123 456 7890

Kauden kovin kotipeli luvassa
Seinäjoen Jalkapallokerho kohtaa sunnuntain kotiottelussaan kauteen suurin odotuksin ja kovin hankinnoin lähteneen FC YPA:n.

Ottelu on kummallekin joukkueelle kauden 18. sarjapeli. Joukkueista Kerho on sarjan piikkipaikalla voitettuaan 15 ottelua ja pelattuaan kahdesti tasan. Vastaavasti FC YPA taistelee sarjapaikastaan, sillä taulukon 11. sija saattaa aiheuttaa putoamisen riippuen pistemäärästä.

Harva todellakaan uskoi, että FC YPA olisi tuolla paikalla kauden tässä vaiheessa. Monet olettivat kivikovan ja pitkään rakennetun laadukkaan joukkueen haastavan Kerhon vakavissaan kamppailussa sarjavoitosta.

FC YPA vilisee sen tason pelimiehiä, että luvassa on eittämättä kauden haastavin kotiottelu. Liigakokemusta ylivieskalaisista löytyy alakerran Denis Kostynchukilta, Jani Sarajärveltä, Antti Pehkoselta, keskikentän Juho Alasuutarilta ja maalivahti Kalle Rönköltä. Kun listaan lisätään kaksi timantinkovaa ammattimiestä Radik Akhmetkhanovin ja maalitykki Dragan Pejicin muodossa yhdistettynä Joni Pakolan ja Henri Heikkilän osaamiseen, ei kukaan voi sanoa, etteikö materiaali olisi Kakkoseen aivan mielettömän kova.

Kauden ottelut ovat kuitenkin sujuneet ristiriitaisesti. Kausi alkoi FC YPA:n osalta tahmeasti kolmella kotitappiolla, joista kaksi ensimmäistä tuli heti sarjan alussa VIFK:lle ja FC Santa Clausille. Näiden otteluiden jälkeen kurssi näytti kääntyvän, sillä kaksi vierasottelua tuotti täydet pisteet, kunnes kolmannessa kotiottelussa Kerho kävi hakemassa seurahistorian ensimmäisen voittonsa FC YPA:sta Petter Meyerin maalilla.

Kausi on kokonaisuudessaan ollut FC YPA:lle samanlaista vuoristorataa kuin viimeiset kolme otteluakin osoittavat. Ensin tuli tappio FC Santa Clausille vieraissa 2-0, sitten aivan huikea nousu kahden maalin takaa voittoon iisalmelaista PK-37:aa vastaan ja viimeksi tappio GBK:lle numeroin 2-1, kotikentällä.

Aiemmilla kausilla Kakkosen maalipörssiä mielin määrin dominoinut Dragan Pejic on tälläkin kaudella vierasjoukkueen tehokkaimpia pelaajia. Nyt tilillä on kuusi maalia. Samaan ovat pystyneet liukas vasen laitalinkki Joni Pakola ja keskikentän kenraali, Henri Heikkilä.

Vaikka Kerholta löytyykin melkoisesti tulivoimaa, keskiviikkona JBK onnistui mainiolla pelillään pitämään numerot tiukkoina. Näin Kerho pääsi tuulettamaan maalia vain kahdesti Petter Meyerin ja Arttu Seppälän viimeisteltyä 2-0 -voitossa. Tuo ottelu oli Kerholle 25. peräkkäinen tappioton ottelu Kakkosessa. Näistä 17 on tullut tällä kaudella ja kahdeksan viime kaudella.

Sunnuntain ottelusta Kerholta ovat sivussa pitkäaikaispotilaat Jesse Jääskeläinen, Toni Kujala, ensi viikolla treenaamisen tosi mielellä aloittava Tiitus Lehtinen, Mikko Ylihärislä, sekä pelikiellossa toistamiseen tällä kaudella oleva Aki Sipilä. Myös Christian Sundin pelaaminen on sangen epävarmaa miehen jätettyä leikin kesken JBK:ta vastaan jo ensimmäisen puoliajan jälkeen reiden vihoiteltua.

Joukkueen kapteeni, Chris Cleaver, kuitenkin palaa kehiin sovitettuaan pelikieltonsa edellisessä ottelussa.

