123 456 7890

Sukeltelijan kiireinen talvi
Siitä on jo muutama vuosi kun Janni Salli nähtiin viimeksi seinäjokelaisen seuran väreissä. Kaudella 2003 lähellä uransa lopettamista ollut Janne palasi TP-Seinäjoen väreihin seitsemän matsin ajaksi. Paluu oli omalla tavallaan todella loistava juttu TP-Seinäjoelle, mutta se oli vielä sitäkin hienompi homma Jannelle.

Ura oli katketa Englannissa tulleeseen polvivammaan, jonka kuntouttamiseen meni lähes puolitoista kautta. Siinä tulivat punttisalin ja fysioterapian seinät miehelle kohtuuttomankin tutuiksi. Polvi antoi kuitenkin periksi ja seitsemän oranssi-mustissa pelatun ottelun jälkeen Janne palasi FC Hakaan juhlimaan menestystä Veikkausliigassa.

Nyt mies asuu Tampereella ja vaihtoi Ykkösen TPV:n Kakkosen Ilvekseen puhtaasti työasioiden ja siviilipuolen juttujen takia. Siinä sivussa harrastuspuolella on hakusessa sukeltamiseen oikeuttavat dokumentit, vaikka kentällä kaatuileminen on sujunut jo vuosikausia.

“Siitä on oltava ihan virallinen todistus”, virnuili Salli, joka palaa kentälle SJK:ta vastaan oltuaan kolmisen viikkoa sivussa.

“Pieni nilkkavamma piti kentän laidalla. Toisaalta tässä on ollut kyllä koko talven niin kiirettä töidenkin kanssa, että tämä on nyt ihan ok. Siirryin ihan puhtaasti sen takia Ilvekseen, etten enää pysty treenaamaan ja pelaamaan niin kuin Ykkönen vaatii. Kakkosessa pelatessa välimatkat ovat niin paljon lyhyemmät ja treeniajat myöhäisemmät, ettei työ kärsi”, sanoo Price Waterhouse Coopersilla tilintarkastajana toimiva Janne, joka siis joutuu teloitusryhmän eteen siinä vaiheessa kun yritys tekee konkurssin ja rahat ovat kateissa tilintarkastajien todettua hommien olevan kunnossa.

“Onneksi se nyt ei ihan noin mene meikäläisen kohdalla. En minä ainakaan ihan ensimmäisenä jonossa ole. Kyllä tälläkin puolella tie on kivinen, mutta on tässä jo jotain kehitystä puolessatoista vuodessa tapahtunut”, tarkentaa Janne.

Sepsi-78:n ja TP-Seinäjoen yhdistyminen tuli Jannellekin hiukan puskista, mutta harvakseltaan nykyisin Seinäjoella vieraileva entinen A-maajoukkuemies ymmärtää täysin tilanteen.

“Itse en tietenkään ole ihan perillä kaikista taustoista, mutta toisaalta ymmärrän tilanteen täysin. Jos hommaa halutaan viedä ylöspäin, niin varmasti tämä on ihan oikea tapa. Onhan näitä fuusioita nähty muuallakin. Tampereella homma on toiminut hienosti, vaikka edelleen katsojat varmasti omalla laillaan samaistuvatkin sekä TPV:n, että Ilveksen toimintaan siinä missä Tampere Unitediinkin. Jos Seinäjoen jalkapalloa halutaan hinata ylöspäin, vaatii se joka tapauksessa päteviä, sitoutuneita ja taloudelliset asiat hoitavia tyyppejä. Ihan talkoilla ei enää nykyisin kovin korkealle voi kurkottaa”, lisää Janne.

Paperilla Seinäjoen Jalkapallokerhon sunnuntaina kohtaava tupsukorvainen ryhmä vaikuttaa miltei pelottavan kovalta. Janne kuitenkin yrittää ilmiselvästi piirrellä fläppitauluun jonkinlaista matalan profiilin viivaa. Tuskin se kuitenkaan kovin hyvin onnistuu, sillä miehen itsensä lisäksi ryhmässä vaikuttavat maalitykki Mikko Mäkelä, keskikentällä useimmiten viihtyvä liigajyrä Toni Hevonkorpi ja maaliinkin on luvassa varsin pätevä sälli, sillä ainakin on paljon puhuttu Mika Hilanderin siirtymisestä Ilvekseen.

“Itse en kyllä näe tilannetta ihan niin, että meillä nyt mikään allstars-jengi olisi. Tilanne on nyt ihan erilainen kuin TPV:ssa pari vuotta sitten. Silloin siinä porukassa oli paljon pelaajia, joilla oli kokemusta Ykkösestä ja he olivat tottuneet pelaamaan Kakkosen kärjessä. Nyt meillä on kuitenkin paljon kavereita, jotka ovat pelanneet enimmäkseen Kolmosessa tai A-junnuissa. Siinä valossa KooVee pelasi viime kaudella jopa yläkanttiin. Tietenkin tähän on nyt tullut muutamia kokeneempia pelaajia mukaan. Silti KoVee mielestäni yllätti viime kaudella”, väittää Salli tunnustaen, että kyllä joukkueesta löytyy todella hyviäkin pelaajia.

Ilmankos Ilves on voittanut kahdeksasta harjoituspelistään kuusi. Ei se nyt kyllä ihan sattumaa ole.

“No ei varmaankaan. Silti me emme ole ihan parasta osaamistamme vielä saaneet esiin, koska joka ottelussa kokoonpano ollut erilainen. Huomenna pitäisi kuitenkin olla ihan hyvä ryhmä jalkeilla”, lupaa Salli, joka pikkuisen pohtii SJK:n kärkimiehiä.

“Sitä saa sitten tietysti taas juosta ympäri hallia, jos ne ovat nuoria ja nopeita kavereita. Sellainen ei oikein sovi meikäläiselle enää”, virnuilee Tampereen Tampellassa jo seitsemättä vuottaan kotiaan pitävä toppari.

“Sitä ollaan täälläkin ihmetelty ja siitä on puhuttu, että miten ihmeessä Seinäjoelta tulee tuollaiset määrät hyviä junnuja ja hyviä junnuporukoita. Viime kaudella TP:n A ja B olivat molemmat SM-sarjassa, enkä edes muista koska täältä on ollut porukka A:n SM-sarjassa. Seinäjoella laatu korvaa määrän siinä kun täällä tuota massaa on, mutta laatua on ollut niukasti”, pohtii Salli ääneensä tamperelaisen jalkapallon isoa kuvaa.

Vaikka näin tavallaan onkin, on Tampereeltakin taas tulossa laadukkaita nuoria pelaajia. Niitä löytyy Sallin omastakin joukkueesta, Ilveksestä, jonka B-juniorit nousivat SM-sarjaan tälle kaudelle. Silti on aivan ymmärrettävää, että nykytila ei Mansessa miellytä. Kaupungissa on monta juniorityötä tekevää seuraa ja paljon junioreita.

“Kyllä täällä on parempaan pystyttävä”, kiteyttää Salli tilanteen.

No, toivottavasti Salli ja Ilves pystyvät jatkossakin parempaan. Kunhan se parempi tulee vasta huomisen jälkeen.