123 456 7890

Kuva: Olli-Matti Matihalti, SJK-juniorit.

SJK-junioreiden puheenjohtaja ja pitkän elämäntyön Seinäjoen jalkapalloilussa tehnyt Jukka Saarijärvi on SJK:n tämänvuotisen Veikkausliigan Respect-palkinnon saaja. Palkinto luovutetaan vappuaattona tiistaina 30.4. klo 19.00 pelattavan SJK – KPV -ottelun yhteydessä, joka on samalla Veikkauslliigan Respect-ottelu.

Jukka Saarijärvi lahjoittaa palkintoon kuuluvan 500 euron lahjoituksen SJK-junioreiden omaan Respect-rahastoon, jolla tuetaan vähävaraisten perheiden jalkapalloharrastusta. Rahapalkinnon lahjoittaa Veikkausliiga ja Veikkaus Oy.

Jukka Saarijärvi on alun perin pelaaja ja TP-Seinäjoen (nyk. SJK-juniorit) juniorivalmentaja. Hän on ollut ja on TP-Seinäjoen sekä SJK-junioreiden puheenjohtaja ja ollut mukana perustamassa SJK:ta vuonna 2007. Hän oli myös seuran ensimmäinen varapuheenjohtaja. Tänä päivänä hänen vetovastuullaan on SJK-junioreiden SnadiKerho, jossa tarjotaan 3–5-vuotiaille lapsille ensikosketus jalkapalloon leikkien avulla. Siviilityössään Saarijärvi on ollut ennen eläkkeelle jäämistään opettaja ja rehtori. Saarijärvi toimii edelleen mukana SJK:n ottelutapahtumissa esimerkiksi haastattelijana ja hän jatkaa edelleen SJK-junioreiden puheenjohtajana. Lue lisää miehestä alla olevasta haastattelusta.

Aiemmin Veikkauksen lahjoittaman 500 euron rahapalkinnon on saanut erityisliikuntaryhmä SJK-Tiikerit, SJK:n Kökkäfaarit, Hyväntekeväisyysjoukkue Apollo, seura-aktiivi Hannu Latva-Mäenpää ja kannattajaryhmä Klopit. Rahapalkinnon lahjoituskohteita ovat olleet muun muassa SJK-junioreiden vähävaraisten perheiden auttamiseen perustettu Respect-rahasto, ala-asteille ja päiväkoteihin lahjoitetut jalkapallot sekä Sylva ry, joka tekee työtä syöpään sairastuneiden lasten ja heidän perheidensä vuoksi.

Respect-otteluissa on Veikkausliigan Respect-teema läsnä monin tavoin ja pelin alussa molemmat joukkueet nostavat myös yhdessä symbolisesti punaisen kortin rasismille. Respect-palkinnon lahjoittaja Veikkaus Oy on mukana vappuaaton SJK – KPV -ottelutapahtumassa myös vahvasti ja Respect-otteluun saa 100 ensimmäistä Veikkaus-kortin omistajaa kaksi lippua yhden hinnalla.Tarjous on voimassa ainoastaan Veikkauksen verkkosivujen kautta.

Normaalit ennakkoliput SJK – KPV -otteluun SJK:n verkkokaupasta ja SJK Shopista. Respect-palkinto luovutetaan ennen ottelun alkua ja ottelu potkaistaan käyntiin klo 19.00.

Jukka Saarijärvi haastattelussa

Nykymuotoisen Seinäjoen jalkapalloilun todellinen taustavaikuttaja ja seura-aktiivi, Jukka Saarijärvi, on SJK-junioreiden puheenjohtaja ja entinen pelaaja sekä juniorivalmentaja. Hän on tehnyt pitkän päivätyön Seinäjoen jalkapallossa ja erityisesti lasten ja nuorten parissa.

Aloitin aikoinaan pelaamisen Seinäjoen Sisun junioreissa ja pelasin edustusjoukkueessakin. Mutta sitten armeija-aikanani Sisuun hommattiin niin kovia pelimiehiä, että totesimme Raumanin Markun kanssa, että emme saa peliaikaa. Kun eihän silloin Hiukkavaarassa päässyt harjoittelemaankaan kuin suunnistusta ja ampumahiihtoa, Jukka Saarijärvi naurahtaa, aloittaessaan kertomaan miten päätyi nykyiseen rooliinsa SJK-junioreiden puheenjohtajana.

Lomilla sitten kyselimme, josko pääsisimme TP-Seinäjoen paitaan pelaamaan. Silloinen rahastonhoitaja Väliharjun Erkki katsoi meitä pitkään ja sanoi, että ”kyllä tänne tulla voi, mutta ei me siitä mitään makseta”. Sitten jälkeenpäin Markun kanssa mietittiinkin, että ”jaa oltaisiinko voitu pyytää rahaakin?”, Saarijärvi jatkaa tarinaa.