Uutena kasvona joukkueessa tullaan näkemään mahdollisesti jo huomenna debytoiva Patrik Lomski, joka lainattiin Turun Palloseurasta loppukaudeksi.

FC YPA:n kokoonpanosta on loistanut poissaolollaan toinen toppari, Antti Pehkonen. Hänen lisäkseen GBK-ottelussa punaisen kortin saanut Rami Tirkkonen on sivussa. Penkillä ei liioin nähdä samassa kamppailussa itselleen kahden ottelun toimitsijakiellon keskustellutta vastuuvalmentaja Marko Myllykangasta.

Vuosien saatossa FC YPA on ollut Kerholle varsinainen painajainen. Kolmen edellisen kauden aikana Kerho ei onnistunut voittamaan ylivieskalaisia kertaakaan, vaan Kalajokilaakson joukkue vei otteluista nimiinsä neljä viime kauden kahden matsin päätyttyä tasan. Tämän kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Kerhon onnistui siis potkia mörkö pois kuvioista 1-0 -voitolla.

FC YPA on vuosien ajan tehnyt kovaa työtä päästäkseen parrasvaloihin nousun myötä. Seuran junioripuoli on melko hyvässä kuosissa ja kehittyy koko ajan. Edustusjoukkueeseen on tuotu vuosien saatossa huikea määrä osaamista ja sellaiset nimet kuin Valentin Dubyna, Marko Koivuranta, Victor Solomon, Alexander Vuletic, Kennedy Owusu-Ansah, Roope Matsi, Olli-Pekka Toikkonen, Jyri Nieminen, Marko Laitala ja Mika Hemmilä ovat kaikki tälle tasolle todella kovan luokan pelimiehiä.

Kalajokilaakson kirkkain helmi on kuitenkin nyt MyPassa pelaava oma kasvatti Ville Saxman, joka on noussut vauhdilla liigapelaajien eliittiin, eli seurassa osataan kyllä kasvattaa laadukkaita pelaajia.

Voisi kai väittää, että FC YPA:n kohtalo on ollut joutua vuosien saatossa sijaiskärsijäksi siinä mielessä, että kaikilla sen Kakkosessa pelaamilla kausilla joku muu seura on laittanut kasaan vielä kovemman nipun. Näin hyvistä pelaajista ja laadukkaasta joukkueesta huolimatta FC YPA ei ole onnistunut nousemaan Ykköseen Lohko C:stä/Pohjoislohkosta.

Kahdella viimeisellä kaudella FC YPA on sijoittunut kolmanneksi. Kaudella 2008 joukkue oli kuudes ja 2007 viides. Tekeminen on siis ollut poikkeuksetta varsin vahvaa.

Kerhon tekeminen puolestaan on ollut vahvaa tällä kaudella ja sen toivotaan myös jatkuvan samanlaisena loppuun saakka. Vaikka takana onkin jo 17 ottelua ilman tappiota, ei edes sarjan voitto ole vielä varma. Ei lähellekään. Jaossa on nimittäin 27 pistettä ja Kerhon johto kakkosena olevaan Gamlakarleby Bollklubbiin on 13 pistettä. Kaiken lisäksi GBK on voittanut seitsemän otteluaan peräkkäin ja tulee hirmuisella vauhdilla takaa.

Sunnuntain otteluisäntänä toimii EPV Kiinteistöpalvelu. Säätietojen mukaan sadekin tajuaa tauota juuri ottelun ajaksi ainakin Forecan mukaan. Katsojamäärät ovat tällä kaudella olleet hyvin sujuneiden tulosten lisäksi yksi Kerhon ilonaiheista. Keskiviikkonakin katsomossa nähtiin reilut 1200 katsojaa. Luonnollisesti Kerhon leirissä toivotaan, että trendi jatkuu samanlaisena. Tähän mennessä tuhannen katsojan raja on onnistuttu rikkomaan seitsemässä ottelussa. Olisi upeaa, jos tuo raja ylitettäisiin jälleen kun kauden kovin kotiottelu on edessä.

Matsi alkaa Keskuskentällä klo 18.30. Tervetuloa!