123 456 7890

Paljon on matkaa ja parannettavaa
Seinäjoen Jalkapallokerhon kakkosvalmentajaksi Vaasan Palloseuran maalivahtivalmentajan paikalta tullut Jari Kujala tuo ryhmään tuulahduksen siitä, mitä tekeminen on liigassa.

Viime viikonlopun ottelun Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan osoitti, että työsarkaa on edessä paljon.

“Me lähdemme huomenna parantamaan siitä. Muutamaa osa-aluetta on viilattu ja ainakin tiistain treeneissä homma näytti paremmalta. Liekö siihen sitten syynä tunnin palaveri KPV -matsista vai mistä se johtui. Treeneissä kuitenkin näkyi oikein hyviä juttuja. Me menimme läpi puolustamista ja hyökkäysten avaamista, että saisimme edes vähän paikkoja aikaiseksi”., kertoi “Kuikku”.

Torstain treenien fyysinen osuus on kevyempi taktisen puolen takia. Kaikkeen kun ei aika kolmessa pallollisessa treenissä tahdo millään riittää. Siinä onkin se suurin ero liigatasolle. Harjoituksia on määrällisesti selvästi vähemmän.

“Kolme pallollista treeniä ei tahdo millään riittää. Vaasassa niitä oli joka päivä ja sen lisäksi aamuisin vielä erikseen voimatreeniä. Nyt tuo fysiikkapuoli on juoksujen ja punttien osalta pelaajien vastuulla aika pitkälle. Onneksi me saamme vähän lisää pallollista aikaa helmikuulla, jolloin pelit tuovat tavallaan yhden palloharjoituksen lisää viikkoon. Lisäksi se ero on merkittävä, että meillä pelaajat ovat ihan selkeästi joko päivätöissä tai täysipäiväisiä opiskelijoita. Vielä kun huomioidaan, että moni on toisella paikkakunnalla, vaikeuttaa se ennestään toimintaa, eli kyllä eroa on amatööri- ja ammattilaisorganisaatioilla kuin yöllä ja päivällä”, jatkoi itsekin Postilla täyttä työpäivää painava “Kuikku” pohdintojaan.

Se, että erot ovat suuret, ei kuitenkaan tarkoita, että hommia tehtäisiin jotenkin puolinaisesti. Niitä tehdään sellaisilla resursseilla, joihin nyt on mahdollisuus.

“Tietenkin sitä eroa pitää jossakin ollakin. Itse yritän kuitenkin tuoda ripauksen ammattimaisuutta toimintaan sen pohjalta, mitä olen päässyt kokemaan. Päävalmentaja Thomas Dunnen kanssa olemme kyllä asioista hyvin samoilla linjoilla. Nyt on treeneissä menty selvästi kovempaa kuin kertaakaan aikaisemmin Kakkosen joukkueessa, jossa olen ollut mukana”, sanaili Kujala.

Pelaajien vastuulla olevaa puntti- ja juoksuharjoittelua ei suinkaan väijytä koirien ja kissojen kanssa, vaan aikuisiin miehiin luotetaan tässä asiassa. Jos ei hommiaan hoida, se näkyy nopeasti.

“Se tahti, millä nyt mennään treeneissä, kertoo hyvin äkkiä onko hommat tehty. Jos niitä ei ole tehty, alkaa tietynlaisia vammoja tulla ja silloin kyllä kysytään, että mitä on tullut tehtyä tai pikemminkin jätettyä tekemättä. Kyllä miehiin on voitava luottaa tällä tasolla.”

Jos sitten SJK:n harjoittelua vertaa VPS:n toimintaan, on luonnollista, että eroa on. Veikkausliigassa mennään ja on pakkokin mennä lujempaa niin yksittäisissä harjoitteissa kuin kokonaistreenaamisessa. Sekä määrä, että vauhti ovat kovempia, mutta vaikea sitä on prosenteissa mitata, miten paljon.

“Oikean sorttista liikehdintää on näkynyt harjoituksissa ja pelaajat ovat olleet todella hyvällä asenteella matkassa. Ehkä me olemme oikealla tiellä tai sitten pelaajat vain jaksavat paremmin kuin ei meidän valmentajien naamoja tarvitse katsella kuin kolme kertaa viikossa”, virnuili Kujala.

“Leikki sikseen. Kyllä pelaajia on oikeasti kehuttava siitä, miten he ovat treeneissä menneet. Lähtökohtaisesti molemmista seuroista tulleet pelaajat olivat fyysisesti heikommassa kunnossa kuin olisi voinut toivoa. Nyt on sitten joulu-tammikuu haettu kuntoa. Jatkossa treenaamisen pitäisi helpottua kun armeijan lomat alkavat pyöriä paremmin, Mikko Kärki ja Savonlinnassa opiskeleva Marko Huttu saadaan paremmin mukaan ja Tiitus Lehtinen saa lopettaa hallin ympäri ravaamisen”, lisäsi Kujala, joka odottaa GBK -ottelusta lähes yhtä kovaa kuin oli KPV:n kohtaaminen.

“Siellä ne Ykkösessä pelasivat GBK:kin viime kaudella, joten ei tästä paljon sen helpompaa ole odotettavissa. Ihan luottavaisilla mielillä lähden kuitenkin nyt matkaan, sillä uskon kavereiden ottaneen opikseen. Jos me jokaisen ottelun jälkeen käymme pelit palautteena läpi, korjaamme virheitä harjoituksissa ja pystymme siirtämään sen peleihin, me menemme hyvään suuntaan kohti kesää”, tiivisti “Kuikku” tunnelmat.op”