123 456 7890

SJK matkustaa lauantaina Tukholmaan ja kohtaa siellä pääsarjaseura IF Brommapojkarnan sunnuntaina klo 13.30 Suomen aikaa alkavassa ottelussa. Ottelu pelataan Grimsta IP:n stadionilla ja paikallista aikaa ottelu alkaa klo 12:30. Peli lähetetään Suomeen suorana ja se näkyy Ruudun ja ISTV:n ilmaiskanavilta. Selostajana toimii paikan päältä suomeksi Mikko Seppälä. Voit lukea lisää lähetyksestä tästä linkistä. Seinäjoella pelin näkee OmaSp Stadionin Carlsberg Sports Barissa, jossa ovet aukeaa klo 12:30 ja siellä on tarjouksia koko ottelun ajan. Tervetuloa katsomaan peliä yhdessä muiden kannattajien kanssa.

Ruotsin Allsvenskan-seura vastassa, joten odotan kovaa matsia ja hyvää treenitapahtumaa meille sunnuntaina. Saamme pelata ulkona ja säätiedotuksen perusteelle ihan hyvissä olosuhteissa. Eli kaikinpuolin hyvää tapahtumaa odotan, sanoo SJK:n päävalmentaja Tommi Kautonen.

SJK:lle BP on kolmas ulkomaalainen vastustaja tänä talvena ja sunnuntain vastustaja on tullut tunnetuksi omasta pallonhallintaan nojaavasta pelitavastaan.

Hieman olemme katsoneet etukäteen, miten he saattavat ottelussa pelata, mutta tässäkin ottelussa meillä on pääpaino tottakai omassa tekemisessä. Heillä on siellä uusi portugalilainen valmentaja, joka on tuonut selkeästi omia juttujaan Bromman tekemiseen, eli he eivät aikaisempiin kausiin verraten ihan samalla tavalla enää pelaa. Sinänsä perusideologia heillä on hyvin pitkälti sama, arvioi Kautonen lopuksi.

SJK:n riveissä pelaa yksi pelaaja, jolle BP on erittäin tuttu. Ruotsalaiskeskikenttäpelaaja Anders Bååth on kasvanut vain 10 minuutin päässä Bromman kotikentältä ja vanhemmat sekä ystävät asuvat siellä edelleen.

Brommapojkarna on valtava junioriseura Ruotsissa ja käsittääkseni se on isoin koko Euroopassa. Heillä on useita joukkueita joka ikäluokassa. Jopa 20 joukkuetta yhdessä ikäluokassa. Joten heillä on valtava pelaajamassa takanaan. Mutta edustusjoukkue jota vastaan me pelaamme, ei kerää kovin suuria katsojamääriä tai isoja faniryhmiä. Tukholmassa kaikki kannattaa lähinnä AIK:ta, Hammarbytä tai Djurgårdenia. Heillä on kuitenkin usein joukkueessaan hyviä nuoria pelaajia ja seura taustalla on valtava, kuvailee Bååth sunnuntain vastustajaa ja vanhaa seuraansa, jota hän edusti ensimmäisen kerran jo 11-vuotiaana. Hän myös siirtyi Seinäjoelle Brommapojkarnasta viime kaudella.

Heillä on nyt uusi valmentaja, eri valmentaja kuin viime kaudella, mutta se mitä olen nähnyt heidän pelejään, niin perusidea on edelleen sama. Joukkue pitää palloa. Jos sitä pitäisi verrata johonkin seuraan jota vastaan olemme aiemmin pelanneet, niin he ovat hieman samantapainen pelitavaltaan kuin VPS. He haluavat pitää palloa paljon ja pitävät pallohallinnan merkityksen todella tärkeänä, Bååth jatkaa kuvailuaan.

Siellä on muutamia pelaajia, joiden kanssa olen pelannut jo nuorena yhdessä, kuten joukkueen kapteeni Gustav Sandberg Magnusson. Hänen kanssaan olemme tunteneet jo vuosia. Myös Geflesta tälle kaudelle siirtynyt tanskalainen Martin Rauschenberg on minulle tuttu ja pelasimme yhdessä Geflessä. Oikea laitapakki Johan Falkmar on myös vanha kaverini sekä tietenkin kaikki pelaajat jotka olivat siellä jo viime kaudella, kertoo Bååth.

Siitä tulee minulle aika erikoinen kokemus sunnuntaina, sillä pelaamme käytännössä minun kotonani. Vain 10 minuutin päästä lapsuudenkodistani ja paikasta missä vanhempani asuvat. Ja me olemme siellä nyt vierasjoukkue. Joten voi olla hieman outoa mennä Grimstalla vieraskoppiin. Vanhempani ja muutamia ystäviäni tulee katsomaan matsia varmuudella. Olen varma, että he kannustavat ottelussa meitä. Pääasiassa toki minua, mutta samalla myös SJK:ta, nauraa Bååth.

