123 456 7890

Rivit elää, mutta B vain voittaa
FF Jaro /2 – TP-Seinäjoki 0-1 (0-1)

37 min 0-1 Pekka Jaskari

Rivit elää, mutta koossa on silti kova porukka, näin tiivisti ottelun alustunnelmat TP-Seinäjoen B-junioreiden vastuuvalmentaja Timo Taippi Taipale, kun vastaan asettui Pietarsaaren uudella tekonurmella, Länsikentällä, FF Jaron kakkosjoukkue. Näissä Taipin sanoissa oli vinha perä, kun katseli pelikentälle saapunutta oranssilaumaa. Monta tuttua nimeä oli sivussa samalle iltaa osuneen Seinäjoen Jalkapallokerhon A-junioreiden SM-sarjaottelun takia ja myös sairastuvalle oli ilmaantunut pientä tungosta. Silti kasassa oli nippu, jonka saattoi luottavaisin mielin lähettää kentälle taistelemaan TP:lle elintärkeistä sarjapisteistä. Nousuhaaveita SM-sarjaan ei ole vieläkään tarvinnut haudata.

Poikien totuttuihin pelipaikkoihin oli rivien harvetessa jouduttu luonnollisesti tekemään mielenkiintoisia muutoksia. Panu Leppä ei ole tainnut pitkään aikaan pelata topparin tontilla, eikä Matti Rajalallekaan pakkina pelaaminen ole muodostunut rutiiniksi sitten pikkujuniorivuosien. Kärkeen oli päätetty laittaa kokoa ja näköä, kun Pekka Jaskari ja viime aikoina melkoiseen maalivireeseen päässyt Joona Niemelä oli asetettu poikkeuksellisesti yhtä aikaa kentälle. Huomionarvoista oli myös C15 –ikäisen Niko Hietaharjun mukaantulo heti avaukseen.

Ensimmäisen maalipaikkansa vieraat saivat jo seitsemännellä minuutilla, kun Pekka Jaskari ampui tolppaan pietarsaarelaismaalivahdin seikkaillessa tilanteesta ulkona. TP:llä oli ottelussa hyvä paine päällä ja Jarolla kesti hetken päästä peliin mukaan. Isäntien alakerta pelasi sangen epävarmasti, mutta sen sijaan hyökkäyspäässä heilläkin oli vaarallisen hyviä kavereita.

Jaron ensimmäinen maalipaikka tuli 16. minuutilla, kun laidalta paineltiin vauhdilla läpi. TP:n onneksi viuhuva veto painui vähän ohi takakulman. TP tuntui tämän jälkeen vajoavan yhä hätäilevämpään pelityyliin. Pelistä tehtiin itselle vaikeaa, kun syötöt olivat ratkaisevilla hetkillä usein heikkoja.

Avausjakson toisen vaarallisen paikkansa Jaro sai 27. minuutilla, kun laidasta ajeltiin taas puhurin lailla kohti TP:n maalia. Veto meni kuitenkin maalitolpan ulkoreunaa nuollen ohi.

Kesken kaikkien ongelmien tuli onni hiukan vieraiden avuksi. Jaakko Vihanta syötti Pekka Jaskarin keskeltä läpi ja Pekka pääsi kuin pääsikin kovasta vauhdista tökkäämään pallon ohi vastaan tulleen Jaron veskarin.

Vaikka pelaaminen oli kaikin puolin vaikeaa, ei TP:llä ollut missään vaiheessa paniikkia päällä. Loppujen lopuksi maalipaikkojakin oli ensimmäisellä jaksolla mukavasti, sillä valmentaja Jukka Metsä-Ketelän tieteellisen tarkka kirjanpito osoitti niiden menneen vieraiden hyväksi 4-13. Erityisesti on syytä nostaa avausjaksolta framille Aleksi Leppäsen hienot nousut laidaltaan. Monta kertaa Allu ajeli taidolla vastustajan rangaistusalueelle asti ja vielä heitti sieltä hyviä syöttöjä aivan luukulle.

Näistä tilanteista ei kuitenkaan onnistuttu maalia tekemään. Tauolla TP päätyi yhteen pelaajavaihtoon, kun Niko Hietaharju tuli sivuun. Kentälle juoksi hiljattain poikien maajoukkueessa debytoinut, Nikon lailla Ilmajoella asuva, Elias Ahde. Ellu meni kärkeen Pekan siirtyessä sieltä vasemmalle laitalinkiksi. Aleksi Leppänen jatkoi linkkinä, mutta vaihtoi toiselle puolen kenttää.

