Suomen mestaruutta kauden 2019 päätteeksi juhlinut jalkapallovalmentaja Jani Honkavaara palaa kotiin Seinäjoelle. Honkavaara on solminut SJK:n kanssa 2+1 -vuotisen sopimuksen, joka sisältää option kaudesta 2022. SJK tiedotti asiasta aiemmin keskiviikkona. Honsun myötä SJK saa päävalmentajakseen aidon seinäjokisen futismiehen, joka tuntee Seinäjoen jalkapallon juuret ja historian. Valmennusuransa ohella Honkavaara muistetaan entisenä TP-Seinäjoen pelaajana, joka pelasi oranssimustien riveissä yli puolet uransa 240 sarjaottelusta.
– Aikanaan, kun olin muuttanut jo pääkaupunkiseudulle ja perheen kanssa siellä asuttiin, tultiin perheen kanssa tänne kotiin käymään. Avasin Ilkan ja näin siellä uutisen, että TP-55 ja Sepsi-78 fuusioituu. Piti alkaa oikein miettimään, kun samassa Ilkassa oli vielä toinenkin uutinen, jossa sanottiin, että Seinäjoen lätkäjoukkue karsii paikasta Mestikseen. Ajattelin, että ei voi olla totta. Kaksi asiaa joita ei olisi uskonut koskaan tapahtuvan, naurahtaa Jani Honkavaara.
– Olin itse kuitenkin aikanaan mukana TP-Seinäjoen ja Sepsi-78:n yhteisessä B-juniorien kaupunkijoukkueessa. B-junnut nousi silloin SM-sarjaan ja joukkueet yhdistettiin TP:n nimen alle yhdeksi joukkueeksi. Meillä pelasi silloin Sepsistä, Janne Salli, Vesa-Ville Välimäki, Markus Alakauhaluoma ja Matias Lampinen, joka on nyt täällä myyntipuolella hommissa. Olimme ensimmäisiä kaupunkijoukkueita ja silloin osoitettiin, että täällä on mahdollista tehdä tällaista yhteistyötä. En muista sijoitustamme, mutta pärjättiin kuitenkin hyvin ja siitä joukkueesta tuli sitten myöhemmin TP:n ja Sepsin riveihin monia edustusjoukkueen pelaajia, Honkavaara muistelee.
– SJK:n alku oli vielä aika pientä. Se oli semmoinen normi kakkosdivariseura. Mutta kun Raimo Sarajärvi otti homman haltuun, alkoi tapahtua. Ja kyllä mä olen sitä mielenkiinnolla seurannut. Oli ne hullut vuodet, kun menestystä tuli. Sitä oli erityisen hienoa seurata.
– Se, että pysyy siinä menestyksessä kiinni, vaatii kuitenkin valtavasti töitä. En sano etteikö täällä olisi töitä tehty senkin jälkeen, mutta joskus tulee niitä vaiheita, ettei mene niin hyvin. Multakin tätä on kysytty, kun kaikki tietää, että olen Seinäjoelta, niin olen aina sanonut, että arvostan SJK:ta, koska he yrittävät ja ovat rohkeita tavoitteissaan. Mielestäni ketään ei voi arvostella sen vuoksi, että tavoitellaan isoja asioita ja sitten joskus vähän kompastuu tai jopa kaadutaan.
– Aina kun olen Seinäjoella käynyt, kuten vaikka jouluna, niin kävin Wallsportilla kääntymässä ja katsomassa, että näkyykö tuttuja. Muistan aika monta kertaa ajaneeni tämän stadionin ohi vielä kun se oli rakennusvaiheessa, että todellako tänne tällainen tulee? Meidän kotikaupunkiin? Oli mahtava nähdä, että siihen se tulee, ihan oikea stadion. Ja oli vielä uskomattomampaa, kun pääsi tänne sisälle ja toteamaan, että hemmetti kun tämä on vielä hieno stadion ja täällä on todella hyvä katsoa futista. Pelaajatkin puhui miten täällä on paras pelata futista, kun täällä on niin hyvä tunnelma.
– Olen leikkinyt joskus sillä ajatuksella, että palaisin Seinäjoelle, mutta se on samalla tuntunut aika kaukaiselta. Oli tuo KuPS-juttu ja elämä tuolla pääkaupunkiseudulla. Mutta nyt kun asiat tapahtui, niin ne tapahtui lopulta aika nopeasti. On kiva tulla takaisin. Täällä on kuitenkin valmennushommissa Hietaharjun Jyri, jonka kanssa pelasimme samassa joukkueessa ja Lehtisen Toni. On myös kiva nähdä kuinka paljon nuoria valmentajia täällä on ja on sitä myöten tekemisen meininki, kertoo Honkavaara.
Honkavaara olikin lähellä tulla osaksi SJK:n valmennusryhmää jo kaudella 2016, mutta lopulta Kuopion Palloseuran tarjoama päävalmentajan pesti vei hänet Kuopioon. Nyt kolme vuotta myöhemmin, Honkavaaran projekti KuPS:n kanssa päättyi Suomen mestaruuteen.
