SJK on tällä hetkellä huikeassa tilanteessa Veikkausliigassa, sillä nousijajoukkue pelaa jopa SM-mitaleista. Sarjasijoitus on tällä hetkellä toinen ja samalla seuran haaveet eurokentistä on jo lähellä todellisuutta ensi kaudella.
Samaan aikaan Seinäjoen jalkapallostadionhanke on ottanut askeleita eteenpäin ja ensi kaudella SJK:n pitäisi suunnitelmien mukaan jo pelata uudessa kodissa. Rakentaminen alkaa vielä tänä syksynä.
SJK:n nousu Suomen jalkapalloilun huipulle on ollut nopeaa, sillä vain kolme vuotta sitten se pelasi vielä kakkosessa. Eikä seuran historia ole muutenkaan vielä pitkä, sillä SJK syntyi vuonna 2007.
Missään tapauksessa mikään ei ole kuitenkaan tapahtunut hetkessä, vaan taustalla on tehty määrätietoisesti työtä tämän tavoitteen eteen jo useita vuosia – jopa vuosikymmeniä.
Vaikka SJK:n historia on virallisesti vain seitsemän vuoden mittainen, ulottuu seuran taustahistoria lähes 85 vuoden päähän.
Keräsimme koko SJK historian kasaan ja se on luettavissa alta. Samalla keräsimme edustujoukkueen ja sen riveissä pelanneiden pelaajien ennätyksiä sekä tilastoja.
SJK:n edustusjoukkueen tilastot ja ennätykset 2008 – 2014 löydät tästä linkistä
SJK Historiaa ja taustaa
Seinäjoen jalkapallohistoria alkoi jo vuonna 1930, jolloin Seinäjoen kauppalassa perustettiin Seinäjoen Palloseura, eli SePS. SePS:n muita lajeja oli muun muassa jääpallo, jossa menestystä tuli alkuaikoina enemmän. Vuodeksi 1945 se nousi ensimmäistä kertaa jalkapallossa Suomen toisiksi korkeimmalle tasolle.
SePS pysyikin pitkään ainoana jalkapalloseurana Seinäjoella ja vasta 50-luvulla, vuonna 1936 perustettu Seinäjoen Sisu otti lajin mukaan kirjoonsa ja Sisu olikin myöhemmin toinen seinäjokelainen seura, joka nousi Suomen 2.korkeimmalle sarjatasolle vuonna 1961. Samoin 50-luvulla, tarkemmin sanottuna vuonna 1955, perustettiin Törnävän Pallo-55, joka oli ensimmäinen täysin jalkapalloon keskittyvä seura Seinäjoella. TP-55 vaihtoi myöhemmin 90-luvulla kutsumanimekseen TP-Seinäjoki, mutta yhdistys taustalla oli kaiken aikaa tuo sama.
Seinäjoen Palloseura meni nurin vuonna 1977 ja vuonna 1978 perustettiin sen sarjapaikalle Sepsi-78. Sepsi-78 pelasi kokosinisissä ja siitä tuli 80-luvulla menestynein seinäjokelaisseura, kunnes SJK syrjäytti sen kaudella 2014.
TP-Seinäjoki nousi Sepsin 80-luvun kulta-ajan jälkeen sen menestyksen jatkajaksi 90-luvulla, kun joukkue vuonna 1996 nousi Liigaan. TP-Seinäjoki kasvoi viimeistään tässä vaiheessa isoimmaksi jalkapalloseuraksi Seinäjoella ja sen juniorityö kehittyi huomattavasti organisoidummaksi verrattuna aiempiin menestyneisiin seuroihin.
Uusi seura perustetaan
Taloustilanteet tuli molemmille Seinäjoen seuroille kuitenkin heikoiksi 2000-luvulle tultaessa ja keskinäinen kilpailu alasarjoissa oli syönyt sekä Sepsi-78:n että TP-Seinäjoen resursseja. Seinäjoki tuotti edelleen lupaavia junioreita ja taitokilpailujen voittajia, mutta näistä lupaavista pelaajista ei saatu jalostettua pelaajia miesten edustustasolle ja moni lupaus lähti muualle jatkamaan uraansa.
