123 456 7890
Sunnuntaina 25.10. noin klo 14:45, vuonna 2015, SJK nosti Suomen mestaruusveistosta Seinäjoen Keskuskentällä. Kerta oli SJK:lle ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa.

SJK kohtasi tuolloin FF Jaron mestaruuden ratkaisseessa ottelussa, ottelu alkoi klo 13:00 ja Keskuskentälle saapui 6011 katsojaa. Se on edelleen SJK:n ja Keskuskentän yleisöennätys. SJK voitti ottelun 2-0. Avausmaali syntyi ottelun ensimmäisellä minuutilla ja toinen vain vähän ennen päätösvihellystä. Koko viikon ajan, oli Seinäjoen yritykset ja ihmiset osoittaneet seuralle tukeaan, liimailemalla spontaanisti SJK:n logoa esittäviä kuvia kotien ja yritystensä ikkunoihin. Koko kaupunki eli mukana tuona päivänä ja viikkona.

Juuri tänä aamuna vaimo näytti kuvan siltä aamulta, kun meillä oli vielä vauva kotona. Ei se kyllä ikinä unohdu, vaikka toisaalta kun katsoo taaksepäin, niin onhan tässä jo aika pitkä aika siitä. Aika on niin suhteellista. Joskus sitä unohtaa nauttia hetkistä ja menee vain eteenpäin, sanoo SJK:n nykyinen kapteeni ja tuolloin mestaruuden ratkaisseen maalin tehnyt Mehmet Hetemaj.

Hetemaj on puskenut mestaruuden ratkaisseen maalin Jaron verkkoon kaudella 2015. Kuva: Marko Tuominiemi.

Kyllä silloin sinä päivänä oli aika odottavainen olo ja perhosia vatsassa. Onneksi peli alkoi silloin aikaisin, naurahtaa Hetemaj.

SJK, ja toisena tuolloin ollut RoPS, olivat ennen klo 13:00 tuolloin alkanutta päätöskierrosta vain pisteen päässä toisistaan. Kolmantena ollut HJK puolestaan SJK:sta kahden pisteen päässä. Kaikki kolme voittivat lopulta oman päätöskierroksen ottelunsa. HJK 1-0 tuloksella KuPS:n ja RoPS 4-1 tuloksella FC Lahden. Toisilla tuloksilla HJK olisi voinut jatkaa jo kaudesta 2009 alkanutta mestaruusputkeaan tai RoPS juhlia mestaruutta.

Silloin jännitti, että miten tässä oikein käy, sillä meidän oli pakko voittaa. Tasuri ei riittänyt, koska osasin odottaa, että RoPS tulee voittamaan oman ottelunsa FC Lahtea vastaan. Muistan myös, kuinka pelin aikanakin kuulutettiin, kuinka RoPS oli menossa suurinumeroiseen johtoon. Silloin tiesin, että voitto on ainoa mahdollisuus saada se pokaali, kertoo Hetemaj.

Allan Souza 2015. Kuva: Marko Tuominiemi.

Ennen ottelun alkua oli Keskuskentällä ihmiset jonossa jo useamman tunnin. Katsomot sekä paikalle rakennetut lisäkatsomot, olivat täynnä jo hyvissä ajoin ennen edes lämmittelyjen alkamista. Pietarsaarestakin tuli toista sataa katsojaa paikalle omaan katsomon osaansa.

SJK sai otteluun salama-alun, kun lainasopimuksella Liverpoolista mukaan tullut nuori brasilialainen Allan Souza lähetti kulmapotkun maalille pelin ensimmäisellä peliminuutilla. Sinne ensimmäisenä ehti Mehmet Hetemaj ja pallo oli maalissa.

Kun peli alkoi, niin sen jännityksen ainakin aluksi unohti. Varsinkin kun tehtiin heti se maali ja itse pääsin vielä puskemaan sen pallon sisään. Siinä semmoinen tunnelataus kyllä purkaantui heti. Se oli ihan selkeätä. Sitä oli koko viikon odottanut sitä ottelua, ja sitten kun saatiin siihen niin hyvä alku, muistelee Hetemaj.

Tulee kylmät väreet vieläkin kun sitä hetkeä muistelee. Se oli niin hyvä fiilis. Tupa oli täynnä ja muistan, kuinka kylmät väreet tuli kun käveltiin kopista kentälle, kun siinä tuli tää SJK:n Meidän Kerho -laulu vielä livenä. Aivan huikeat muistot.

Johannes Laaksonen ja Roope Riski 2015. Kuva: Marko Tuominiemi.

