123 456 7890

Turha odottaa hienostelua
Seinäjoen Jalkapallokerhon matkustaessa kokemaan perjantai-illan huumaa Vaasaan sarjataulukossa viidentenä Kerhon kanssa tasapisteissä olevaa FC Kiistoa vastaan, on turha odottaa pitsinnypläystä tai hienostelua. Peli tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä muistuttamaan pikemminkin sotaa, jossa kolisee, sattuu ja tapahtuu.

Vuosien saatossa joukkueet ja niiden pelaajat ovat tulleet tutuiksi keskenään. Vaikka kentän ulkopuolella monet ovat kavereitakin keskenään, se ei tässä kohdassa tarkoita muuta kuin sitä, että luvassa on entistäkin kovempaa vääntöä. Näin on ainakin tähän saakka ollut jopa harjoitusotteluissa, kuten kevättalven kohtaaminen Mustasaaressa aamiaisen aikaan osoitti.

Vielä viime kaudella Ykkösessä pelannut FC Kiisto oli ennen kautta yksi sarjan suosikeista pelkästään senkin vuoksi, että joukkueessa ei tapahtunut mitään radikaalia muutosta. Ryhmä on varsin kokenut tälle tasolle ja pitkälle juuri sen ansiosta se toissa kaudella myös nousi samaisesta lohkosta sarjaporrasta ylemmäksi.

Joukkueen valmentaja Harri Kevari edusti omalla peliurallaan pelaajamallia, joka oli valmis pistämään pelissä likoon kaiken, mitä suinkin oli annettavaa. Joskus jopa enemmän. “Höllä” oli takuulla kaikkien vastustajien vihaama, mutta omiensa rakastama asenteensa vuoksi, eikä ihme. Mies on edelleen VPS-kannattajien muistoissa yksi seuran elävistä legendoista.

Myös FC Kiiston pelityyli muistuttaa “Höllän” tekemisestä siinä mielessä, että peli on suoraviivaista ja perustuu vahvoihin yksilöihin, jotka pärjäävät kovissakin fyysisissä väännöissä hyvin.

Tuollainen pelitapa on syystä tai toisesta ollut Kerholle aina myrkkyä. Siitä huolimatta sarjapeleissä on FC Kiiston kanssa pelattu tasaisesti ja kaudella 2008, jolloin viimeksi näissä merkeissä kohdattiin, oltiin ehkä hiukan jopa niskan päällä, vaikka molemmat pelit tasureiksi päätyivätkin.

Kauden 2008 ensimmäinen kohtaaminen näki päivän valon samalla areenalla kuin missä nyt otellaan, eli Kaarlen kentällä. Vaikka SJK hienokseltaan peliä hallitsi, onnistui FC Kiisto jo tuossa vaiheessa antamaan merkkejä siitä, miten vaikeasti joukkue on voitettavissa. Kerho meni ottelussa johtoon 66. minuutilla Marko Hutun maalilla, mutta 78. minuutilla Antti Puikkonen viimeisteli loppunumeroiksi 1-1 (0-0).

Tarina jatkui samanlaisena joukkueiden kohdattua toistamiseen syyskierroksella Keskuskentällä. Tuolloin osat vaihtuivat ja FC Kiisto iski johtomaalin ensimmäisellä puoliajalla Arto Saranpään toimesta. Kerho ei kuitenkaan luovuttanut, vaan nyt Jaross apelaava Tommi Haanpää tasoitti toisella puoliajalla lukemiksi 1-1 (0-1). Samassa ottelussa nähtiin muuten Ville Pajulan paluu FC Hakasta kotikaupunkiinsa hänen tultuaan kehiin reilun puolen tunnin jälkeen loukkaantuneen Toni Kujalan tilalle.

