123 456 7890

Haanpää iski tasoihin
SJK – FC Kiisto 1-1 (0-1)

20 min 0-1 Arto Saranpää
68 min 1-1 Tommi Haanpää

Kauden seitsemännen maalinsa viimeistellyt Tommi Haanpää piti huolen siitä, että Seinäjoen Jalkapallokerho nousi takaa tasoihin sangen vaisua peliä esittänyttä sarjajohtaja FC Kiistoa vastaan. Jos peliä katseli täysin sarjatilannetta tuntematon, olisi voinut erehtyä siitä, miten korkealla vaasalaiset sarjassa ovatkaan. Se ei suinkaan tarkoita, etteikö FC Kiisto olisi erinomaisesti omilla vahvuuksillaan pelaava joukkue. Se tarkoittaa sitä, että kahdesti kelta-mustat ovat olleet totaalisesti lirissä Kerhoa vastaan, mutta onnistuneet silti ottamaan pisteen. Se on eittämättä hyvän joukkueen merkki, jos huonollakin pelillä saa pisteitä. Toisaalta voihan olla niinkin, että vaasalaisten huonoon peliin Kerhoa vastaan oli oma osansa musta-asuisella kotijoukkueellakin.

Maalipaikkoja ei tiukka taistelu erityisemmin tarjonnut. FC Kiistolla oli vain yksi tekopaikka koko ottelussa ja kotijoukkueella kaksi. Siinä ei maalijuhlia saada aikaiseksi, vaikka mieli tekisi.

Ensimmäisellä puoliajalla peli oli kovin tasaista, mutta niin vain vieraat onnistuivat rouhimaan erikoistilanteesta yhden osuman. Matti Lampi antoi ensin kulmurin Kerhon maalista katsottuna vasemmalta, mutta pallo siivottiin pois alueelta. Lampi sai kuitenkin paluupallon haltuunsa ja laittoi uuden keskityksen luukulle, missä Arto Saranpää sai rouhittua sen sisään pelikellon oltua 20. minuutilla. Ei voi sinällään sanoa, että maali olisi ollut vastoin pelin kulkua, peli oli nimittäin erittäin tasaista ja paikat kortilla.

Kotijoukkueen paras paikka ensimmäisellä puoliajalla tuli vaihdosta kehiin tulleelle paluumuuttaja Ville Pajulalle, joka pääsi takakulmalta puskemaan erinomaisesta paikasta ensimmäisen puoliajan lisäajalla. “Vipi” ei kuitenkaan päässyt kunnolla pallon päälle ja peliväline painuikin hiuksen hienosti yli takakulman.

Toisella puoliajalla isännät ottivat isännän otteen. Peli kulki totaalisesti kotijoukkueen hallinnassa ja sarjajohtajan alakerta valui koko ajan alemmas vaipuen samalla pienoiseen paniikkiin. Vaikka kotijoukkue dominoikin ottelua pyörittäen palloa keskikentällä, oli se tällä kertaa suorastaan poikkeuksellisen tehotonta, sillä paikkoja ei todellakaan kyetty luomaan monien aiempien otteluiden malliin. Siihen vaikutti varmasti myös tarkasti puolustanut FC Kiisto, joka ennen ottelua oli päästänyt vain kahdeksan maalia omiin.

Ansaittu tasoitus tuli kuitenkin sitkeän työn tuloksena. Ensimmäisen täyden ottelunsa tällä kaudella pelannut Juha Etelä-Aho pelasi pallon kohti FC Kiiston maalista katsottuna oikeaa kulmaa, jonne ehti ensimmäisenä Mikko Kärki. “Jannu” pisti loistavan käytäväpallon maalivahti Peter Kaupin nenän eteen, johon “Etsku” ei liukumisestaan huolimatta ehtinyt. Pallo tuli kuitenkin upeasti kohti takatolppaa ajaneelle Tommi Haanpäälle, joka tulitti pallon vakuuttavasti verkkoon huudattaen kotiyleisöä.

Maalipaikka oli koko toisen puoliajan ainokainen molemmat joukkueet huomioiden, eli tarkasti pelattiin. Silti tuo tasoitus oli vähintään ansaittu.

Syystä tai toisesta sarjassa loistavasti pelannut FC Kiisto on ollut kaulaansa myöten nesteessä Kerhon kanssa tällä kaudella ja saanut enemmän kuin on pelillisesti ansainnut. Jostakin olisi seinäjokistenkin kaivettava se viisastenkivi, jolla nämä selkeästi hallitut kamppailut onnistuttaisiin kääntämään voitoiksi.

Ottelun tuominnut Jouni Aapajärvi ei loogisuudellaan loistanut, mutta ei liioin ollut totaalinen katastrofikaan. Sen sijaan hän rakasti ajoittain esiintymistä ja jakoi kotijoukkueelle runsaasti varoituksia. Suuri osa niistä oli aiheellisia, mutta vastaavasti vaasalaiset pääsivät parissa tilanteessa kuin koira veräjästä. Muutaman kerran tuomari meni selvästi huutoihin ja siitä hyötyivät kyllä molemmat joukkueet.

Vaikka Kerho joutuikin tyytymään tasapeliin, oli pelissä selvästi havaittavissa täysin toisenlaista asennetta kuin Ylivieskan retkellä keskiviikkona. Edelleen ailahtelu jatkuu, mutta onneksi tällä erää selvästi parempaan suuntaan kuin viikolla.

FC Hakasta palannut Ville Pajula pääsi ensimmäisellä puoliajalla itseään kolhineen Toni Kujalan tilalle. Kaikesta huomasi, että nuorukainen on mennyt harppauksin eteenpäin Valkeakoskella. Itsevarmuus, uskallus pelata pienessäkin tilassa, pallokontrolli ja pallonhallinta ovat kehittyneet harppauksin. Sankarinviittaakin oli tarjolla, mutta siihen ei ollut vielä aika pukeutua. On kuitenkin aivan varma asia, että “Vipin” päästessä harjoittelemaan kunnolla joukkueen kanssa, tulosta alkaa tulla.

Erotuomari Jouni Aapajärven tarjoilema varoitussuma tarkoittaa sitä, että ensi viikonloppuna Kerholta ovat sivussa kippari Jukka-Pekka Salminen ja laitapakki Petri Huttu. Heidän lisäkseen kokoonpanosta olivat sivussa Kokkolassa loukkaantunut Johannes Saranpää ja Ylivieskassa kolhiintunut Marko Huttu. Kun vielä Toni Kujala ontui vaihtoon, on joukkueella yllättäen melko monta pelaajaa joukkosidontapaikalla tai pelikiellossa.

Lapualaispainotteinen Veikkausraati katseli FC Kiiston maalintekijän, Arto Saranpään yhden tähden arvoiseksi pelaajaksi. Kaksi sakaraista pokkasi kotijoukkueen Tiitus Lehtinen ja kolme sakaraista Tommi Haanpää

SJK: Jyri Nieminen, Petri Huttu (v), Petri Niemi, Tiitus Lehtinen, Jani Asuintupa, Toni Kujala (v, 38. Ville Pajula), Mikko Kärki (v, 79. Jukka Yli-Renko), Jukka-Pekka Salminen (v), Petteri Forsell (62. Henri Saranpää), Tommi Haanpää, Juha Etelä-Aho

Kuvagalleria op”