123 456 7890

Suomen Cupin karsintalohko lähtee SJK:n osalta käyntiin perjantaina Pohjanmaan derbyllä. Ovet aukeavat klo 18:00 ja ennakkolippuja saa SJK:n verkkokaupasta sekä SJK Shopista. Myös kausikortit käyvät otteluun. Lisätietoja ottelutapahtuman järjestelyistä, lipunmyynnistä sekä uudessa formaatissa pelattavasta Suomen Cupista, saat SJK:n nettisivujen aiemmasta uutisesta, tästä linkistä.

SJK aloittaa virallisen kautensa Suomen cupin karsinnoilla kahden FF Jaroa vastaan pelatun harjoitusottelun jälkeen. Karsinnat pelataan lohkomuodossa ja aiemmista vuosista poiketen, ei lohkoissa ole kuin oman sarjatason joukkueita. Tämä takaa useita kovatasoisia otteluita heti talvikaudelle. Varsinainen Suomen Cup pudotuspelimuodossa alkaa vasta maaliskuussa, kun 16 parasta Suomen sarjojen joukkuetta on selvillä.

Mielestäni tämä uusi cup-systeemi on siinä mielessä hyvä, että saamme hyvätasoisia kilpailullisia otteluita jo pre-seasonille tammikuusta alkaen. Mutta samalla näissä peleissä pelataan tärkeästä europaikasta ja kun joukkueet eivät ole vielä valmiita, on se hieman rankka tapa aloittaa kausi. Varsinkin kun varsinaiseen kauden alkuun on vielä aikaa, sanoo SJK:n päävalmentaja Alexei Eremenko.

Eli vähän kaksijakoiset ajatukset tästä. Osaltaan hyvä ja osaltaan haasteellista aloittaa viralliset ottelut jo nyt. Se ei ole ongelma, vaan se on vain haaste, Eremenko jatkaa.

– Meillä oli hyvä voitollinen harjoitusottelu Jaroa vastaan viime viikolla. Käytimme siinä laajasti pelaajia ja saimme paljon materiaalia analysoitavaksi. Näimme mitkä asiat toimivat ja tiedämme mitkä asiat siitä ottelusta vaativat parantamista. Olemme myös palautuneet huolella ja valmistautuneet perjantain otteluun, kertoo Eremenko.

Perjantain ottelussa tulos on kuitenkin se tärkein, mikä merkitsee ja sitä lähdemme siitä hakemaan, muistuttaa Eremenko vielä lopuksi.

Lisähaasteita aiheuttaa molemmille joukkueille Kakkosen Cup, jossa molempien joukkueiden akatemia-joukkueet kohtaavat samana päivänä Vaasassa. Akatemian tavoitteena on pelata niin pitkälle kuin rahkeet nuorella ryhmällä riittävät, kun taas SJK:n tavoite on ensin selviytyä 16 parhaan joukkoon. Tästä muistuttaa myös SJK:n kapteenistoon kuuluva Mehmet Hetemaj.

Meille on tietenkin todella tärkeää päästä jatkoon tästä karsintavaiheesta. Hyvä vastus on heti vastassa ja vieläpä Pohjanmaan derby. Jokainen voitto kasvattaa nyt itseluottamusta ja voittamisen kulttuuri aloitetaan jo näistä peleistä, sanoo Hetemaj.

Uudessa cup-systeemissä isoin ero viimevuotiseen verrattuna on mielestäni se, että samassa lohkossa on pelkästään Veikkausliiga-seuroja. Eli aika nopeasti tulee siinä mielessä tosipelit vastaan, Hetemaj arvioi uutta cup-systeemiä.

Olemme mielestäni aika hyvässä tilanteessa nyt cupiin lähtiessä. En usko, että yksikään joukkue on vielä täysin valmiina tässä vaiheessa ja kaikilla on kunto vasta menossa parhaaseen suuntaan sekä joukkueet rakentumassa, jatkaa Hetemaj.

Nämä ovat kuitenkin tärkeitä pelejä yhteispelin ja voittamisen kulttuurin rakentamista varten. Tärkeimmät pelit ovat vasta tulossa ja tavoite on päästä jatkoon, Hetemaj päättää.

