123 456 7890

SJK:n keskikenttäpelaaja ja oma kasvatti Jesse Sarajärvi ei jatka pelaamistaan SJK:ssa. Sarajärvi keskittyy tällä hetkellä opintoihinsa Vaasan yliopiston kauppakorkeakoulussa. Päätöksen taustalla on halu saattaa opinnot loppuun, mutta siihen ovat vaikuttaneet myös henkilökohtaisessa elämässä koetut haasteet. Viimeisen vajaan kahden vuoden ajan Sarajärven huippu-urheilijan elämää ovat koetelleet vakavat terveyshuolet, joista on tähän päivään saakka vaiettu.

Kesällä 2018, nyt 24-vuotiaan Sarajärven aivolisäkkeestä löydettiin kasvain, joka mullisti monella tavalla hänen arkensa. Lääkärit tutkivat löydöksen huolellisesti ja heidän antamansa lausunnon mukaan pelaaja pystyisi jatkamaan harjoitteluaan normaalisti, omien tuntemustensa mukaan. Kasvain on sittemmin saatu hallintaan ja Sarajärvi on päässyt nauttimaan pelaamisesta sekä elämästään normaaliin tapaan. Elimistön hormonitasoja säätelevässä aivolisäkkeessä ollut kasvain jätti kuitenkin jälkensä huippu-urheilijan arkeen ja vaikka elämä hymyilee tällä hetkellä leveästi, päätti Sarajärvi itse ottaa aikalisän ammattilaisjalkapalloilusta.

Olen tässä jo monta vuotta tehnyt töitä jalkapallon eteen ja elämä on ollut silleen raskasta oireiden vuoksi. Se oli aika vaikeaa, kun ei meinannut jaksaa tehdä mitään. Sitä tuli treeneistä kotiin ja oli ihan väsyksissä. Se kasvain aivolisäkkeessä tuottaa maitohormonia, joka sitten taas vetää testosteronitasot ihan nolliin. Siinä menee hormonit ihan sekaisin ja oli kokoajan semmoinen sumuinen olo. Minään aamuna ei herännyt pirteänä, vaikka kuinka yritti nukkua ja tehdä kaiken levon eteen, kertoo Jesse Sarajärvi.

Itse aina luulin, että oli veto pois vain siksi, että treenasin niin kovaa. Ja sitten kun sain lopulta tiedon mistä se johtuu, niin olihan se vapauttava tieto. Sen jälkeen sitä alkoi miettimään omaa elämää ja jalkapalloa. Että puskenko minä tässä seinää päin, kun on tällainen juttu painanut tuossa. Tätä sairautta on joutunut kuitenkin kokoajan miettimään. Syön siihen lääkettäkin, jota otetaan kerran viikossa ja se lääke aiheuttaa aina aika pahat vastaoireet. Joten ei semmoisen lääkkeen kanssa ole helppoa olla ammattilaisurheilija. Kun kuitenkin siinä pitäisi olla joka päivä parhaimmillaan, Sarajärvi jatkaa.

Nyt kun se on lähtenyt lääkkeillä paranemaan, niin kyllä tässä on kroppakin muuttunut aika lailla. Rasvaprosentti on edelleen tosi pieni, olisi varmaan joukkueen pienimpiä edelleen, mutta paino on silti noussut ja jopa kengän koko on kasvanut. Pituutta en ole mitannut, mutta tuntuu kuin sitäkin olisi tullut lisää. Tämä kaikki on muuttanut elämää niin paljon, kun on saanut tämän homman kuntoon.

Ja opinnot on itseäni aina kiinnostanut ja olen miettinyt, että ne hoidan vaikka sitten pelailun lomassa. Olen kauppakorkeassa, kauppatieteiden kandi ja maisteri minusta pitäisi joskus tulla. Olen ollut jo kolme vuotta kirjoilla siellä, mutta siirsin sitä aikoinaan ensin armeijan vuoksi. Nyt sitten olen ollut läsnä, mutta aika vähän on pelaamisen vuoksi ehtinyt siihen paneutua. Nyt sitten tämä jotenkin toi semmoisen tunteen, että haluan ottaa aikalisän kaikkeen.

En mä silti mitään absoluuttista päätöstä ole tehnyt pelaamisen suhteen, että nyt lopettaisin kokonaan. Mutta ainakin nyt tuntuu siltä. Kyllä mä tykkään niin paljon kuitenkin pelata, mutta kun viime vuodet on olleet niin vaikeita tuon sairauden kanssa, niin ei siitä ole samalla tavalla nauttinutkaan sitten.

