123 456 7890

SJK kohtaa ensi lauantaina klo 16.00 Seinäjoen Keskuskentälllä IFK Mariehamnin, jonka tähtenä tuikkii maajoukkueeseen juuri valittu Petteri Forsell.

Kokkolalaislähtöinen Forsell pelasi aikonaan kaudella 2008 myös Seinäjoella SJK:n paidassa, kun hänen kasvattajaseuransa KPV ja SJK olivat farmisopimuksella yhteistyöseuroja. Montaa peliä ei mies ehtinyt Seinäjoella pelata, mutta ainakin yksi komea maali GBK:n verkkoon syntyi hänen toimestaan.

SJK:n tähtipelaajiin taas kuuluu Seinäjoen oma kasvatti Toni Lehtinen, joka puolestaan pelasi kauden 2011 juuri lauantain vastustaja IFK:ssa, ennen siirtoaan kotikaupunkiinsa Seinäjoelle. Forsell – Lehtinen kaksikko pelasi tuolloin samassa joukkueessa.

Molempia pelaajia yhdistää pohjalaisuuden lisäksi ammattilaispestit ulkomailla, Forsellia kausi 2012 – 2013 Turkin Bursasporissa ja Lehtistä kaudet 2009-2010 Kreikassa ja Sveitsissä. Lehtisellä on urallaan kolme Suomen A-maajoukkuepeliä ja Forsellilla nuorempana vasta yksi.

Molemmat pelaavat tällä hetkellä itselleen rakkaassa paikassa ja seurassa, jossa todella haluavat olla ja nauttivat futiksesta täysin rinnoin.

Todennäköisesti lauantaina nämä toisilleen tutut pelimiehet kohtaavat Keskuskentällä ja molemmille on vastassa tuttu seura uran aiemmilta vaiheilta. Niinpä SJK mediatiimi päätti jututtaa molempia herrasmiehiä.

IFK on mulle tärkein seura, sillä täällä musta pidettiin huolta ja mua arvostettiin heti päivästä yksi alkaen. Niin kuin päävalmentaja Pekka Lyyskikin on joskus haastattelussa sanonut, mua arvostetaan täällä myös ihmisenä, eikä pelkästään jalkapalloilijana. Se on ihmiselle tärkeää, kertoo IFK Mariehamniin kotiutunut Petteri Forsell.

Tulin tänne jo Ykkösen kaudella ja en kyllä olisi mennyt minnekään muualle. Kyllä sitä toki olisi mieluusti pelannut maailmallakin, mutta asiat ei aina mene niin kuin itse haluaa ja Seinäjoki on ainakin nyt paras paikka minulle, kommentoi SJK hyökkääjä Toni Lehtinen.

Ammattilaisena maailmalla oleminen on kuitenkin todella julma maailma, mutta se intohimo jalkapalloa kohtaan, mikä niissä paikoissa missä minäkin olen ollut, oli kyllä uskomatonta. Siellä oppi kuinka tärkeä oman kaupungin jalkapalloseura voi olla ja että jalkapallo ei ole koko elämä vaan se on paljon enemmän, muistelee Lehtinen aikoja ulkomailla.

Kyllä se aika opetti kuinka raaka maailma se on kun lähtee Suomesta todella isoille kentille. Toisaalta mun unelma on 8-vuotiaasta asti ollut pelata ammattilaisena ulkomailla, niin ainakin se totetui, komppaa Forsell.

Lehtinen ja Forsell myös pelasi yhdessä IFK Mariehamnissa kaudella 2011 ja molemmille jäi toisiaan kohtaan kunnioitusta ja muistoja tuolta ajalta.

Niiden hyökkääjien keiden kanssa olen urallani pelannut, on Toni varmaan eniten joukkuepelaaja. Meillä oli treeneissä pari vääntöäkin joskus, mikä vain kertoo siitä että molemmat otti homman tosissaan. Treenien jälkeen ne oli aina unohdettu. Ainoa huono puoli mitä Lepestä jäi muistiin, oli se että sillä kramppaa ne pohkeet aina 60 minuutilla, Forsell muistelee.

