123 456 7890

Keskiviikkona 30.3. on Veikkausliigan media-avaus Helsingissä ja SJK:sta lähtee paikanpäälle päävalmentaja Simo Valakari, seurajohtoa ja kapteenistosta Mehmet Hetemaj. Myös SJK:n mediatiimi on mukana ja tekee SJK TV:lle koosteen päivän tapahtumista.

Tilaisuus järjestetään Helsingin Vallilassa OP Ryhmän uudella pääkonttorilla. Perinteisesti tilaisuudessa esittäytyvät kaikki kauden 2016 Veikkausliigajoukkueet. Paikalla ovat päävalmentajat ja kapteenit kaikista Veikkausliigajoukkueista.

ISTV esittää Veikkausliigan avaustilaisuuden juonnetun osuuden suorana lähetyksenä Ilta-Sanomien verkkosivuilla kello 14.00 alkaen. Ilta-Sanomat antaa lisätietoja lähetyksestä omilla sivuillaan ennen lähetyksen alkua.

Jo etukäteen seurojen päävalmentajat ja kapteenit ovat antaneet vastauksiaan perinteiseen kyselyyn tulevan kauden menestyjistä ja yleisesti seuroissa pidetään HJK:ta ja SJK:ta tulevan kauden ennakkosuosikkeina. Samaisessa kyselyssä tulevan kauden maalitykiksi arvioidaan SJK:n Roope Riski.

SJK:n joukkue Marbellan leirillä tänä talvena.

SJK mediatiimi teki oman kattavan kausiennakkonsa, jossa arvioidaan kaikki kauden joukkueet viime kauden järjestyksessä. Kausiennakko löytyy tästä alta.

SJK – Seinäjoen Jalkapallokerho


Kotikenttä: Seinäjoen Keskuskenttä / OmaSp Stadion

Päävalmentaja: Simo Valakari


SJK:n viime kausi oli menestys. Seura voitti historiansa ensimmäisen Suomen mestaruuden ja se pelasi historiassaan ensimmäistä kertaa euro-otteluita. Päättynyt kausi oli voitollinen myös taloudellisesti.

Suomen Urheilugaalassa SJK valittiin Vuoden Joukkueeksi ja neljän vuoden jatkosopimuksen seuran kanssa allekirjoittanut päävalmentaja Simo Valakari, valittiin sekä Veikkausliigan- että Suomen Jalkapallovalmentajien toimesta Vuoden Valmentajaksi. SJK sai lisäksi useita muita palkintoja, muun muassa urheilukaupunkina tunnetun Seinäjoen Vuoden Urheilija –palkinnon.

SJK pelasi kaudella aktiivista pallohallintaan perustuvaa jalkapalloa ja se teki sarjassa eniten maaleja, yhteensä viisikymmentä. SJK myös päästi vähiten maaleja, vain kaksikymmentäkaksi maalia koko kaudella. Voittoja kertyi kahdeksantoista, tasapelejä kuusi ja tappioita yhdeksän.

Alkavaan kauteen SJK lähtee vahvistuneena ja edelleen voitonnälkäisenä. Tavoitteeksi on asetettu mestaruuden uusiminen ja eteneminen UEFA Champions League karsinnoissa. Suurin muutos tulevalla kaudella tulee olemaan OmaSp Stadion, joka otetaan käyttöön kesäkuussa 2016. Noin 6000 hengen moderni jalkapallostadion, tulee olemaan kaikin puolin mahtava juttu Seinäjoen ja koko Suomen jalkapalloilulle. Samalla se mahdollistaa SJK:n europelien pelaamisen Seinäjoella – ensimmäistä kertaa koko kaupungin jalkapallohistoriassa.

SJK toivottaakin kaikki vierasjoukkueet, -kannattajat ja mediaväen lämpimästi tervetulleeksi Seinäjoelle.

RoPS – Rovaniemen Palloseura

Kotikenttä: Rovaniemen Keskuskenttä

Päävalmentaja: Juha Malinen

RoPSin hyvää kautta osattiin odottaa, mutta tuskin kukaan uskoi rovaniemeläisten taistelevan mestaruudesta viimeiseen kierrokseen asti. Liigacup sujui viime kaudella hyvin, mutta alkukauden valtavien ongelmien ja kohujen aikana homma näytti menevän kohti katastrofia. Lopulta RoPS hitsautui nimenomaan ongelmien keskellä vahvaksi joukkueeksi.

