123 456 7890

Tiesittehän toki…
Seinäjoen Jalkapallokerhon kausi on alkanut ihan mukavasti. Kahdeksan ottelun jälkeen joukkue on Kakkosen Lohko C:n kärjessä seitsemällä voitolla ja yhdellä tasapelillä. Eroa kakkosena olevaan vaasalaiseen FC Kiistoon on neljä pistettä.

Tiesittehän toki myös sen, että Kerhon viimeisin kotitappio tuli juuri FC Kiistolle? Tosin siitä on jo aikaa 16 kotiottelun verran ja päivissäkin reilu vuosi. Päivänmäärä oli 23.5.2010. Tiesittehän senkin, että Kerho on pelannut maanantaina saavutetun vierasvoiton jälkeen jo 16 ottelua peräkkäin ilman tappiota Kakkosessa? Viimeksi on Kakkosessa hävitty 15.8.2010 juuri lauantaina vieraaksi saapuvalle iisalmelaiselle PK-37:lle Sankarniemellä lukemin 2-1?

Senkin varmasti tiesitte, että Kerho ei yleensä ole aikaisemmila kausilla tällaisilla pistemäärillä päässyt juhlimaan ennen heinä-elokuuta? Kaudella 2008 22 pinnaa oli kasassa 14.8., jolloin joukkue kaatoi kotonaan OLS:n 2-0. Seuraavana vuonna vastaava saldo tuli täyteen 18.7. samoin OLS:n kustannuksella, mutta tällä kertaa Oulun Castrnissa numeroin 6-4. Viime kaudella samaan päästiin 7. elokuuta KajHan kaatuessa Keskuskentällä 5-2.

Kausi on siis lähtenyt käyntiin kelpo tavalla. On kuitenkin ihan hyvä muistaa, että jokainen tappioton ottelu tuo sen ensimmäisen tappion askelta lähemmäksi, eli varaa henkseleiden paukutteluun ei ole.

Kun kautta on pelattuna lähes kolmasosa, on sarjataulukko edelleen omalla tavallaan hiukan erilainen kuin moni oletti ennen kauden alkua. OK, useat veikkasivat Kerhon olevan sarjan kärjessä ja näin on tähän asti ollutkin. Sen sijaan suursuosikkeihin kuuluneiden FC YPA:n, FC Santa Clausin ja FC Vaajakosken, sekä hyvänä pidetyn VIFK:n rypeminen kyllä kummastuttaa edelleen.

Esimerkiksi FC YPA on voittanut neljästä kotiottelustaan vasta yhden, mutta sen sitäkin selvemmin murskattuaan JBK:n peräti 6-0. FC Santa Claus puolestaan ei kotikentällään ole voittanut ainuttakaan peliä, vaan se on ottanut kaikki kolme voittoaan vieraissa. FC Vaajakoski puolestaan on voittanut vain yhden ottelun, VIFK:n kotonaan selvästi 3-0. Tämä tuokin meidät vaasalaisten luo.

Kerhoa viime kaudella valmentaneen Tomi Kärkkäisen suojatit ovat pelanneet todella alakanttiin. Kotitappio FC Santa Clausille numeroin 6-2, rökäleselkäsauna Iisalmessa numeroin 6-1 ja nöyryyttävä kyykytys Vaajakoskella ovat selkeitä signaaleita siitä, että jotain on jollakin kentän osa-alueella katollaan. Huhujen mukaan ryhmään liittyy viime kaudella Kerhoa edustanut puolalainen Dominik Plaza, joka on taitava kärkimies. Tämä puolestaan kielii siitä, että kyllä seuralla tavoitteita on.

Lauantaina kylään saapuva PK-37 on saanut farmiyhteistyön hedelmiä koko korillisen. Kuopion Palloseuran Veikkausliigan joukkueesta on iisalmelaisia käynyt auttamassa koko joukko todellisia huippuosaajia. Samuli Kaivonurmi ehti kurittaa VIFK:ta neljällä maalillaan ja Olajide Williams iski knallitempun Warkaus JK:n verkkoon. Myös Antti Hynynen ja Tero Taipale ovat käyneet maalaamassa iisalmelaisille.

Onkos tässä nyt sitten muuta outoa? Ehkä Haukiputaan Pallon hyvä pistesaldo on yllättänyt monet, mutta joukkueen nähtyä voi kyllä ymmärtää, miten se pinnojaan kerää. Siilipuolustus on ehkä understatement of the year kuvailtaessa HauPan barrikadimaista taisteluasetelmaa omassa päässä. Sen ymmärtää ihan hyvin kun tietää joukkueen hakevan sarjapaikkaa. Sama pätee Vihtavuoren Pamaukseen, joka aiheutti Kerholle ensimmäisen pistementyksen. Seinäjoella Marko Ikosen ryhmä pelasi jokseenkin 5-4-1 -systeemillä, jossa oli viiden miehen alakerta, neljä puolustavaa keskikenttäpelaajaa ja yksi kärki.

