123 456 7890

SJK matkustaa jo tiistaina Viron Tallinnaan, missä se kohtaa UEFA Europa Conference Leaguen 1.kierroksen 1.osassa Viron suurseura FC Floran torstaina 7.7. klo 19:00. Ottelu pelataan Tallinnan A.Le Coq Arenalla, ja se näkyy suorana Viron yleisen TV- ja radioyhtiön kanava ETV2:lta. Lähetys pitäisi näkyä tästä linkistä, mutta viimeisimmän tiedon mukaan, lähetys on geoblokattu Viron päästä. Eli se vaatii Suomessa VPN-yhteyden. Paikan päälle lähtee Seinäjoelta kannattajia ja omatoimisesti matkaavat voivat ostaa liput otteluun SJK-kannattajien katsomon osaan ennakkoon FC Floran toimistolta, A.Le Cog Arenalta, tai pelipäivänä stadionin lipputoimistosta. Lippujen hinnat ennakkoon ovat 5-10 euroa ja pelipäivänä 10-15 euroa. Paikan päälle matkaavat SJK-kannattajat kokoontuvat A.Le Coq Arenan pubissa ennen ottelua. Pub aukeaa klo 17:00 ja on auki SJK-kannattajille ottelun alkuun asti. Otteluparin toinen osa pelataan Seinäjoella viikon päästä torstaina 14.7. klo 19:00, ja tuon ottelun liput ovat jo myynnissä Lippu.fi-kanavissa sekä SJK Storessa. Otteluparin voittaja kahden ottelun yhteistuloksella, etenee toiselle kierrokselle, ja kohtaa siinä Norjan Lillestrømin seuraavalla viikolla. Pelien välissä, SJK kohtaa sunnuntaina 10.7. klo 16:00 OmaSp Stadionilla FC Hongan Veikkausliigan ottelussa.

Mahdollisuuksia tehdä seurahistoriaa, tulee jalkapallouralla harvoin vastaan”, sanoi SJK:n päävalmentaja Joaquin Gómez aiemmin tulevista europeleistä. SJK ei ole vielä koskaan voittanut ottelua eurokentillä, mutta se on pelannut kahdesti tasan. SJK ei ole myöskään vielä koskaan edennyt jatkoon ensimmäiseltä kierrokselta, joten nyt alkavissa FC Flora otteluissa on mahdollisuus näihin saavutuksiin.

Olemme kaikki erittäin innoissamme, ja odotamme todellakin mahdollisuutta tehdä seurahistoriaa. Samalla saamme kaikki kokemusta kansainväliseltä tasolta. Kohtaamme seuran ja joukkueen, joka on tottunut voittamaan ja dominoimaan omaa sarjaansa, mutta samalla tiedämme, että he eivät ole tottuneet kohtaamaan joka viikko tällaistä joukkuetta kuin SJK. He varmasti pitävät itseään ennakkosuosikkeina jatkopaikan suhteen, mutta menemme sinne täydellä itseluottamuksella, omaa peliämme sekä omia jatkomahdollisuuksiamme kohtaan, sanoo SJK:n päävalmentaja Joaquin Gómez.

SJK on valmistautunut peliin hyvin, sillä se on treenannut koko viikon nurmikentällä, koska Tallinnassa pelataan ottelu luonnonnurmella. Lisäksi SJK:n päävalmentaja Joaquin Gómez kävi paikan päällä katsomassa FC Floran ottelun ja SJK:n valmennnusryhmän jäseniä on analysoinut useampia heidän otteluitaan.

Meillä on ollut nyt mahtava valmistautumisjakso näitä pelejä varten, ja uskon, että olemme kääntäneet kaikki mahdolliset kivet, analysoineet heidän peliään – kävimme jopa paikan päällä katsomassa otteluita – sekä räätälöineet omat pelimme peruspilarit siten, että pystymme hyödyntämään heidän heikkoutensa. Näitä olemme teroittaneet yksinkertaisilla viesteillä joukkueelle pitkin viikkoa, kertoo Gómez.

Tämän valmistautumisjakson tarkoitus on ollut jättää sarjapelit taaksemme hetkeksi, nauttia tästä kokemuksesta, sekä tehdä kovasti töitä. Tunnemme olomme hyvin valmistautuneeksi tätä ensimmäistä haastetta varten, jonka saamme nyt eteemme, päättää Gómez.

SJK:n joukkue on myös kunnossa, sillä se on saanut nyt 10 päivän ajan parannella kolhuja ja pistää pelaajia kuntoon. Uutena mukaan liittynyt ranskalaispuolustaja Bradley Diallo ei saa vielä pelata näissä otteluissa, sillä siirtoikkuna aukeaa virallisesti vasta 13.heinäkuuta, ja pelaaja pitäisi pystyä rekisteröimään ennen kierrosta. Mahdollisella toisella kierroksella Diallo, sekä muut mahdolliset uudet pelaajat ovat jo edustuskelpoisia.

SJK pelasi viimeksi eurokentillä kaudella 2017 ja nykyisestä joukkueesta SJK:n kanssa europelejä on aiemmin pelanneet vain kapteeniston jäsenet Mehmet Hetemaj ja Matej Hradecky. Ville Tikkanen katseli tuolloin KR Reykjavikia vastaan pelatut UEFA Europa League -ottelut vaihtopenkiltä.

Joukkue pääsee harjoittelemaan ottelustadionilla keskiviikkona ja samalla pidetään virallinen lehdistötilaisuus. SJK pyrkii lähettämään suorana tuon lehdistötilaisuuden SJK:n YouTube-kanavalla ja se alkaa stadionilla klo 18:30. Tarkemmin tuosta tiedotetaan, kun SJK:n edustajat ovat saaneet yhteyden varmistettua. SJK:n some-kanaville tulee lisäksi paljon videoita, haastatteluita ja kuvia Tallinnan reissun aikana, joten kotonakin pääsee mukaan tunnelmaan. SJK myös tekee koko europelikampanjasta oman Behind the Scenes videosarjan, jonka ensimmäinen osa on katsottavissa alta.

