123 456 7890

SJK:ssa jo neljännen kautensa aloittava laitapelaaja Serge Atakayi pelasi ensimmäisen kautensa SJK:ssa lainalla Glasgow Rangersista vuonna 2019, ja palasi pysyvästi Seinäjoelle kaudeksi 2020. Viime kaudella Atakayi pelasi lainasopimuksella TPS:n riveissä, mutta on nyt talven aikana vakiinnuttanut taas paikkansa SJK:n edustusjoukkueessa. Kaikkiaan Atakayi on pelannut SJK:ssa yhteensä 39 ottelua, tehnyt niissä kaksi maalia ja antanut 7 maaliin johtanutta syöttöä. Atakayi on lisäksi edustanut Suomea alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa, vaikka onkin syntynyt Kongon Kinshasassa vuonna 1999. 

Vuonna 2010, tuolloin vasta 11-vuotias Serge Atakayi tuli Suomeen jalkapalloturnaukseen, eikä hän vielä tiennyt tulevansa samalla uuteen kotimaahansa tai joutuvansa vuosiksi eroon äidistä ja sukulaisista. Atakayin synnyinmaata Kongoa ravistellut sisällissota oli ollut tuhoisin sitten toisen maailmansodan, ja se aiheutti maassa nälänhädän ja epävakauden ajan, joka jatkuu edelleen. Kun Atakayi lähti joukkuekavereineen Suomeen junioriturnaukseen, oli vanhemmat ja valmentajat päättäneet reissun olevan yksisuuntainen. 

Se oli kesäkuu 2010 ja tulimme ensin Baltiassa pelatun turnauksen kautta Turkuun, ja sitten Helsinkiin HesaCupiin. Ei ollut helppo päätös jäädä tänne. Olimme niin pieniä, emmekä osanneet yhtään englantia saati suomea, Serge Atakayi muistelee.

Jos miettii nyt, niin se oli hyvä päätös, mutta silloin se oli todella vaikeaa. Oli valtava ikävä perhettä, äitiä ja mun pikkusiskoa. Olimme siskoni kanssa läheiset kuin kaksoset. Emme koskaan halunneet olla erossa toisistamme. Minä vain itkin koko ajan.

Suomessa koti löytyi ensin Pohjanmaalta Oravaisista ryhmäkodista ja jatkui sieltä Pietarsaareen, missä Atakayi sai sijaisvanhemmat ja kasvoi nuoreksi jalkapalloilijaksi. 

Asuin aivan ensin Kajaanissa, ja sitten muutin Oravaisiin. Siellä asuin kaksi vuotta, kunnes sain pysyvän oleskeluluvan Suomeen. Sieltä muutin Pietarsaareen, ja oikeastaan kaikki elämä sitten vasta alkoi. Kajaanissa minulla ei ollut edes äitini puhelinnumeroa, mutta sain sen sitten myöhemmin pietarsaarelaisen kaverini kautta, Atakayi kertoo.

Elämä Oravaisissa ei ollut helppoa. Se oli todella raskasta mulle, koska olin niin pieni. Minä vain itkin ja minulla oli niin ikävä äitiä. Varsinkin puheluiden jälkeen, jos olin puhunut äitini kanssa. Mun mieli oli silloin koko ajan, että haluan mennä takaisin, enkä tule pärjäämään täällä. Mutta äidilläni ei ollut varaa saada minua takaisin kotiin ja minä olin niin nuori. Hän sanoi minulle, että ”jää sinne, sinä olet hyvä poika ja tulet pärjäämään siellä”. Se ei ole helppoa, kun äiti joutuu sanomaan niin. 

Minä sopeudun kyllä aina hyvin kaikkialle, ja sain Oravaisissakin kavereita, mutta Pietarsaaressa kaikki oli paremmin. Pelasin Jarossa ja sain siellä olla myös kongolaisen kaverini kanssa. Siellä sain itselleni suomalaisen kodin ja Pietarsaari on minulle paikka, joka merkitsee tosi paljon, Atakayi sanoo.