GBK oli mielenkiintoinen tuttavauus. Joukkue on sekoitus kovia pelureita Kakkoseen yhdessä nuorten taitureiden ja ennakkoluulottoman valmentajan kanssa. Jozsef Lomskin pelikirjasta löytyy vaihtoehtoja eri otteluihin. Kerhoa vastaan ryhmä haki vastaiskuilla menestystä, mutta maalit syntyivätkin kahden huikean yksilösuorituksen seurauksena Staffan Svenlinin toimesta. Rovaniemellä loistanut nuori Tobias Wentin jäi nyt pimentoon. Se on tyypillistä nuorelle pelaajalle. Hänestä kasvaa kuitenkin huikea pelimies, jonka FF Jaro poimii pian liigakentille.

FC Kiisto on rymistellyt upeasti alkukauden. Joukkue on napsinut voittoja voittojen perään häviten vain kahdesti. Torstaina Esa Haanpään suojateilla on kuitenkin todella kova paikka. Ryhmä reissaa nimittäin FC YPA:n luo vieraisille. Ottelulla on molemmille joukkueille suuri merkitys. Jos FC YPA häviää taas kotonaan, voi se ryhtyä keskittymään sarjapaikan varmisteluun ja pelaamaan kauden pois jaloista. On nimittäin aika vaikea kuvitella, että se ajaisi siinä tapauksessa Kerhon 12 pisteen etumatkan kiinni. Jos Kiisto häviää, silläkin on kirittävää melkoisesti, sillä tuolloin tilillä on kolme tappiota.

On kuitenkin pidettävä mielessä, että sarjakautta on edelleen 18 ottelua jäljellä ennen kuin karsintahommiin lähdetään, kuka sitten lähteekin. Se on paljon se. Siinä ajassa voi tapahtua mitä tahansa.

FutisForum2 on muuten mielenkiintoinen estradi. Siellä voi keskustella nimimerkillä jalkapallosta mielin määrin. Osa on syvän analyyttisiä ja ilmiselvästi lajille uskoutuneita alan harrastajia, toiset puhtaasti provoavia ärsyttäjiä, joilla ei ole asioista hajuakaan. Sieltä voi kuitenkin löytää todellisia helmiä niin analyysien, juttujen, mielipiteiden kuin kuvien ja videoklippienkin muodossa. Kerho on siellä melkoisen suosittu keskustelunaihe, eikä syyttä. On selvää, että Kerho kiinnostaa, ärsyttää, ihastuttaa ja joitakin varmasti vihastuttaakin. Aiheesta ja aiheetta. Jokainen löytää oman tiensä, niin kuin seurakin.

Tuo ihan offtopicina, mutta palataanpa sorvin ääreen… Viikonlopun kierroksen peleistä siis kaksi pelataan jo torstaina.

Torstaina
FC YPA – FC Kiisto
Ennakkoon ajatellen yksi sarjan fyysisimpiä koitoksia. Kerho on yleensä aiemmilla kausilla lähes poikkeuksetta jäänyt molempien joukkueiden raskaansarjan kaluston jalkoihin kuin mopomies moottoritiellä. Nyt siellä kolistellaan vastakkain nuoren seinäjokelaistuomarin, Olli-Jussi Sariolan komennossa. FC YPA:lle voitto on ellei nyt elintärkeä, niin ainakin jonkinasteinen elvyttävä ihmeparaneminen. Tappio olisi melkoinen Waterloo jos ajatellaan, millainen ryhmä Ylivieskassa on tällekin kaudelle pistetty kasaan. FC Kiistolle voitto olisi mannaa. Esa Haanpää on muuttanut vaasalaisten pelitapaa pelaavammaksi ja se on ainakin tähän asti pelittänyt hienosti. Erittäin kiehtova ja jännittävä koitos.

HauPa – GBK
Molemmat joukkueet nähneenä voi odottaa melko tasaista vääntöä sen vuoksi, että HauPa pelaa kotikentällään. Kokkolassa GBK olisi selkeä suosikki isolla ja loistokuntoisella Keskuskentällään. Nyt sarjassa kahdeksantena oleva GBK saa paiskoa hartiavoimin duunia ottaakseen täydet pisteet ja ajaakseen samalla haukiputaalaisten ohi taulukossa. Vaikka HauPa sitkeästi puolustaakin, on GBK:lla ihan hyvä tilaisuus iskeä liukkaiden nuorten pelaajiensa voimalla kotijoukkueen arkoihin paikkoihin ja napata täydet pinnat mukaan.