RoPS menetti kaksi tähteänsä, kun ulkomaille tähyillyt Faith Friday Obilor siirtyi yllättäen FC Interiin ja Moshtagh Yaghoubin päätyi monen mutkan kautta Kazakstaniin. RoPS sai pidettyä Janne Sakselan riveissään. Useista loukkaantumisista kärsinyt Saksela sai vihdoin pelattua melko ehjän kauden ja nousikin A-maajoukkueeseen.

Maalikuninkuuden voittanut Aleksandr Kokko kävi muualla testissä, mutta jäi Rovaniemelle. Myös Kokko pelasi pitkästä aikaa ehjän kauden ja tulos oli erinomaista. RoPS:n menestyksen kannalta olisi erittäin tärkeää, että Kokko pysyisi terveenä. Kauden alun kynnyksellä Kokko ei kuitenkaan ole täydessä iskussa.

Juha Pirinen pelasi laidalla erinomaisen kauden ja nousi talvimaajoukkueeseenkin. Kokeneet Mika Mäkitalo ja Antti Okkonen jopa nostivat tasoaan, mikä mahdollisti huippumenestyksen. Tällä hetkellä RoPSin materiaali on jopa viime kautta kovempi, mutta pelaajistosta ei ole vielä tullut yhtä vahvaa Joukkuetta.

Tälle kaudelle lisämielenkiintoa tuovat europelit. RoPS pelasi eurokentillä myös kaksi vuotta sitten, mutta joutui taipumaan kreikkalaiselle Asteras Tripolisille tiukan taistelun jälkeen. Pohjois-Suomessa pelataan pitkästä aikaa myös derbyjä, kun PS Kemi nousi Veikkausliigaan. Rovaniemen keskuskenttä sai uuden komean pääkatsomon viime kauden aikana, mikä edesauttoi yleisömäärän kasvua. Päävalmentaja Juha Malisen tyyli ei kenties miellytä kaikkia, mutta tyylillä ei ole väliä, jos tulosta tulee.

HJK – Helsingin Jalkapalloklubi

Kotikenttä: Sonera Stadium
Päävalmentaja: Mika Lehkosuo

HJK teki viime kaudelle isoja hankintoja, joista vain muutama täytti tonttinsa. HJK:n piti marssia selvään mestaruuteen, mutta toisin kävi. Alkukaudella HJK:n peli ei ollut uomissaan, mutta silti se keräsi pisteitä mestaruustahdissa. Alamäki alkoi, kun sekuntien ja senttien päässä ollut Europa Leaguen varma lohkovaihepaikka ja Mestarien Liigan jatkopaikka vaihtui karvaaseen europettymykseen. HJK:n loukkaantumissuma oli ennennäkemätöntä, eikä edes Klubin pelaajamateriaali kestänyt sitä.

Ykkösmaalivahdiksi hankittu Daniel Örlund petti ratkaisevilla hetkillä, olkoonkin, että katsomosta vilkutelluilla lasereilla oli tässä oma osuutensa. HJK hankki paikkaajaksi kesken kauden Thomas Dähnen, jonka HJK-ura alkoi karmaisevalla 5-1-tappiolla IFK Mariehamnia vastaan. Saku-Pekka Sahlgren lainattiin KTP:hen ja mies pelasikin Kotkassa erinomaisesti. Syystä tai toisesta HJK kutsui Sahlgrenin takaisin, mutta ei peluuttanut häntä.

HJK näytti hetken tippuvan jopa europelien ulkopuolelle. Lopussa Klubi ryhdistäytyi, mutta mestaruuden kannalta se tapahtui liian myöhään. Joukkue sai kuitenkin pelastettua sen, mitä pelastettavissa oli. Tälle kaudelle HJK on vahvistanut rivejään lukuisilla paluumuuttajilla. Anthony Annan, Medo, Mikael Forssell, Ville Jalasto ja Lum Rexhepi ovat tuttuja nimiä suomalaisen jalkapallon ystäville ja muillekin. Tuntemattomampia, mutta vakuuttavasti talvikaudella esiintyneet hyökkääjä Alfredo Morelos ja toppari Ivan Tatomirovic ovat kovia vahvistuksia.

