123 456 7890

Kuva Juha Tamminen, luvaton käyttö kielletty.

Tommi Kautonen ja SJK ovat solmineet kolmen vuoden sopimuksen SJK:n päävalmentajan tehtävästä. Sopimus kestää kauden 2020 loppuun. Samalla Kautonen jättää Suomen U21-maajoukkueen päävalmentajan tehtävän, jossa hän on toiminut tammikuusta 2014 alkaen.

45-vuotias Kautonen pelasi peliurallaan 377 pääsarjaottelua, joissa hän teki 21 maalia. A-maajoukkueessa Kautonen pelasi yhdeksän kertaa. UEFA Pro-lisenssin vuonna 2012 suorittanut valmentaja on ehtinyt urallaan toimia valmennustehtävissä FC KooTeePeessä, VIFK:ssa, FF Jarossa ja JBK:ssa, sekä FC Lahdessa.

Kautonen aloittaa tehtävässä heti, rakentamalla itselleen valmennustiimin ja joukkueen ensi kaudelle. Kuluvan kauden kaksi jäljellä olevaa peliä valmentaa loppuun valmentajakaksikko Brian PageToni Lehtinen.

Tämä on minulle hieno haaste, hienossa seurassa. Erityisesti paluu seuravalmennukseen kiehtoo. Olen ollut nyt neljä vuotta liiton tehtävissä, mutta paluu jokapäiväsen työhön sekä sitä kautta pelaajien kanssa tehtävään prosessiin, on semmoinen minne veri vetää. SJK:llä on tähän tehtävään käytössä Suomen parhaat resurssit sekä mahdollisuus menestykseen, joten ketäpä valmentajaa se ei kiehtoisi, kommentoi SJK:n uusi päävalmentaja Tommi Kautonen.

Minä tuon seuran käyttöön oman intohimoni ja ammattitaitoni. Palloliitossa oloaikanani olen ollut hyvin läheisessä tekemisessä Suomessa ja ulkomailla erilaisten valmentajien kanssa, seura- ja maajoukkuevalmentajien kanssa. Olen myös nähnyt paljon erilaisia seuroja ja heidän jokapäiväistä tekemistään. Uskoisin että tältä neljän vuoden matkalta on tarttunut paljon sellaista infoa puserooni, josta on tässä tulevassa pestissä hyötyä, Kautonen jatkaa.

Tavoitteena kasata ammattitaitoinen valmennustiimi, missä jokaiselle sen jäsenellä on vastuualueita ja tekemistä. Tämä tulee olemaan tiimityötä, jollaista se tänäpäivänä huipulla on. Jokaisen tiimin jäsenen osaaminen sekä työpanos tulee olemaan erittäin tärkeässä osassa seuran tulevaisuutta. Kokonaisuutena on tärkeää miten tätä koko seuraa viedään eteenpäin. Akatemia, jalkapallolukio ja koko seuran junioripuoli. Tämä on iso kokonaisuus miten kehitymme ja menemme eteenpäin yhdessä seurana, muistuttaa Kautonen.

Pelillisesti haluan tehdä SJK:sta voittavan joukkueen, sillä menestystä tottakai halutaan. Pallohallinta on lähtökohta, mutta se ei saa olla mikään itseisarvo. Itseisarvo pitää olla se että pelaamme sellaista jalkapalloa joka tuottaa maalintekopaikkoja, mistä teemme maaleja. SJK oli aiemmin tunnettu tietynlaisesta pallonhallintajalkapallosta, mutta tarkoitus on jalostaa sitä pallonhallintaa edelleen, jotta se on myös tehokasta ja tuottaa maalintekopaikkoja ja voittoja. Nykypäivän jalkapallossa joukkueen täytyy olla sellainen, että se pystyy muuntautumaan nopeasti erilaisiin tilanteisiin, kuvaa Kautonen lopuksi omaa jalkapallofilosofiaansa.

SJK pitää mediatilaisuuden kauden jälkeen päävalmentaja Kautosen sekä hänen tulevan valmennusryhmän muiden jäsenten kanssa. Samalla SJK kertoo lisää ensi kauden joukkueesta, jonka rakentaminen on jo aloitettu. Päävalmentaja Kautonen on ollut sen kasaamisessa mukana.