Kaudella 2018 naapuriseurat kohtasivat toisensa neljä kertaa. Suomen Cupissa SJK oli parempi 1-0 ja Veikkausliigassa kertaalleen 2-0. Kahdesti pelattiin tasan. Myös historiatilastossa SJK on Pohjanmaan derbyissä niskan päällä. Nyt pelattava derby on 25., ja se pelataan sopivasti 25. päivä tammikuuta klo 19:00 Wallsport Areenassa.

Ottelu televisioidaan suorana ja selostettuna monikameralähetyksenä Ruutu+:n toimesta. Myös muut Suomen Cupin lohkovaiheen sekä Veikkausliigan ottelut lähettää Ruutu+. Pääset tilaamaan Ruutu-palvelun tästä linkistä.

Wallsport Areenan nurmi on uusittu tälle talvelle.

VPS sai joukkueeseen maalivahdin

Kauden jälkeen harjoituksia koko marraskuun jatkanut, mutta joulukuussa vapaata pitänyt VPS, on hakenut ryhmäänsä kuumeisesti maalivahteja, kun viime kauden kaksikko, Marko Meerits Samu Volotinen, jatkavat uraansa muualla.

VPS nosti ensin maalilleen omasta akatemiastaan nuoren Mika Kaarteen ja tämän viikon alussa syntyi sopimus myös puolalais-saksalaisen Martin Kompallan kanssa. Kompalla on SJK:ssa pelaavan Joel Meron entinen joukkuetoveri Saksan Borussia Mönchengladbachista. 26-vuotias Kompalla oli VPS:n mukana tammikuun aikana ja vakuutti päävalmentaja Petri Vuorisen sekä seuran maalivahtivalmentaja Henri Sillanpään. VPS testasi maalilleen myös entistä SJK-maalivahti Jere Koposta.

Kompallan tulon myötä, VPS:lla on sopimuspelaajia kasassa 22, mutta pääosin mukaan tulleet pelaajat ovat nostoja omasta akatemiasta. Kompallan lisäksi seuran ulkopuolelta mukaan ovat liittyneet nuoret puolustajat Jonas Häkkinen Kanadan Vancouver Whitecapsin akatemiasta ja Martti Haukioja Ilveksestä sekä jo viime talvena VPS:ssä testillä ollut ghanalainen puolustaja Ignatius Adukor. 193-senttinen Adukor on mukana koeajalla ja pelaa alustavasti vain Suomen Cupin otteluissa. Pidempää sopimusta katsotaan koeajan jälkeen. Adukor on pelannut kaksi viimeistä kautta Ruotsin neljännellä sarjatasolla.

Viime kaudella pelanneista pelaajista lähtijöitä on useampia ja kipeimmin osuu hyökkääjä Joonas Vahteran siirto HJK:n rivehin ja pelintekijänä pelanneen Juha Hakolan siirto FC Honkaan. Lisäksi VPS:n jätti ainakin Douglas Caé, Aubrey David, Akseli Kalermo ja Omar Jama.

Petri Vuorisen kakkosvalmentajaksi kiinnitettiin alkavalle kaudelle Christian Sund, joka on toiminut valmentajana myös SJK-junioreissa ja pelaajana SJK:n edustusjoukkueessa. Viime kauden Sund vastasi VPS J Akatemian valmennuksesta.

VPS on pelannut talven aikana vain yhden harjoitusottelun, kun se kohtasi viime vuoden marraskuussa Jyväskylässä pelatussa ottelussa KuPS:n. KuPS voitti ottelun 3-1.

Muusta loukkaantumistilanteesta ei ole tarkempaa tietoa, mutta VPS sai harmillisen uutisen juuri Suomen Cup avausviikon alussa, kun SJK-junioreiden kasvatti ja juuri edellisen kauden sivussa vakavan loukkaantumisen vuoksi ollut Aatu Kujanpää, loukkaantui harjoituksissa ikävästi. Ensiarvioiden mukaan 20-vuotiaalla Kujanpäällä on jälleen uusi pitkä kuntoutus edessä. SJK-leirissä toivotetaan Kujanpäälle voimia ja nopeaa paluuta takaisin pelikentille.