Paljon on toki paikattavaakin, sillä HJK:sta lähti viime kauden jälkeen valtava määrä Veikkausliigan tähtipelaajia. Markus Heikkinen, Rasmus Sch�ller, Demba Savage, Roni Peiponen, Tapio Heikkilä, Gideon Baah ja Erfan Zeneli vaihtoivat maisemaa.

Viime kauden alun maalivahtikaksikko Daniel Örlund – Saku-Pekka Sahlgren lähti myös muualle. Maalivahtipeli onkin aika iso kysymysmerkki. Viime kaudella Kakkosta pelannut Markus Uusitalo on lupaava maalivahti, mutta ei valmis kantamaan vastuuta Liigatasolla. Thomas Dähne ei surkean alun jälkeen haparoinut enää yhtä pahasti, mutta hän ei edelleenkään ole voittanut ainuttakaan kilpailullista ottelua HJK-paidassa. Moni kaipaa Toni Doblasia takaisin.

HJK lähtee kauteen jälleen kerran suurimpana ennakkosuosikkina, mutta SJK ja RoPS näyttivät viime kaudella, ettei HJK ole automaattinen voittaja. Se vie myös HJK:ta eteenpäin. HJK:lla on mahdollisuus mennä Euroopassa pitkälle. Joukkue on sijoitettu 3. karsintakierrokselle asti, mikäli se sinne asti etenee. Neljännellä, eli lohkovaihepaikan ratkaisevalla kierroksella HJK olisi sijoittamaton.

FC Inter Turku

Kotikenttä: Veritas Stadion
Päävalmentaja: Job Dragtsma

Inter oli viime kaudella lähellä europaikkaa sekä Veikkausliigassa että Suomen cupissa, mutta lopulta se jäi haaveeksi. Tähtipelaajista Vahid Hambo ja Mika Ojala lähtivät ulkomaille kesken kauden, eikä kumpaakaan onnistuttu korvaamaan kunnolla kauden aikana. Maalivahtikaksikko Jukka Lehtovaara – Magnus Bahne oli pahimmillaan samaan aikaan loukkaantuneena.

Puolustuslinjassa Petros Kanakoudis ihastutti ja vihastutti. Mies otti peräti 15 keltaista korttia ja lensi kahdesti ulos. Kreikkalaispakki missasi pelikieltojen takia peräti kahdeksan ottelua. Kanakoudisin lisäksi myös Eric Matoukou ja Juuso Hämäläinen lähtivät Interistä. Inter on vahvistanut rivejään usealla kovalla hankinnalla. Veikkausliigan parhaana puolustajana palkittu Faith Friday Obilor siirtyi yllättäen Interiin.

Useassa kovassa eurosarjassa pelannut Pape Habib Sow on kova vahvistus puolustukseen. Kyproksen maajoukkueen Marios Nikolaou ja Malin maajoukkueen Adama Tamboura ovat hekin kovia nimiä.

Henrik Moisanderin siirto Interiin Magnus Bahnen tilalle yllätti monet. Moisander on valittu Veikkausliigan parhaaksi maalivahdiksi kausina 2012 ja 2014. Interin maalivahtikaksikko Jukka Lehtovaara – Henrik Moisander oli yhdessä myös TPS:ssä kausina 2008 ja 2010-2013. Miten käy, kun molemmat haluavat olla ykkösmaalivahteja? Jukka Lehtovaara on loukkaantumisaltis, mikä lieneekin iso syy toisen huippuvahdin hankkimiseen. Keskikentältä lähti huippulupaava Kaan Kairinen ja Vincent Onovo.

Interiä vaivasi viime kaudella epätasaisuus. Inter voitti RoPSin viime kaudella kahdesti neljällä maalilla, HJK:n kahdella ja kolmella maalilla ja SJK:n kertaalleen. Vastapainoksi Inter hävisi VPS:lle ja KTP:lle kertaalleen kolmella maalilla. Tämä kausi on päävalmentaja Job Dragtsman viimeinen Interissä ja panostukset tälle kaudelle ovat kovat.

