123 456 7890

SJK saa vastaansa ystävyysottelussa norjalaisen Tromsø IL:n ja ottelu pelataan Tromssan Alfheim Stadionilla sunnuntaina 5.3. klo 14:30 Suomen aikaa. Ottelussa pelataan poikkeuksellisesti kolme 45 minuutin jaksoa, ja näin molemmat joukkueet saavat peliaikaa mahdollisimman laajalle pelaajaryhmälle. SJK:n kausikorttilaiset sekä osakas-, yritys- ja seurakausikorttilaiset tulevat saamaan sähköpostiinsa sunnuntaina aamupäivällä linkin, josta pelin näkee ilmaiseksi ja suorana. Lähetys alkaa jo 45 minuuttia ennen ottelun avauspotkua. Kauden 2023 kausikortti tulee olla ostettuna perjantaina 3.3. klo 12:00 mennessä, niin linkki saadaan sähköpostilistalle mukaan. Lähetys ei ole ostettavissa tai katsottavissa Suomessa ilman SJK:n kausikorttia. Kausikortit myynnissä Ticketmasterin-kanavissa ja Torikeskuksen SJK Storessa.

Sunnuntaina vastaan tuleva Tromsø IL on Norjan pääsarja Eliteserien joukkue, ja se tulee Tromssan kaupungista, Pohjois-Norjasta. SJK lentää paikan päälle aikaisin sunnuntaina aamulla ja palaa takaisin ottelun jälkeen. Tromsø IL kohtasi aiemmin tänä talvena Suomen mestari HJK:n Espanjan harjoitusleirillä, ja HJK voitti tuon ottelun 3-2 luvuin. Sunnuntain ottelu on Tromsø IL:lle kauden ensimmäinen kotiottelu ja ensimmäinen, joka pelataan heidän kotistadionillaan Alfheim Stadionilla. Otteluun odotetaan paikan päälle isoa kotiyleisöä ja sitä mainostetaan Norjassa Vinterkampen -nimellä, eli eräänlaisena ”talviklassikkona”. Sunnuntain säätiedotukset lupaavatkin mukavan talvista säätä otteluun – lumisadetta ja nollakeliä. Myös SJK:lle ottelu on ensimmäinen ulkona pelattava ottelu tälle talvelle. Varsinainen otteluennakko peliin löytyy SJK:n sivuilta.

Tromsø IL juhlii maalia kannattajiensa kanssa Alfheim Stadionilla. Kuva Gry Berntzen / Tromsø IL

Vuonna 1920 perustettu Tromsø IL on maailman pohjoisin jalkapalloseura, joka on juhlinut kansallisen sarjan mestaruutta, kun se on voittanut Norjan Cup-mestaruuden kahdesti kausilla 1986 ja 1996. Se on myös pelannut noiden voittojen myötä Euroopan kentillä. Seuran värit ovat punainen ja valkoinen, ja peliasussa kotipelipaita on puna-valkoraitainen. Tromsø IL tunnetaan koko Pohjois-Norjan ylpeytenä, ja se tekee yhteistyötä koko Pohjois-Norjan alueen pienempien seurojen kanssa. Lisäksi yhteistyö paikallisen yliopiston kanssa, on tehnyt Tromsøn kotistadionista merkittävän urheilukeskuksen alueella.

Viime kaudella Tromsø IL sijoittui Eliterserienissä seitsemänneksi. Parhaat saavutukset viime vuosilta on Norjan 1.divisioonan voitto 2020 sekä paluu pääsarjaan, Norjan cupin hopea kaudelta 2012 ja Eliteserienin hopea vuotta aiemmin kaudella 2011. SJK:n mestarivalmentaja Simo Valakari kaudelta 2015, siirtyi Tromsø IL:n valmentajaksi SJK:n jälkeen kaudeksi 2017. Valakari valmensi Tromsøa aina keväälle 2020 asti, kunnes sai lähteä kesken sopimuskauden. Tromsø IL tippui Valakarin johdolla Eliteserienistä kauden 2019 päätteeksi. Tromsø IL palasi uuden valmentajan komennossa takaisin pääsarjaan seuraavaksi kaudeksi, ja nyt se aloittaa kolmannen kautensa Norjan pääsarjassa paluun jälkeen. Valakarin aikana joukkueessa pelasi myös useita suomalaispelaajia, mutta tällä hetkellä suomalaisia ei joukkueessa ole. Vielä viime kaudella Jasse Tuominen pelasi Tromsø IL:n riveissä, mutta nyt Tuominen jatkaa uraa KuPS-paidassa. Myös SJK:ssa fysiikkavalmennuksessa mukana oleva Juha-Jaakko Ulvila työskenteli Tromsøn valmennusryhmässä Valakarin aikana.

Joukkueen valmentajana toimii 46-vuotias norjalainen Gaute Helstrup, joka otti tehtävän hoitaakseen Valakarin jälkeen. Helstrupin johdolla Tromsø IL voitti 1.divisioonan ja paluu kaudella se sijoittui pääsarjassa sijalle 12. Viime kaudella joukkue oli seitsemäs. Helstrup on itse entinen Tromsø IL:n pelaaja, ja pelasi keskikentällä seurassa kausilla 1998-2000. Ennen Tromsøa hän on valmentanut Tromsdalenia ja HamKamia.