Petteri on pelaajana äärimmäisen lahjakas ja hänellä on varmasti vielä suuri tulevaisuus edessä. Toivon että hän pystyy murtautumaan maajoukkueen vakiokokoonpanoon, sillä hän on luova pelaaja joka pystyy ratkaisuihin yksinkin. Mun mielestä Petteri on yksi Suomen isoimpia nimiä tulevaisuudessa, Lehtinen uskoo.

Molemmat herroista ovat edustaneet urallaan myös lauantaina vastaan tulevaa seuraa ja molemmille on jäänyt myös hyviä muistoja.

IFK on muuttunut toki aika paljon siitä kun mina siellä olin. Ei taida montaa samaa pelaajaa enää olla. Maarianhamina oli kuitenkin todella kiva paikka pelata kotipelit. Siellä oli vähän semmoinen epäsuomalainen tunnelma. Katsomossa oli hyvä meteli ja vaikka oli vaikeitakin jaksoja kaudella, oli siellä aina hyvin positiivinen tunnelma. Aina kannustettiin, muistelee Lehtinen.

Vieraspelit oli kyllä matkustamisineen aika kovia. Aina piti matkustaa laivalla, minne sitten mentiinkin, Lehtinen jatkaa.

Forsell aloitti tuolloin kauden KPV:ssa, mutta tuli myöhemmin lainalle Seinäjoelle.

Siltä kaudelta 2008 jäi itselleni aika huonot muistot. Toki pari hyvääkin asiaa, kuten se että sain ihan menettelevän ystävän SJK:ssa nykyään pelaavasta Aki Sipilästä ja hän oli yksi niistä harvoista jotka välillä kannustikin mua sen kaiken haukkumisen keskellä. Taisteltiin Akin kanssa KPV:ssa samoista pelipaikoista ja sen taistelun voitti Aki, mutta silti se kannusti mua ja antoi ymmärtää että oon hyvä pelaaja. Pelasin tosi vähän KPV:ssä, minkä takia tulinkin sitten SJK:hon pelaamaan. Mutta olin tuolloin huonossa kunnossa, joten nekään pelit ei hirveen hyvin mennyt. Onneksi Seinäjoella muistetaan se yks hyvä juttu Gebistä vastaan, sanoo Forsell viitaten miehen komeaan maaliin GBK – SJK pelissä.

Entäs kannattajakulttuuri? Minkälaisia kokemuksia maailmalta jäi ja miten sitä vertaisi suomalaiseen kulttuuriin? Molemmat pelasivat kuitenkin maissa joissa toiminta katsomossa on välillä melko villiä – eli Kreikassa ja Turkissa.

Turkissa on kyllä äärimmäisen fanaattiset kannattajat, eikä missään muualla ole vastaavaa. Oon käynyt Saksassa, Englannissa ja muissakin maissa katsomassa pelejä, mutta Turkissa on kyllä ihan ylivoimaset fanit, sanoo Forsell.

Suomessakaan ei pitäisi kenenkään hävetä pitää ääntä katsomossa, eikä ainakaan hävetä ilmaantua paikalle. Mielestäni katsojia voisi olla täällä Suomessa katsomoissa myös enemmän, sillä sarja on erittäin aliarvostettu. Joissan kaupungeissa ollaan menossa hyvään suuntaan kannattajaryhmien osalta ja niinkuin kaikki tietää – yksi niistä kannattajaryhmistä löytyy Seinäjoelta, Forsell jatkaa.

Meillä on IFK:lla myös loistavat fanit, jotka ovat saaneet hieman mallinsa Ruotsista. Täällä ei keskitytä vastustajan alaslyömiseen, vaan omien kannattamiseen ja auttamiseen parempiin suorituksiin, kiittelee Forsell IFK Mariehamnin kannatustoimintaa.

Kyllä Suomessakin on kannattaminen mennyt paljon eteenpäin ja Seinäjoen Klopit on tästä hyvä esimerkki. He ovat aina meitä kohtaan positiivisia ja ovat tukena vaikka menisi heikomminkin. Muistan kun kaudella 2012 RoPS varmisti nousunsa jo aikaisemmin ja meillä oli silloin vaikeaa, silti Klopit jaksoi aina kannustaa ja matkusti vieraspeleihin mukaan. Ja myös viime kaudella meillä oli vaikea jakso kesällä ja silti kannattajat seisoi meidän takana. Se on osoitus siitä miten täällä on menty eteenpäin, kertoo Lehtinen.