– Aloitin valmentamisen Kolmosessa, Viikinkien kakkosjoukkueessa ja olin samalla Toni Korkeakunnaksen apuna Viikinkien divarijoukkueessa kaksi vuotta. Oma päävalmentajaura alkoi sitten valtakunnan sarjoissa Kakkosessa, HIFK:n peräsimessä 2010. Muistan kun tein UEFA A-lisenssiä samaan aikaan.
– Aika kirkasotsainen valmentaja sitä silloin vielä oli. Mutta silloinkin sitten onnistuttiin IFK:n kanssa nousemaan divariin. Nyt on takana kymmenen vuotta valtakunnansarjoja päävalmentajana. Ja mulla on siinä mielessä aika laaja kokemus, sillä olen toiminut aluevalmentajana Palloliitossa ja Palloliiton valmentajakouluttajana, joten sitä kautta on kokemusta tullut.
– Mulla on se onni ollut, että aikanaan kun 2002 muutettiin Helsinkiin, se oli kiitollinen paikka jalkapallovalmentajalle, koska siellä on niin pirusti niitä joukkueita. Samantien kun lähti Viikingeistä, niin löytyi se oma valmennettava joukkue. Siinä mielessä pääkaupunkiseutu oli mulle hyvä paikka kehittyä valmentajana.
SJK:n edelliset kaudet ovat olleet pettymyksiä, joten miten joukkue nostetaan takaisin?
– Kyllä sanoisin, että se on se päivittäinen työn tekeminen ja se, että meidän pitää rakentaa laadukas joukkue. Semmoinen joukkue joka on valmis siihen työhön. Aika nälkäisiä pelaajia meidän pitää löytää.
– Ehkä isoin asia on se, että saadaan valmennustiimi toimimaan siten, että pystymme pelaajille tarjoamaan pikkuisen enemmän. Meidän pitää pystyä tekemään sillä tavalla töitä, että harjoittelun laatu väistämättä nousee. Sillä tavalla me se Kuopiossakin nostettiin. Arki nostettiin hyvälle tasolle ja siihen tarvitaan lisää valmentajia. Täällä SJK:ssa niitä valmentajia on aina ollut. Mutta se yhteistyökin pitää saada laadukkaalle tasolle. Sitä kautta se alkaa nousemaan. Me kuitenkin harjoitellaan suurin osa ajasta ja niitä pelitapahtumia on aika vähän.
– Töitä on edessä, mutta ei kai sitä kukaan mitään muuta odotakaan, sanoo Honkavaara.
Honkavaara palaa perjantaina vielä kerran Kuopioon, jossa edessä on Suomen mestaruuden juhliminen yhdessä joukkueen ja sen kannattajien kanssa. Tulevaa kautta valmistelevat työt Seinäjoella alkavat joulukuussa, jolloin SJK:n joukkue palaa talvitauolta. Hän on ollut jo nyt mukana SJK:n joukkueen rakentamisessa kaudelle 2020 ja tähän mennessä solmitut jatkosopimukset sekä lähtevät pelaajat, ovat saaneet hänen hyväksyntänsä.
– Joukkuetta rakennetaan kokoajan, mutta joulukuussa, kun pääsemme harjoittelemaan, pääsen tutustumaan niihin pelaajiin keitä seurassa jo on. Äärimmäisen tärkeää on, että valmentaja tuntee kuka se pelaaja on henkilönä. Sitten kun tiedän minkälainen pelaaja hän on valmennettavana ja minkälaista valmennusta hän vaatii, niin vasta sitten pääsee sen pelaajan kanssa oikeasti hommiin. Sitä tietoa tarvitsen lisää ja sitä saan joulukuun aikana.
Honkavaara aloitti SJK-pestinsä tapaamalla ensimmäisenä seuran kannattajat. Ennen mediaa ja ennen muuta henkilökuntaa.
– Se minkä takia halusin tavata ensimmäisenä kannattajat on se, että nyt kun tiesin, että olen tänne tulossa, niin olen katsonut näitä viimeisiä SJK:n pelejä. Ja tiesin, että kannattajat ovat olleet yhtä pettyneitä kuten pelaajat ja koko joukkuekin. Silti se kannatus on ollut mielestäni positiivista. Siksi halusin tavata kannattajat ensimmäisenä ja haluan, että pidetään tämä edelleen positiivisena juttuna. Se ei ole paskapuhetta, että kannattajat ovat se kahdestoista pelaaja, vaan se oikeasti on niin. He pystyvät tuomaan niin paljon virtaa ja voimavaroja pelaajille kentälle, sanoo Honkavaara.