Tromsø-kapteeni Ruben Jensen. Kuva Gry Berntzen / Tromsø IL

Joukkueen kapteenina toimii 34-vuotias kapteeni Ruben Jensen, joka on myös entinen Norjan A-maajoukkueen pelaaja ja TIL-kasvatti. Jensen palasi Tromsø IL:n riveihin kaudeksi 2020 yhdessä valmentaja Helstrupin kanssa. Urallaan Jensen on pelannut Norjan sarjojen lisäksi Saksan 1.FC Kaiserslauternissa ja Hollanin FC Groningenissä. Pelejä TIL-paidassa on kertynyt yli 250 ja Norjan A-maajoukkueessa 39.

Jensen on joukkueen vanhin pelaaja, ja ikärakenteeltaaan Tromsø onkin hyvin SJK:n kaltainen tällä hetkellä. Joukkueessa on paljon nuoria lupauksia, ja keski-ikä on 23-ikävuoden paikkeilla, kuten on tällä hetkellä myös SJK:n pelaajaryhmässä. Myös pelitavallisesti joukkueissa voi nähdä yhtäläisyyksiä, ryhmityksenä on nähty SJK:n tapaan kolmen alakertaa ja neljän alakertaa, mutta yleensä norjalaisryhmät pelaavat suomalaisjoukkueisiin verrattuna hieman suoraviivaisemmin ja kovaan fysiikkaan luottaen.

Seura on ollut talvella aktiivinen siirtomarkkinoilla, ja se myi Ruotsin Hammarbyhyn hyökkääjälupaus August Mikkelsenin yli puolentoista miljoonan euron summalla. 22-vuotias Mikkelsen on Norjan U21-maajoukkueen pelaaja ja Tromsø IL:n oma kasvatti, joka iski viime kaudella 7 maalia ja oli joukkueen toiseksi paras maalintekijä. Viime kauden maalitykki, keskikenttäpelaaja Eric Kitolano puolestaan siirtyi noin puolen miljoonan summalla Norjan suurseura Molden riveihin. Laitapuolustaja Warren Kamanzi lähti Ranskan pääsarjassa pelaavan Toulousen riveihin siirtosummalla, joka saattaa kohota miljoonaan euroon. Pelaajamyynneillä Tromsø on paikannut talouttaan, ja tuloilla ei ole alettu tuhlailemaan pelaajahankinnoissa. Sisään on tullut uutena muun muassa Italian Serie A:sta lupaava 18-vuotias islantilaishyökkääjä Hilmir Mikaelsson sekä uusin kiinnitys, senegalilainen keskuspuolustaja El Hadji Malick Diouf. Lisäksi Tromsø nappasi Norjan nuorisomaajoukkueen kymppipaikan pelaaja Jakob Romsaasin oslolaisesta Skeidista. Kokenut tanskalaismaalivahti Jakob Haugaard jatkaa lainasopimuksella Tukholman AIK:sta myös alkavalla kaudella. Haugaard pelasi viime kaudella 29 ottelua TIL-paidassa.

Tänä talvena Tromsø IL on viisi harjoitusottelua, ja voittanut niistä ainoastaan viime viikonloppuna Espanjassa pelatussa ottelussa norjalaisen Haugesundin 3-2 luvuin. Rosenborgin ja KFUM:n kanssa se pelasi tasan, mutta hävisi Suomen HJK:lle 2-3 ja Ruotsin IFK Göteborgille 0-2 luvuin. Otteluista ainoastaan tammikuussa pelattu peli Rosenborgia vastaan, pelattiin Norjassa, Trondheimissa. Kaikki muut on pelattu joukkueen kuukauden mittaisella leirillä Espanjassa. Tuleva ottelu SJK:a vastaan, on siis heille ensimmäinen Tromssassa ja ulkona Norjassa pelattava ottelu.

Ystävyysottelu Tromsø IL – SJK sunnuntaina 5.3. klo 14:30 Suomen aikaa, Tromssan Alfheim Stadionilla. Ottelussa pelataan 3 x 45 min. Varsinainen otteluennakko peliin löytyy SJK:n nettisivuilta, tästä linkistä.

Kun SJK palaa Norjasta, kohtaa se heti keskiviikkona 8.3. klo 17:00 HJK:n harjoitusottelussa Helsingin Bolt Areenalla. Ja ensi viikon lauantaina 11.3. klo 14:30, SJK pelaa ensimmäisen kotiottelun OmaSp Stadionilla, kun harjoitusotteluun saapuu vieraaksi Ykkösen TPS. Ottelussa on vielä säävaraus, joten se voi siirtyä kylmien säiden yllättäessä Wallsport Arenalle. Lauantaina 18.3. klo 13:00 SJK tulee kohtaamaan harjoitusottelussa IFK Mariehamnin, ja tuokin ottelu on tarkoitus pelata OmaSp Stadionilla. Veikkausliigan kausi alkaa 5.4. kotiottelulla FC Hakaa vastaaan.

Kausikortit kaudelle 2023 myynnissä Ticketmasterin-kanavissa ja Torikeskuksen SJK Storessa. Löydät kaikki otteluohjelmat SJK:n nettisivujen otteluohjelmista.