123 456 7890

Kerholla paha vieraspeli
Keskiviikkona Ylivieskan PPO Areenalla pelattavassa ottelussa Kerhoa vastaan asettuu seuran pahin painajainen lyhyen historian aikana, eli FC YPA. Joukkueelta ei neljällä yrityksellä ole saatu pistettäkään, eli siinä mielessä kamppailuun lähdetään takuuvarmasti haastajina.

FC YPA oli Kerhon ensimmäinen vastustaja seuran virallisissa otteluissa kauden 2008 alussa, jolloin vieraat veivät Kakkosen Lohko C:n avauskierroksen pelissä pisteet mukanaan maalein 3-2 (1-1). Kamppailun avausmaalin teki 38. minuutilla Marko Laitala, mutta Henri Saranpää tasoitti 41. minuutilla pilkulta. Vastaavasti 83. minuutilla Joni Pakola iski rankkarista vieraat uudelleen johtoon tulittaen myösminuutti ennen peliajan loppua vieraiden kolmannen osuman. Mikko Väänäsen viimeistelemä kavennus pelin viimeisellä minuutilla ei erityisesti lohduttanut.

Syyskierroksella ottelu pelattiin kuluvan kesän kaltaisilla helteillä silloin vielä Safarin nimeä kantaneella Ylivieskan jalkapallostadionilla. Isännät pystyivät ottamaan 2-1 (2-0) aikaisemmin juuri Ylivieskassa pelanneen maalivahti Jyri Niemisen imuroitua Martti Saarelan löysän vaparin sisään 24. minuutilla ja antauduttua toistamiseen nyt MyPassa Veikkausliigaa pelaavan Ville Saxmanin laukaukselle 38. minuutilla. Petri Hutun tekemä kavennus 73. minuutilla syntyi rankkarista.

Viime kaudella rajusti satsannut FC YPA voitti molemmat kamppailut selvästi 3-0. Nyt siis lähdetään pistämään historiankirjoja uusiksi, sillä eihän se nyt niin voi olla, että joku joukkue on täysin ylitsepääsemätön vastustaja läpi vuosien!

FC YPA on vuisen saatossa ollut aktiivinen siirtomarkkinoilla. Poikkeusta ei toki ole tehnyt viime talvikaan, sillä uusia kasvoja joukkueessa ovat mm. maalivahti Kalle Rönkkö, Nicky Haldin, Jarno Reinikainen, Joonas Kivinen, sekä ulkomaalaisosastolle Kennedy Owusu-Ansah jo ennestään seurassa olleiden Denis Kostynchukin, Dragan Pejicin ja Radik Akmetkhanovin lisäksi. On luonnollista, että tällaisella nipulla seura voi tavoitella ainoastaan nousua, kuten se on tehnyt jo parin kauden ajan.

Alkukausi on ollut Kalajokilaakson joukkueelle kuitenkin jopa yllättävän tahmea, sillä joukkue on kuudentena sarjassa hävittyään jo neljä ottelua. Maaleja FC YPA on tehnyt taas hillittömään tyyliinsä, osuttuaan 23 kertaa. Samaan aikaan on kuitenkin omissa soinut miltei yhtä tiheään, sillä kokenut Rönkkö on saanut hakea pallon 19 kertaa selkänsä takaa. Voitot FC YPA on tällä kaudella ottanut vieraissa FC OPA:sta 2-1, kotonaan GBK:sta 2-0, samoin kotonaan KajHasta 3-2, vieraissa FC Blackbirdistä 3-1 ja kotonaan FC Korsholmista peräti 6-2. Tasan FC YPA on pelannut FC Kiiston ja FC Vaajakosken kanssa kotonaan 3-3. Tappiot Marko Myllykankaan valmentama joukkue on kokenut vieraissa FC Santa Clausia vastaan numeroin 1-0, samoin vieraissa PK-37:lle 1-0, kotonaan TP-47:lle peräti 3-0 ja viimeksi vieraissa VIFK:lle 2-1. Viimeiset neljä ottelua ovat tuottaneen keskiviikon kotijoukkueelle yhden pisteen. Tappioita on nyt tilillä peräkkäin kolme.

Samaan aikaan sairastuvalta miehiä kentälle ilahduttavaan tahtiin saanut Kerho on saanut tehoja lisää ja pystynyt myös ottamaan kolme peräkkäistä voittoa. Oma maali on myös pysynyt puhtaana viimeiset neljä peliä sen putken alettua maalittomasta tasapelistä PK-37:n kanssa. Tuon jälkeen kaatui ensin FC Korsholm vieraissa 1-0 (0-0), sitten sarjaa johtava FC Santa Claus samoin vieraissa 2-0 (0-0) ja lauantaina JBK kotona 3-0 (2-0).

Sarjataulukossa Kerho on ennen keskiviikon kamppailua kolmantena kerättyään vähitellen vauhtiin päästyään 18 pistettä. FC YPA vaanii kuitenkin kuudentena vain pisteen päässä.