Ja mitä pidemmälle se ottelu sitten meni, niin sitä enemmän sitä alkoi siellä kentällä miettimään, että taas minuutti vähemmän ja minuutti lähempänä sitä pokaalin nostoa sekä juhlia. Jarolla oli kuitenkin muutama aika vaarallinen tilanne ja meilläkin oli paikkoja tappaa se peli kahteen nollaan, Hetemaj kertaa.

Onneksi sitten aivan lopussa, ensin loistava yksilösuoritus Johannes Laaksoselta, eli esityö siihen toiseen loistavaan yksilösuoritukseen – Roope Riskin maaliin. Roopelta harhautus ja kliininen viimeistely.

Siinä hetkessä kaikki jännitykset, energiat, ilot ja surut purkaantui. Meillä oli siinä ollut kuitenkin raskas vuosi, eikä voittaminen ole ikinä helppoa, sanoo Hetemaj.

Meilläkin oli ollut vaikea kesä. Siinä oli jakso, missä ei voittoja tullut, eikä edes pilkut mennyt sisään. Pelattiin hyvin, mutta ei tullut pisteitä. Niin tuntui, että siinä yhdessä sekunnin sadasosassa, kaikki nämä kauden mittaan läpi käydyt tunteet vilahti mielessä. Roope juoksi fanien luokse juhlimaan ja me kaikki hypittiin sinne perään. Sillä hetkellä oli kyllä semmoinen niin sanottu voittajafiilis. Se oli kyllä uskomatonta. Mun vaimo ja lapsi oli siellä paikalla ja vaimon perhe. Tiesin, että kohta juhlimme yhdessä. Oli loistava päivä ja sitä en ikinä unohda, Hetemaj muistelee.

Loppuvihellyksen soidessa, SJK:n silloinen päävalmentaja Simo Valakari liukui polvillaan keskiympyrään, pilaten samalla pukunsa ja kaikki juoksivat kentälle hänen perässään. Myös väki katsomoista tuli kentälle. Mestaruusveistos nousi ilmaan ihmismeren keskellä.

Valakari mestaruussuihkussa 2015. Kuva: Marko Tuominiemi.

SJK juhli ensin kannattajiensa kanssa kentällä ottelun jälkeen, mistä kannattajat siirtyivät Seinäjoen yöhön ja joukkue Wallsportille saunomaan. Lopulta koko kaupunki juhli yhdessä tuona sunnuntaina Sokos Hotel Lakeudessa, missä oli koko alakerroksen ravintolatilat varattu juhlia varten. Paikalla oli useita satoja ihmisiä.

Oltiin ensin fanien kanssa juhlimassa ja sitten siitä Wallsportille. Wallsportilla me oltiin joukkueen kanssa keskenämme ja katsottiin niitä maaleja ja videoita kaudesta varmaan tuhat kertaa. Sieltä mentiin Lakeuteen ja vielä vähän lopuksi yökerhoon. Hyvät juhlat ja pokaali pysyi ehjänä, mikä on varmaan ihan hyvä asia, nauraa Hetemaj.

Juhlat jatkuivat kuitenkin vielä monta päivää päätöspelin jälkeen.

Juhlat kopissa 2015. Kuva: Marko Tuominiemi.

Seuraavana päivänä oltiin Sokos Hotel Lakeuden saunatiloissa ylimmässä kerroksessa. Tanssittiin, laulettiin ja ties mitä. Jossain vaiheessa me annettiin haastattelua suoraan lähetykseen Radio Rockiin. Marco Matrone oli meistä silloin se, joka parhaiten pystyi puhumaan, niin se sai antaa kommentit meidän puolesta. Se oli aikamoista, kun livenä tulee lähetys ja me siellä huudetaan ja juhlitaan. Ja Matrone asiallisena miehenä antoi hyvän haastattelun suoraan saunasta. Mutta ei mennä niihin juhliin sitten sen enempää, nauraa Hetemaj.

Ennen koronaa, SJK:lla oli tarkoitus kutsua mestaruusjoukkueen pelaajia mukaan kesällä pelattuun yhteisöllisyysotteluun. Pandemian iskiessä päälle, moni hieno suunnitelma kuitenkin on kariutunut jo ihan turvallisuus- ja terveyssyistä. Viiden vuoden takaisin mestaruusjoukkue kuitenkin pitää edelleen yhteyttä toisiinsa ja tuo ryhmä oli niin hyvin yhteen hitsautunut, että vaikea sitä on toisistaan erossa pitääkään. Edelleen SJK:ssa pelaa Hetemaj’n lisäksi mestaruusjoukkueesta Ariel Tuco Ngueukam, joka palasi Seinäjoelle täksi kaudeksi, Richard Dorman työskentelee seurassa ja taustaryhmässä on mukana edelleen huoltaja / joukkueenjohtaja Pekka Lehtinen.