Kaupungin kasvaessa menestyvälle jalkapallojoukkueelle syntyi tilausta ja tiettyä ikäryhmää alkoi jäädä kaupunkiin. Näin syntyi vuonna 2007 kokomustissa pelaava Seinäjoen Jalkapallokerho, SJK, jonka tarkoituksena on alusta asti ollut tarjota paikka kaupungin omille huippujunioreille jatkaa pelaamista omassa kotikaupungissaan, omassa seurassa.
SJK otti Sepsi-78:n sarjapaikan Kakkosen C-lohkossa, Sepsin perustaessa edustusjoukkueen Kutoseen ja TP-Seinäjoki luovutti paikkansa Kakkosessa tiputtautuen Neloseen. Sepsi-78 ja TP-Seinäjoki jatkoivat junioritasolla, mutta molemmat seurat puhalsivat yhteen hiileen SJK:n taustalla ja molempien seurojen edustajat istuivat myös SJK:n hallituksessa.
SJK:n perustamiseen vaikutti suuresti kolmikko Martti Nummensalo, Martti Lepistö ja Mikko Latomäki, joista jälkimmäinen valittiin myös SJK:n ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Joukkueen pelaajisto koottiin sekä Sepsi-78:n että TP-Seinäjoen Kakkosen miehistöistä ja valmentajaksi valittiin TP-Seinäjokea valmentanut irlantilainen Thomas Dunne. Dunnen pesti oli kuitenkin lyhytaikainen ja miehen korvasi kesken kauden maalivahtivalmentajana toiminut Jari Kujala. Jari Kujala ei kauden jälkeen kuitenkaan jatkanut päävalmentajana ja hänen apunaan ollut Esa Haanpää otti valmennusvastuun kaudella 2009. Kujala jatkoi seuran maalivahtivalmentajana.
SJK perusti myös oman A-juniorijoukkueen kauden 2008 päätteeksi ja se muodostettiin pääosin TP-Seinäjoen B-junioreista ja heidän edustusjoukkueensa pelaajista. Myös TP:n B-juniorijoukkue kuului tästä eteenpäin SJK:n organisaatioon. SJK Akatemia osallistui tuolloin talvella Talenttiakatemioiden SM-sarjaan.
Seinäjokelaiset ottivat SJK:n heti alusta alkaen omakseen, toki soraääniäkin kuului, mutta kaikki ymmärsivät yhteistyön tärkeyden. Katsojia kävi jo tässä vaiheessa Kakkosen tason huomioiden huikeita määriä, joskaan ihan samoille luvuille ei vielä päästy kuin ne olivat viimeisellä Kakkosen kaudella 2011.
Raimo Sarajärvi tulee mukaan
Kauden 2009 päätteeksi SJK valitsi uuden hallituksen ja samalla puheenjohtajaksi tuli Mikko Latomäen kaksivuotiskauden jälkeen nykyinen puuhamies Raimo Sarajärvi, joka laittoi homman pyörimään entistä tehokkaammin ja alettiin suunnittelemaan kokonaan kaiken junioritoiminnan yhdistämistä Sepsi-78:n ja TP-Seinäjoen kesken. Tämä ei kuitenkaan vielä toteutunut. Raimo Sarajärvi myös julisti uuden mission seuralle, jonka tarkoituksena oli nostaa joukkue ensin Ykköseen ja pärjätä siellä. Kaikkea toimintaa ammattimaistettiin ja seura houkutteli mukaan nimekkäitä sponsoreita. Myös Wallsport Areena oli tässä vaiheessa valmis ja siitä tuli tärkeä koti SJK:lle talvikausiksi.