Ulkomailla ollaan sitten taas jo vähän äärifanaattisia ja muutenkin kulttuuri erilainen. Kreikassa kun pelasimme vieraskentällä Ateenan AEK:ta vastaan, kannattajat kävivät katsomossa kuumina ja peli jouduttiin keskeyttämään. Poliisi ampui sinne kyynelkaasua ja sitten odoteltiin noin 2-3 minuuttia ja taas peliä jatkettiin. Meillä kaikilla pelaajilla kyyneleet valui silmistä sen kyynelkaasun johdosta, muistelee Lehtinen naureskellen.

Aikoinaan taas kun pelasimme Valkeakosken Hakan kanssa eurocupeissa kroatialaista Hajduk Splitia vastaan ja aloitimme kotikentällä, he kuvittelivat että voittaisivat meidät helposti ja odotukset kotimaassa oli sen mukaiset. Voitettiin kuitenkin 2-1 kotona ja seuraavana päivänä Hajduk Splitin kannattajat olivat kaivaneet yksitoista hautakuoppaa heidän harjoituskentälleen. He kuitenkin voittivat kotonaan 1-0 ja menivät vieramaalisäännön perusteella jatkoon, jatkaa Lehtinen muistelua ulkomailla pelatuista peleistä.

Mutta kyllä pieni piruilu siellä katsomossa toisilleen kuuluu myös tähän hommaan. Mutta väkivalta ei enään kuulu. Ymmärrän että intohimoinen kannattaja saattaa huutaa pahastikin. Mutta kyllähän sitä mekin jollekin televisiolle täällä kotisohvilla huudetaan kun tuomiot menee mielestämme väärin. Sama intohimo kun saataisiin täälläkin katsomoon, Lehtinen toivoo.

Suomen Maajoukkueen Kannattajat ja Pohjoiskaarre on kyllä hyvä esimerkki suomalaisille ja tiedän että siellä näiden seurojen aktiivit tekevät hyvää työtä, samaa toivoisi liigakatsomoihinin laajemmalti, jatkaa Lehtinen.

Ulkomailla kannattaminen lähtee jo pikkupoikana, kun isät vie mukaan sinne kannattajien joukkoon ja siihen hommaan opitaan heti alusta alkaen. Koko ajan parempaan suuntaan mennään myös täällä ja Seinäjoella meillä alkaa olla kannattamiseen jo perinteitä. Siellä minä olen itsekin ollut pikkupoikana, kun TP-Seinäjoen kannattajaryhmä Oranssi Armeija piti ääntä. Piti hivuttautua kavereiden kanssa aina sinne heidän lähelle ja opetella niitä lauluja myös. Sillä tavalla se kulttuuri menee eteenpän täälläkin, päättää Lehtinen.

Ja vielä lopuksi molemmille herroille on aika esittää kysymys tulevan lauantain kohtaamisesta. Eli mitä odotuksia tuon pelin suhteen heillä on ja kuinka peli tulee etenemään?

Odotan tasaista peliä, niinkuin suunnilleen kaikki pelit on tässä sarjassa. Ja meiltä odotan hyvää hyökkäyspeliä, arvioi Petteri Forsell.

Itseltäni odotan varmaan eniten ja se tarkoittaa sitä että olen pettynyt, jos ei voiteta lauantain ottelua, päättää Forsell.

Mä luulen että siitä tulee aika suoraviivainen peli. Kaksinkamppailuja nähdään varmasti paljon. Luulen myös että SJK voittaa 2-0, sanoo Toni Lehitinen vakaasti haastattelun lopuksi.

SJK – IFK Mariehamn Seinäjoen Keskuskentällä lauantaina 17.5. klo 16.00. Portit ja palvelut aukeavat klo 14.30 ja lauantaille on luvattu kevään kauneinta päivääkin.

Tervetuloa kannustamaan SJK voittoon!