Tuco ja Henri Aalto pokaalissa kiinni 2015. Kuva: Marko Tuominiemi.

Kyllä minä yhteyksissä olen aika monenkin kanssa siitä ryhmästä. Pavle Milosavljevic lopetti pelaamisen, mutta hän siirtyi valmentajahommiin ja asuu edelleen Pietarsaaressa. Hän oli itseni kanssa samassa UEFA B-valmentajakoulutusryhmässä, joten hänen kanssa kirjoitellaan. Jussi Vasaran ja Henri Aallon tunsin hyvin jo ennen mestaruutta. Heidän kanssa on ollut ja jäänyt tosi hyvät välit. Johnny Laaksonen on myös yksi sellainen pelaaja, jonka kanssa ystävystyin tuolloin hyvin. Matronen kanssa aina kun nähdään, jutellaan ja välillä keskustellaan some-maailmassakin sekä kysellään miten menee. Timo Tahvanainen ja Teemu Penninkangas. Kyllä tuosta ryhmästä on moni jäänyt itselle tärkeäksi. Some on hyvä apuväline tässä, että näkee ja kuulee miten kaikilla menee ja mitä heille kuuluu, kertoo Hetemej.

Olisi kiva nähdä kaikkia tuon joukkueen pelaajia tulevaisuudessa. Varmasti tapaamisia vielä järjestetään ja muistellaan tuota koko vuotta. Tässä kun alkaa muistelemaan, niin kyllä minä olen kaikkien kanssa edelleen jollain tavalla yhteydessä. Olisi upeaa kokoontua sillä ryhmällä vielä yhteen.

Se oli hieno vuosi. Pelattiin tosi hyvää futista ja kuten sanoin aiemmin, niin meillä oli siinä keskikesällä vähän heikompi jakso, kun ei voitettu pelin peliä. Sitten mukaan tuli Allan Souza ja Roope, jotka toivat meille hyökkäyskolmannekselle tosi paljon uutta. Saatiin tosi hyvä syksy, millä saatiin sitten se mestaruus pakettiin, jatkaa Hetemaj.

Samalla se oli itselleni ensimmäinen vuosi SJK:ssa. Kuten olen monesti kertonut, niin silloin olin vielä siinä ajatuksessa, että lähden täältä maailmalle taas. Mutta täällä minä edelleen olen, enkä ole kyllä yhtään katunut sitä. Voin sanoa, että olen viihtynyt täällä niin hyvin, samoin perheeni. Tämä on koti, tuntuu kodilta ja täällä on hyvä olla, niin ei ole kyllä todellakaan mitään katumaan jäänyt. Päin vastoin. Olen iloinen, että olen tehnyt silloin oikean päätöksen, sanoo Hetemaj.

Suomen mestarit 2015. Kuva: Marko Tuominiemi.

SJK oli lähtenyt historiansa toiseen Veikkausliigakauteen vahvistuneena, voitettuaan debyyttikaudella 2014 heti SM-hopeaa. Päävalmentaja Simo Valakari oli koonnut toimivan joukkueen, jonka runko oli ollut kasassa hänen alaisuudessaan jo Ykkösestä kaudelta 2012.

Keskikenttäpelaaja Johannes Laaksonen oli voittanut kauden 2014 Liigatulokkaan palkinnon ja puolustaja Cedric Gogoua oli valittu vuoden liigapuolustajaksi. Hyökkääjä Akseli Pelvas oli kamppaillut aivan kauden loppuun asti maalikuninkuudesta sekä maalissa Mihkel Aksalu oli lähes ohittamaton. Yksi kaikkien aikojen seinäjokisista jalkapalloilijoista, Toni Lehtinen, oli palannut maailmalta joukkueeseen jo Ykkösen kaudelle 2013.

Meillä oli kyllä silloin mahtava joukkue. Se oli jo tosi hyvä ennen kuin itse liityin mukaan. Se runko oli pysynyt käytännössä samana jo pitkään. Sitten minä, Tuco, Bahrudin Atajic, Jussi Vasara ja Henri Aalto tultiin siihen vain mukaan. Loistavia uusia pelaajia, ja ennen kaikkea joukkuepelaajia. Joten kyllä se joukkue vain oli ihan uskomaton. Silloin tuntui monesti treeneissä, että ne oli jopa haastavampia mitä jotkut pelit. Taso oli niin kova ja sitä myöten kilpailu myös. Samalla me olimme myös lojaaleja toisillemme. Sekä keskenään ystäviä. Vaikka kilpailu oli kova, niin se ei missään nimessä kääntynyt sitä vastaan. Se vain yhdisti meitä entistä enemmän, kertoo Hetemaj.