Ykköshyökkääjän paikasta taistelevat Guy Gnabouyou ja 17-vuotias Benjamin Källman. Gnabouyou on erittäin nopea ja teki viime kaudella kovat tehot, mutta hän ei kuitenkaan ole kliininen viimeistelijä. Källman saattaa olla yksi alkavan kauden läpimurtopelaajista.

FC Lahti


Kotikenttä: Lahden Kisapuisto / Lahden Hiihtostadion
Päävalmentaja: Toni Korkeakunnas

FC Lahti aloitti viime kauden erittäin heikosti, mutta erinomaisen loppukauden myötä Lahti nousi viidenneksi. Petri Pasasen ja Pekka Lagerblomin välirikosta valmentaja Tomi Korkeakunnaksen kanssa puhutti mediassa, mutta Korkeakunnas ei myöntänyt asiaa. Korkeakunnas kuitenkin myönsi, ettei saanut kokeneista pelaajista irti kaikkea, mitä olisi halunnut.

Tällä kaudella Lahti on jälleen Korkeakunnaksen näköinen joukkue; nuori ja nälkäinen. Korkeakunnaksen valmentamat joukkueet ovat sijoittuneet jatkuvasti top 6:een hieman huomaamatta. Tällä kaudella Lahdella on monia melko nimettömiä pelaajia, joilla on iso potentiaali. Mikko Kuningas, Jasse Tuominen ja Santeri Hostikka eivät vielä niminä sano tavallisille katsojille mitään, mutta kauden loppupuolella tilanne voi olla toisenlainen.

Maalivahtiosastolla Henrik Moisander vaihtui Tomi Maanojaan, molemmat kuuluvat Veikkausliigan maalivahtieliittiin. Keskikentälle tuli Duarte Tammilehto, joka omaa erinomaiset erikoistilannetaidot ja on hyvä kaksinkamppailuissa. Hyökkäykseen tuli Kalle Multanen, joka on voittanut Ykkösen maalipörssin kahdesti peräkkäin.

Lahti tekee myös yhteistyötä brasilialaisen Fluminensen kanssa ja joukkueessa onkin useita brasilialaisnuorukaisia. Sopeutumista helpottaa Veikkausliigalegenda Rafael. Lahti on perinteinen jalkapallokaupunki, mutta viime kauden yleisömäärät olivat pettymys. Lahti pääsi hiihtostadionilta Kisapuistoon, mutta yleisömäärä tippui. Siitä huolimatta FC Lahti teki taloudellisesti positiivisen tuloksen.
FC Lahti voitti Liigacupin kolmannen kerran historiansa aikana. Lahti onkin yksi mitaliehdokkaista.

IFK Mariehamn

Kotikenttä: Wiklöf Holding Arena
Valmentajat: Peter Lundberg ja Kari Virtanen

Pekka Lyyskin pitkä taival IFK Mariehamnin peräsimessä päättyi viime kauteen. Vuodesta 2002 lähtien saarelaisia luotsannut Lyyski sai vihdoin kruunun työlleen Ahvenanmaalla, kun joukkue voitti Suomen cupin. IFK Mariehamn pelasi Kakkosessa, kun Lyyski aloitti päävalmentajana. IFK on sijoittunut Veikkausliigassa viime vuosina tasaisesti kuuden joukkoon.
Useamman kauden ajan IFK:ta edustanut Petteri Forsell lähti Puolaan ja toinen keskikentän keskustan pelaaja, Duarte Tammilehto, lähti Lahteen. Tilalle tuli paluumuttaja Gabriel Petrovic. Maalivahti Otso Virtanen lähti Skotlantiin, ja Walter Viitala on nyt selvä ykkösvahti Muuten ryhmä ei ole muuttunut.

Aiempina vuosina IFK on tehnyt ja päästänyt paljon maaleja, mutta viime kaudella joukkue teki 3. vähiten maaleja. Aleksei Kangaskolkka missasi loukkaantumisen takia ison osan kaudesta, terveenä ollessaan hän on yli 10 maalin mies. Kaudella 2012 Kangaskolkka teki 16 maalia ja oli maalipörssin toinen. IFK:n hyökkäyksessä on myös valtava määrä nopeutta Dever Orgillin, Diego Assisin ja Brian Spanin muodossa, mutta viimeistely oli kohdillaan vain cupissa.

