Kärkkäinen kriittisenä
Seinäjoen Jalkapallokerhon valmentaja, Tomi Kärkkäinen, ei ottanut erityisen innostuneena vastaan Suomen Palloliiton sarjauudistusta.
– Eniten hallaa tällä tehdään nuorille pelaajille. Kun mennään siihen, että liigassa pelaa 12 ja Ykkösessä pelaa vain kymmenen joukkuetta, tarkoittaa se sitä, että nykyisin nuoria pelaajia palvelevassa Ykkösessä ei nuoria tulla näkemään nykyisessä määrin, eikä yksilöitä kehitetä. Nuorten on selkeästi vaikeampi päästä pelaamaan, tulittaa Kärkkäinen.
– Tämä on valtavan kokoinen karhunpalvelus suomalaiselle jalkapallolle kokonaisuutena. Huomaa kyllä, ketkä ovat olleet tätä uudistusta tekemässä. Siellä ei juurikaan ole tajua siitä hommasta, mitä Kakkosen tasolla tehdään esimerkiksi sellaisissa seuroissa kuin Seinäjoen Jalkapallokerho tai IFK Vasa, laukoo Kärkkäinen.
Jatkossa siis vain yksi joukkue nousee Ykköseen. Se tarkoittaa sitä, että joukkue saattaa pelata läpi kauden tappioitta ja silti pysyä samalla sarjatasolla.
– Jos tässä lähdettiin hakemaan pelimäärien lisäämistä, mihin ne oikeastaan lisääntyvät? Nyt pelataan 26 ottelua ja uudistuksen myötä, kun se on valmis, pelataan 27 ottelua Ykkösessä ja Kakkosessa. Yhden ottelun lisääminen on marginaalinen juttu. Tässä palvellaan nyt vain ja ainoastaan Kehä III:n sisäpuolista toimintaa, Kärkkäinen lisää.
On aivan selvää, että nouseminen Ykköseen vaatii nyt tekemisen ja taidon lisäksi huomattavasti enemmän myös onnea kuin oikeastaan koskaan aikaisemmin.
– Ruotsissa sarjojen tasoa ja ottelumääriä pyrittiin nostamaan joukkueiden lisäämisellä, ei vähentämisellä. Ykkösestä pitäisi tulla tämän kautta ammattilaissarja, mutta käykö oikeasti näin, kysyy Kärkkäinen varsin aiheellisesti.
Kakkosen sarjaohjelma tälle kaudelle oli jo laadittu sen suuntaisesti, että pelaajien on pakko olla lähes ammattilaisia. Se ei liene monessakaan organisaatiossa minkäänasteinen realiteetti.
Vielä keväällä Suomen Palloliiton pomot puhuivat kauniisti siitä, miten Suomen jalkapallo on kaikkien yhteinen juttu, jota kehitetään yhteen hiileen puhaltamalla. Voisi kyllä väittää, että tässä ei seuratason toimijoita ole järin suuresti kuunneltu.
Työryhmä, joka on nykyistä mallia muokannut ei omaa juuri minkään laatuista kredibiliteettiä puhuessaan Kakkosen toiminnasta. Ainoat, joilla jotakin kokemusta tai tietoa aiheesta on, ovat Erkka V. Lehtola ja Petri Jakonen, joka vaikutti SalPassa menneinä vuosina. Kukaan ryhmästä ei ole tainnut isommin jalkautua pohjoisessa pelaaviin Kakkosen seuroihin tutustumaan toimintaan. On vaikea verrata vaikkapa SJK:n ja FC YPA:n tekemistä pääkaupunkiseudulta Kakkoseen päässeiden harrastelijaryhmien tekemiseen. Ei kai kukaan voi niin sinisilmäinen olla, että väittäisi muuta?
– Mielestäni sarjan voittajan pitäisi aina nousta. Nyt se on tehty mahdollisimman vaikeaksi, kuten myös nuorten pelaajien kehittäminen ja samalla suomalaisen jalkapallon tason nostaminen, tiivisti Kärkkäinen tunnelmat.
Viime suvena ryhmän jäsenistä FC Interin hollantilaisvalmentaja Job Dragtsma puhui tähän tyyliin Puoliajan haastattelussa: Interin päävalmentajan Job Dragtsman mielestä 14 joukkueen liiga palvelisi parhaiten suomalaista jalkapalloilua. Mutta niin palvelisivat hollantilaisluotsin mielestä myös parempikuntoiset kentät ja järkevämmin suunniteltu otteluohjelmakin.
Veikkausliiga on vähentämässä liigajoukkueiden määrää 12:een ja mahdollisesti sitä kautta kymmeneen. Interin hollantilaisvalmentajan Job Dragtsman mielestä kuitenkin 14 joukkueen liiga palvelee parhaiten suomalaista jalkapalloa. “Joukkuemäärän vähentäminen ei ole hyvä ajatus. Jos haluaa hyvän liigan, 14 joukkuetta on hyvä määrä. Suurissa jalkapallomaissahan liigajoukkueiden määrä vaihtelee 16:sta 20:een, vain Skotlanti on tästä poikkeus. Meille (Interille) joukkuemäärän vähentäminen saattaisi olla hyväkin juttu, mutta ei suomalaiselle jalkapalloilulle. Kuka haluaa nähdä kolme tai neljä matsia samoja joukkueita vastaan?”, Interin hollantilaisvalmentaja Job Dragtsma kysyy.
“Voi toki olla, että pelien taso nousisi hieman. Kymmeneen joukkueeseen tarvitaan vähemmän pelaajia kuin 14:ään, joten taso saattaisi nousta. Mutta jos ajatellaan suomalaista jalkapallokarttaa, niin en tiedä olisiko joukkuemäärän vähentäminen hyväksi pohjoiselle. Etelän seurat säilyisivät kyllä liigassa, mutta esimerkiksi RoPS katoaisi kartalta. Minusta maantieteellinen kattavuus on hyvästä.”
– Olen Dragtsman kanssa täysin samoilla linjoilla, lisää Kerhon Tomi Kärkkäinen.
Väistämättä tuleekin mieleen, että onkohan Dragtsma saanut tuoda mielipidettään julki tässä älyvientiosaston kokoontumisessa lainkaan?