Ei se minulle kuitenkaan ensimmäinen kerta ole vieraskopissa siellä, sillä pelasin sekä Geflen että Syrianskan kanssa heitä vastaan Grimstalla. Mutta kyllä minä siellä useamman kerran olen ollut kotijoukkueen kopissa kuin vierasjoukkueen, Bååth jatkaa.

Grimsta IP ei ole oikeastaan kunnon suljettu stadion. Siellä on yksi vanha katsomo ja uudempi toinen katsomo. He ovat kunnostaneet siellä paikkoja paremmaksi, mutta se on edelleen aika avoin kenttä. Itse kentän pinta siellä on hyvä. Se on hyvin samanlainen kuin meillä on täällä kotistadionilla. Lämmitetty tekonurmi, joten se on erittäin hyvä, kuvailee Bååth sunnuntain ottelustadionia.

Mielestäni BP on meille hyvä harjoitusvastustaja Veikkausliigaa ajatellen. Se on hyvin samantapainen kuin hyvät Veikkausliigajoukkueet. He ovat tosi hyviä pitämään palloa ja jos annamme heidän tehdä niin, niin silloin he ovat todella hyviä ja vaarallisia. Joten mielestäni on tärkeää, että me pidämme itse palloa ja prässäämme heitä, kun heillä on pallo. Silloin me olemme vahvoilla. Emme saa antaa heidän pitää palloa, sillä silloin olemme vaikeuksissa. Mutta jos pelaamme ja hyökkäämme kuten me olemme tottuneet tekemään, meillä tulee olemaan hauska sunnuntaipäivä Tukholmassa, päättää Bååth.

Harjoitusottelu IF Brommapojkarna vs. SJK sunnuntaina 18.3. klo 13:30 Tukoholman Grimsta IP -stadionilla.

Kasvattajaseura IF Brommapojkarna

Tukholman Brommasta kotoisin oleva IF Brommapojkarna on vaatimattomasti Euroopan suurin jalkapalloseura. Siihen kuuluu yli 3000 pelaajaa ja satoja joukkueita. Seura on kuuluisa nimenomaan junioriakatemiastaan, joka on kasvattanut useita Ruotsin huippupelaajia vuosien saatossa. Se on lisäksi toiminut yhteistyöseurana maailman huippuseuroille, kuten Manchester Unitedille ja heidän kilpailijalleen Manchester Citylle. Suomalainen Jari Pyykölä valmensi BP:n edustusjoukkuetta kausilla 1998 ja 1999, ollen samalla seuran ensimmäinen ulkomaalainen päävalmentaja. Suomen maajoukkuepelaaja Daniel Sjölund pelasi joukkueessa Pyykölän aikana, ennen siirtymistään Englannin kentille. BP:n akatemiassa on ollut myös suomalaisia junioripelaajia, kuten Jani Lyyski, Matias Lindfors, Akseli Kalermo ja Tatu Varmanen, joka pelasi myös muutaman edustusjoukkueen ottelun. Varmanen edustaa Suomessa alkavalla Veikkausliigakaudella FC Interiä ja Kalermo VPS:aa, eikä BP:ssä tällä hetkellä ole suomalaisväriä.

Viime kaudella joukkuetta valmensi Ruotsin maajoukkueen ja Englannin Aston Villan puolustajana tunnetuksi noussut Olof Mellberg. Mellberg kuitenkin halusi suuremman vaikutusvallan seuran asioihin, ja kun tätä ei ollut luvassa, jätti Mellberg joukkueen tänä talvena. Kausi hänen kanssaan oli kuitenkin Brommapojkarnalle menestys, kun he voittivat Superettanin ja joukkue nousi pääsarja Allsvenskaniin. Viime kaudella BP:tä edusti Superettanissa myös SJK:ssa nyt pelaava Anders Bååth ja juuri sopimuksen SJK:n kanssa yhteisymmärryksessä purkanut Kyle Konwea. Bååthin vanhemmat asuvat vain noin 10 minuuutin päässä sunnuntain pelipaikasta ja Bååth on osin Brommapojkarnan kasvatti. Hän edusti seuraa ensimmäisen kerran jo 11-vuotiaana. Seuraavan kerran teini-ikäisenä ja taas viime kaudella. Myös SJK:n Ville Tikkanen on käynyt näytillä BP:ssa ennen Seinäjoelle tuloaan. Hän pelasi Bromman nuorisojoukkueen mukana kahdessa kansainvälisessä harjoitusturnauksessa.