Koko toinen jakso odotettiin TP-leirissä vapauttavaa toista osumaa. Se oli jo tulla toisen pelijakson viidennellä minuutilla, mutta Antti Viita puski avopaikasta takatolpalta palloa vain hiukan hipaisemalla niukasti ohi. Vastustaja oli myös yhä tosissaan, sillä parisen minuuttia myöhemmin oli tasoitus lähellä. Onneksi ottelussa vuorenvarmasti torjunut Jarkko Orava nappasi alanurkkaan suuntautuneen kudin kiinni.

Seuraavaa vaaranpaikkaa saatiin sitten odotella pidempään, sillä vasta 20. minuutilla tapahtui muistiin merkitsemisen arvoista. Taitava kääntölaukaus aivan TP:n maalin edestä rangaistuspilkun tuntumasta päätyi kuitenkin loistavasti torjuneen Jarkko Oravan liimanäppeihin.

Toisen jakson maalipaikat menivät valmentaja Jukka Metsä-Ketelän arvioimana vieraille 3-5. Mieleenpainuvinta ottelun jälkimmäisellä puoliskolla oli Matti Rajalan aivan sarjana tulleet hyvät nousut. Matilla piisasi vauhtia ja hän ohitti pietarsaarelaisia todella hyvällä prosentilla.

Vastuuvalmentaja Timo Taipale oli ottelun jälkeen tyytyväinen siihen, että heikommallakin suorituksella saatiin silti ne tärkeimmät eli kolme pistettä kotiin. Meillä oli uudistunut ryhmä. Sarjatilannekuilu näiden kahden joukkueen välillä vaikutti. Peli oli hiukan löysää. Tehtiin välillä aivan oikeita asioita, mutta sitten tuli vastapainoksi paljon huonoja syöttöjä ja ensimmäisiä kosketuksia. Poikien pitäisi oppia, että vaikka tempoa yritetään pitää, ei se saa merkitä silti tällaiseen hosumiseen ryhtymistä, Taippi tiivisti tuoreet analyysinsä tapahtuneesta.

Joukkueen sisäisen äijäpalkinnon valmennuskaksikko antoi tällä kertaa keskikentällä hurjasti töitä tehneelle Jaakko Vihannalle. Toisena vaihtoehtona kuulemma oli väkevän toisen jakson suorituksensa ansiosta Matti Rajala. Näihin valintoihin on helppo yhtyä. Maalivahti Jarkko Orava oli tietenkin erinomaisella pelillään joukkueen tuki ja turva. Tunnusta täytyy antaa myös koko puolustuslinjalle, joka oudossa kokoonpanossaan pystyi yhdessä Kurren kanssa pitämään ratkaisevasti oman pään puhtaana. Toki koko nelikko eli Matti, Panu, Antti ja Raitt lukeutuu joukkueen kokeneempaan osastoon eli tänä vuonna 17 ikävuotta mittariinsa saaviin pelimiehiin.

TP:llä oli ottelussa mahdollisuus huomattavasti suurempiin maalilukemiin, sillä niin paljon maalipaikkoja oli esimerkiksi viiden metrin viivalta, että vain ihme ja hyvä maalivahti pelasti Jaron lisätakaiskuilta. Kun seuraavaan peliin hiukan ruuvataan tähtäintä toiseen asentoon, on näiden maalipaikkojen määrästä johdettavissa suoranainen lupa rakentaa sellaisia odotuksia, että erinomaisen syksyn pelannut sarjanousija torniolainen TP-47 jää ensi sunnuntaina Seinäjoella jalkoihin. Ja sitten taas vain odotellaan tappioitta pelanneen Kuopion Palloseuran kompurointia, sillä niin on käytävä, vaikka TP-Seinäjoki voittaisi loput ottelunsa. Tämä todettuna, kun KuPS:n sunnuntainen kotiottelu vaasalaista FC Kiistoa vastaan oli vielä kesken, eikä tulospalvelu ollut välittänyt vielä tietoja Savon suunnasta.

TP-Seinäjoki: Jarkko Orava; Raitt Ojala, Antti Viita, Panu Leppä, Matti Rajala; Aleksi Leppänen, Jaakko Vihanta, Janne Tuohisaari, Niko Hietaharju (41. Elias Ahde); Pekka Jaskari (72. Matias Kangas), Joona Niemelä.