123 456 7890

SJK Akatemian kaikkien joukkueiden kaudet ovat jo päättyneet ja on yhteenvedon aika. Akatemia lähti kauteen uuden valmennusjohdon alaisuudessa, kun Jani Uotinen ja Rauno Ojanen liittyivät mukaan. Uotisesta tuli samalla koko akatemian johtaja. Toiminta ammattimaistui kaikilla rintamilla ja samalla myös jalkapallolukio aloitti toimintansa tänä syksynä. Koko seurassa on kahdeksan täysipäiväistä valmentajaa ja akatemian joukkueet pelasivat A- ja B-nuorten sarjojen lisäksi miesten Kakkosessa. Akatemiaan liittyi lahjakkaita pelaajia Seinäjoen ja Etelä-Pohjanmaan lisäksi muualta Suomesta.

Kakkosessa pelannut SJK U23 sijoittui C-lohkossa kolmanneksi ja lähellä oli mahdollisuus päästä Ykkösen nousukarsintoihin. Joukkue jatkaa Kakkosessa ensi kaudella. A-nuoret pelasivat SM-sarjaa ja pelaavat talvella jälleen SM-karsintasarjassa. Myös B-nuoret selvittivät tiensä takaisin ensi talven SM-karsintasarjaan.

Akatemian tärkein tehtävä on kuitenkin pelaajien kehittäminen tulevaisuudessa SJK:n edustuksen käyttöön. Akatemian pelaajista Joona Lautamaja ja Daniel O’Brien saivatkin minuutteja edustusjoukkueen mukana. Lisäksi harjoituksissa kävi useampia akatemian pelaajia haistelemassa tunnelmaa Veikkausliiga-joukkueessa. Miesten Kakkosessa teki debyyttinsä usea junioripelaaja. A-junioreiden parhaimmisto oli joukkueen kantavia voimia. B-juniori-ikäisistä Robbie Malolo pelasi 17 ottelua ja myös Georg Westerlund kirjautti ensimmäiset minuuttinsa Kakkosessa. Malolo valittiin myös ensimmäistä kertaa maajoukkueeseen, kun hän sai kutsun Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen. Usealla muulla pelaajalla on jo ennestään maajoukkuepelejä tillään.

Yhteenvetona, hyvää oli se että A-junnut saavutti varsinaisen SM-sarjapaikan ja B-junnut nyt syksyllä divarin kautta paikan SM-karsintaan. Se varmistaa talven ajaksi hyviä ja merkityksellisiä pelejä molempiin ikäluokkiin. Se on tärkeä asia ja pelaajakehityksen kannalta oleellinen asia, sanoo akatemian johtaja ja SJK U23:n vastuuvalmentaja Jani Uotinen.

Hyvää oli myös se, että B-ikäisiä pelaajia pelasi A:n SM-sarjaa ja taas A-ikäisiä isoissa rooleissa miesten kakkosdivarissa. Se myös, että muutama U23-joukkueen pelaaja pääsi myös Veikkausliigassa ihan pelaamaan ja myöskin harjoittelemaan, Uotinen jatkaa.

Jalkapallolukion osalta on kyllä positiiviset fiilikset. Ja ollaan homma saatu hyvin käyntiin näiden uusien oppilaiden kanssa. Pelaajan arkirytmi on saatu käyntiin, kun tämä on alussa ollut vähän semmoinen kotiutumisvaihe. Treenit on saatu sielläkin käyntiin. Aluksi pelaajat ovat menneet vähän kevennetyllä ohjelmalla, kun on ollut muuttamista ja koulun aloittamista sekä vielä pelejäkin jäljellä. Aletaan syyslomaviikon jälkeen koventamaan ja lisäämään harjoittelemista. Totutteluvaihe on ohi. Positiiviset ajatukset on kuitenkin kaiken kaikkiaan ja nyt päästään siihen arkeen oikein kunnolla kiinni kun uusi kausi alkaa. Kaikki on toiminut siellä Kuortaneella oikein hyvin ja paranee vain kaiken aikaa, joten todella tyytyväinen olen siihen, päättää Uotinen

Vaikka SJK:n akatemian kausi oli positiivinen, on edustuksen muutokset ja vaikea kausi aiheuttanut haasteita myös akatemiaan.