Lauantaina
SC Riverball – JBK
Jos tätä peliä pelaisi vedonlyönnissä, voisi kyllä hakea kakkosta. JBK on mielenkiintoinen ja taitava nuoriso-orkesteri, jolle suo mielellään menestystä. Jukka Karjalaisen kollit ottavat vielä tällä kaudella paljon pinnoja ennakkoluulottomilla otteillaan. Kun georgialaisihme
Giorgi Khidasheli on nyt paikallistanut maalikehikon sijainnin, voi luvata joensuulaisille kohtuullisen hikistä ehtoopäivää. SC Riverball oli, kaikella kunnioituksella, melko vaatimaton Seinäjoella. Eikä sen taso ole järin paljon viime aikoina noussut, jos Kerhon jalkoihin jäänyt FC Santa Claus kävi vieraissa takomassa neljä maalia isäntien verkkoon. Jeppiksen pojille pinnoja mukaan ja sarjasijoitus kohenee.

FC Santa Claus – ViPa
Jahas. Pukit ovat kotonaan viettäneet aikaista joulua koko kauden jakaen pinnoja kuin lahjoja kaikille halukkaille. Nyt olisi sitten Tapio Haapaniemen saatava joukkueeseen joku roti myös kotikentällä, koska vieraissahan homma on kyllä sujunut. Jos Vihtavuoren Pamaus lähtee taas samalla tyylillä tähän matsiin kuin Kerhoa vastaan, ei Rovaniemellä ainakaan mitään maalijuhlia vietetä. Siinä on kuitenkin se jos. Jos ViPan joukkueesta on taas joku kaveri laivalla tai joku toinen ei jaksa lähteä Lappiin, on joukkue heikoilla tässä pelissä. Tappion myötä ViPan mahtava alkukausi alkaa kääntyä putoamistaisteluksi jo nyt. Tulivoimaa löytyy kummaltakin joukkueelta ihan mukavasti, joten siinä valossa ne maalijuhlat voivat sittenkin olla paikallaan.

SJK – PK-37
Kierroksen kärkikamppailu. Kyllä Kerho on suosikki, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen asian kanssa, mitä kentällä tapahtuu. Viime kaudella Kakkosen Lohko C:n kenttiä Messin tavoin dominoinut Simo Rönkkö on edelleen äärimmäisen vaarallinen ja taitava kaveri, jonka pysäyttäminen on elintärkeää. Toisaalta paljon riippuu myös siitä, millaisen kaluston KuPS antaa vierasjoukkueen käyttöön. On vaikea kuvitella, että matkaan lähtisivät nyt ulkomaanavut Olajide Williams ja Raphael Udah. Sen sijaan Samuli Kaivonurmi voi tulla kärkeen aiheuttamaan päänsärkyä Kerhon alakerralle. Toki toisessa päässä kenttää PK-37:n alakerran on suunnattava katseet kohti kahdeksan kertaa maalannutta Petter Meyeriä, joka on todellakin lunastanut ne lupaukset, jotka häneen asetettiin. Kokkolalaisten asiantuntijoiden mukaan Kerhon heikoin osa-alue on puolustus. Niin, näkeehän sen selvästi kun katselee päästettyjen maalien määrää. Onhan niitä mennyt omiin jo neljä kahdeksassa ottelussa. Epäilemättä edessä on kuitenkin todella tiukka ja tulinen taistelu pisteistä.

Sunnuntaina
FC Vaajakoski – Warkaus JK
Kun Warkaus JK:n kupla puhkesi parin tappion myötä on vaajakoskelaisillakin eittämättä mahdollisuutensa kasvattaa omaa laihaa pistepottiaan ja pyrkiä pois putoamisviivan alapuolelta, jonne ei kukaan osannut joukkuetta ennen kauden alkua sijoittaa. Eikä se sinne tule jäämäänkään. FC Vaajakoskella on käytössään niin laadukas materiaali, että se ponkii vaikka vahingossa kuiville. sarjan kärkeen ei kuitenkaan ole tälläkään kaudella asiaa. Warkaus JK on ollut alkukauden positiivisimpia yllättäjiä, mutta onko niin, että se oma taso on löytymässä ja keskikasti tulee sittenkin tutuksi? Näin voisi kuvitella, vaikka aika moni olikin valmis lähettämään joukkueen kohti Kolmosta.

VIFK – TP-47
Kotijoukkue on pelannut perin mollivoittoisesti. Omissa on helissyt samaan tyyliin kuin kulkuset joulunaikaan. Alla on kuitenkin toiveita antava kotivoitto HauPasta. Vaikka TP-47 onkin sarjataulukossa varsin korkealla, on se napsinut 14 pisteestään kymmenen kotonaan. Siinä valossa tähtirinnoilla pitäisi olla saumansa lisätä omaa pistesaldoaan ja kavuta kohti turvallista keskikastia. Molemmat joukkueet ovat tehneet niukasti maaleja, eli yhdeksän. Siinä valossa mitään maaliorgioita ei kannata odottaa ja voi hyvinkin olla, että yksi maali riittää jopa voittoon saakka, teki sen sitten kumpi tahansa.