SJK vaihtoi jälleen myös valmentajaa, kun kauden 2009 päätteeksi Esa Haanpään korvasi vaasalainen Tomi Kärkkäinen. Esa Haanpää jatkoi seuran juniorivalmennuksessa.
Vuonna 2010 SJK perusti myös Reservijoukkueen, joka muodostettiin Nurmon Pallon Neloseen tippuneesta joukkueesta ja sen sarjapaikalle. Joukkueessa pelasi useita SJK:n entisiä sopimuspelaajia ja se nousi ensimmäisellä kaudellaan vuonna 2011 Kolmoseen. Nykyään joukkue pelaa Kakkosessa ja käyttää nimeä Kerho 07, koska Palloliiton säännöt eivät sallineet jatkaa liiton sarjoissa nimellä SJK Reservit.
SJK:n budjetti myös kasvoi Sarajärven tulon myötä ja kauden 2010 päätteeksi SJK hommasikin melko tukun ammattilaispelaajia ja vahvistuksia. Myös valmentaja vaihtui Tomi Kärkkäisestä yhden kauden jälkeen kun Christoffer Kloo ja Max Peltonen pestattiin Kerhoon. Vahvistuksia hommatessa ohjenuorana oli kuitenkin pelaajien mahdollisuus osallistua junnujen koulutukseen ja mitään jäähdyttelijöitä ei ollut tarkoitus joukkueeseen tuoda. Kaudella 2011 SJK operoi noin 250 000 pelaajabudjetilla ja koko seuran budjetti keikkui 400 000 euron paikkeilla. SJK:n sponsoreiksi tuli isoja yrityksiä ja harvinaisena yhteistyökumppanina on muun muassa Adidas Finland, joka ei Suomessa SJK:n lisäksi edelleenkään sponsoroi kuin HJK:ta.
Ennätyksiä syntyy
Kauden 2011 päätyttyä, SJK:n tilanne oli hieno, yleisö löysi SJK:n ja lehterit pullisteli katsojia. Mediakin huomioi joukkueen jopa valtakunnallisesti. Joukkueen Kannattajat, Klopit, nousi myös Suomen suurimpien kannattajaryhmien joukkoon. Klopit myös palkittiin talvella 2010 Pohjanmaan Urheilugaalassa Vuoden Jokeri-palkinnolla, kannattajakulttuurin- ja ottelutapahtuman tunnelman edistäjänä.
Edustusjoukkue nousi kauden 2011 päätteeksi Ykköseen, tehden Kakkosen kaikkien aikojen piste-ennätyksen ja Suomen ennätyksen perättäisissä tappiottomissa otteluissa (putki alkoi kaudella 2010 ja se kesti yhteensä 44 sarjaottelua, päättyen kaudella 2012). SJK Reservit nousi Kolmoseen ja SJK A-juniorit voittivat SM-pronssia. SJK edustusjoukkue voitti vielä Suomen Cupin Pikkufinaalinkin kauden lopulla.
SJK nousi myös kaikkein suosituimmaksi joukkueeksi Seinäjoella kaudella 2011, jos mitataan suosiota katsojamäärillä. SJK ohitti katsojakeskiarvollaan muun muassa huikeita lukuja Salibandyliigassa keräävän SPV:n ja Seinäjoen Superpesisjoukkueen, Nurmon Jymyn. Kauaksi taakse jäi myös jenkkifutisjoukkue Crocodiles, Maahockeymestari Seinäjoki United ja Ykköstasolla lentopalloa pelaava Kuutoset. Huomioitavaa on että SJK onnistui kipuamaan ykkössijalle pelatessaan vain Kakkosessa. Myös kaupungin harrastajamäärillä mitattuna jalkapallo on suurin laji Seinäjoella ja SJK:sta tuli suurin seura myös jäsenmäärällä mitattuna, sillä jatkossa kaikki TP-Seinäjoen alaisuudessa aiemmin olleet juniorijoukkueet alkoivat pelata SJK-juniorit nimellä ja SJK:n paidoissa.