Joukkueen valmennuksesta vastaavat Peter Lundberg ja Kari Virtanen. Lundberg on pelannut IFK:ssa useamman vuoden ajan ja toiminut viime vuodet apuvalmentaja. Hänellä ei ole tarvittavaa lisenssiä, joten Kari Virtanen on nimellisesti päävalmentaja. Virtanen on samalla Lundbergin mentori ja tuki.

IFK Mariehamn pelaa eurokentillä tällä kaudella toista kertaa historiansa aikana. Vuonna 2013 IFK taipui azerbaidzhanilaiselle Inter Bakulle 3-1-lukemin.

HIFKHelsingfors Idrottsföreningen Kamraterna


Kotikenttä: Sonera Stadium
Päävalmentaja: Jani Honkavaara

HIFK:n nousu oli Veikkausliigan kannalta erinomainen asia. Viime kauden Stadin derbyt olivat mahtavia tapahtumia ja HIFK pystyi haastamaan HJK:n pelillisestikin. HIFK:ssa pelasi useita sellaisia pelaajia, jotka olivat aiemmin pelanneet Ykköstä pääkaupunkiseudulla. Otto-Pekka Jurvainen, Joni Korhonen, Jukka Halme, Eero Peltonen ja Esa Terävä ovat liigatason pelaajia, jotka olivat tyytyneet pelaamaan Ykkösessä.

Tälle kaudelle HIFK:n riveihin on liittynyt myös nimekkäämpiä pelaajia. Xhevdet Gela ja kaksinkertainen Veikkausliigan maalikuningas Juho Mäkelä liittyivät tähtirintoihin. Nuorista liigatulokkaista Daniel Rantasen ja Juho Pirttijoen nimet kannattaa painaa mieleen. Pirttijoki on erikoistilanteissa tärkeä palanen, sillä nuorukainen iski viime kaudella Ykkösessä Hakassa viisi maalia topparin tontilta.

HIFK tekee yhteistyötä AIK:n kanssa. Viime kaudella AIK lainasi Sauli Väisäsen HIFK:hon ja laina oli onnistunut kaikkien osapuolten kannalta. Tälle kaudelle AIK:sta on tullut jo muutama testipelaaja HIFK:hon. Jani Honkavaaran ensimmäinen liigakausi päävalmentajana oli onnistunut. Honkavaara muistetaan myös pelin ulkopuolisista asioista. Esimerkiksi loppukauden pyöräily Lahdesta Helsinkiin voitokkaan ottelun jälkeen, oli Honkavaaralta mieleenpainuva temppu.

HIFK tuli viime kaudella useassa ottelusse lopussa rinnalle tai jopa ohi. HIFK hävisi kotikentällään viime kaudella vain kahdesti, toisaalta voittojakin tuli vain viisi. HIFK:n juniorituotanto ei ole vielä riittävän hyvällä tasolla, mutta pääkaupunkiseudulla pelaajia on tarjolla niin paljon, että HIFK pystyy kokoamaan halvalla kilpailukykyisen joukkueen. Massiivinen ja äänekäs kannattajaryhmä Stadin Kingit toimii myös suurena houkuttimena.

Ilves

Kotikenttä: Tammelan Stadion
Päävalmentaja: Jarkko Wiss

Ilves palasi Veikkausliigaan yllättävän vahvana. Alkukausi oli vaikea, ja loppukautta sekoitti Keith Armstrongin dramaattinen lähtö. Kesällä Ilves pelasi, etenkin kotikentällään, erinomaisesti ja varmisti liigapaikkansa jo hyvissä ajoin. Ilveksen kautta vaikeutti luonnollisesti se, että pelaajat kävivät myös töissä.

