123 456 7890

Suomen ensimmäisen seuravetoisen jalkapallolukion aloittaa tänä syksynä 12 opiskelijaa. SJK:n ja Kuortaneen Urheilulukion yhteistyönä aloittama, ensimmäinen seuravetoinen jalkapallolukio, alkaa tänä syksynä ja mukaan lähtevät ensimmäiset opiskelijat on valittu. Pelaajat tekevät SJK:n kanssa viiden tai neljän vuoden pelaajasopimuksen ja he siirtyvät seuroistaan pelaamaan SJK:n joukkueissa sekä muuttavat Seinäjoelle. Ensimmäisenä vuotena aloittaa 12 pelaajaa ja seuraavana vuotena paikka on varattuna 15 pelaajalle.

Urheilulukio sijaitsee Kuortaneen Urheiluopiston yhteydessä, ja siellä on kenties Suomen parhaat olosuhteet keskittyä huippu-urheiluun, useiden eri lajien huippuvalmentajien mahdollistaessa parhaan mahdollisen tietotaidon. SJK ja SJK Akatemia tuovat mukaan jalkapallotietämyksen ja valmennuksen sekä omat huippuolosuhteensa Seinäjoella. Myös Kuortaneen jalkapallo-olosuhteet paranevat merkittävästi uuden jalkapallohallin myötä. Hallin rakentaminen on jo alkanut Urheiluopiston alueelle. Myös Seinäjoella olosuhteita parannetaan entisestään, kun OmaSp Stadionin ja Prunttimäen nurmialueiden lisäksi, saatiin tänä keväänä uudet tekonurmet Joupiskan ja Kyrkösjärven kentille. Lisäksi SJK:n omistaman Wallsport Areenan tekonurmi uusitaan syyskuussa ja hallia on muutenkin remontoitu.

On tämä kokonaisuus aivan uskomaton juttu ja tärkein syy siihen miksi minä tulin Seinäjoelle. Jos nyt lähtökohtaisesti ajattelee, että lähdin ykkösdivisioonajoukkueen päävalmentajan tehtävästä Seinäjoelle Kakkosen joukkueen kakkosvalmentajaksi ja A-nuorten päävalmentajaksi, niin se ei ole se pääjuttu, vaan kyllä se on tämä jalkapallolukio se kirsikka siinä päällä. Tämä on aivan loistava paketti. Pääsee oikeasti tekemään työtä näiden lupaavien ja lahjakkaiden nuorten kanssa, sanoo SJK:n akatemian valmentaja Rauno Ojanen.

Meillä on puolustusvalmentajana minä, keskikenttävalmentajana Jani Uotinen ja hyökkääjävalmentajana Toni Lehtinen. Meille tulee maalivahtivalmentaja siihen vielä ja fysiikkavalmennus tulee talon puolesta, joten se on aika hieno paketti kokonaisuudessaan, Ojanen jatkaa.

Jalkapallolukioon on valittu seuravaat poikapelaajat:

Topias Uusi-Autti
Veeti Mustonen
Joona Juntunen
Sami Sipola
Matias Hautajärvi
Kuutti Matila
Niilo Peräaho
Veikko Tusa
Matias Vainionpää
Nicolas Kivimäki
Georg Westerlund
Ayyub Achenchab

SJK Akatemian alaisuudessa harjoittelevan jalkapallolukion ryhmän mukana harjoittelee lisäksi JJK:sta Seinäjoelle siirtynyt ja pitkän sopimuksen SJK:n kanssa tehnyt Kaarlo Rintamäki ja jo aiemmin mukaan HJK:sta liittynyt saman ikäluokan Robbie Malolo. Rintamäki ja Malolo eivät aloita lukiossa vaan he opiskelevat muissa kouluissa. Opiskelu ja jalkapalloharjoitukset on kuitenkin räätälöity heillekin siten, että he voivat olla mukana. Vuonna 2001 syntynyt keskikenttäpelaaja Malolo, on jo vakiopelaaja SJK U23-joukkueessa Kakkosessa. Vuonna 2002 syntynyt puolustaja Rintamäki, kuuluu Suomen U16-maajoukkueen rinkiin ja on Palloliiton tähtitarhan pelaaja.