 

Viron suurseura FC Flora vastassa

Viron pääsarja Premium Liigaa kahden pisteen erolla ennen FCI Levadiaa johtava FC Flora on pelannut koko sarjakauden toistaiseksi ilman tappioita. Viimeisin tappio tuli Viron cup-finaalissa Paide Linnameeskondia vastaan. Myös sarjassa Flora menetti pisteitä Paidelle 0-0 tasapelillä ja toinen pistemenetys on toisena olevaa Levadiaa vastaan pelatussa tasapelissä. Paide tappio cup-finaalissa antaa hyvin toivoa SJK:lle, sillä SJK kohtasi Paiden juuri ennen kauden alkua harjoitusottelussa Seinäjoella, ja voitti tuon ottelun 2-0 luvuin. Viron pääsarja on muutenkin hyvin kaksijakoinen, kun neljä kovinta joukkuetta pysyy lähes vuodesta toiseen samoina, mutta niiden takana taso on hyvin kirjava.

Pääosin Viron A-maajoukkuepelaajista koostuva FC Flora on kuitenkin ehdoton huippujoukkue. Siitä on tappiottoman kauden lisäksi todisteena yli 30 kotimaan kilpailujen voittoa, ja viime kauden UEFA Europa Conference Leaguen lohkovaihepaikka. Siinä se voitti kertaalleen Serbian suurseura Partizanin kotonaan, ja pelasi kahdesti tasan kyproslaisen Anorthosiksen kanssa. Flora onkin Viron menestynein joukkue myös kansainvälisillä kentillä.

Konferenssiliigan lohkovaiheeseen se pääsi osin Viron edellisen kauden mestaruuden avulla. Eli hyvin samalla tapaa kuin Suomesta HJK. FC Flora pääsi ensin kauden 2021 jälkeen UEFA Champions League -karsintaan, missä se voitti maltalaisen Hibernians FC:n, mutta hävisi rangaistuspotkukilpailussa Puolan Legia Warszawalle. Tippumisen jälkeen Flora joutui UEFA Europa League karsintaan, mutta tippui siinä kyproslaiselle Omonia Nikosialle. Tuon jälkeen Flora sai jatkaa vielä Konferenssiliigaan, ja viimeisessä karsintaottelussa pudotti Irlannin Shamrock Roversin.

Nykyisessä joukkueessa pelaa 13 pelaajaa, joilla on pelejä Viron A-maajoukkueessa. Suurin osa pelaajista pelaa tälläkin hetkellä Viron A-maajoukkueessa. Nuorilla pelaajilla taas on pelejä Viron nuorten maajoukkueista. Joukkue on siitäkin erikoinen, että siinä pelaa ainoastaan virolaisia pelaajia ja myös koko valmennusryhmä koostuu virolaisista valmentajista. Joukkue taatusti tuntee hyvin toisensa, koska pelaajat pelaavat seurajoukkueen lisäksi lähes koko ajan yhdessä.

Floran päävalmentajana toimii 35-vuotias Jürgen Henn, joka on ollut FC Florassa käytännössä koko valmennusuransa, toimittuaan myös 2016 Viron U21-maajoukkueen kakkosvalmentajana. Nykyinen pesti päävalmentajana alkoi elokuussa 2018, kun ennen sitä Henn oli toiminut virkaa tekevänä päävalmentajana ja kakkosvalmentajana. Hänen alaisuudessaan Flora on voittanut mestaruuden kahdesti ja cupin kertaalleen. Lisäksi hän johdatti Floran tuohon aiemmin mainittuun, historialliseen lohkovaiheeseen viime vuonna.

Floran Isoimpia tähtiä ovat hyökkääjät Henrik Ojamaa, Sergei Zenjov sekä kapteeni Konstantin Vassiljev. 37-vuotias Vassiljev on myös Viron A-maajoukkueen legenda, sillä hänellä on peräti 142 ottelua A-maajoukkueessa.

SJK ja FC Flora eivät ole kohdanneet toisiaan koskaan virallisessa ottelussa, mutta yhteyksiä on useita Seinäjoella aikoinaan useampaan kertaan pelatun Komia-turnauksen lisäksi, joissa FC Flora oli vakiovieras. Erityisesti entiset SJK-pelaajat ja jopa legendoiksi Seinäjoella nousseet Mihkel Aksalu ja Gert Kams ovat sellaisia, sillä molemmat ovat myös FC Floran legendoja. Heidän lisäksi nykyinen Viron A-maajoukkuepuolustaja Marco Lukka, on Floran vakiomiehistöä ja hän on saanut jalkapallokasvatustaan Seinäjoella, nykyisessä SJK Akatemiassa. Lukka pelasi tuolloin Kerho 07-nimellä kulkeneessa joukkueessa kaudella 2015 Kakkosessa. Lukka oli tuolloin vasta 18-vuotias, ja pelasi myös SJK-junioreiden joukkueessa.

SJK on vieraillut Tallinnassa aiemmin niin ikään vain harjoitusottelun merkeissä, mutta ei ole kohdannut siellä FC Floraa, joten nyt tuleva kohtaaminen, on ensimmäinen virallinen kohtaaminen Tallinnassa ja ensimmäinen vastakkain.

Kuva FC Flora vs Pärnu Vaprus ottelusta A.Le Coq Arenalta 29.06.22. Kuvan omistaa FC Flora.