Sinänsä tämä ei mikään hengenvaarallinen sairaus ole ja nyt tämä on todella hyvällä mallilla itselläni jo, mutta niin paljon on kuitenkin muuttunut kehossa ja kaikessa. Siksi tuntuu, että on hyvä nyt ottaa vähän aikaa muille jutuille. Ja olen kyllä ollut tosi kiitollinen, kun lääke on alkanut tehoamaan. Vähän vaan tämä yhtäkkinen kasvu ottaa päähän. Ihan kuin murrosikä olisi alkanut uudestaan. Partakin alkanut kasvaa enemmän, että on tää ollut aika järkyttävä kokemus sillä tavalla, nauraa Sarajärvi vielä lopuksi.

Sarajärvi teki Veikkausliiga-debyyttinsä kaudella 2014 ja debyytti SJK:n edustusjoukkueessa syntyi kaudella 2012 Ykkösessä. Sarajärven oireet alkoivat näkyä armeijan jälkeisellä kaudella 2016, kun hänen palautumisensa kanssa huomattiin olevan isoja ongelmia. Sarajärvi oli kaiken datan mukaan huippukunnossa, mutta hän ei palautunut harjoituksista tai otteluista normaaliin tapaan. Vaikka asiaa tutkittiin pitkään, saatiin siihen vastaus vasta kesällä 2018. Sarajärvellä havaittiin aivolisäkkeen kasvain, jonka vaikutukset pelaajan palautumiseen olivat ilmeisiä. Kasvaimen hoito aloitettiin välittömästi ja tänään, noin kahden vuoden jälkeen, mies voi paremmin kuin koskaan. Jatkuva lääkehoito vaatii kuitenkin veronsa ja näin ollen Sarajärvi haluaa ottaa ammattilaisurallaan aikalisän ja kohdentaa työmoraalinsa toistaiseksi koulun penkille.

SJK:n urheilupuolen tekninen johtaja Richard Dorman kunnioittaa Sarajärven päätöstä ja näkee nuoressa miehessä paljon arvokkaita asioita.

Pelasin suurimman osan urastani SJK:ssa ja vietin paljon aikaa yhteisessä pukuhuoneessamme, jossa opin tuntemaan Jessen todella hyvin. Jesse on aina ollut erittäin ammattimainen ja antanut joukkueelle kaikkensa sekä kentällä että sen ulkopuolella. Hänellä oli viimeisten kausien aikana terveysmurheita, joista olimme tietoisia. Oli turhauttavaa seurata, kuinka nuori ja kunnianhimoinen kaveri joutuu painimaan kehitystä rajoittavien ongelmien kanssa, mutta toisaalta niiden selättäminen kertoo paljon hänen persoonastaan. Meillä oli Jesselle valmiina sopimus seuraavasta kaudesta, mutta kunnioitan hänen päätöstään tulevaisuuden suhteen, kertoo Dorman.

Jesse on erittäin fiksu nuorimies, joka tulee varmasti menestymään elämässään. Menestys, jonka saavutimme joukkueena kausien 2013 ja 2016 välillä oli pitkälti lojaalien, töitä tekevien ja joukkueelle kaikkensa antavien pelaajien päivittäisen työn tulosta. Jesse oli yksi heistä ja edellä mainitut adjektiivit kuvaavat häntä erinomaisesti sekä persoonana että pelaajana, päättää Dorman

SJK:n kasvatti Sarajärvi on ollut voittamassa Veikkausligassa kultaa, hopeaa ja pronssia sekä Suomen cupin ja Liigacupin kertaalleen. Hän oli myös voittamassa kaudella 2011 A-nuorten SM-pronssia ja nousemassa SJK:n kanssa Veikkausliigaan kaudella 2013. Kaikkiaan SJK:n edustusjoukkueessa on tullut kasaan 78 virallista ottelua ja niissä on syntynyt kuusi maalia. Ensimmäinen liigamaali syntyi RoPS:ia vastaan kaudella 2017. Edustusjoukkueen lisäksi, hän on pelannut SJK Akatemian paidassa Kakkosessa yhteensä 57 ottelua tehnyt niissä kahdeksan maalia. Hän on edustanut myös määräaikaisilla lainasopimuksilla FC YPA:a kaudella 2012 ja kaudella 2016 FC Hakaa.

Koko SJK-väki kiittää kuluneista vuosista ja toivottaa Jesselle kaikkea hyvää sekä menestystä tuleviin opintoihin!

Sarajärven lisäksi SJK:n viime kauden pelaajista myös Billy Ionsin ja Denys Oliinykin tilanne on vielä auki. SJK tiedottaa heidän jatkostaan myöhemmin.

SJK kohtaa lauantaina 11.1. harjoitusottelussa VPS:n Wallsport Areenalla. Ottelu alkaa klo 14:00 ja siihen on vapaa sisäänpääsy. Suomen Cup alkaa 25.1. vierasottelulla RoPS:a vastaan. Löydät talven otteluohjelman tästä. Kauden 2020 kausikortit ovat myynnissä lippu.fi-kanavissa sekä arkisin klo 9-17 SJK Shopissa.