Kauden 2012 päätteeksi SJK Reservit nousi komeasti Kakkoseen ja Edustusjoukkue saavutti toisen sijan ensimmäisellä Ykkösen kaudellaan.
Katsojamäärät nousivat Ykkösessä entisestään ja SJK palkittiin Palloliiton toimesta Laatutapahtumakilpailun voittajana, eli Ykkösen parhaan ottelutapahtuman järjestäjänä.
SJK:sta Seinäjoen menestyksekkäin jalkapalloseura
Suomen menestyksekkäimpiin seuravalmentajiin kuuluva Keith Armstrong tuli SJK:n Jalkapallotoimenjohtajaksi kaudella 2012 ja joukkueen päävalmentajaksi valittiin entinen Suomen maajoukkuemies ja kansainvälisen uran tehnyt Simo Valakari.
Simo Valakari johdattikin SJK:n menestykseen heti ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan ja SJK voitti Ykkösen nousten samalla Veikkausliigaan kaudelle 2014. Myös Kerho 07:n kausi oli menestyksekäs, sillä joukkue säilytti paikkansa Kakkosessa. A-juniorit nousivat SM-sarjaan ja säilyttivät tuon paikan myös kaudelle 2014. Koko seura otti jälleen askeleita eteenpäin ja toimintaa kehitettiin kaikilta osin. Myös juniorimäärät ovat kasvussa ja SJK-juniorit pyörittää toimintaa lähes 600 lapselle ja nuorelle.
SJK teki ensimmäisellä Veikkausliigakaudellaan heti seinäjokelaista jalkapalloiluhistoriaa, ottamalla kauden yhdeksännen voittonsa ja samalla seitsemännen perättäisen voiton 2. heinäkuuta 2014. Koskaan aiemmin ei ollut Seinäjoen joukkueet neljällä aiemmalla pääsarjakaudellaan saanut yli 28:aa pistettä. Kerholla oli niitä tuon voiton jälkeen kasassa 30 ja kautta jäljellä useita otteluita. Koskaan aiemmin ei seinäjokelainen seura ole voittanut mitaleita Suomen pääsarjassa, tai edes taistellut mitaleista kauden loppupuolella. SJK:lla on mitaleille vielä hyvät mahdollisuudet. Sarjamenestyksen lisäksi SJK teki Liigacupin historiaa, voittamalla kilpailun ensimmäisellä yrittämällään. Koskaan aiemmin ei nousijajoukkue ole päässyt kilpailun finaaliin, saati voittanut sitä. SJK juhli Liigacupin voittoa 29. maaliskuuta 2014.
Jalkapallostadion nousee kaudella 2015
Elokuussa 2014 varmistui, että rakennustyöt uudelle stadionille aloitetaan vielä vuoden 2014 syksyllä ja kausi 2015 aloitetaan jo uudella stadionilla Jouppilanvuoren tekonurmen paikalla. Kentän kapasiteetti on noin 5000 katsojan luokkaa ja pinnoitteeksi kentälle tulee uusimman polven tekonurmi.
Ensimmäisessä vaiheessa uusitaan kenttä ja rakennetaan kenttää ympäröivät niin sanotut kylmät katsomot, joissa ei ole katsomoiden lisäksi sisätiloja. Pääkatsomo rakennetaan kauden 2015 aikana. Stadion on kelvollinen pelipaikka Veikkausliigassa kaudella 2015, mutta mahdolliset europelit joudutaan pelaamaan vielä muualla, kunnes päärakennus seuran toimistotiloineen, sekä pääkatsomo on valmis.
Stadionin valmistuttua kaikki SJK:n toiminnot voidaan keskittää samalle alueelle, sillä stadion tulee sijaitsemaan aivan SJK:n omistaman Wallsport-harjoituskeskuksen vieressä.
Tulevaisuus?