Tänä talvena BP nimesi päävalmentajaksi portugalilaisen Luis Pimentan, josta tuli samalla seurahistorian toinen ulkomaalaisvalmentaja. 36-vuotias Pimenta on vielä valmentajana nuori, 3mutta ennen BP:tä hän on ehtinyt valmentaa Norjassa Kongsvingeriä päävalmentajana ja apulaisvalmentajana Norjan Hönefossissa. Ensi kaudesta on tulossa seuran kuudes Ruotsin pääsarjassa ja Pimentan ensimmäinen Ruotsissa.

Seura on historiassaan tullut tunnetuksi omasta pelityylistään, missä palloa pidetään rohkeasti ja tilaa haetaan maatapitkin syötellen. Tähän ei tule todennäköisesti jatkossakaan muutosta, vaikka valmentaja onkin vaihtunut. Luis Pimentan alaisuudessa Bromma on pelannut ryhmitykseltään kuten Portugali vuoden 2016 EM-kisoissa, 4-4-2 -muodostelmassa, missä keskikentällä on selkeästi ylempänä ja alempana pelaava keskikenttäpelaaja. Tuolloin Portugali otti EM-kultaa, mutta aika näyttää miten Pimentan malli toimii Ruotsin pääsarjassa.

Alku uuden valmentajan alaisuudessa on ainakin ollut lupaava, sillä talven aikana BP on pelannut kaikkiaan 7 ottelua ja hävinnyt niistä ainoastaan yhden. Kaksi ottelua on päättynyt tasapeliin. Ainoa tappio tuli Ruotsin Cupin lohkovaiheessa suurseura Malmö FF:lle 3-1-luvuin. BP kohtasi harjoitusottelussa kaksi viikkoa sitten myös SJK:n Pohjanmaan paikallisvastus VPS:n ja tuo ottelu päättyi 0-0-tasapeliin Grimstan stadionilla.

Pelaajatilanne joukkueella on juuri nyt hyvä, sillä kaikki sopimuspelaajat ovat mukana harjoituksissa tällä hetkellä, eikä loukkaantumisia ole. Joukkue pelaa toisen harjoitusottelun aiemmin tänä viikonloppuna perjantaina, joten kaikki pelaajat tulevat saamaan viikonlopun aikana peliaikaa laajalla materiaalilla.

Joukkueen keski-ikä on alle 25 vuotta, ja mukana on luonnolisesti paljon omia kasvatteja, mutta myös ulkomaalaisvahvistuksia, joita 23 sopimuspelaajan ryhmässä on kuusi. Uusia pelaajia on tullut useita ja useimman heidän lähtötaso on Ruotsin Superettan. Pimenta on tuonut mukanaan Norjan Kongsvingeristä espanjalaisen pelintekijän, joka kantaa taitelijanimeä Maikel. SJK:n englantilaispakki Jordan Mustoen tapaan viime kaudella Belgian KVC Westerlota edusti nuori ruotsalaishyökkääjä Marko Nikolic, joka kuitenkaan ei pelannut Belgiassa edustusjoukkueessa kuten SJK:n Mustoe. Merkittävin lähtijä on lupaava hyökkääjä Viktor Gyökeres, joka myytiin noin miljoonan euron siirtosummalla Englannin Brightoniin. Gyökeres oli viime kaudella joukkueen paras maalintekijä 13 maalillaan.

Joukkueen kapteenina on 26-vuotias oma kasvatti ja seuralegenda Gustav Sandberg Magnusson, joka on urallaan edustanut ainoastaan BP:ta. Hän teki debyyttinsä seurassa kaudella 2009 ja on pelannut BP:n kanssa noin 150 ottelua. Tuore ja merkittävä vahvistus alkavalle kaudelle on norjalainen hyökkääjä Bajram Ajeti, joka liittyi BP:n riveihin kauden päätteeksi, edustettuaan viime kaudella Geflea Superettanissa. Ajeti tuli kesken kauden Norjan Liileströmista, ja teki 11 ottelussa 11 maalia. Tämän talven Ruotsin Cupissa hän on osunut kahdesti kolmessa ottelussa. Seuran historian kaikkien aikojen nuorin maalintekijä on vasta 16-vuotias Jack Lahne, joka debytoi viime keväänä BP:n paidassa IFK Norrköpingia vastaan Ruotsin Cupissa. Hän teki kauden ainoan maalinsa viime kesänä Åtvidabergia vastaan, ollen vain 15 vuoden ja 271 päivän ikäinen. Tällä kaudella hänelle on kenties luvassa lisää vastuuta ja nimi kannattaa pistää mieleen.