Kyllähän edustusjoukkueen heikko kausi on vaikuttanut myös jonkin verran meidän tekemiseen. Päävalmentaja kun vaihtuu, vaihtuu myös toimintatavat ja se vaikuttaa kaikkeen. Ja niin sen pitääkin olla, samaa porukkaa tässä ollaan, sanoo SJK Akatemian valmentaja ja SJK U20 -joukkueen vastuuvalmentaja Rauno Ojanen.

Meillä on kuitenkin ollut pelaajia käytössä paljon. Syksyllä alkanut jalkapallolukio toi paljon hyviä ja innostuneita pelaajia. Se oli hyvä piristysruiske, joka nosti selkeästi tasoa meidän koko akatemian osalta, vaikka pelaajia ei vielä akatemian miesten joukkueeseen tullutkaan. A- ja B-junioreiden, varsinkin B-junioreiden, taso nousi valtavasti. Ja niin sen pitikin olla, jatkaa Ojanen.

Vaikka kausi oli kokonaisuutena hyvä, niin se on kaiken lähtökohta, että pelaajia pitää kehittää. Joukkueena me lähdetään tottakai yksittäistä peliä voittamaan ja jos sarjaan osallistutaan, niin lähtökohta on, että sitä pitää lähteä voittamaan. Mutta kyllä se tärkein tehtävä on kuitenkin viedä niitä yksittäisiä pelaajia eteenpäin, sanoo puolestaan SJK:n akatemian valmentaja ja SJK U17 -joukkueen vastuuvalmentaja Toni Lehtinen.

Jos me tavallaan annetaan liian helpolla se paikka vanhempien mukana, niin sekään ei ole oikein tai tee hyvää nuorelle pelaajalle. Jos me nuoria pelaajia haluamme ajaa eteenpäin, niin pelaajalle itselleen pitää tulla se tunne, että hän on tehnyt sen paikkansa eteen töitä paljon ja on saanut onnistumisia sekä sitä kautta saanut mahdollisuuden, Lehtinen jatkaa lopuksi.

Kaikkien akatemian joukkueiden kaudet ovat nyt päättyneet, mutta harjoitukset jatkuvat ainakin nuorien pelaajien kohdalla ja uusi kausi alkaa jo tulevana talvena SM-karsintaotteluilla.

SJK U23 pelasi Kakkosta nuorella ryhmällä

Akatemian edustusjoukkue, SJK U23, nousi täksi kaudeksi Kakkoseen ja siihen nähden kausi onnistui erinomaisesti. Joukkue oli kolmas ja kaukana ei ollut paikka nousukarsinnoissakaan. Joukkue pelasi laajalla ringillä ja peliaikaa tuli miesten sarjoissa monille ensikertalaisille, mutta myös pelaajille jotka jäivät vähille minuuteille edustusjoukkueen riveissä.

Kaikkiaan joukkueessa pelasi 25 akatemian pelaajaa ja edustuksen 11 pelaajaa. 36 pelaaja kaikkiaan. Se on aika paljon pelaajia ja laajalle rintamalle ollaan saatu peliaikaa. Se on yksi meidän tarkoituksista, koska olemme pelaajakehitysjoukkue, kertoo SJK Akatemian johtaja ja SJK U23:n vastuuvalmentaja Jani Uotinen.

Jos kautta vielä kokonaisuutena perkaa, niin kyllähän se hyvin plussalle jää. Kolmantena oltiin, kun sarja päättyi ja vähän jäi sellainen tuntuma, että ei kovin kaukana oltu ainakaan noin pelillisesti, että oltaisiin voitu olla siellä ylempänäkin. Nousijajoukkueelle kolmas sija on oikeinkin hyvä. Siitä on hyvä jatkaa ensi kautta kohden. Taidettiin myös voittaa se maalintekokilpailu sarjassa, eli tehtiin eniten maaleja – 53 kappaletta. Maalit myös jakaantuivat useammalle pelaajalle, ettei ollut yhden miehen harteilla, Uotinen jatkaa.

Pelitavallisesti ajoimme tiettyä juttua läpi kauden aikana ja kyllä ne jutut siellä mielestäni myös näkyi. Eli hyvin opittiin vielä kauden aikanakin, vaikka ottaa huomioon sen, että meillä oli pelaajia paljon. Peli pysyi kasassa koko kauden ja peli kokoajan kehittyi, arvelee Uotinen.