Suomeen jääminen oli aikoinaan todella vaikeaa ja varsinkin äidistä erossa oleminen. Mutta olen ollut kuitenkin onnekas, sillä minulla on Suomessa todella rakastavia ihmisiä ja suomalainen perhe. Olen todella kiitollinen heille kaikesta.

Jaro-aikana Atakayi kävi ensin testillä Lontoon Fulham FC:ssa, mutta päätyi vuonna 2016 17-vuotiaana Skotlannin suurseura, Glasgow Rangersin riveihin. Siellä syntyi myös ikimuistoinen, mutta samalla epäonninen debyytti.

Rangersissa oli todella kova kilpailu. Olin saanut harjoitella heidän edustuksensa kanssa, ja olin ehkä kuudessa pelissä penkillä, kun valmentaja Steven Gerrard antoi minulle lopulta mahdollisuuden. Olin tehnyt ennen sitä kolme vuotta kovaa työtä, eikä mahdollisuutta edustuksessa ollut tullut. Lopulta kun pääsin kentälle, ehdin olla reilu kymmenen minuuttia kentällä, kun loukkaannuin. Olin kuusi kuukautta sen jälkeen sivussa, muistelee Atakayi. 

Pelasimme Motherwellia vastaan ja ajattelin, että laitan kaiken tähän ja annan kaikkeni, että saan jäädä edustukseen, eikä tarvi mennä enää takaisin reserveihin. Johdimme peliä ja kuulin, kun valmentaja huusi, että menen kentälle. Muistan, kuinka yleisö huusi nimeäni ja he olivat iloisia puolestani. Pelasin viisi minuuttia tosi hyvin. Sain yhden paikan, mutta siitä tuli kulma. Teimme siitä maalin ja olin tosi ylpeä, että sain tehdä jotain joukkueen hyväksi. Sitten meni ehkä reilu viisi minuuttia vielä, kunnes loukkaannuin. Yritin vielä väkisin pelata, mutta en pystynyt. En pystynyt edes seisomaan. Menin koppiin ja itkin. 

Pelin jälkeen kaikki pelaajat tulivat lohduttamaan minua. Jermain Defoe sanoi minulle, että ”älä itke, voit olla ylpeä, että olet tehnyt debyytin ja olet tehnyt sen eteen niin valtavasti töitä.” Sain kaikilta pelaajilta pelipaidan muistoksi kaikkien nimikirjoituksilla ja se on minulla edelleen, kertoo Atakayi debyytistään vielä lopuksi. 

Kuuntele ja katsele koko Serge Atakayin koskettava tarina viime perjantaina taltioidusta InstaLIVE-lähetyksestä. Haastattelijana on entinen SJK-pelaaja ja SJK:n kuuluttaja Arttu Seppälä. Löydät tunnin mittaisen tallenteen tästä linkistä. 

SJK kohtaa maanantaina 14.3. klo 18:00 OmaSp Stadionilla Liigacupin välierässä FC Hongan. Otteluun pääsee kaikilla SJK:n kauden 2022 kausikorteilla sekä osakas- ja seurakorteilla. Yksittäiset liput vain ovelta hintaan 12€. Alle kouluikäiset sisään ilmaiseksi vanhemman seurassa. Jos SJK voittaa välierän, pelataan Liigacupin finaali OmaSp Stadionilla lauantaina 19.3. klo 15:00 ja siinä vastaan tulisi FC Inter. Tappion myötä finaali siirtyisi FC Hongan kotikentälle. Lue otteluennakko maanantain otteluun SJK:n nettisivuilta. 

Veikkausliigan kausi alkaa kotipelillä Helsingin IFK:ta vastaan lauantaina 2.4. ja jatkuu perjantaina 8.4. kotipelillä HJK:ta vastaan. Molempien otteluiden ennakkoliput sekä kauden 2022 kausikortit myynnissä Lippu.fi-kanavissa sekä SJK Storessa. SJK Store palvelee Seinäjoen Torikeskuksessa arkisin klo 9-16 ja lauantaisin klo 10-15. Löydät kaikki tulevat ottelut SJK:n nettisivuilta.