Yllämainittujen lisäksi nuori ja huippulupaava maalivahti Topi Säilynoja siirtyy Seinäjoelle 2+2-vuotisella sopimuksella. Hän on syntynyt vuonna 2003 ja menee nyt 9. luokalle yläsasteella, mutta hänen tavoitteenaan on aloittaa jalkapallolukiossa seuraavana vuonna. Hän aloittaa harjoittelun jo nyt Jalkapallolukion poikien ryhmän kanssa. Säilynoja on kotoisin Ylivieskasta ja on FC Ylivieskan ja FC YPA:n kasvatti. Hän kuuluu Suomen Palloliiton tähtitarhan pelaajiin sekä piirijoukkueeseen.

– Me saadaan tosi hyvä pelaajaryhmä. Vaikka meille tulikin vähän kiire rekrytoinnin kanssa, kun Kuortaneen kunnanhallituksen päätös hallin rakentamisesta hiukan viivästyi. Siinä vaiheessa kun jalkapallolukio lopulta varmistui ja Kuortaneelta tuli tieto hallin rakentamisesta, alkoi tulla 2002 syntyneille sopimuksia Kuopiossa, pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Rovaniemiellä. Eli seurat alkoi samantien reagoimaan, naurahtaa Ojanen.

– Mutta me saadaan siitä huolimatta tosi hyviä pelaajia. Pelaajista -02-syntyneillä on viisivuotinen sopimus ja -01-syntyneillä neljävuotinen, eli lukio loppuun ja yksi vuosi sen jälkeen. Jokainen vuosi on aina seuran optio jatkumiseen, kertoo Ojanen.

– Seinäjoen parhaat jätkät on siinä mukana, ja lisäksi jo aikaisemmin pääkaupunkiseudulta mukaan tulleet. Veeti Mustonen on -02-syntyneiden maajoukkueen runkopelaajia. Hän on toppari ja aloittaa nyt lukion ensimmäiseltä luokalta. Joona Juntunen on myös -02 syntynyt, vasenjalkainen toppari tai pakki. Hänellä on jo reilu kymmenen Ykkösen peliä ja ollut mukana maajoukkueleirityksillä. JJK:sta tullut Kaarlo Rintamäki on vasta 15-vuotias, äärimmäisen lahjakas toppari. On ollut maajoukkueessa ja oli muistaakseni Baltic Cupissa varasijalla. Matias Hautajärvi on ollut melkein vuoden sivussa ja on ennen sitä ollut maajoukkueryhmityksissä mukana. Hän ei ole tosiaan pelannut hetkeen, mutta on nyt tulossa takaisin kuntoon. Hän on erittäin lahjakas keskikenttäpelaaja ja meillä on aikaa saada hänet takaisin täyteen iskuun, Ojanen sanoo.

– Lukion toisella luokalla aloittaa -01 syntyneistä Sami Sipola OLS:sta. Vasenta pakkia on pelannut ja on maaotteluita tilillä. Topias Uusi-Autti on myös OLS:n pelaaja, hyökkäävä keskikenttäpelaaja. Ollut aluejoukkueissa. Kuutti Matila on keskikenttäpelaaja OLS:sta. Ei ole vielä ollut aluejoukkueessa, mutta potentiaalia hänessä on, uskon että tämä siirto auttaa häntä ottamaan ison harppauksen eteenpäin, Ojanen jatkaa.

– Mukana on kolme maalivahtia, Niilo Peräaho ja Veikko Tusa, jotka ovat omia kasvatteja -01 ja -02-syntyneitä sekä heidän lisäksi -03-syntynyt Topi Säilynoja. Säilynoja on kyllä ikäisekseen järjettömän hyvä. En ikinä olisi uskonut, että hän on vasta niin nuori, kun hän kävi meidän harjoituksissa A-nuorten kanssa. Tosi kypsän oloinen ja nyt hän alkaa asumaan täällä jo yksin. Äiti ja isä tulee tottakai aina välillä käymään ja me kyllä pidetään täällä huolta, että ei jää ihan yksin. Eli käydään vähän katsomassa miten poika pärjää, lupailee Ojanen vielä lopuksi.

Voit tutustua Jalkapallolukioon viime talvena tehdystä SJK TV:n jaksosta.