123 456 7890

Tonilla maalijuhlat mielessä
Yksi seinäjokelaisen jalkapallokoulun kirkkaimmista helmistä, Toni Lehtinen, odottaa mielenkiinnolla viikonloppua. FC Hakan väreissä maaleja tykittävä “Tono” kohtaa joukkueineen ensin perjantaina liigacupissa FC Lahden ja sen jälkeen lauantaina Seinäjoen Jalkapallokerhon.

Aika harva on huomannut, että viimeisten neljän vuoden aikana FC Hakan tehokkain maalitykki ei suinkaan ole ollut ikinuori Valkeakosken Tsaari, Valeri Popovitsh, vaan 23-vuotias Lehtinen. Luonnollisestikin Lehtisellä on vielä matkaa Tsaarin saavutuksiin, mutta onpa SJK:n huoltajana toimivan Pekka-isän vanhemmalla pojalla jo omiakin saavutuksia, sillä tilillä on SM-kulta, kaksi SM-hopeaa, SM-pronssi ja Suomen Cupin voitto. Sen lisäksi pelattujen Veikkausliigaotteluiden ja tehtyjen maalien suhde on kovaa luokkaa. Tilillä on nimittäin 104 ottelua, joissa on syntynyt 39 maalia.

Perjantaina Mustasaaren Botniahallissa pelatussa liigacupin ottelussa Vaasan Palloseuraa vastaan Toni loukkasi jalkaansa, mutta…

“Eiköhän se ihan kunnossa ole. Treenasin jo eilen. Uskon, että pystyn pelaamaan viikonloppuna”, nuorukainen totesi.

Vaikka Valkeakoskella olisi lauantaina mahdollisuus melkoiseen veljessarjojen esittelyyn, ei moista kavalkadia taideta valitettavasti nähdä. Tarjolla olisi nimittäin voinut ollut Tonin ja Tiituksen kohtaamisen lisäksi FC Hakassa pelaavan Ville Pajulan ja TUS:aa vastaan debyyttinsä tehneen Juhon kohtaaminen tai vaikkapa Saranpään, Hutun tai Väänästen osallistuminen moiseen mittelöön. Nyt vain taitaa olla niin, että käytössä ovat ainoastaan Saranpäät ja Hutut.

“Toivottavasti Tiitus ei hosu kentälle, vaan malttaa laittaa itsensä kuntoon kesää varten. Silloin ne tärkeämmät pelit kuitenkin pelataan”; huomauttaa Toni painavalla isonveljen äänellä.

SJK:n kohtaaminen on Tonille mieluisaa siinäkin mielessä, että nyt tehty ratkaisu on hänen mielestään kerrassaan loistava.

“Minun korvaani tämä kuulosti alusta asti ainoalta oikealta vaihtoehdolta. Se on tasan niin, ettei Seinäjoen kokoisessa kaupungissa pidä olla kuin yksi edustusjoukkue. Silloin saadaan varmasti parhaalla mahdollisella tavalla hommasta kaikki irti”, sanoo Toni, joka toivoo vielä pelaavansa Seinäjoellakin.

“Ilman muuta haluan vielä pelata seinäjokelaisessa joukkueessa. Jospa saataisiin jalkeille suurin piirtein se sama nippu, jolla me onnistuimme 2002 pudottamaan TP-Seinäjoen Ykkösestä. Uskon, että nyt ei pudottaisi. Ainakin olisi pikkuisen enemmän kokemusta ja onhan siitä porukasta tullut muutama ihan kova pelimieskin”, virnistää Toni visioiden mahdollista reunionia.

Toni viittaa joukkueeseen, josta Petri Huttukin jo taannoin puhui. Ryhmässä oli monta superlahjakasta, mutta myös supernuorta pelaajaa. Jos TP-Seinäjoen putoaminen silloin harmitti monia, oli se kausi kuitenkin samaan aikaan ponnahduslauta monelle. Esimerkiksi juuri Toni siirtyi sen kauden jälkeen FC Hakaan.

Joukkueen pelaajista pelaavat Tonin lisäksi Veikkausliigassa VPS:n kolmikko Jyrki Saranpää, Ville Ylinen ja Jyri Hietaharju. Ykkösessä pelaa VIFK:ssa jatkava Mikko Ylihärsilä. SJK:n riveissä ovat nyt Juha Etelä-Aho, Petri Niemi ja Petri Huttu. Ai niin. Tuolla kaudella neljässä pelissä esiintynyt eräs tietty Veli Lampi pelaakin sitten Sveitsissä FC Zrichissä. Ei se siis mikään ihan huutolaisporukka tällä hetkellä olisi.

“No, jos ei Ykkösessä tuolla ryhmällä pärjättäisi, niin jonkun pitäisi saada kenkää”, nauraa Toni, joka sanoo talven menneen yllättävänkin hyvin.

“Jotain pientä nyt on aina, mutta tämä on kontaktilaji ja siihen on vain totuttava. Vaasassa kenkä jäi kiinni mattoon ja siitä nilkka vähän pyörähti. Ei se kuitenkaan mikään paha juttu ollut lopulta.”

Ennen kuin Toni pääsee SJK:n kimppuun, on kuitenkin edessä viikonlopun tärkeämpi ottelu. Siis FC Hakalle. Vastaan asettuu valkeakoskelaisten jo kertaalleen kaatama FC Lahti.

“Aika paljon Lahdella oli uusia pelaajia. Se oli meiltä ensimmäiseksi peliksi ihan kohtuullinen, sillä paljon huonomminkin on kausi monta kertaa aloitettu, Toni pohtii ja kehaisee toista seinäjokelaista.

“Pajulan “Vipi” on pelannut oikein hyvin ja saanut myös paljon peliaikaa. Todella hyviä esityksiä on nähty tähän mennessä. Hän on parantanut tekemistään jokaisella osa-alueella.”

Juttu lipeää vielä Tero Mäntylän siirtoon, josta itsekin Peterborough Unitedin Akatemiassa käynyt Toni iloitsee avoimesti.

“Siis se on aivan loistava homma. Toivon todellakin, että Tero lyö itsensä siellä läpi. Pitää muistaa, että se on kuitenkin pikkuisen isompi seura kuin esimerkiksi Peterborough oli. Vaikka siellä Portsmouthissa ei onnistuisikaan, niin sen jälkeen Tero on joka tapauksessa paljon parempi pelaaja. Sama oli itsellänikin. Kehityin tietyissä asioissa todella paljon lyhyessäkin ajassa. Kokonaisuutena ihan upea juttu”, hehkuttaa Toni, joka odottaa maalijuhlia etenkin SJK-pelistä.

Niin, helppohan se on odottaa kun kaksi edellistä kohtaamista seinäjokelaisjoukkuetta, TP-Seinäjokea, vastaan päättyivät FC Hakan voittoon 8-0 ja 7-3. Yllätys on sen sijaan Tonin “tulosveto”.

“Peli päättyy 3-3. Eikös Saranpään “Hönö” ole ihan ilmiliekeissä?”, heittää Toni. No, jos nuo ovat loppunumerot, kelpaa se taatusti SJK:lle.op”