SJK rakentaa joukkuetta maltilla

Tälle kaudelle SJK:n uutena urheilupuolen teknisenä johtajana aloitti SJK:n seuralegenda Richard Dorman, joka tuntee seuran läpikotaisin hyviltä ja huonoilta ajoilta. Hänen johdollaan SJK on muuttanut omia toimintamallejaan ja asiat ovat muuttuneet varsinkin viime talvesta rajusti.

Jos viime marras-joulukuussa SJK kiinnitti riveihinsä useita pelaajia ja joukkue oli käytännössä jo valmis silloin, on tällä kaudella haluttu tehdä asiat harkiten ja perusteellisemmin. Pelaajarunko saatiin pidettyä uuden mallin mukaisesti koossa ja uusia pelaajavahvistuksia sekä niiden tarpeita kartoitetaan tarkkaan. Testipelaajiksikin pyydetään vain muutamat kiinnostavimmat pelaajat. Uusien pelaajien halutaan tuovan joukkueeseen jotain, mitä siinä ei ennestään ole. Ringin levennyksessä katseet on käännetty omaan akatemiaan.

SJK onkin satsannut akatemiansa toimintaan paljon ja valmennus sekä harjoittelu on ammattimaista. Pelkästään rahallisesti akatemian toimintaan sijoitetaan puoli miljoonaa vuodessa. Akatemiassa on kasvamassa jo monia vastuunkantajia edustusjoukkueeseen tulevina vuosina.

Ainoa täysin uusi pelaaja joukkueessa tällä hetkellä on ghanalainen Jude Arthur, jota SJK testasi joulukuussa ja 19-vuotiaan Ghanan nuorten maajoukkuepelaajan vahvuudet huomattiin. Arthur on valmis tekemään debyyttinsä SJK:n virallisissä peleissä, kun SJK perjantaina kohtaa VPS:n. Hän on päässyt nopeasti mukaan joukkueeseen ja osoittanut tuovansa siihen omalla panoksellaan jotain.

Koko viime kauden loukkaantuneena ollut Obed Malolo on toipunut myös pelikuntoon ja hänestä SJK saa kuin uuden vahvistuksen joukkueeseensa. Suomen U21-maajoukkueessakin pelannut Malolo, on vielä hieman puolikuntoinen, mutta on jo mukana kokoonpanoa valittaessa.

Akatemian riveistä on harjoituksissa ollut useampiakin pelaajia ja Jaroa vastaan viime viikolla pelatussa harjoitusottelussa oli mukana Vaasa IFK:n riveistä Seinäjoelle muuttaneet Daniel Håkans ja Jere Streng sekä Robbie Malolo, Oskar Pihlaja, Arttu Aromaa, Nicolas Kotamäki ja Nicolas Kivimäki. 17-vuotias Streng teki ottelussa myös SJK:n molemmat maalit. Sopimuspelaajia SJK:lla on edustuksen riveissä 15, mutta kun mukaan lasketaan kaikki akatemiassa olevat sopimuspelaajat, lähestyy lukema jo 50 pelaajan rajaa.

Perjantain ottelusta puuttuu operaatioista toipuvat Billy Ions ja Jarkko Hurme sekä pienemmistä kolhuista kärsivät Ville Tikkanen ja Joonas Sundman. Sundman loukkasi itseään Suomen U21-maajoukkueen mukana viikko sitten ja Tikkanen harjoituksissa. Mahdollista on kuitenkin, että jompikumpi kaksikosta tai jopa molemmat, toipuisivat vielä perjantaihin mennessä pelikuntoon. Muuten SJK:lla on käytettävissä kaikki tämän hetkiset sopimuspelaajat. Lisää vahvistuksia kartoitetaan mukaan vielä kevättalven aikana, eikä joukkue ole vielä valmis. Tälläkin hetkellä harjoituksissa on mukana pari pelaajaa, joita testataan mahdollisina vahvistuksina joukkueeseen.

SJK-puolustajat Boris Kadio ja Jude Arthur kävivät tutustumassa Pohjanmaan lakeuksiin pakkaspäivänä.