Tommi Kautonen valittiin tämän seuran päävalmentajaksi pitkän harkinnan ja kartoittamisen tuloksena. Olemme keskustelleet useiden pelaajien sekä valmentajakollegoiden kanssa minkälaisesta valmentajasta on kyse. Uskon että Kautonen palauttaa seuraan nöyrän työnteon kulttuurin ja ottaa huomioon koko seuran kehittämisen, eikä halua vain viedä eteenpäin yksittäistä asiaa. Haluamme viedä koko seuraa, sen jokaisella osa-alueella eteenpäin, kertoo SJK:n puheenjohtaja Raimo Sarajärvi.

Koemme että mestaruuskauden jälkeen SJK:n urheilullinen vaatimustaso laski, tai se vain tyytyi jo saavutettuun tasoon. Haluamme kuitenkin että kaikki tekevät yhdessä töitä ollakseen parempia kuin aiemmin. Haluamme seuralle päävalmentajan ja valmennusryhmän joka on vaativa, eikä ole tyytyväinen saavutettuun tasoon. Haluamme ihmisiä jotka eivät mieti vain omaa seuraavaa päiväänsä, vaan tämän koko seuran ja seuran pelaajien seuraavaa päivää. Sellaisia ihmisiä, jotka sitoutuvat rakentamaan seuraa ja joukkuetta ptikällä tähtäimellä. Haluamme että koko valmennustiimi sitoutuu siihen samaan vaatimustasoon ja tekemisen tasoon sen kautta. Uskomme että Tommi Kautonen on valmis sitoutumaan tähän, sekä etsimään ympärilleen ihmiset jotka ovat samalla tapaa valmiita, Sarajärvi jatkaa.

Me haluamme kasaan joukkueen, joka koostuu muutamasta kokeneesta kotimaisesta ja ulkomaalaisesta, jo tasonsa osoittaneesta pelaajasta. Nuorista 17-24 vuotiaista pelaajista, jotka pyrkii urallaan eteenpäin ja joilla on todellinen halu sekä valmiudet tehdä töitä sen eteen. Heille me haluamme luoda mahdollisuuden mennä eteenpäin. Sen mahdollistaa hyvät kokeneet pelaajat ympärillä, hyvä valmennus ja seuran vaatimustaso sekä olosuhteet. Tommi Kautonen tuntee tämän maan nuoret lupaavat pelaajat ja hän tietää ketkä sopivat meidän tavoitteisiimme. Ulkomaalaisvahvistusten osalta pyrimme minimoimaan ne riskit, että emme tiedä millaisia pelaajia he ovat. Haluamme että joukkue on joulu-tammikuun aikana jo valmis ja keväällä hankitaan vain muutamia täsmähankintoja tarpeen mukaan. Puhutaan siis yhdestä tai kahdesta pelaajasta, kuvaa Sarajärvi joukkueen rakennussuunnitelmia.

Kaikenkaikkiaan me haluamme että SJK:n latu palaa sinne mistä olemme aloittaneetkin. Että meillä on todellinen pelaajapolku, joka alkaa juniorijoukkueista akatemian kautta liigajoukkueeseen ja siitä eteenpäin maailmalle. Se on meille todella tärkeä asia. Sitä ei kenellekään automaattisesti voi antaa, vaan se jokaisen pelaajan pitää itse ottaa. Se mahdollisuus sen ottamiseen halutaan kuitenkin antaa kaikille, paaluttaa Sarajärvi seuran perusteet.

SJK pelaa vielä kuluvalla kaudella kaksi Veikkausliigan ottelua. Ensi perjantaina 20.10. se kohtaa vierasottelussa Helsingin IFK:n. Ottelu alkaa klo 18:30 Telia 5G Areenalla. Kauden päätösottelu SJK – FC Inter pelataan Seinäjoen OmaSp Stadionilla lauantaina 28.10. klo 14:00. Ottelun jälkeen illalla on SJK:n kauden päätösjuhla OmaSp Stadionilla. Ottelun ennakkoliput ovat myynnissä SJK:n verkkokaupassa.

Kautonen Suomen U21-maajoukkueen EM-karsintaottelussa, kuva Juha Tamminen, luvaton käyttö kielletty.

Tommi ”Auge” Kautonen

Lahdessa jouluaattona vuonna 1971 syntynyt Tommi Kautonen on entinen ammattilaisjalkapalloilija ja nykyinen jalkapallovalmentaja. Hän pelasi peliurallaan keskikentällä tai laitapuolustajana. Valmentamisen hän aloitti jo peliurallaan kaudella 2004, Lahden Reippaan B-junnuista. Hän on valmentanut Suomen U21-maajoukkuetta vuodesta 2014 alkaen, ja jättää Suomen U21-maajoukkueen tehtävän aloittaessaan päävalmentajan tehtävät SJK:ssa.