Treenipelejäkin on pelattu ja niissä FC Kiisto on ollut hiukan ehkä niskan päällä. Kaudella 2008 vieraat voittivat Seinäjoki Areenassa 2-0, mutta Mustasaaren Botniahallin vieressä pelattiin tasan 1-1. Tällä kaudella Kerho kaatoi FC Kiiston Wallsport Areenassa 1-0 Mikko Ylihärsilän maalilla, mutta Mustasaaressa FC Kiisto kuittasi tilanteen 2-1 -voitolla Mikael Muurimäen tehtyä avauspuoliajan ainoan maalin. Toisella jaksolla kotijoukkueen Pekka Liukkonen tasoitti pilkulta ja Markus Enlund viimeisteli loppunumerot.

Tämän kauden ensimmäisessä sarjakohtaamisessa Kerho oli altavastaajana jo ennen ottelua lähdettyään peliin todella rampana. Ei ollut suurikaan yllätys, että pelistä tuli vaikea ja lopulta Kiisto vei sen nimiinsä 2-1 (1-0). Aivan ensimmäisen puoliajan lopussa Juho Mäkiniemi pystyi käyttämään kotijoukkueen kardinaalimunauksen hyödykseen vieden vieraat johtoon. Toisen puoliajan alussa ottelussa loistanut Miika Ekström vei FC Kiiston jo kahden maalin johtoon ja olipa vierailla rankkarikin, jonka Petri Tuomela kuitenkin torjui upeasti. Ville Pajulan huika kavennus ei juurikaan kotijoukkuetta lohduttanut, vaan vieraat veivät pisteet numeroin 2-1 (1-0).

Nyt olisi mahdollisuus hakea revanssia. Kuinka siinä sitten onnistutaan jää tietenkin nähtäväksi. Tilannetta ei todellakaan millään tavalla helpota se tosiasia, että juuri tällaisessa ennakkoon fyysisessä koitoksessa tuollaiseen peliin sopivia Tiitus Lehtistä, Ville Ylistä ja Mikko Ylihärsilää todellakin kaivattaisiin. Kolmikko nähtiin kehissä viime viikonloppuna FC Vaajakoskea vastaan, mutta nyt niin ei ole. Lehtinen sai varoitustilinsä täyteen, Ylisen pohjevamma uusiutui ja Ylihärsilän etureisi sanoi rumastai naps. Kolmikosta vain Lehtinen saadaan edes ensi viikon peleihin mukaan.

Kun poissaolijoiden listaan lisätään myös Miika Asunmaa, Jaakko Lampi ja Johannes Saranpää, niin onhan siinä joukkosidontapaikalla taas ruuhkaa ihan tarpeeksi, ellei jopa liikaakin. Juuri kun tilanne alkoi vaikuttaa hyvältä, taas joudutaan parsimaan pakkaa kasaan.

Toki vaajakoskelaisia vastaan sivussa ollut Ville Pajula palaa nyt kehiin ja topparin tontille istutetaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä lupaavia otteita esittänyt Anssi Syrjämäki. Silti valmentaja Tomi Kärkkäinen joutuu jälleen muokkaamaan kokoonpanoaan ja kenttäjärjestystään uuteen uskoon.

Kerho on pelannut kuusi ottelua peräkkäin ilman tappiota. Se on luonnollisestikin ihan kelpo saldo, mutta tasapelit eivät tiukassa sarjassa kauhean paljon lohduta. Silti tuo putkin on Kerhon 2 kauden mittaisen historian pisin tappiottomien otteluiden sarja. Sitä olisi tietenkin ihan mieluisaa jatkaa, mutta haaste tulee olemaan kivitalon kokoinen.

FC Kiiston ja Kerhon tekemiselle identtistä on tällä kaudella ollut se, että molemmat ovat ailahdelleet loistosuorituksista vähemmän mairitteleviin esityksiin. Kerho kaatoi vieraissa sarjaa dominoivan FC Santa Clausin vakuuttavan esityksen jälkeen 2-0, muta vastaavasti Kajaanissa joukkueen rypeminen heikkoa Kajaanin Hakaa vastaan oli säälittävän ja itkettävän rajamailla. FC Kiisto puolestaan kuritti sarjassa nyt kolmantena olevaa TP-47:aa peräti 5-0, mutta hävisi samoilla lukemilla GBK:lle.

