123 456 7890

Kumpi on parempaa paikallista?
Keskiviikkona Seinäjoen Keskuskentällä pelataan kauden toinen todellinen paikallisottelu lähinaapuri Lapuan Virkiän tuodessa viime kaudella Kolmosesta nousseen, mutta täydellisesti kasvojaan muuttaneen, joukkueensa vieraisille.

Vielä syystalvella ja ennen ensimmäistä keskinäistä kohtaamista Lapuan suunnassa uhottiin ihan kansallisilla forumeilla siitä miten tavoitteena on mm. “SJK:lla nurmen pintaa pyyhkiminen”. Se ei toistaiseksi oli onnistunut oikein mitenkään, sillä kahdesti on kohdattu kun mukaan luetaan talven harjoitusottelu.

Wallsport Areenassa isäntäjoukkue oli se joka pyyhki Virkiällä tekonurmea oikein urakalla, sillä loppunumerot kirjattiin kotikutoiselle kotijoukkueelle selkeästi 10-0 (4-0). Huvittavaa oli se, että kun tauolta kehiin nakattiin miltei täysin uudet miehet, maaleja alkoi tulla entistä enemmän. Lisäksi lapualaisia armahdettiin sen verran, ettei mainiosti torjunutta Raine Kattelusta ajettu ulos, vaikka siihen oli selkeä syy miehen torjuttua läpiajon käsin rankkualueen ulkopuolella.

Maalinteosta tuossa teurastusta muistuttaneessa höntsäilyssä vastasivat Kerhon puolelta hattutempun tulittanut Marko Huttu, kahdesti maalanneet Miika Asunmaa, Petri Niemi ja Tiitus Lehtinen, sekä Mikael Muurimäki.

Kevätkierroksella ottelu pelattiin erinomaisissa olosuhteissa Lapuan Keskuskentällä, jonne olikin kerääntynyt mukava määrä penkkiurheilijoita, tosin suurin osa Seinäjoelta koska viereiselle estradille oli järjestetty pallonlyöntikisat. Kaikkiaan noin 650 silmäparia näki, miten Kerho otti rutiinivoiton lukemin 3-1 (0-0) käveltyään ensimmäisen puoliajan isäntien mukana käsikynkkää.

Toisella puoliajalla nähtiin komeita osumia. Kolme ensimmäistä teki Kerho nyt FF Jarossa pelaavan Tommi Haanpään avattua maalihanat 66. minuutilla. Mikael Muurimäki puolestaan iski todellisen tahtomaalin kymmenen minuuttia myöhemmin ja taas kymmenen minuuttia edellisestä oli asialla Ville Pajula tykittämällä aivan loistavan osuman. Virkiälle riitti mainiosti silloin vielä joukkuetta luotsanneen Veli-Matti Latosaaren jälkikasvun Henri-Matiaksen viimeistelemä kavennus minuutti ennen loppua.

Ensimmäistä keskinäistä sarjaottelua väritti myös seinäjokelaisen Jarkko Vesapuiston tempaus esitellä käsimerkkejään Kerhon kannattajille Lapualla. Siitä se riemu ratkesi ja jälkipyykkiä pestiin monenlaisilla pulsaattoreilla. Saapa nähdä löytyykö varusmieheltä vielä vastaavaa siviilirohkeutta hänen pelatessaan entisiä pelikavereitaan vastaan entisellä kotikentällään, vai lieneekö väijyvuoro mieluisampi vaihtoehto.

Vaikka nousun jälkeen Lapualla oltiinkin sitä mieltä, että oppirahat on aikaisemmin maksettu ja omilla mennään, sai kauden aloittanut valmentaja Latosaari markkinoilta kuitenkin huikean setin pelaajia. Managerina isoon ääneen keskustellut Harri Seppälä suuntasi katseensa ja avasi lompakkonsa Seinäjoen suuntaan. Bensarahoja makseltiin paitsi koutsille ja hänen poitsulleen, myös Ville Pakkalalle, Jere Jääskeläiselle, Jussi Kankaanpäälle, Anssi Syrjämäelle, Samuli Mäenpäälle, sekä Jarkko Vesapuistolle. Kun tämäkään ei oikein riittänyt, uskallettiin lähes uhkarohkealta kuulostaneen 35 000 uron budjetilla, jonka Virkiä julkisti, hankkia vielä markkinoilta tamperelainen “unelmien poikamies” Antti Peltonen maalille, sekä Oswald Adu, Kenniel Martin, Radik Akhmetkhanov ja Chris Ayegba kansainvälisiltä markkinoilta. Se siitä omilla menemisestä.

Kauden mittaan Anssi Syrjämäki on siirtynyt harrastamaan rauhan valvontaa Afganistaniin, Jere Jääskeläinen ja Jussi Kankaanpää takaisin Seinäjoelle, eikä kauden ensimmäisissä otteluissa loukkaantunutta Ville Pakkalaakaan ole kehissä nähty kolhun vuoksi.