Mika Lahtiselta ei juurikaan tehoja odotettu, mutta 30-vuotias hyökkääjä iski peräti 10 maalia ja sijoittui maalipörssin viidenneksi. Myös Tomi Petrescu pelasi erinomaisen kauden. Jonne Hjelmin tehot sen sijaan jäivät vaisuiksi. Ilves vahvisti hyökkäspäätään hankkimalla Antto Hilskan JJK:sta. Hilskan riittävyys ykköshyökkääjäksi on kuitenkin kysymysmerkki. Löytyykö “Lada” Lahtiselta vielä paukkuja toiseen 10 maalin kauteen ja parantaako Jonne Hjelm?

Klubi 04:sta tullut 17-vuotias Mikael Soisalo on pelannut erinomaisesti talvikaudella. Laiturille ei olisi ollut peliaikaa tarjolla HJK:ssa, mutta nuorukainen saittaa lyödä läpi Ilveksessä jo tällä kaudella. Maalivahti Mika Hilanderin kausi palkittiin maajoukkuekutsulla tammikuun “talvimaajoukkueeseen”. Vaikka Ilves päästikin eniten maaleja koko sarjassa, on Hilander joukkueelleen elintärkeä pelaaja. SJK:sta Ilvekseen siirtyneet Marco Matrone ja Pavle Milosavljevic tuovat joukkueeseen kovuutta ja johtajuutta. Antti Ojanperä, Jussi Kujala ja Olli Vakkala lopettivat viime kauteen.

Joukkueen päävalmentaja on Jarkko Wiss, joka on aiemmin valmentanut Suomen nuorisomaajoukkueita. Ilveksen talvikauden tulokset ovat olleet heikkoja, mutta eivät ne häävejä olleet viime kaudellakaan. 5-1-voitto JJK:sta nostatti toiveita. Ilves kohtaa Suomen Cupissa Veikkausliigakauden kynnyksellä Hakan, jolle se hävisi harjoitusottelussa maaliskuussa. Tammelan stadionin tunnelmaa ei voi liiaksi kehua ja se onkin yksi Ilveksen voimavaroista tälläkin kaudella. Lisäksi joukkueessa on edelleen lukuisia kokeneita pelaajia, jotka eivät Veikkausliigassa hätkähdä enää mitään.

KuPSKuopion Palloseura

Kotikenttä: Savon Sanomat Areena
Päävalmentaja: Marko Rajamäki

KuPS:lla on erinomaiset juniorit ja riittävästi rahaa erinomaisiin hankintoihin, mutta tulosta ei vain tule. KuPS oli hopealla vuonna 2010 ja sen jälkeen kolmena perättäisenä kautena Suomen Cupin finaalissa häviävänä osapuolena. Liigassa meno on ollut nihkeää useamman kauden ajan. Stadionin tekonurmi näyttää karsealta ja Kuopion hallin nurmi ja ilmanlaatu ovat olleet ala-arvoisella tasolla. Heikkojen peliesitysten lisäksi KuPS:n viime kaudet ovat olleet myös taloudellisesti heikkoja.

Viime kauden kohuhankinta Freddy Adu vaikutti vain julkisuustempulta. Ykköshyökkääjäksi hankitun Irakli Sirbiladzen tehot jäivät kauas aiempien vuosien tasosta. KuPS viljeli paljon keskityksiä maalille ja siinä etenkin Tuomas Rannankarilla oli iso rooli. Rannankari ei kuitenkaan hänkään päässyt aiemmalle tasolleen.

Ennen kautta Urho Nissilä oli täysin tuntematon, mutta pienikokoinen nuorukainen säväytti kauden aikana useasti. KuPS:n nuorista myös Saku Savolainen ja Ilmari Niskanen saivat paljon vastuuta.

Talven aikana KuPS on noussut otsikoihin etenkin nigerialaispelaajiensa ansiosta. Hyökkääjä Gbolahan Salami, keskikenttäpelaaja Paul Onobi, toppari Azubuike Ekwuekwe ja Abubakar Aliyu ovat kaikki olleet, tai ovat edelleen Nigerian maajoukkuekuvioissa mukana. Pelaajat saattavat olla erittäin kovia pelaajia Veikkausliigaan. Vielä pelitaitojakin enemmän ovat kuitenkin puhuttaneet useat epäselvyydet. Sopimusuutisten jälkeen pelaajien olinpaikoista ei ollut tietoa ja joissain lähteissä siirrot ehdittiin jo kumota. Tosin nigerialaismedia ei välttämättä aina ole kaikkein luotettavin lähde. Lopulta kaikki pelaajat saapuivat Kuopioon.