Vaikka ylivieskalaisten mukaan Kerhon ainoa tavoite tälle kaudelle on nousu, on hiukan vaikea tajuta, mistä moinen ajatus on saalistettu. Seura on kuitenkin selkeästi tehnyt tiettäväksi, että projekti on kestoltaan KOLME kautta ja sinä aikana toivotaan nousun toteutuvan. Eihän siinä mitään, jokainen voi tehdä sellaisia johtopäätelmiä kuin haluaa ja tulkita asioita mieleisellään tavalla. Kerho on kuitenkin aika pitkälle edennyt lyhyen historiansa ajan pääsääntöisesti oman kylän pojilla lähtemättä hankkimaan sen suuremmin pelaajia muualta. On totta, että tällä hetkellä joukkueessa nähdään yksi täysin muualta seuraan tullut pelimies, eli Miikka Tuovila, ja samaan aikaan on testattu tulevaisuutta silmällä pitäen myös paria puolalaista, mutta toisin kuin moni muu Kakkosen seura, Kerho on samaan aikaan antanut myös omille pojille selkeät mahdollisuudet nousta esiin. Luonnollisestikin jokainen seura laatii oman strategiansa oman mielensä, tarpeittensa ja halujensa mukaan ja jokaisella on siihen myös täysi oikeus.

Ironista tässä on kuitenkin se, että Seinäjoella on vuosien saatossa kuultu kovin usein kommentteja liittyen siihen, miten muualta hankitaan, eikä anneta omille mahdollisuutta. Kun sitten mennään omilla, ne samat besserwisserit ovat jälleen äänessä syyttäen kunnianhimon puutteesta, kun pelaajia ei hankita. Melko kieroutunutta ajattelua siis.

Missään nimessä ajatus noususta ei kuulosta vastenmieliseltä, mutta sitä ei lähdetä rahalla ostamaan tai väkisin rypistämään keinolla millä tahansa. Se vaatii työtä ja nappisuoritusta. Alkukausi osoitti sen, että materiaali ei kestä esimerkiksi 11 pelaajan sivussa oloa, sillä niin se vain maalinteko kärsii esimerkiksi moisesta joukkioista lasaretissa. Silti tässä ollaan ihan mukavasti mukana kisoissa, vaikka kannattaa ehdottomasti huomioida Kakkosen Lohko C:n tasaisuus keskikastin osalta.

Kerholle kolme peräkkäistä voittoa ovat olleet kuin taivaan lahja ja nostaneet joukkueen 10. sijalta kolmanneksi. Matkaa kärjessä edelleen vinhaa vauhtia kiitävään pukkikaravaaniin on kuitenkin vieläkin todella paljon ja väliin sopii myös vahvasti aloittanut FC Vaajakoski, joka on seuraavassa pelissä kivenkovan FC YPA:n jälkeen vastassa.

Ylivieskaan joukkue lähtee ihan kohtalaisessa kuosissa. Lauantaina huilanneet keskikentän telaketjuosaston raatajat, Ville Ylinen ja Toni Kujala, lienevät jopa pelikuntoisia. Kun JBK:ta vastaan ei Juha Etelä-Ahon suonenvetoa suurempia kolhuja tullut, alkaa valmentaja Tomi Kärkkäisellä olla kohtalaisen mukava arsenaali käytössään. Myös Italiassa lomareissussa ollut Nuutti Panula palaa ruotuun. Sen sijaan Miika Asunmaan kausi taitaa olla melko pitkälle paketissa, sillä selän välilevyn pullistuma vaatii elokuun alussa leikkaushoitoa. Johannes Saranpää puolestaan on pitkäaikaispotilaana polvivammansa vuoksi.

Isäntäjoukkueen maalintekovoimaa edustaa ahkerasti kaatuva Dragan Pejic, jolla on tilillään jo yhdekäsn maalia. Aina vaarallinen Joni Pakola puolestaan on osunut viidesti. Sen jälkeen maalit ovatkin jakautuneet tasaisemmin. Vieraiden ykköspyssy on laitapakki Ville Pajula viidellä maalillaan. Kahdessa peräkkäisessä ottelussa maalin mieheen iskeneet Mikael Muurimäki ja Mikko Ylihärsilä ovat kuitenkin pääsemässä vasta vauhtiin. “Mikillä” on tilillään nuo kaksi maalia Juha Etelä-Ahon tavoin “Myhin” osuttua yhteensä kolme kertaa. Maalinteossa ovat onnistuneet myös Nuutti Panula ja Anssi Syrjämäki.

Jokaisessa ottelussa tähtiä jakavat Veikkausraadit ovat palkinneet FC YPA:n pelaajia 33 sakaraisella, joista yhdeksän on saalistanut Joni Pakola. Henri Heikkilällä on seitsemän taivaankappaletta ja Kennedy Owusu-Ansahilla kuusi. Dragan Pejic ja Kalle Rönkkö ovat kumpikin saaneet neljä tähteä tililleen.

Kerhon tähdellisimmät pelaajat ovat olleet puolestaan koko pörssissä kakkosena 13 sakaraisellaan oleva Ville Pajula, sekä seitsemän tähteä saalistanut maalivahti Petri Tuomela. Miikka Tuovila ja Mikko Ylihärsilä ovat kumpikin saaneet neljä tähteä, Ville Ylinen kolme, Mikael Muurimäki, Timo Rauhala ja Henri Saranpää, sekä Nuutti Panula Mikko Väänäsen tavoin yhden. Yhteensä Kerhon pelaajat ovat saaneet 39 taivaankappaletta asiantuntijoilta.

Mikäli meteorologien ennustukset pitävät paikkansa, pelataan peli helteessä keskiviikkona alkaen klo 18.30.