SJK:n ja SJK-junioreiden yhteiskunnallinen vaikuttavuus Seinäjoen ja koko Suomen sosiaaliseen ja terveydelliseen hyvinvointiin, sekä talouteen, on merkittävä ja se lasketaan useissa miljoonissa euroissa. Asia selviää UEFA Grow-ohjelman SROI-mallinnuksessa. Mukana työkalun kehittämisessä on ollut mm. lukuisia eurooppalaisia yliopistoja, eri maiden ministeriöitä ja urheilujärjestöjä. Mallinnusta on käytetty kevääseen 2021 mennessä noin 30 maassa eri puolilla Eurooppaa.
– SJK-yhteisö tekee korvaamatonta ja vaikutuksiltaan erittäin merkityksellistä työtä Etelä-Pohjanmaan ihmisten hyvinvoinnin eteen. Seuran laadukas ja maakunnassa asuvien ihmisten elämään laajasti vaikuttava kasvatustyö tarjoaa alueella toimiville ihmisille ikään ja taustaan katsomatta mahdollisuuksia kiinnittyä suomalaiseen yhteiskuntaan, ja kokea merkityksellisyyden tunnetta yhdessä muiden toimintaan osallistuvien kanssa, sanoo Suomen Palloliiton seurapalvelujohtaja Timo Huttunen.
– Urheilullisen kehittymisen rinnalla SJK tarjoaa kasvun ja kehittymisen paikkoja sadoille vapaaehtoistoimijoille, joita ilman suomalainen seuratoiminta ei pyörisi lähellekään tässä laajuudessa, Huttunen jatkaa
SJK:n osalta selvitys on tehty vuoden 2019 aikana ja Seinäjoelta tutkimuksessa ovat SJK-juniorit sekä SJK. Tutkimus ei kuitenkaan huomioi SJK-konsernin muita yrityksiä tai ammattilaisurheilua, vaan keskittyy pääosin junioriurheiluun. UEFA:n SROI-mallinnuksen mukaan 73 ihmistä täysipäiväisesti työllistävä, ja noin tuhannen pelaajan SJK-yhteisö, luo alueelle lähes 1,8 miljoonan euron terveydelliset hyödyt. Sosiaalisia vaikutuksia on noin miljoona euroa ja suorana taloudellisena hyötynä alue saa yli 3,5 miljoonaa euron hyödyn.
– SJK-junioreiden harrastajamäärät ovat kovassa kasvussa, etenkin kun tyttöfutistoiminta käynnistyi tämän kauden alussa. Tyttöjä on mukana jo yli 200, eivätkä nämä luvut ole mukana tässä selvityksessä, sanoo SJK-junioreiden toiminnanjohtaja Hannu Huilla.
– Tällä hetkellä SJK-junioreissa on lähes 900 pelaajaa, kun mukaan lasketaan SJK:n akatemian alaisuudessa pelaavat B-nuoret. Vapaaehtoisia toimijoita joukkueen taustalla on noin 170. Ja tulemme jatkossakin panostamaan pelaajamäärän kasvattamiseen, Huilla jatkaa.
– SJK-junioreiden tavoitteena on olla Suomen paras monitasoseura, eli toimintaa tarjotaan jokaiselle lajista kiinnostuneelle harrastajalle. Tässä on tärkeässä roolissa myös erityisliikuntaryhmät Tiikerit sekä sähköpyörätuolijoukkue SJK Powerchair, kertoo Huilla.
Tutkimuksen lisäksi SJK:n edustusjoukkue sekä SJK-konsernin omistamat OmaSp Stadion, Wallsport Areena, DBC-klinikka ja Kuortaneen Urheiluopiston kanssa yhteistyössä pyöritettävä jalkapallolukio, ovat omia isoja alueellisia vaikuttajia.
– SJK:n jalkapalloperheen vaikuttavuus on merkittävä Seinäjoen talousalueella, ja olemme siitä ylpeitä, sanoo SJK-konsernin toimitusjohtaja Sami-Petteri Kivimäki.
– OmaSp Stadion ja Wallsport Areena tarjoavat harrastus- ja tapahtumapaikan kymmenille tuhansille kävijöille vuositasolla. Ne tuovat alueelle taloudellisia vaikutuksia monin eri tavoin ja sisältöä ihmisille elämään, mikä taas tuottaa sosiaaliselle puolelle arvoa. DBC-klinikka tuottaa hyvinvointi- ja terveyspalveluja sekä koulutusta erilaisten liikunta-ja terveyspalveluiden muodossa kuluttajille ja yrityksille. SJK:n edustusjoukkue on yleisömäärillä laskettuna Seinäjoella suuri tapahtumatuottaja, Kivimäki jatkaa.
– Lisäksi SJK:n satsaus omaan junioriakatemiatoimintaan sekä jalkapallolukioon, on vuositasolla yli puolimiljoonaa euroa, mikä on merkittävä panostus lahjakkaisiin nuoriin pelaajiin ja näkyy jo nyt nuorten maajoukkueissa sekä omassa edustusjoukkueessa, päättää Kivimäki.
Lisätietoa UEFA Grow-ohjelmasta, mukana olevista järjestöistä, yliopistoista sekä liitoista, tutkimuksen luvuista ja SJK:n SROI-mallinnuksesta, saat oheisesta julkistetusta tutkimuksesta, TÄSTÄ LINKISTÄ.