Mielellään sitä ei nostaisi yksittäisiä pelaajia esiin, varsinkin kun onnistujia oli mielestäni selkeästi kokonaisuutena enemmän kuin epäonnistujia, mutta Joonas Lepistö varmasti teki tietynlaisen läpimurron miesten tasolle tällä kaudella ja kyllä nostaisin B-junnnuikäisen Robbie Malolonkin esiin. Hän sai paljon peliaikaa, pärjäsi oikein hyvin ja pääsi vielä maajoukkueeseen. Lepistö taas teki 10 maalia miesten tasolla. Siinä ehkä kaksi sellaista pelaajaa, jotka ovat meidän onnistujia, mutta oli siellä monia muitakin, sanoo Uotinen vielä lopuksi.

Joukkueen kausi on päättynyt ja A- ja B-ikäiset pelaavat talvella SM-karsintaa. SJK U23 aloittaa valmistautumisen kauteen 2019 myöhemmin vuoden lopulla ja ensi vuoden alussa.

A-nuorten SM-sarja tarjosi kovia pelejä nuorille pelaajille

A-nuorten osalta kausi oli kolmijakoinen, kun ensin talvella pelattiin SM-karsintasarjaa ja kesällä SM-sarjaa. Kesällä suurella osalla pelaajista alkoi armeija ja tämä jakoi kauden vielä kolmanteen osaan, kun pelaajisto muuttui. Varsinaisessa SM-sarjassa kesällä, SJK U20 sijoittui kahdeksanneksi, voittaen neljä ottelua ja pelaten 7 tasapeliä. 7 ottelua päättyi tappioon. Talven SM-karsintasarjassa SJK U20 oli toinen, häviten vain yhden pelin.

Talvella meillä oli kaikki parhaat A-juniorit talven SM-karsintasarjassa ja sehän meni älyttömän hyvin se talvisarja. En alunperin tuntenut yhtään pelaajaa edes nimeltä etukäteen. Lähdimme siitä, että pallollisest taidot on mitä on, että niihin en pysty näin nopeasti vaikuttamaan ja ensimmäiset pari viikkoa harjoiteltiin puolustamista. Mietin helpoimman puolustussysteemin ja ryhmityksen 4-4-2. Saatiin puolustus toimimaan ja sitä kautta pallolliset jutut, mitä pojilla oli, otettiin ne hyvät asiat ja niitä sitten pikkuhiljaa enemmän ja enemmän säädettiin. Käytin vielä puolustuslinjan toimintaan lisää aikaa. Se meni joukkueena älyttömän hyvin. Päästimme yhdeksässä ottelussa vain neljä maalia, se on erittäin vähän, kertoo SJK U20 -joukkueen vastuuvalmentaja Rauno Ojanen.

Sitten kun se sarja saatiin päätökseen ja alkoi SM-sarja, parhaat jätkät – käytännössä kaikki hyökkäyspään pelaajat, lähti SJK U23:n matkaan. Pelattiin muuten samalla joukkueella, edelleen hyvin, mutta ei tehty maaleja, kun hyökkäyspäästä puuttui yksinkertaisesti äijiä. Sitten lähti kesällä seitsemän pelaajaa armeijaan ja 10 pelaajaa jäi. Siitä alkoi sitten se kolmas kausi. Meillä oli muutama peli sellainen, että melkein kaikki oli B-junioreita. Meillä pelasikin kauden aikana kymmenen B-ikäistä pelaajaa ja maalissa ollut Niilo Peräaho oli B-juniori. Loppukaudesta, kun Kuortaneella alkoi jalkapallolukio, sieltä saatiin vielä pari B-junioria mukaan vahvistukseksi. Joten hyvin pienellä ringillä mentiin, jatkaa Ojanen.

Käytännössä loppukaudesta kaikki jotka kävivät harjoituksissa, saivat peliaikaa. Jos B-juniorit olisivat pelanneet SM-sarjassa, olisimme ehkä saaneet enemmän B-nuoria mukaan, mutta loppukaudesta meidän piti varmistaa B-nuorten paikka talven SM-karsintaan, se oli meidän ykkösprioriteettina ja laitettiin sitten käytännössä kaikki pelimerkit sinne, Ojanen sanoo.

