123 456 7890Juhannus alkaa torstaina, kun SJK ja kannattajat matkaavat Valkeakoskelle Suomen Cupin välierään. SJK ei ole vielä koskaan Suomen Cupia voittanut, tai edes päässyt finaaliin asti. Nyt finaalipaikan esteeksi pyrkii perinteinen Cup-joukkue Valkeakosken Haka. FC Haka – SJK pelataan Tehtaankentällä ja se potkaistaan käyntiin torstaina 23.6. klo 18.30. Paikalle lähtee myös SJK kannattajat suurella joukolla ja bussireissuun voi ilmoittautua mukaan maksamalla matka Härmän Liikenteen nettilinkin kautta.


Menemme pelaamaan perinteikästä cup-joukkuetta vastaan. Ja me emme itse ole pärjänneet koko seurahistoriamme aikana Suomen Cupissa ollenkaan. Siten tämä on meille erittäin tärkeä peli. Jo ihan senkin takia, että me haluamme aina voittaa jokaisen kilpailun, mihin me osallistumme, sanoo SJK:n päävalmentaja Simo Valakari.


SJK ja Haka ovat tutut kiistakumppanit Ykkösen kaudelta 2013, kun kaksikko väänsi sarjanoususta Veikkausliigaan. Ykkösessä edelleen pelaava Haka, on tuttu monelle SJK:n nykyiselle ja entiselle pelaajalle entisenä seurana ja vastaavasti taas siellä on tälläkin hetkellä kirjoilla entisiä SJK-pelaajia. Maalivahti Tuomas Karjanlahti ja keskikenttäpelaaja Tuomas Lähdesmäki, ovat molemmat SJK:n ja Seinäjoen jalkapalloilun tuotoksia. Seuraa myös valmentaa vielä kaksi vuotta sitten SJK:n toimitusjohtajana ollut Kari Martonen.


Mikään ystävyyssuhde ei silti joukkueiden tai kannattajien kesken varsinaisesti vallitse ja torstaina nähdään varmasti kiivas kamppailu Valkeakosken Tehtaankentällä, kun molemmat haluavat edetä lauantaina 24. syyskuuta pelattavaan Suomen Cupin finaaliin. Kiihkeitä ovat olleet aiemmatkin joukkueiden kohtaamiset.


Ykkösen kaudella 2013 kaikki kohtaamiset päättyivät tasan. Ensimmäisessä pelissä SJK hallitsi Valkeakoskella ensimmäistä puoliaikaa. Avauspuoliajan lopulla SJK:n kapteeni Chris Cleaver ja Hakan Dema taistelivat rajusti pallosta. Cleaver sai kovan iskun Deman kyynärpäästä. Molemmille pelaajille nousi keltainen kortti, mutta Cleaverille se oli jo ottelun toinen ja hän joutui poistumaan kentältä verissä päin. SJK joutui pelaamaan vajaalla toisen puoliajan, mutta peli pysyi maalittomana loppuun asti.


Toinen kohtaaminen Valkeakoskella osui aikaan, jolloin SJK:lla oli ollut pitkä heikompi jakso takana ja voitolla Haka olisi päässyt karkuun kärjessä. Peli oli erittäin kuuma ja kiihkeä, mutta päättyi jälleen 0-0-tulokseen. Haka oli kentällä kuitenkin niskan päällä ja SJK:lle tuo tasapeli oli kuin voitto. Siitä alkoikin SJK:n voittoputki ja se päättyi ratkaisevaan toiseksi viimeiseen otteluun Seinäjoen Keskuskentällä. Vastaan tuli jälleen Haka.


Seinäjoen Keskuskentälle oli tullut otteluun lähes 5000 katsojaa ja sarjatilanne oli sellainen, että Hakalle ottelusta riitti vain voitto. Tasurilla SJK varmistaisi nousun. Ottelu oli jälleen kerran kuuma ja taklaukset osuivat puolin ja toisin kipeästi. SJK meni ensin johtoon Akseli Pelvaksen osumalla, mutta Haka tuli vielä tasoihin. Peli jatkui kiihkeänä aina viime hetkille asti, kunnes erotuomarin pillin vihellys päätti ottelun ja aloitti hurjat SJK:n nousujuhlat.


Joukkueet eivät ole kohdanneet sen jälkeen toisiaan ennen ensi torstaita. SJK:n nykypelaajistosta aiemmissa kohtaamisissa olivat mukana Toni Lehtinen, Richie Dorman, Johannes Laaksonen, Teemu Penninkangas, Timo Tahvanainen ja Mihkel Aksalu. Hakan nykyjoukkueessa oli silloinkin mukana ainakin maalivahti Ville Kauppinen, puolustaja Mikko-Petteri Latosaari ja hyökkääjä Topi Järvi.


Suomen Cupin välierä, FC Haka vs. SJK, Valkeakosken perinteikkäällä ja kauniilla Tehtaankentällä torstaina 23.6. klo 18.30.


Bussireissu Seinäjoelta lähtee peliin klo 15.00 Seinäjoen Matkakeskukselta ja mukaan otetaan lähtijöitä myös Wallsportilta klo 15.10. Bussimatkan hinta on 25 euroa ja se maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä tästä linkistä. Ottelulippu peliin on bussimatkalaisille 10 euroa ja se maksetaan paikanpäällä. SJK kannattajat sijoitetaan Tehtaankentän päätykatsomoon, missä on omat palvelut anniskelualueineen. Tervetuloa mukaan kannustamaan SJK Suomen Cupin finaaliin!