Sen jälkeen sitten pelasin TP:ssä ja myöhemmin silloisessa Apollossa, joka oli TP:n ikämiesporukka. Aika pian siinä sitten Ristimäen Matti höynäytti meikäläisen mukaan junioritouhuihin ja siitä lähtien, jostain 1980 vuodesta lähtien varmaankin, olen ollut juniorivalmentajana, kertoo Saarijärvi.

Saarijärven aikana TP-Seinäjoen junioritoimintaa kehitettiin ja seura kasvoi pikkuhiljaa Seinäjoen juniorityön kärkeen. Nykyään SJK-junioreissa on reilut 500 junioripelaajaa ja useita koulutettuja valmentajia.

Se oli sitä aikaa, että aloitettiin tekemään uusia valmennusjuttuja, pidettiin valmentajapalavereita ja kehitettiin toimintaa. Silloin tuli myös tämä Bosman-sääntö ja teimme sopimuksia pelaajien kanssa, muun muassa Hietaharjun Jyrin kanssa. Teimme muutaman muunkin pelaajan kanssa sopimukset, kutsuttiin heidän vanhempia paikalle ja kerrottiin lisää säännöstä. Koitettiin olla maailman menossa sillä tavalla aktiivisesti mukana, sanoo Saarijärvi.

Saarijärvi on ollut luomassa myös kontakteja Englantiin ja Skotlantiin, ihan koko Suomen laajuisesti. Moni vanhempi jalkapalloaktiivi muistaa 80- ja 90-luvun seuravierailut ympäri Suomen.

Yhteen aikaan toimme Olli-Matti Matihaltin kanssa skotlantilais- ja englantilaisjoukkueita Suomeen harjoittelemaan ja pelaamaan harjoitusotteluita. Myimme heitä ympäri Suomen; Lappeenrantaan, Kuopioon, Jyväskylään, Tampereelle, Turkuun, Riihimäelle ja Kokkolaan, en edes muista niitä kaikkia paikkoja, Saarijärvi luettelee.

Nykyään Saarijärvi toimii SJK-junioreiden puheenjohtajana, pestissä jonka aloitti jo aiemmin TP-Seinäjoen nimellä. Hän oli mukana perustamassa SJK:ta ja on ollut mukana luomassa lapsille mahdollisuuksia hauskaan urheiluharrastukseen.

Asiat ovat kuitenkin vuosien saatossa muuttuneet kovasti, kun seuroihin on saatu päätoimisia ihmisiä ja kaikki on muuttunut ammattimaisemmaksi. On ammattilaisia tekemässä jalkapallo- ja talouspuolta. Jossain vaiheessa itse lipsahdin TP-Seinäjoen varapuheenjohtajasta puheenjohtajaksi, kertoo Saarijärvi.

Ja olen nyt ollut pitkään ensin Pallokoulun ja nyt SnadiKerhon vetäjänä. Sinne puolelle ei ole kauheasti tunkua, mutta itselläni ei taas ole sillä lailla halua kehittää enää itseäni valmentajana, joten minulle riittää, että saan olla tukena näiden Snadien kanssa. Saada heille alku. Eikä välttämättä ole edes tarkoitus se, että heistä tulee jalkapalloilijoita, vaan se, että he saavat jonkinlaisen liikuntakipinän. Tokihan suurin osa heistä jalkapalloa jatkaa, mutta ei se tuossa iässä mielestäni ole mikään välttämättömyys, muistuttaa Saarijärvi.

Respect-palkinnon Saarijärvi luovuttaa SJK-junioreiden omaan Respect-rahastoon, jonka kautta tuetaan useiden vähävaraisten perheiden jalkapalloharrastusta.

Tämä Respect-palkinto oli itselleni yllätys. En oikein edes muistanut, että tämmöinen palkinto on. Ei näitä hommia tehdä sen vuoksi, että niistä saisi mainetta ja kunniaa, vaan että saataisiin hommaa vietyä eteenpäin. Saataisiin kehitettyä seuratoimintaa. Niin kuin nyt ollaan kehitetty Palloliitonkin toimesta. Me olemme nyt seurana tasolla neljä, eikä vitostasolla ole kuin Ilves ja HJK. Tämä ei ole sellaista, että tätä yksin pystyisi tekemään, vaan se on tiimityötä ja seuraväki, seuratoimihenkilöt, jotka ovat mukana seuran kehittämisessä. Joten kunnia kuuluu kyllä kaikille, jotka tässä mukana ovat, sanoo Saarijärvi lopuksi vaatimattomana.