Seuran visiona on tulevaisuudessa olla suomalainen huippuseura ja yhtenä tärkeänä missona tässä on olla paras paikka 15-20-vuotiaille pelaajille. Jo olemassa olevan oman harjoituskeskuksen lisäksi tarkoitus on kehittää akatemiatoimintaa, jossa nuoret pelaajat asuisivat, opiskelisivat ja harjoittelisivat yhdessä, kuten maailman ammattilaisseuroissa. Seinäjoella on tähän hyvät olosuhteet ja yhteistyötä muun muassa Seinäjoen alueen opiskelupaikkojen kanssa. Reservijoukkue Kerho 07 tarjoaa loistavan kasvupaikan nuorille pelaajille miesten sarjoissa ja juniorijoukkueet pelaavat myös Suomen pääsarjoissa.
SJK:n tällä hetkellä noin 600 pelaajan käsittävä oma juniorituotanto kasvaa entisestään ja tuottaa pelaajia seuran tarpeisiin myös jatkossa. Tarkoitus on kasvattaa nimenomaan SJK:laisia pelaajia edustusjoukkueelle ja olla sitä myöten mahdollisimman omavarainen seura.
Edustusjoukkueen tavoite on taistella tulevaisuudessakin Veikkausliigan kärkisijoista ja pelata Euroopassa mahdollisimman usein.
Seura on rakennettu vahvalle pohjalle, jossa tulevaisuutta on pyritty turvaamaan keräämällä omaisuutta. SJK omistaa kokonaisuudessaan tasokkaan Wallsport Areena -harjoituskeskuksen, suuren osan Seinäjoelle yhdessä kaupungin kanssa rakennettavasta jalkapallostadionista, asuntoja ja jopa kokonaisia taloja. Myös seuran omistuspohja on laaja.
Jalkapallo on Seinäjoen ykköslaji harrastajamääriltään jo nyt ja SJK on Seinäjoen suosituin urheiluseura katsojamäärillä mitattuna. Tulevaisuudessa SJK haluaa kuitenkin olla koko Etelä-Pohjanmaan maakunnan lippulaiva ja toimia yhteistyössä muiden alueen seurojen kanssa.
Seinäjoen miesten jalkapallojoukkueet Suomen pääsarjassa vuosina 1980 – 2014:
Sepsi-78 kaudella 1980:
Pelejä 22. Pisteitä 26*. Voitot 7. tasapelit 5. maalit: 36 – 48 Sijoitus 7.
Sepsi-78 kaudella 1981:
Pelejä 22 Pisteitä 28*. Voitot 8. tasapelit 4. maalit: 21 – 30 Sijoitus 9.
Sepsi-78 kaudella 1982:
Pelejä 22 Pisteitä 23*. Voitot 6. tasapelit 5. maalit: 33 – 44 Sijoitus 10.
TP-Seinäjoki kaudella 1997:
Pelejä 27. Pisteitä 27. Voitot 5. tasapelit 12. maalit: 22 – 34 Sijoitus 9.
SJK kaudella 2014 (kausi vielä käynnissä):
Ottelut 26. Pisteitä 47. Voitot 13. tasapelit 8. maalit: 29 – 16 Sijoitus 2.
(* Vuosina 1980 – 1982 ei laskettu voitosta kuin kaksi pistettä. Yllä olevassa tilastossa on pisteet laskettu nykysysteemin mukaan, eli voitosta on annettu 3 pstettä ja tasapeleistä yksi)
Vuonna 1930 perustettu SePS on Seinäjoen ensimmäinen jalkapalloseura. Sen pohjalle perustettiin vuonna 1978 Sepsi-78. Vuonna 1955 perustettiin TP-55, joka pysyi yhdistyksenä tuolla nimellä, mutta 90-luvun lopulla markkinointinimeksi vakiintui TP-Seinäjoki.
Vuonna 2007 Sepsi-78 ja TP-Seinäjoki yhdistyivät ja SJK perustettiin.
SJK pelaa samalla sarjapaikalla, jonka SePS aikoinaan luovutti Sepsi-78:lle.