SJK Kannattajat Valkeakosken päätykatsomossa kaudella 2013

Suomen Cup ja Haka ovat tuttuja toisilleen


Ykkösessä pelaava Haka on voittanut cupin peräti 12 kertaa. Koko kilpailun henkinen koti onkin oikeastaan juuri Valkeakoskella, sillä Suomen Cupin voiton merkkinä kulkeva Antero Nyman-pokaali, on aikoinaan Hakan perustaneen paperitehdaspatruuna Juuso Waldenin Palloliitolle lahjoittama. Walden myös toi koko cup-mallin Suomeen Englannin Cupista innostuneena. Nimensä pokaalille lainannut Antero Nyman taas oli Waldenin hyvä ystävä ja paperitehtaanjohtaja Jämsänkoskelta.


Valkeakoski ja paperiteollisuus ovat muutenkin lähes synonyymeja, sillä kaupunki on tunnettu kautta Suomen siitä. Myös FC Haka on alunperin tehtaan oma joukkue ja kotikenttäkin sijaitsee tehtaan vieressä. Siitä luonnollinen jatkumo on nimi Tehtaankenttä.


Tänä päivänä on teollisuudella vaikeaa ja siten myös Haka on joutunut taloudellisiin ongelmiin, kun paperitehtaat ovat vetäneet tukensa seuralle. Tippuminen Veikkausliigasta vuonna 2012 piti olla vain yhden kauden mittainen harha-askel, mutta SJK:n vietyä toiveissa ollut sarjanousu nenän edestä sen kauden päätteeksi, on visiitti jatkunut. Seura on talousvaikeuksien keskellä kestänyt, mutta asiaa ei ole helpottanut Suomen Palloliiton seuralle määräämä pelaajien rekisteröimiskielto, joka estää uusien pelaajien hankkimisen. Kielto johtuu seuran Palloliitolle olevista rästeistä.


Tällä hetkellä Kari Martosen luotsaama FC Haka on Ykkösen keskikastissa, mutta Suomen Cupissa se on pudottanut jo kaksi Veikkausliigajoukkuetta, RoPS:n ja naapuriseura Ilveksen, edeten välieriin asti.


Hakan joukkue on vahva Ykkösen ryhmä, jossa on mukana nuoria lupauksia, mutta myös erittäin kokeneita entisiä Veikkausliigapelaajia. Keskikentältä löytyy Cheyne Fowler, Emenike Mbachu, ja Chris James, joilla kaikilla on useita liigapelejä vyöllään. Hyökkäyksen nigerialainen Dudu on vaarallinen maalitykki ja puolustuksessa kokenut Etchu Tabe vaikea ohitettava, myös heillä on paljon kokemusta Veikkausliigasta. Dudu on myös joukkueen paras maalintekijä tällä kaudella neljällä osumallaan.

Keskikentältä löytyy myös legendaarisen Haka-peluri Valeri Popovitchin nuorin poika Anton Popovitch.


Pelikiellossa torstaina on tärkeä keskuspuolustaja Mikko-Petteri Latosaari, sekä loukkaantuneena entinen SJK-maalivahti Tuomas Karjanlahti.SJK on vieraillut Valkeakoskella aiemminkin. Kuva kaudelta 2013.

Cupin voitto olisi lyhin tie Eurooppaan


SJK:lle Suomen Cup on tärkeä jo siksi, että se ei ole koskaan tätä kilpailua voittanut. Kaikki muut sarjat ja kilpailut mihin on osallistuttu, on voitettu ainakin kertaalleen. Lisäksi Suomen Cupin voittamalla varmistaa paikan ensi kauden UEFA Europa League -karsintoihin. Eli periaatteessa kahdella voitolla SJK:n ensi kauden europelit varmistuisivat. Veikkausliigan kautta niitä tarvitaan huomattavasti enemmän.


Palloliitto ei ole vielä julkistanut 24. syyskuuta pelattavan finaalin paikkaa, mutta periaatteessa voisi olla ainakin teoreettinen mahdollisuus, että tuo pelattaisiin Seinäjoella ja siten olisi erityisen hienoa, jos SJK siellä myös pelaisi. Palloliitolla on kuitenkin myös muita paikkoja vaihtoehtoina finaalille. Finaalin pelipaikka ei riipu torstain otteluiden tuloksesta, mutta Haka – SJK pelin voittaja saa siihen joka tapauksessa näennäisesti kotiedun. Eli ainakin tämän ottelun voittaja saa esiintyä finaalissa kotiasuissaan, pelattiin se sitten missä tahansa. Toisessa välierässä kohtaavat samaan aikaan FC Lahti ja HJK.


SJK pääsee torstain kamppailuun erinomaisista lähtökohdista, sillä kaikki pelaajat ovat terveenä, eikä pelikieltojakaan ole rasitteena. Viime Veikkausliigaottelusta oli sivussa pienen alaraajavamman vuoksi Johannes Laaksonen, mutta hänkin saattaa olla mukana jo torstaina.


Ennen tätä ottelua SJK on kohdannut tämän vuoden Suomen Cupissa ainoastaan Veikkausliigajoukkueita ja matkalla on kaadettu PS Kemi, VPS ja PK-35 Vantaa. Merkille pantavaa on myös, että SJK on pelannut kaikki ottelut vieraskentällä, eikä ainoatakaan ottelua ole televisioitu. SJK kannattajat ovat päässeet toistaiseksi näkemään cupissa vain VPS-ottelun, minne lähti täysi bussilastillinen kannattajia. Niin tapahtuu myös tänä torstaina. Kannattajien bussissa on toki vielä tilaa ja mukaan voi ilmoittautua tämän linkin kautta. Tervetuloa mukaan kannustamaan SJK historiansa ensimmäiseen Suomen Cupin finaaliin.Pääseekö SJK Suomen Cupin Finaaliin? Se selviää torstaina.