Samaan aikaan Kerho on pyrkinyt ajamaan sisään Kakkosen vauhtiin lisää nuori paikallisia pelaajia. Toki siirtomarkkinoilla riehuttiin niinkin hurjasti, että Kokkolasta hankittiin maalille Aki Lyyski ja samasta suunnasta kotiin palasi Mikael Muurimäki. Muilta osin on siirtokarusellia pidetty lähinnä farmiseura TP-Seinäjoen kanssa. Tällä kaudella Kakkosessa on kuitenkin nähty paikallisen palloilun kasvateista debytantteina Samir Bouroussi, Timo Rauhala, Jaakko Lampi, Petri Välimäki, Jyri Reinilä ja Juho Pajula. Ei nyt ihan huonosti kuitenkaan huomioiden, että Virkiä julkisti tavoitteenaan olla Etelä-Pohjanmaan johtava junioriseura ja siellä päin ei isommin ole omia kasvatteja tuotu uusina Kakkoseen kovinkaan monta sellaista kaveria tällä kaudella, joilla ei jo ollut kokemusta tältä tasolta aiemmilta vuosilta. Siinä sivussa Kerho on kyennyt lainaamaan TP-Seinäjoen kasvatin ja seuran lyhyen historian parhaan maalintekijän Tommi Haanpään Veikkausliigaan.

Viime aikoina Virkiä on hiukan nostanut päätään vaihdettuaan valmentajaa. Alkukauden Vaasan Palloseuraa Veikkausliigassa valmentanut Tomi Kärkkäinen otti vastaan valmennuspestin Lapualta ja saikin joukkueen venymään komeaan 3-3 -tasapeliin Kerhon lauantaina Oulussa kaataman OPS-jp:n kanssa ja heti sen perään vieraissa OLS:n kanssa 1-1. Kahden tasapelin jälkeen tuli kuitenkin lunta tupaan ja ihan makuukammareihin saakka VIFK:n haettua pinnat Lapualta numeroin 5-0. Samassa ottelussa Virkiältä lensi kaksi pelaajaa suorilla punaisilla suihkuun. Maalivahti Antti Peltoselle punainen oli jo toinen tällä kaudella. Kauden mittaan Virkiän kalustosta ovat punaista muuten katselleet Peltosen lisäksi Markus Halme, Jarkko Vesapuisto, Oswald Adu, Lauri Jääskeläinen ja viimeksi Tuomo Känsäkoski. Peräti seitsemän ulosajoa on aikamoinen kattaus. Vastaavasti Kerholta punaista ovat tällä kaudella katselleet Mikael Muurimäki ja Petri Niemi.

Virkiä on onnistunut maalinteossa kuluvalla kaudella 21 kertaa ja näistä maaleista on Oswald Adu viimeistellyt kuusi. Kahden maalin tekijöitä ovat Jussi Laapio, Henri-Matias Latosaari, Tuomo Känsäkoski, Kenniel Martin ja pilkulta kahdesti osunut Topias Tervasmäki. Maalin mieheen ovat viimeistelleet Niila Asunmaa, Kimmo Känsäkoski, Jarkko Vesapuisto, Samuli Mäenpää ja Chris Ayegba.

Kerhon paras maalintekijä tällä kaudella on viime kaudella GBK:n asussa kymmenen maalia viimeistellyt Mikael Muurimäki, jolla on nyt kasassa yhdeksän maalia. Kakkosena listalla tulee kuudesti maalannut Ville Pajula, jota seuraavat viisi osumaa tehnyt Marko Huttu, neljä maalia tehnyt Tommi Haanpää, kolmen maalin Juha Etelä-Aho, kaksi maalia tehnyt Petri Huttu, sekä maalin per sierainpari iskeneet Tiitus Lehtinen, Toni Kujala, Timo Rauhala, Johannes Saranpää, Jukka-Pekka Salminen, Mikko Väänänen, Ville Kukkanen ja Oulussa voittomaalin viimeistellyt Samir Bouroussi. Maaleja Kerho on tehnyt tähän mennessä 37, eli kaksi enemmän kuin viime kaudella tähän samaan aikaan.

Viekiä on muuten viimeksi voittanut seinäjokelaisjoukkueen Suomen Palloliiton virallisissa sarjapeleissä sääntöjen puitteissa vuonna 1987, jolloin Sepsi-78 hävisi 1-0. Viidestätoista muusta Sepsi-78:aa tai TP-Seinäjokea vastaan Kakkosessa pelaamistaan otteluista Virkiä on saanut kasaan kolme tasapeliä.

Kaikkihan sen tietävät, että sarjataulukkoa ei paikallispeleissä kannata tarkkailla
juuri lainkaan. Todetaan nyt kuitenkin sen verran, että lapualaisten on tämän ottelun jälkeen syytä ryhtyä poimimaan pisteitä melko tiiviiseen tahtiin, jos joukkue aikoo kavuta jumbosijalta kuiville ja uusia sarjavakanssinsa. Kerho majailee puolestaan taulukossa neljäntenä. Nousuhaaveet, jos niitä nyt oli, on haudattu, eikä putoamisesta ole enää mitään pelkoa. Jo nyt kasassa olevat 31 pistettä nimittäin riittävät mainiosti sarjapaikan uusimiseen. Viime kaudella tähän samaan aikaan Kerholla oli muuten kasassa tasan kymmenen pistettä vähemmän.

