Veikkausliigaottelua sekä kolme cupin ottelua. Kaudelle 2013 hän nousi avaavaksi maalivahdiksi ja pelimäärä kasvoi 27:een liigapeliin sekä kahteen Suomen Cupin otteluun. Lisäksi hän pelasi Hongan maalissa puolalaista Lech Poznania vastaan pelatuissa Eurooppa-liigan otteluissa. Kaudella 2014 peliaika pieneni, sillä Honka peluutti tasapäin niin Viitalaa kuin toista Suomen nuorisomaajoukkueen maalivahtina ollutta Daniel Kollária. Viitala pelasi siitä huolimatta 15 Veikkausliigan ottelua ja Eurooppa-liigan ottelun virolaista Sillamäe Kalevia vastaan. Kauteen 2014 päättyi myös sopimus FC Hongan kanssa ja Viitala päätti hakea uutta haastetta IFK Mariehamnin maalinsuulta.

Ahvenanmaalla, Maarianhaminassa, Viitala oli aluksi kaudella 2015 Otso Virtasen vaihtomiehenä, mutta hän pelasi yhtä lukuunottamatta seuran kaikki Suomen Cupin ottelut ja oli ratkaisemassa torjunnoillaan Suomen Cupin voittoa finaalissa. Ainoa peli missä hän ei pelannut, oli cupin välierä. Viitala pelasi myös 8 Veikkausliigan ottelua. Kaudella 2016 hän oli selkeä ykkösvahti ja kausi päättyi menestykseen. IFK Mariehamn otti sensaatiomaisen Suomen mestaruuden ja Viitala valittiin kauden jälkeen Veikkausliigan tähdistöön sekä Vuoden 2016 parhaaksi maalivahdiksi. Viitala pelasi kaikkiaan 37 ottelua kaudella 2016, mukana Eurooppa-Iiigan ottelut norjalaista Odds BK:ta vastaan. Veikkausliigassa hän pelasi huikeat 18 nollapeliä, mikä on myös Veikkausliigan voimassa oleva yhden kauden nollapeliennätys. Viitala pääsi menestyksen myötä myös Suomen A-maajoukkueeseen ja teki debyytin talvileirillä 2017 Marokkoa vastaan. Suomen päävalmentajana oli jo tuolloin Markku Kanerva.

Hyvin menneen kauden jälkeen, Viitala kiinnitti skouttien huomion. Tanskan pääsarjassa pelannut Viborg kiinnitti Viitalan kahden ja puolen vuoden sopimuksella. Viitala aloitti kauden 2016-2017 lopulla ja debyytti Tanskan pääsarjassa tuli huhtikuussa 2017 ottelussa Aalborgia vastaan. Viitala pelasi heti nollapelin ja sai aloittaa myös seuraavan ottelun Silkeborgia vastaan. Myös siinä tuli nollapeli. Viborg joutui kuitenkin putoamiskarsintoihin, joissa Viitala sai lisää vastuuta. Viitalan esitykset olivat sen verran hyviä, että niillä hän lunasti paikan Ykkösmaalivahdiksi seuraavalle kaudelle, kun Viborg oli tippunut Tanskan toiselle sarjatasolle. Viitala aloitti kauden ykkösmaalivahtina ja hän pelasi 15 ottelua. Elokuussa 2018, Ruotsin pääsarjan jättiläinen Malmö FF, tarvitsi kakkosmaalivahdin ja se lunasti Viitalan Viborgista riveihinsä. Viitala pääsi pelaamaan kaksi ottelua Ruotsin pääsarjassa Allsvenskanissa ja oli mukana penkillä joukkueen Mestareiden Liigan karsinnoissa sekä Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Malmö FF oli sarjassa lopulta kolmas ja jäi Eurooppa-liigassa lohkovaiheeseen. Tanskassa Viitala oli pelannut puolentoista kauden aikana noin kolmisenkymmentä ottelua kaikissa kilpailuissa ja Ruotsissa karttui muutaman ottelun lisäksi aimo annos oppia Skandinaavisessa suurseurassa.

Kaudeksi 2019 Viitala teki kahden vuoden sopimuksen Norjan toisella sarjatasolla pelanneen Sandefjorfdin kanssa, harjoiteltuaan sitä ennen USA:ssa MLS-joukkue Minnesotan kanssa. Sandefjordissa pelasi myös SJK-väelle tuttu puolustaja Marc Vales. Joukkue oli tippunut edellisen kauden päätteeksi pykälää alemmas ja tarkoitus oli nostaa joukkue heti takaisin Elitserieniin. Viitala aloitti Norjassa erinomaisesti ja oli joukkueen ykkösmaalivahti, pelaten kauden 13 ensimmäistä ottelua. Niistä Sandefjord hävisi vain yhden Viitalan pelaaman ottelun. Viitala kuitenkin jäi ilman otteluita koko heinä- ja elokuun ajalta, kun Norjan nuorisomaajoukkueissakin esiintynyt 22-vuotias Jacob Storevik nappasi hänen paikan. Joukkue nousi kauden päätteeksi Norjan pääsarjaan.

SJK ja Sandefjord sopivat Viitalan siirrosta yhdessä SJK:n riveihin helmikuussa 2020 ja Viitala teki SJK:n kanssa pelaajasopimuksen, joka kattaa kauden 2021 loppuun.