– Ja kannattajille sanoin, että se isoin asia mitä tavoittelemme, on palauttaa uskottavuus. Se on se meidän iso tavoite ensin. Me palautetaan se usko takaisin sillä, että uskotaan itseemme enemmän. Siihen mitä me tehdään ja usko siihen, että olemme nyt oikealla tiellä. Se meidän pitää palauttaa ensin. Ja siten myös kannattajien on helppoa uskoa siihen, kun se näyttää siltä kentällä. Mietitään sitä tarkempaa tavoitetta sitten myöhemmin.
– Laadulliset tavoitteet. Hyvin harjoitteleva joukkue, joka sitä myöten pelaakin hyvin. Se on tavoitteemme, päättää Honkavaara.
Jani Honkavaara
Seinäjoella 2. helmikuuta 1976 syntynyt Jani Honkavaara on UEFA Pro-koulutuksen käynyt suomalainen jalkapallovalmentaja. Lisäksi hänet muistetaan entisenä keskikenttäpelaajana, joka sai jalkapallokasvatuksensa Seinäjoella, Törnävän Pallo-55:n riveissä. Siviiliammatiltaan Honkavaara on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Myös Honkavaaran vaimo on kotoisin Seinäjoelta ja heillä on kolme lasta.
Seinäjoen Kärjen kaupunginosassa kasvanut Honkavaara aloitti jalkapallon TP-55:n junioreissa ja teki ensimmäisen sopimuksensa seuran Kakkosessa pelanneen edustusjoukkueen kanssa kaudeksi 1993, ollessaan vasta 17-vuotias. Kaudella 1995 TP-Seinäjoen valmentajaksi nousi seuran entinen pelaaja Keith Armstrong, jonka johdolla joukkue nousi kahdessa vuodessa Kakkosesta Veikkausliigaan. Honkavaaran Veikkausliigadebyytti pelaajana syntyi kaudella 1997, hänen ollessaan 21-vuotias.
Ennen vuosituhannen vaihdetta, Honkavaara aloitti yleisen kirjallisuustieteen opinnot Joensuun yliopistossa. Hän pelasi kaudella 2000 Joensuun JiiPee:ssä ja palasi vielä kaudeksi 2001 TP-Seinäjoen riveihin. Lopulta opiskelut veivät kuitenkin mennessään ja kauden 2002 Joensuun JIPPO-paidassa vietettyään, siirtyi Honkavaara työharjoittelupaikan sekä myöhemmin vakituisen opettajan viran myötä Helsinkiin, FC Viikinkien riveihin.
Myöhemmin Viikingeissä Honkavaara otti kakkosjoukkueen pelaajavalmentajan roolissa ensiaskeleitaan kohti valmennusuraa ja lopulta hänen peliuransa päättyi kauteen 2006. Kaikkiaan pelejä eri sarjatasoilla tuli kasaan 240 ja niissä syntyi yhteensä 24 maalia. Peliuransa jälkeen, kausilla 2007-2009, hän toimi Viikingeissä seuran kakkosjoukkueen päävalmentajana ja edustusjoukkueen apuvalmentajana.
Syksyllä 2009 Jani Honkavaara valittiin Helsingin IFK:n päävalmentajaksi, jossa hän oli nostamassa joukkuetta Ykköseen kauden 2010 päätteeksi. Honkavaara erosi kuitenkin tehtävästään kauden 2011 jälkeen, pidettyään joukkueen Ykkösessä. Seuraavaksi kaudeksi hänet valittiin Kakkosessa pelanneen helsinkiläisen Gnistanin päävalmentajaksi. Hyvästä menestyksestä huolimatta hän jätti pestinsä perhesyihin vedoten.
Pian tämän jälkeen hänet valittiin uudestaan Kakkoseen pudonneen HIFK:n päävalmentajan rooliin ja tästä alkoi seuran historiallinen matka kohti Veikkausliigaa. Honkavaaran johdolla joukkue nousi kahdessa kaudessa Ykkösen kautta Veikkausliigaan. Ensimmäisellä kaudella Honkavaara onnistui pitämään joukkueen sarjassa, mutta kauden 2016 alettua heikosti, erotti HIFK hänet vielä saman vuoden heinäkuussa.
Kaudeksi 2017 Honkavaaran tie vei Kuopioon, jossa hän onnistui erinomaisesti. Honkavaara johdatti KuPS:n mitaleille jokaisella kaudellaan. Kauden 2017 päätteeksi seura juhli hopeaa, 2018 päätteeksi pronssia ja lopulta Honkavaaran valmennusura Kuopiossa huipentui kauden 2019 päätteeksi voitettuun Suomen mestaruuteen.
Suomen mestaruuden myötä, Honkavaarasta tuli toinen seinäjokinen mestarivalmentaja, Jussi Ristimäen jälkeen. Ristimäki voitti Suomen mestaruuden Ilveksen valmentajana kaudella 1983 ja FC Jazzin valmentajana kaudella 1993.
Nyt solmittu päävalmentajasopimus SJK:n kanssa kattaa kaudet 2020 ja 2021 ja siihen on kirjattuna optio kaudesta 2022.