Vaasalaisten muut ottelut ovat sujuneet erittäin tasaisesti. Voittoja on tullut TP-47:n ja Kerhon lisäksi FC Korsholmista 3-0, kotona PK-37:sta 1-0 ja JBK:sta 3-0. Tasapelit joukkue on tahkonnut vieraissa FC YPA:n kanssa numeroin 3-3, kotonaan FC Vaajakosken kanssa 1-1, FC OPA:n kanssa kotona 2-2 ja VIFK:n kanssa 1-1, sekä viimeksi vieraissa FC Blackbirdin kanssa 0-0. GBK:n lisäksi Kiisto on hävinnyt tällä kaudella vain FC Santa Clausille vieraissa 3-1 ja Kerhon tavoin Kajaanissa. Siellä lukemat olivat isännille 2-0.

Vastaavasti Kerhon saldo on tappioiden osalta samaa luokkaa. KajHan ja FC Kiiston lisäksi nokkaan on tullut GBK:lta 1-0. Tasapelit on pelattu FC OPA:n, VIFK:n ja PK-37:n kanssa 0-0, sekä FC YPA:n ja viimeksi FC Vaajakosken kanssa 2-2. Voittonsa Kerho on ottanut FC Blackbirdistä 4-2, TP-47:sta 2-1, FC Korsholmista 1-0, FC Santa Clausista siis 2-0 ja JBK:sta 3-0.

Kelta-mustissa pelaavan FC Kiiston parhaat maalintekijät ovat kuluvalla kaudella olleet viidesti maalannut Ilkka Laiho, kolme kertaa osunut Pekka Liukkonen ja kaksi maalia per mies iskeneet Juho Mäkiniemi, sekä Juho Järvinen.

Kerhon tulivoimasta ovat vastanneet jo kuudesti maalannut Ville Pajula, sekä kolme kertaa osuneet Mikko Ylihärsilä, Juha Etelä-Aho ja Mikael Muurimäki. Nuutti Panula ja Anssi Syrjämäki ovat kumpikin viimeistelleet kertaalleen.

Kauden puoliväliin mennessä Veikkauksen arvovaltaiset raadit ovat jakaneet FC Kiiston pelaajille 37 tähteä, joista Ilkka Laihon tilille on kertynyt yhdeksän taivaankappaletta. Miika Ekström, Juho Järvinen ja Pekka Liukkonen ovat kukin pokanneet kuusi sakaraista Markus Enlundin poimittua viisi tähteä.

Vastaavasti Kerhon pelaajistolle tähtiä on jaettu tähän mennessä yhteensä 46 kappaletta. Ylivoimainen ykkönen ja Kakkosen Lohko C:n tilasto
ssa komantena oleva Ville Pajula on saanut näistä 13 sakaraista. Maalivahti Petri Tuomelalla on seitsemän tähteä ja Mikael Muurimäellä viisi. Henri Saranpää, Mikko Ylihärsilä ja Miikka Tuovila ovat kukin saaneet neljä tähteä. Ville Ylisellä tähtiä on kolme, Tiitus Lehtisellä kaksi Timo Rauhalan tavoin. Nuutti Panula ja Mikko Väänänen ovat kumpikin saaneet yhden sakaraisen.

Vaikka edustusjoukkuetasolla puristetaan hampaat irvessä äänijänteitä säästämättä, on erinomaisen loistava juttu, että seurat tekevät kuitenkin myös yhteistyötä. FC Kiisto on ollut upeasti mukana jeesaamassa Kerhon A-junioreita antamalla käyttöön maalivahti Juuso Kevarin, keskikenttäpelaaja Aleksi Rouhiaisen ja laitapakki Nicolas Tuiskun aina kun mahdollista. Näin asioiden pitäisi oikeasti ollakin. Tällä kuviolla nuoret pelaajat ovat saaneet pelejä ja minuutteja tililleen enemmän kuin olemalla pelkästään mukana FC Kiiston edustusjoukkueessa.

Edustusjoukkuetasolla molemmat ajavat edelleen kärkijoukkueita kiinni ihan tosissaan ja taistelusarjapisteitä jatkuu siis Kaarlen kentällä perjantai-iltana klo 19.00.