123 456 7890

Seinäjoen Jalkapallokerho on jo varmistanut itselleen Veikkausliigamitalin, vaikka vielä ennen päätösottelua ei olekaan selvillä onko mitali hopeinen vaiko pronssinen.

Joka tapauksessa saavutus on ollut jo nyt huikea ja ei todellakaan ole ihan joka päiväistä herkkua Veikkausliigamitalin saaminen jalkapalloilijalle Suomessa.

SJK:n pelaajista vain viidellä pelaajalla on ennestään Veikkausliigamitali. Akseli Pelvas on saalistanut niitä aiemmin viisi ja kaikki niistä on kultaisia. Juho Mäkelän saldo on myös viisi mitalia, yksi hopeinen ja neljä kultaista. Toni Lehtisellä on neljä mitalia, yksi kultainen, kaksi hopeista ja yksi pronssinen. Juho Lähteellä on kolme pronssimitalia ja Wayne Brownilla yksi pronssi.

SJK:n mitalistit vasemmalta oikealle: Akseli Pelvas (5 mitalia), Juho Mäkelä (5 mitalia), Toni Lehtinen (4 mitalia), Wayne Brown (1 mitali) ja Juho Lähde (3 mitalia).

Ensimmäinen Veikkausliigakausi pelattiin vuonna 1990. Sitä ennen mestaruudet ratkottiin Suomessa Mestaruussarjassa ja alkuaikoina Cup-muotoisena.

Veikkausliigaa on nyt pelattu 25 kautta, jos luetaan tämä kuluva kausi mukaan. Ennen tätä kautta Suomen mestaruuden Veikkausliigassa on voittanut vain 8 seuraa ja kaikenkaikkiaan mitaleille on päässyt yhteensä 17 seuraa. Viimeisen kuuden vuoden aikana mestaruus on mennyt aina HJK:lle ja muita mitalisteja HJK:n lisäksi on samana aikana ollut vain 6. Nopeasti arvioiden tällä hetkellä voisikin olla vain noin sata pelaajaa, joilla on Veikkausliigamitali viimeiseltä kuudelta vuodelta. Moni pelaaja on saattanut myös lopettaa ja siirtyä toisesta mitalistijoukkueesta toiseen, joten määrä vain pienenee entisestään.

Nousijajoukkueista ensimmäisellä Veikkausliigakaudellaan mitaleille päätyneitä joukkueita, on koko historiassa vain PK-35. Liikemies Hjallis Harkimo osti kaudella 1998 pronssia ottaneen PK-35:n ja nimi vaihtui FC Jokereiksi. PK-35:n lisäksi mitaleille ensimmäistä kertaa nousee nyt myös SJK.

Myös FC Haka oli nousijajoukkue kaudella 1998, kun se voitti saman tien Suomen mestaruuden. Haka oli kuitenkin pääsarjassa jo vanha tuttavuus ja voittanut Suomen mestaruuden myös kaudella 1995. Haka kuitenkin tippui mestarina kaudella 1996 Ykköseen, nousten välittömästi takaisin seuraavan kauden päätteeksi. Haka voitti mestaruuden myös kausina 1999 ja 2000. PK-35:n, SJK:n ja Hakan lisäksi ei yksikään toinen nousijajoukkue ole onnistunut nousemaan mitaleille Veikkausliigassa.

Seinäjokelainen seura ei ole päässyt mitaleille Suomen pääsarjassa koskaan aiemmin, vaikka mukaan otettaisiin koko pääsarjan historia aina Mestaruussarjasta alkaen. Kausia pääsarjassa on ollut tämä käynnissä oleva mukaan laskettuna yhteensä viisi. Sepsi-78 pelasi kolme kautta pääsarjassa vuosina 1980-1982 ja TP-Seinäjoki kaudella 1997.

Veikkausliigamitaleja ei myöskään ole koskaan aiemmin tullut Etelä-Pohjanmaalle, mutta Pohjanmaalla VPS on ottanut hopeaa kahdesti vuosina 1997 ja 1998 sekä pronssia viime kaudella 2013. Kausia Veikkausliigassa VPS:llä on kasassa jo 18. Pohjalaisjoukkueista Veikkausliigaa on lisäksi pelannut FF Jaro ja KPV, mutta kummallakaan ei ole mitaleita, ei vaikka Jarokin on ollut mukana jo 22 kauden ajan.

Jos otetaan mukaan koko Suomen pääsarjahistoria, on koko Pohjanmaan alueen menestynein seura hieman yllättäen Vasa IFK. VIFK on voittanut Suomen mestaruuden aikoinaan kolmesti, ottanut kahdesti hopeaa ja kahdesti pronssia. Viimeisin mitali heillä on kuitenkin lähes 60 vuoden takaa. VPS on toisiksi menestynein kahdella mestaruudellaan, viidellä hopealla ja kahdella pronssilla. KPV:kin on aikoinaan napannut yhden mestaruuden, yhden hopean ja kaksi pronssia. Jarolla ei ole mitaleita myöskään Mestaruussarjan ajoilta.

SJK on vasta nuori seura, mutta mitalin ottamalla se nousee mukaan jalkapallohistoriaan ja jatkaa sen kirjoittamista vielä tulevaisuudessa. SJK:sta tulee nyt 44. suomalainen jalkapallojoukkue, joka on saanut SM-mitalin ja 18. Veikkkausliigamitalisti. Suomen ensimmäinen mestaruus ratkesi vuonna 1908.

Kannattaa olla paikalla ensi lauantaina 25.10. kun SJK nappaa sen ensimmäisen mitalinsa. Voitolla SJK tekee myös lisähistoriaa, sillä silloin kasassa olisi 59 pistettä, mikä on nousijajoukkueelle uusi ennätys. Se ohittaisi silloin jopa FC Hakan 1998 mestaruusvuoden pistesaldon, mikä on tällä hetkellä voimassa oleva ennätys. SJK on siitä vain yhden pisteen päässä.