Lepistön Joonas, joka oli talvella mukana, sai hyvän alun kaudelle. Aapo Kuivila ja Nuutti Salo oli kenties kauden aikana kuitenkin ne suurimmat kehittyjät. B-nuorille saatiin paljon kovatasoisia pelejä ja kun ajattelee, niin esimerkiksi Lahdella oli Veikkausliigan avauksessakin pelanneita pelaajia, niin kyllä siinä vauhti oli aika kovaa. Niilo Peräaho pelasi koko kauden B-junnuna meidän maalissa ja siellä oli pari muutakin B-junnua, kun he pelasivat, niin he pelasivat kyllä tosi hyvin, arvioi Ojanen onnistujia lopuksi.

A-nuoret jatkavat ensi talvena SM-karsintasarjassa, kuten kaikki kesällä SM-sarjaa pelanneet joukkueet.

B-nuoret pelasivat lähes tappiottoman kauden

SJK U17 pelasi talvella SM-karsintasarjassa, mutta jäi viime hetkillä SM-sarjapaikasta. Ykkösessä kausi oli kuitenkin mainio – joukkue pelasi jopa 22 ottelua putkeen ilman tappiota, häviten vain kauden viimeisen, periaatteessa merkityksettömän ottelun. Paikka kahden parhaan joukosta saavutettiin ja joukkue pelaa taas talvella SM-karsintasarjassa.

Tämä kausi oli positiivinen kokonaisuus. Jos lopputulos on, että U23-joukkue pelasi Kakkosessa hyvän kauden ja siellä oli paljon nuoria pelaaja, A-junnut pääsi SM-sarjaan ja sai pelata hyviä pelejä koko kauden, B-junnut ei ihan päässyt SM-sarjaan, mutta pelasi erinomaisen divarikauden ja sai paikan ensi talven karsintasarjaan, niin siitä voi jopa kiitettävän arvosanan antaa, sanoo SJK U17:n vastuuvalmentaja Toni Lehtinen.

Kaikkein tärkeintä on se, että saimme monia nuoria pelaamaan miesten Kakkosta ja A-junnujen SM-sarjassa oli mukana useita B-nuoria. Samalla kun toiset pelaajat menee B-junnuista A-nuoriin, se tarjoaa paikan muille pelaajille ottaa vastuuta ja siinä myös onnistuttiin. Saatiin myös jonkin verran 03-syntyneitä pelaajia jo tähän akatemian mukaan ja se on erittäin positiivinen juttu, Lehtinen jatkaa.

Tässä ei voi sivuuttaa myöskaan jalkapallolukiota. Meille tuli jonkin verran haasteita ja kiireitä, kun se aloituspäätös venyi hallihankkeen vuoksi, mutta lähtökohtiin nähden se on lähtenyt erinomaisesti liikkeelle ja siellä on pelaajat touhanneet kyllä hyvällä sykkeellä, hyvissä treeneissä. Ja meillä on nyt täysin erilainen lähtökohta ensi kauteen, arvelee Lehtinen.

B-nuoret olivat kesällä myös mukana Ruotsissa pelatussa akatemiaturnauksessa kahdella joukkueella, SJK U17- ja SJK U16 -ryhmillä.

Ruotsissa meillä oli mukana paljon nuoria pelaajia, 03-syntyneitä ja se oli loistava tapahtuma. Saimme paljon kansainvälisiä pelejä siellä ja oltiin yhdessä paljon. Tietenkin myös pelitapa-ajattelussa se oli pieni varaslähtö 03-syntyeille siihen, miten me haluamme pelata. Kaiken kaikkiaan aivan erinomainen tapahtuma, kuvailee Lehtinen turnausta, jossa molemmat joukkueet saivat myös menestystä.

Mielestäni kehitystä on tapahtunut kokonaisuudessaan kiitettävästi. Pelaajat lähtee kauteen aina vähän eri lähtökohdista. Ne pelaajat, jotka olivat heti kauteen lähtiessä avainpelaajia ja isossa roolissa, niin heidän kehitys on mennyt eteenpäin, eikä olla jääty junnaamaan. Ja jos nyt haluaa nostaa esiin muutaman pelaajan, jotka ovat menneet isoin harppauksin eteenpäin, niin Lauri Pelkkala, Niko Uutela ja maalivahti Aleksi Luoma. Siellä on tullut niitä isoimpia harppauksia kauden aikana, Lehtinen kehuu vielä lopuksi.

SJK U17 pelaa tulevana talvena jälleen B-nuorten SM-karsintasarjaa.