Tommi Kautonen on lähtöisin todellisesta jalkapalloperheestä, sillä hänen isänsä Timo oli nelinkertainen Suomen mestari ja maajoukkuepelaaja. Isä on myös toiminut valmentajana ja joukkueenjohtajana. Myös isän veljet Mikko ja Olli ovat voittaneet pelaajana Suomen mestaruuden. Tommin veli Turo, on niin ikään entinen liigapelaaja. Lempinimi Auge, jolla Kautonen Suomen jalkapallopiireissä tunnetaan, tulee saksalaisjalkapalloilija Klaus Augenthalerista, joka oli Saksan maajoukkueessa 80-luvullla yhdessä Pierre Littbarskin kanssa. Lapsuudenkaverukset Jari Litmanen ja Tommi Kautonen, olivat sitten omissa peleissään ”Litti” ja ”Auge” omien esikuviensa mukaan.

Kautosen junioriseura oli Lahden Reipas ja hän aloitti myös ammattilaisuransa Reippaassa kaudella 1989. Reippaasta hän jatkoi Valkeakosken Hakaan, jossa hän pelasi kaudet 1992-1994. Hän edusti Myllykosken Palloa kaudet 1995-1998 ja siirtyi kaudelle 1999 Vaasan Palloseuraan. Vaasassa hän pelasi yhteensä neljä kautta, kunnes palasi kotikaupunkinsa FC Lahden paitaan. FC Lahdessa hän lopetti peliuransa kauden 2006 päätteeksi. Hän edusti myös Suomen nuorisomaajoukkueita ja pelasi Suomen A-maajoukkueessa yhdeksän ottelua.

Valmentajana hän aloitti jo kaudella 2004 Lahden Reippaan B-junioreissa. Peliuransa jälkeen hän aloitti miesten valmennuksen suoraan Veikkausliigasta, FC KooTeePeen päävalmentajana kaudella 2008. Joukkue tippui Ykköseen oltuaan sarjassa viimeinen. Kaudella 2009 hän valmensi Kakkosessa yhdessä nykyään SJK:n Sports Managerina toimivan Christoffer Kloon kanssa Vasa IFK:n joukkuetta. Kloo ja Kautonen ovat vanhoja pelikavereita VPS:n ajoilta. Kaudella 2010 hän siirtyi Alexei Eremenkon apuvalmentajaksi Pietarsaaren Jaron liigajoukkueeseen. Samalla hän toimi päävalmentajana seuran reservijoukkue JBK:ssa. Samalla kaudella FC Lahti putosi liigasta Ykköseen ja seura palkkasi Kautosen päävalmentajaksi nostamaan joukkue takaisin liigaan kaudeksi 2012. Tehtävä onnistui ja kaudella 2012 Kautonen johdatti FC Lahden viidenneksi Veikkausliigassa. Kaudella 2013 kesäkuussa, hänet kuitenkin erotettiin kymmenen ottelun jälkeen, kauden alettua huonosti. Vuonna 2012 hän suoritti loppuun valmentajakoulutuksen ja sai UEFA pro -lisenssin.

Marraskuussa 2013 hänet nimitettiin Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajaksi. Hän aloitti tehtävät tammikuussa 2014, kesken EM-karsintojen. Samalla tehtävään kuului työskenteleminen yhdessä Suomen A-maajoukkueen valmennuksen kanssa. Kautonen valmensi karsinnat loppuun ja aloitti sopimuksen mukaisesti seuraavat. Toisten karsintojen jälkeen Palloliitto tarjosi hänelle jatkon käynnissä oleviin karsintoihin ja sopimuksessa oli optio mahdollisista vuoden 2019 EM-kisoista. Suomi ehti pelata näissä karsinnoissa kolme ottelua kunnes SJK ja Kautonen tekivät sopimuksen. Kautonen jättää tehtävät Suomen U21-maajoukkueessa ja siirtyy kokopäivätoimisesti SJK:n valmennustehtäviin.

Nyt solmittu sopimus SJK:n kanssa kattaa kolme seuraava kautta ja se päättyy kauden 2020 loppuun.