SJK:lta puuttuu pelaajia

SJK joutuu Ruotsin pääsarjajoukkuetta vastaan tilanteessa, missä muutama pelaaja puuttuu riveistä. Nuori superlupaus Maximo Tolonen on parhaillaan Suomen U17-maajoukkueen kanssa EM-jatkokarsinnoissa Portugalissa, missä Tolonen on myös ollut yksi Suomen onnistujia. Kahdessa pelissä hän on tehnyt Suomelle kaksi maalia ja syöttänyt yhden. Siten hän on ollut mukana kaikissa Suomen tekemissä osumissa. Suomi hävisi turnauksen avausottelun Sveitsille 2-1 ja voitti samoin luvuin Slovakian. Turnauksen päätösottelussa Suomi kohtaa sunnuntaina isäntämaa Portugalin, joka puolestaan pelasi tasapelin Sveitsin kanssa ja voitti niin ikään Slovakian. Suomi tarvitsee vähintään tasapelin päästäkseen EM-lopputurnaukseen ja silloinkin Sveisin pitäisi hävitä oma ottelunsa Slovakiaa vastaan. Voittamalla Portugalin, Suomi etenisi lopputurnaukseen. Kahdeksasta lohkosta vain voittajat ja seitsemän parasta kakkosta etenee lopputurnaukseen.

Sivussa on lisäksi pitkäaikaisloukkaantuneet Obed Malolo ja Billy Ions. Molemmat tullaan näkemään tällä kaudella kentällä kuntoutumisen jälkeen. Malololla menee kuntoutumisen kanssa pidempään, mutta hänkin pelaa näillä näkymin ainakin kauden viimeisen kolmanneksen. Ions on kunnossa jo huhtikuussa, jolloin Veikkausliigakausikin alkaa. Pienempien vammojen kanssa painii SJK:n kapteenistoon kuuluva Mehmet Hetemaj ja puolustaja Richie Dorman. Molemmille sunnuntain ottelu tulee liian aikaisin pelaamisen kannalta ja siksi kaksikko jää Suomeen. Maalivahtinelikosta Paavo Valakari pelaa viikonloppuna U20-joukkueen kanssa ja Teppo Marttinen U23-joukkueessa, joten myöskään he eivät matkusta Ruotsiin. Valmentajista Toni Lehtinen jää Suomeen valmentamaan SJK U17-joukkuetta SM-karsintaotteluun.

SJK purki tällä viikolla yhteisymmärryksessä pelaajasopimuksen ruotsalaispuolustaja Kyle Konwean kanssa. Konwealla kasvoi ikävä Ruotsiin jääneisiin lapsiinsa liian kovaksi ja hän on ollut myös loukkaantuneena koko talven valmistautumiskauden. Luonnollisesti Konwea ei ole siten enää SJK:n pelaajavahvuudessa.

Viime viikon SJK pelasi ja harjoitteli Espanjan Marbellassa, kohdaten leirillä kaksi Norjan toisen sarjatason joukkuetta. SJK kaatoi ensin Levangerin 3-2 ja hävisi sarjansa ennakkosuosiksi povatulle Mjöndalenille niukasti 0-1. Molempien pelien esitys oli kuitenkin hyvä, sillä SJK hallitsi otteluita ja loi paljon maalipaikkoja. Toiveissa kuitenkin on, että hallinta ja maalipaikat käännetään jatkossa myös tehoiksi. Ottelut olivat myös SJK:lle ensimmäiset ulkona pelatut pelit. Nyt sunnuntaina saadaan ensimmäinen ulkona tekonurmella pelattava ottelu. Samalla valmistaudutaan 29.3. OmaSp Stadionilla pelattavaan Suomen Cupin puolivälierään. Veikkausliiga alkaa lauantaina 7.4.

Talven aikana SJK on pelannut nyt yhdeksän ottelua ja hävinnyt niistä ainoastaan yhden. Kerran on pelattu tasan. Maaliero kaikista otteluista on SJK:n hyväksi 21 – 6. Paras maalintekijä on ollut Aristote ”Totti” Mboma, joka on tehnyt neljä maalia. Heti hänen perässään tulee pelikuntoon pitkästä loukkaantumisestaan kuntoutunut Vahid Hambo, jolla on maaleja nyt kasassa kolme.

Vaikka SJK:lta puuttuukin riveistään sunnuntaina Billy Ions, Obed Malolo, Maximo Tolonen, Mehmet Hetemaj ja Richie Dorman, saa SJK jalkeille kivikovan ryhmän. Ruotsiin matkustaa 16 pelaajaa. Pelaajista kokemusta Brommapojkarnan kohtaamisesta ja Grimstan stadionista on ainakin ruotsalaispelaajilla Anders Bååthilla ja Reuben Ayarnalla. Lisäksi maalivahti Jesse Öst pelasi heitä vastaan viime kaudella Superettanissa Degerforsin paidassa ja Ville Tikkanen on pelannut Bromman poikien joukkueen mukana parissa harjoitusturnauksessa ennen Seinäjoelle tuloaan.