123 456 7890

Seinäjoen Jalkapallokerhon strategia on viime vuosien aikana muuttunut, kun seura on yhä voimakkaammin panostanut nuoriin pelaajiin. Seura on kehittänyt Akatemiatoimintaansa ja laittanut käyntiin jalkapallolukion yhdessä Kuortaneen lukion kanssa. Pelaajastrategia on alkanut näkymään jo Veikkausliigassa ja Ykkösessä. SJK valottaa ajatuksia tämän strategian takana myös Behind the Scenes -videosarjassaan.

–Haluamme olla nuorille pelaajille mahdollisuus päästä maailmalle. Ja vaikka nuori pelaaja ei tekisikään läpimurtoa, haluamme, että he saavat ainakin mahdollisuuden kokeilla ja näyttää kykynsä, taustoittaa Seinäjoen Jalkapallokerhon hallituksen puheenjohtaja Raimo Sarajärvi.

Seuran pelaajabudjetti kokonaisuudessaan on pysynyt jotakuinkin samana, mutta rahaa suunnataan eri tavalla – nykyään kokonaispotista hieman aikaisempaa enemmän menee Akatemialle. Tällä toimintatavalla rakennetaan edustusjoukkuetta pitkäjänteisesti, sillä Akatemiapolulle sijoitetut rahat säästetään myöhemmin, kun edustusjoukkueeseen tarvitaan pelaajia. Optimitilanteessa vuosittain Akatemiasta nostetaan edustusjoukkueen mukaan 2–3 pelaajaa. Hyvänä puolena Akatemian käytössä on se, että sieltä tulevat pelaajat tuntevat seuran pelitavan ja arvot. On helpompaa toimia tutussa ympäristössä.

Viime vuosina vahvasti sisään ajettu strategia näkyy jo pelikentillä. Edustusjoukkue on nuorentunut rajusti. Lisäksi edustujoukkueessa on paljon pelaajia, jotka ovat tulleet Akatemian kautta.

–Meillä on nyt edustusjoukkueessamme kymmenen pelaajaa, jotka ovat nousseet Akatemiasta. 23 pelaajasta 10:llä on akatemiatausta, mikä on todella upeaa verrattuna tilanteeseen kolme–neljä vuotta sitten, sanoo urheilutoiminnan tekninen johtaja Richard Dorman.

Muutamia vuosia sitten joukkueen keski-ikä lähenteli 30 ikävuotta, ja tällä kaudella joukkueen keski-ikä on painettu 23 vuoden tietämille. Nuori joukkue itsessään ei kuitenkaan ole tavoiteltava arvo – se on valitun pelaajastrategian seuraus.

–Tavoite ei ole vain käyttää nuoria pelaajia. Tavoite on menestyä, ja tämä on tapa jolla aiomme sen toteuttaa, täsmentää Dorman. –Tavoite on rakentaa voittava joukkue ja voittava seura, pitkäjänteistä menestystä.

Joukkue on tällä hetkellä Veikkausliigan nuorin mutta porskuttaa silti sarjan kärkikahinoissa. Tämä tarkoittaa sitä, että joukkueessa on useita pelaajia, joilla on myyntipotentiaalia. Tämä on tärkeää seuran liiketoiminnan kannalta. Nuoren ja nälkäisen joukkueen kanssa myös päävalmentajan on helpompi toimia.

Tulevaisuudessa seuralla tulee olemaan hyvin tarkka suunnitelma seuraavalle viidelle vuodelle – Suunnitelma siitä, kuinka monta pelaajaa tulee Akatemiasta ja kuinka monta pelaajaa tulee Seinäjoelta sekä arvio siitä, miten tämä lisää seuran menestymismahdollisuuksia.

 

Katso lisää videolta Youtubessa