Ykkösmaalivahdin tontilla itävaltainen Johannes Kreidl korvaa Tomi Maanojan. Miikka Ilo päätti hienon uransa viime kauteen. Petteri Pennanen on yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista ja viime kauden alun loukkaantuminen oli paha kolaus kuopiolaisille. Marko Rajamäen valmentama joukkue saattaa olla taulukossa hyvinkin korkealla.

VPS – Vaasan Palloseura


Kotikenttä: Kaarlen Kenttä / Elisa Areena
Päävalmentaja: Petri Vuorinen

VPS on kärsinyt valtavasta loukkaantumissumasta jo parin vuoden ajan. VPS nuorensi joukkuettaan huomattavasti viime kaudelle, jälkiviisaana voi sanoa, että ehkä liikaakin. Nuorista suomalaisista Mikko Viitikko ja Eero Tamminen väläyttelivät silloin tällöin ja Jerry Voutilainen pelasi hyvin, mutta ainoa varsinainen valopilkku oli Pyry Soiri. Soirin perässä oli useatkin isommat seurat, mutta Soiri solmi jatkosopimuksen VPS:n kanssa.

Viime kauden katastrofaalinen alku johti lopulta Olli Huttusen potkuihin. Huttusen apuna ollut Petri Vuorinen nousi kolmatta kertaa päävalmentajaksi ja sai nostettua vaasalaiset kuiville. Nyt mies pääsee ensimmäistä kertaa aloittamaan kauden päävalmentajana. Putoamiskamppailussa koko kauden ollut VPS teki loppukaudesta paljon hankintoja, joista muutamat onnistuivat. Etenkin Andr� Clennonin hankkiminen osoittautui elintärkeäksi. Myös Juho Lähde ja Nikko Boxall olivat onnistuneita hankintoja. VPS sai pidettyä nuo pelaajat myös tälle kaudelle.

Steven Morrissey ei ole paluunsa jälkeen päässyt vielä lähelläkään liigatasoa. Juho Mäkelän 16 maalia on vaikea korvattava. Tällä hetkellä se on oikeastaan Clennonin harteilla. Samu Alanko on lupaava, mutta hänestä ei välttämättä ole vielä vastuunkantajaksi liigassa. Viime kaudella erittäin pieneen rooliin jäänyt Loorents Hertsi on talven aikana nostanut tasoaan. Hertsi on Vepsulle tärkeä pelaaja, mikäli hän pääsee kahden kauden takaiselle tasolleen.

HJK:sta tullut paluumuuttaja Veli Lampi on isossa roolissa kokeeneena pelaajana, joita ei joukkueessa montaa ole. Ykkösmaalivahti Henri Sillanpää lopetti ja uuden maalivahdin löytäminen osoittautui odotettua vaikeammaksi tehtäväksi. Juuso Kevari siirtyi FC YPAsta takaisin Vepsuun ja joukkue hankki maaliskuussa venäläisen Evgeni Kobotsevin. Maalivahdin hankinnasa painotettiin jalalla pelaamista ja avaamista, ainakin Kevarilla nuo taidot ovat hallussa. Kobotsev lienee ykkösmaalivahti, mutta Kevari on hyvä kirittäjä. Viime kaudesta Vepsulla on paljon parannettavaa. Uusi stadion on äärimmäisen tärkeä ja hieno asia Vaasalle ja koko suomifutikselle.

PS Kemi – Palloseura Kemi Kings

Kotikenttä: Sauvosaaren Urheilupuisto
Päävalmentaja: Jari Å;hman

PS Kemi voitti Kakkosen Pohjoislohkon kahdesti peräkkäin ja nousi toisella yrittämällä suoraan Ykköseen. PS Kemi ei kuulunut viime kauden Ykkösen suosikkeihin ja sarjanousijalle povattiin vaikeaa kautta. Mutta toisin kävi ja Ykkönen olikin vain välietappi matkalla Liigaan. Nyt kemiläisille povataan jälleen vaikeaa kautta. Eikä sitä ainakaan helpota, että nousija joutuu pelaamaan ensimmäiset kotiottelunsa Rovaniemellä ja Oulussa. Kemin stadion ei varsinaisesti näytä liigapelipaikalta.