Se on se mitä joka vuosi jokainen joukkue haluaa, mutta se on vaikein asia tietyllä tavalla. Olla niin yhtenäinen joukkue mitä me olimme sillä kaudella.

Kenttä täytty pelaajien kanssa juhlivista kannattajista 2015. Kuva: Marko Tuominiemi.

Ennen kautta, muistan sen viimeisen leirin Espanjassa tosi hyvin. Siellä käytiin asioita paljon läpi ja puhuttiin keskenämme paljon. Mietittiin yhdessä joukkueen ja yksilöiden tavoitteita kaudelle. Se yhdisti meitä ja teki meistä joukkueen. Se leiri silloin hitsasi meitä yhteen todella paljon ja saimme olla yhdessä vain keskenämme. Samalla se oli raskas viikko, joka treenattiin todella kovaa. Mutta kun meillä oli se viimeinen ilta yhdessä joukkueen kesken, se yhdisti entistä enemmän, muistelee Hetemaj.

Kuten sanoin, sinä vuonna vain jotenkin palaset loksahteli kohdalleen. Se joukkue oli vain niin yhtenäinen ja tietysti siinä oli todella hyviä pelaajia. Kaikin puolin upea joukkue ja kaikkien kanssa pitää edelleen yhteyttä. Aina kun vaikka Aallon kanssa pelaa vastakkainen, niin häntä on aina kiva nähdä.

Tuntuu, että jokainen heistä on edelleen osa meitä, vaikka he pelaisivat toisissa joukkueissa. Ja se mikä Seinäjoella on aina ollut tosi hyvä, niin vaikka ollaan pelattu pelaajia vastaan, jotka ovat täällä ennen olleet, niin aina heidän nimeään huudetaan katsomosta. Ja voin sanoa, että se on tosi harvinaista. Eikä se koske edes vain pelaajia jotka ovat olleet täällä mestaruusvuotena, vaan senkin jälkeen tulleita. Se on ainakin itsestä tuntunut aina hyvältä. Fanit täällä arvostaa kaikkia pelaajia, jotka ovat täällä olleet, päättää Hetemaj.

 

 

SJK:N MESTARUUSJOUKKUE 2015

 

SJK mestaruuden kaudella pelanneet pelaajat, ottelu / maalit:

Akseli Pelvas (33/14)
Mihkel Aksalu (32/-)
Ariel Tuco Ngueukam (32/5)
Johannes Laaksonen (32/2)
Mehmet Hetemaj (31/2)
Zeljko Savic (30/-)
Cedric Gogoua (29/2)
Jussi Vasara (29/2)
Timo Tahvanainen (26/1)
Wayne Brown (25/2)
Toni Lehtinen (24/6)
Richard Dorman (23/2)
Henri Aalto (21/-)
Bahrudin Atajic (19/1)
Pavle Milosavljevic (18/-)
Roope Riski (13/8)
Juho Lähde (8/1)
Allan Souza (6/2)
Teemu Pennikangas (6/-)
Emil Lidman (4/1)
Marco Matrone (1/-)
Jesse Sarajärvi (1/-)
Jere Koponen (1/-)

Päävalmentaja: Simo Valakari
Valmentaja: Chris Cleaver
Maalivahtivalmentaja: Jori Särkkä
Fysiikkavalmentaja: Jaakko Nevanlinna
Fysioterapeutti: Juha-Jaakko Ulvila
Huoltaja: Pekka Lehtinen
Joukkueenjohtaja: Jarmo Tervasmäki

Tällä hetkellä muualla pelaavia mestaruusjoukkueessa otteluita pelanneita pelaajia:

– Cedric Gogoua, FC Rotor (Venäjä)
– Allan Souza, Atlético Mineiro (Brasilia)
– Wayne Brown, Sutton United (Englanti)
– Roope Riski, HJK
– Akseli Pelvas, IFK Mariehamn
– Johannes Laaksonen, IFK Mariehamn
– Zeljko Savic, FK Omladinac (Serbia)
– Teemu Penninkangas, Sligo Rovers (Irlanti)
– Timo Tahvanainen, JIPPO
– Henri Aalto, FC Honka
– Jere Koponen, TPS
– Juho Lähde, TPS

Jo pelaamisen lopettaneita tai parhaillaan ilman seuraa olevia, mestaruusjoukkueessa kaudella pelanneita pelaajia:

– Mihkel Aksalu
– Toni Lehtinen
– Pavle Milosavljevic
– Jussi Vasara
– Marco Matrone
– Richard Dorman
– Bahrudin Atajic
– Emil Lidman