Jos vielä suoritetaan hieman vertailua viime kauteen niin voidaan todeta, että Kerholla on täsmälleen yhtä paljon pisteitä kotiotteluista nyt kuin kaudella 2008. Se ei tosin ole mikään suuri ylpeyden aihe, sillä pisteitä on seitsemän kahdeksasta ottelusta. Sen sijaan vieraskentiltä pisteitä on kasassa jo nyt enemmän kuin koko viime kaudella onnistuttiin raapimaan kasaan. Viime kauden päätteeksi saldo oli nimittäin 23 vieraspinnaa ja nyt niitä on kertynyt yhdeksästä ottelusta 24 kahdeksan voiton myötä. Kerholla on siis lähes kolme kertaa niin paljon pisteitä pelkistä vieraspeleistä kuin Virkiällä on kaikista sen pelaamista otteluista.

Virkiä on ottanut yhdeksän pistettään kotivoitoilla OLS:sta numeroin 3-0 ja GBK:sta lukemin 1-0, sekä tasapeleillä vieraissa JBK:n kanssa 3-3 ja OLS:n kanssa 1-1, sekä tuolla mainiolla 3-3 -tasapelillä kotonaan OPS-jp:n kanssa.

Tappiot joukkue on kärsinyt kotonaan FC Santa Clausille 5-1, Norrvalla FF:lle 5-1, Kerholle 3-1, FCJ Blackbirdille 2-1, PK-37:lle 1-0 ja VIFK:lle 5-0. Vieraissa tappiosaraketta ovat kohentaneet FC Santa Claus 5-0, OPS-jp 3-1, VIFK 5-1, FC OPA 4-1, FC YPA 5-1 ja FC Vaajakoski 4-2.

Vieraissa Virkiän joukkue ei toistaiseksi voittanut ole ja toiveena toki on, ettei niin käy tänäänkään. Samaan hengenvetoon on toki lisättävä, että Kerhon väki toivoo Virkiän aloittavan heti seuraavasta ottelusta sellaisen ryminän, että sarjapaikka uusiutuu, koska kyllä paikallispelit ovat kauden suola.

Veikkausraadit ovat jakaneet kaikissa Kakkosen otteluissa tähtiä. Myös Virkiän pelaajat ovat sakaraisia saaneet, yhteensä 22 kappaletta. Eniten taivaankappaleita on kaksikolla Oswald Adu-Antti Peltonen kummankin saatua kuusi tähteä. Tuomo Känsäkoskella on kolme tähteä ja Topias Tervasmäellä kaksi. Yhden sakaraisen mieheen ovat keränneet Chris Ayegba, Jussi Laapio, Tuomas Linjamäki, Lauri Tuomaala ja Jarkko Vesapuisto. Vastaavasti Kerhon miehistön ykkönen tähtipörssissä on 14 tähteä saanut Ville Pajula. Mikael Muurimäki nosti Oulussa saldonsa kymmeneen tähteen. Tommi Haanpää ehti alkukaudesta saalistaa kahdeksan sakaraista ja Juha Etelä-Aholla on Petri Hutun tavoin neljä tähteä tilillään. Toni Kujala, Aki Lyyski ja Mikko Väänänen ovat kukin saaneet tililleen kolme taivaankappaletta. Marko Hutulla tähtiä on kaksi ja Tiitus Lehtisellä, Johannes Saranpäällä, sekä Petri Välimäellä kullakin yksi tähti. Yhteensä Kerhon pelaajistoa on taputeltu 54 tähden verran.

Vuosien saatossa pelaajaliikehdintää on kahden kaupungin välillä ollut toki paljonkin. Nimekkäimmät siirtyjät ovat taannoin olleet ehdottomasti SM-sarjan maalikuninkuudenkin voittanut edesmennyt seinäjokelaislegenda, Hannu “Köppä” Rajaniemi, Olavi Linjamäki ja Tapio Haavisto. Tuoreempia tapauksia ovat Tuomas Talvitie, Topias Tervasmäki, sekä edelleen Kerhon joukkueessa pelaavat Toni Kujala, Jukka-Pekka Salminen ja Juha Etelä-Aho. Jo juniori-ikäisinä Seinäjoelle tulivat myös Jyrki Saranpää, Mikko Väänänen ja velipoika-Pekka, jonka jalkavaivat ovat pitäneet kentän laidalla.

Kerhon riveistä ovat ottelusta varmuudella sivussa syntejään pelikiellon muodossa sovittava Toni Kujala, Johannes Saranpää, Henri Saranpää, Jukka Ahola, Miika Asunmaa ja Petri Huttu. Myös Juha Etelä-Ahon pelaaminen kantapäävamman takia on sangen kyseenalaista.

Tällaisilla eväillä otetaan miehistä mittaa Keskuskentällä keskiviikkona klo 18.30.