Kemin hyökkääjät Christian Eissele, Sasa Jovovic ja Billy Ions ovat takoneet Kakkosessa ja Ykkösessä valtavia maalimääriä. PS Kemi osti, nimenomaan osti, Englannin 3. ja 4. korkeimmilla sarjatasoilla pelanneen Ryan Gilliganin Ruotsista ja Joona Vetelin FF Jarosta. Mielenkiintoinen hankinta oli myös Matias Ojala, jonka lupaavasti alkanut ura on jäänyt hiukan polkemaan paikoilleen.

Maaliskuun alussa jysähti siirtopommi, kun SJK:n mestarijoukkueen avainpelaajiin kuulunut Zeljko Savic siirtyi PS Kemiin. Kemiin ei ole helppo houkutella kovia suomalaisnimiä. Seinäjokelaisittain, ja miksei muutenkin, yksi mielenkiintoisimmista on liigadebytantti Kalle Taimi. Myös Saku Kvist tekee liigadebyyttinsä. Tuomo Könönen ja Janne Turpeenniemi ovat joukkueen ainoat kokeneet suomalaispelaajat.

Maalivahtipeli on iso kysymysmerkki. Viime kauden ykkösmolari Daniel Kollar lähti PK-35 Vantaahan. Maalivahtiosasto onkin suurin kysymysmerkki. Juhani Pennasella ja Jusa Impiöllä ei ole Veikkausliigakokemusta, eikä liikaa kokemusta Ykkösestäkän. Kemiläiset ovat pelanneet talvikaudella tuloksellisesti varsin hyvin. Yhden lisämausteen tuo myös derbyt RoPSia vastaan. Pohjois-Suomessa ei olla viime vuosina derbyja pelattu liigatasolla.

PK-35 Vantaa

Kotikenttä: Myyrmäen jalkapallostadion
Päävalmentaja: Shefki Kuqi

PK-35 Vantaa kuului Ykkösen kärkijoukkueisiin useamman kauden ajan. Joukkue aloitti kauden usein erinomaisesti, mutta tahti hiipui aina loppukautta kohden ja nousu jäi haaveeksi. Viime kaudeksi joukkue sai päävalmentajakseen Shefki Kuqin. Joukkue sijoittu Ykkösessä toiseksi ja voitti kaksiosaisessa karsintapelissä KTP:n. Kuqin entinen joukkuekaveri Pablo Counago oli suuressa roolissa ja teki 17 maalia sijoittuen maalipörssin toiseksi.

Pitkäaikainen ykkösmaalivahti Miikka Häkkinen lähti viime kauden päätteeksi KäPaan ja tilalle tuli Daniel Kollar. Joukkueessa on paljon samoja pelaajia kuin kahden kauden takaisessa Hongassa, jota Kuqi niin ikään valmensi.

Shefkin veli, Njazi Kuqi siirtyi myös joukkueeseen ja hän on potentiaalinen 10 maalin mies. Ykköshyökkääjä lienee kuitenkin Pablo Counago. Isokokoinen Masar Ömer saattaa olla yksi liigakauden yllättäjistä. Hän teki viime kauden yhdeksässä viimeisessä ottelussa yhteensä seitsemän maalia.

Kuqi ja Counago ovat myös PK-35 Vantaan omistajia yhdessä Markku Hynnisen kanssa. Kuqin valmennusuraa ovat leimanneet jatkuvat ylilyönnit ja katsomokomennukset ovat tulleet tulisieluiselle valmentajalle tänäkin talvena tutuiksi. Myös PK-35:n seurahistoria on värikäs. Seura perustettiin alunperin Viipuriin, sen jälkeen se on siirtynyt Helsingin kautta Vantaalle. Välissä Hjallis Harkimokin ehti ostaa seuran, jolloin siitä tuli FC Jokerit. Erikoinen tausta on johtanut siihen, että on olemassa kaksi PK-35 nimistä seuraa, samoilla väreillä. Toisella on loppuliitteenä Helsinki ja toisella Vantaa.