123 456 7890

Seinäjoen Jalkapallokerhon brasilialaissyntyinen maalivahti Luis Fernando da Silva sai viime perjantaina virallisesti Suomen kansalaisuuden.

Toista lastaan seinäjokelaissyntyisen Maria vaimonsa kanssa odottava Luis “Luffe” Fernando piipahti kansalaisuuden kunniaksi Wallsport Areenalla SJK Mediatiimin ja Ilkka-lehden haastateltavana.

– Eipä mikään ole varsinaisesti muuttunut vaikka kansalaisuuden sainkin. Sama mies edelleen olen, naurahtaa Luis Fernando heti onnitteluiden jälkeen.

Luis Fernando aloitti tänä talvena jo kolmannen kautensa SJK maalissa ja kaikenkaikkiaan seitsemännen vuotensa Suomessa. Alunperin Seinäjoelle Sepsi-78 paitaan ystävänsä ja Sepsin silloisen valmentajan Luiz Antonion houkuttelemana saapunut sympaattinen Luffe pelasi itsensä nopeasti seinäjokelaisen futiskansan sydämiin rohkealla pelityylillään sekä potkutekniikallaan. Huikean potkutekniikkansa ansiosta mies antoi jopa Sepsi-78:n vapaapotkuja ja onnistui kertaalleen näissä maalinteossakin.

Tie vei Seinäjoelta kuitenkin nopeasti Helsinkiin ja Vuosaareen, silloin liigassa pelanneen FC Viikinkien paitaan. Vaimo Maria seurasi mukana ja Vuosaaressa kului yhteensä neljä kautta. Noiden neljän vuoden aikana Luffesta tuli Viikinki-ikoni ja jo ensimmäisellä kaudella Luis Fernando oli voittaa Veikkausliigan parhaan maalivahdin tittelin. Viikingit kuitenkin tippui Ykköseen ja vuoden 2010 lopussa perhe palasi Seinäjoelle.

– Minulla oli kolme vaihtoehtoa siinä vaiheessa, mutta halusin palata Seinäjoelle. Mielestäni SJK on paras paikka Suomessa HJK:n jälkeen ja Seinäjoella on appivanhemmat sekä ystävät lähellä, kommentoi paluutaan Luis Fernando.

Luis Fernando torjui heti debyyttikaudellaan SJK:ssa itsensä seuran historiaan, pisimmällä nollapeliputkella ja SJK nousi kauden 2011 päätteeksi Ykköseen.
Kauden lopulla kuitenkin hiusmurtuma kiusasi maalivahtia ja mies määrättiin pakkolepuuttamaan jalkaa muutaman kuukauden ajan.

Kaiken piti ollla kunnossa kauden 2012 alkaessa, mutta jalka pysyi kipeänä edelleen. Tämä näkyi myös esityksissä, sillä maalipotkut eivät lentäneet entiseen malliin ja ponnistaminenkin teki välillä kipeää. Sisukkaana miehenä Luffe kuitenkin pelasi kauden loppuun asti, kunnes lopulta jalka leikattiin ja hiusmurtuman odotettiin luutuvan kunnolla alkutalven aikana.

Tämän kauden alussa näytti kaikki hyvältä. Ponnistaminen ja potkaiseminen sujui jo paremmin ja näytti siltä että hiusmurtuma oli voitettu.

Helmikuussa 2013, IV KOMIA-turnauksessa Seinäjoella, Luis Fernando ponnisti nappaamaan keskityspalloa FC Interin hyökkääjän nenän edestä, mutta ponnistaessa kuului jalasta hirveä pamaus ja sääri napsahti poikki.

– Tottakai se on ikävä muisto ja jalkaan sattui hirveästi, mutta tavallaan on kuitenkin onni että se meni näin paljon ennen kauden alkua ja kuten lääkärikin sanoi, nyt sääri luutuu täyteen kuntoon varmasti, toisin kuin hiusmurtuman jälkeen, muistelee mies itse tilannetta ja siitä aiheutunutta taukoa pelihommiin.

– Aika kuluu tietenkin hitaasti ja kovasti tekisi mieli olla joukkueen mukana, mutta kahden viikon päästä voin jo aloittaa kevyen treenamisen, kuntosalin ja kuntopyörän. Täyttä painoa ja iskuja jalka ei kestä kuuteen kuukauteen. Elokuun puolessa välissä saan aloittaa treenaamaan täydellä teholla jos kaikki menee hyvin, arvioi lopuksi Luis Fernando.

Luffella on vielä sopimusta tämän jälkeen ensi kausi jäljellä ja mies itse haluaa päättää uransa SJK paidassa. Tulevaisuudessa hän haluaa auttaa seuraa kouluttamalla uusia maalivahteja valmentajana. Juuri uuteen kotiin Hyllykalliolle muuttanut perhe on tullut Seinäjoelle joka tapauksessa pysyvästi.

– Kunhan pääsen liikkumaan paremmin, koitan olla joukkueen mukana mahdollisimman paljon. Lähteä mukaan vieraspeleihin ja auttaa parhaani mukaan. Valmennushommat kiinnostaa tulevaisuudessa, mutta ei missään tapauksessa vielä. Olen vasta 33 vuotias ja pelivuosia on vielä jäljellä, hymyilee suomalainen Luis Fernando.

Tästä katsomaan Luis Fernandon videohaastattelua: