123 456 7890

Monelle tavalliselle tallaajalle SJK:n euro-otteluiden tulevan vastustajan nimi BATE Borisov ei tuo heti mieleen juuri mitään, ei varsinkaan maailman huippujalkapalloa. Mutta aktiivisesti jalkapalloa seuraavat tuntevat nimen taatusti. BATE Borisov on Valko-Venäjän menestynein jalkapalloseura ja se on pelannut Euroopan huipulla jo yli kymmenen vuotta.

Se on vakiovieras UEFA Champions Leaguen lohkovaiheessa ja joukkue on kohdannut viime vuosina useita Euroopan jättiseuroja, kuten FC Barcelona, FC Bayern M�nchen, Paris Saint-Germain, Juventus ja AS Roma.

SJK kohtaa BATE:n UEFA Champions League -karsintojen toisella kierroksella. Ensimmäinen osa pelataan tiistaina 12.7. Valko-Venäjällä, komealla Borisov Arenalla ja toinen osa Seinäjoen uudella OmaSp Stadionilla tiistaina 19.7. klo 20.00. SJK:n kotiotteluun on myyty jo reilut 3500 lippua ja tavoitteena on saada tupa täyteen. Ennakkoliput ovat myynnissä SJK:n verkkokaupassa ja SJK Shopissa. Huomioithan että kausikortilla ei pääse euro-otteluihin.

BATE Borisov – Valko-Venäjän menestynein

SJK:n eurovastustaja BATE Borisov, on voittanut maansa mestaruuden peräti 12 kertaa, näistä kymmenen viimeisintä putkeen. Se on voittanut myös Valko-Venäjän cupin kolme kertaa ja pelannut Euroopassa yksitoista kautta putkeen. Siten se on maansa menestynein jalkapalloseura ja se johtaa tälläkin hetkellä sarjaa kahdeksan pisteen erolla toisena tulevaan Shakhtyor Soligorskiin ja yhdeksän pisteen erolla kolmantena olevaan Dinamo Minskiin.

UEFA Champions Leaguen lohkovaiheessa se on ollut peräti viisi kertaa ja UEFA Europa Leaguen lohkovaiheessa kahdesti. Se on jopa edennyt kahdesti lohkoista jatkoon, pudotuspelikierroksille asti. Se on jo saavutus, mikä herättää varmasti vähemmänkin jalkapalloa seuranneiden huomion. Monet BATE-pelaajat ovat myös Valko-Venäjän maajoukkuepelaajia ja sieltä on lähtenyt maailmalle monia kovia nimiä. Tunnetuimpina kenties Alexander Hleb (Barcelona ja Arsenal) sekä Vitali Kutuzov (AC Milan). Viime kaudella BATE kaatoi Mestareiden Liigan lohkovaiheessa AS Roman kotonaan ja kohtasi samassa lohkossa myös Bayern Leverkusenin ja FC Barcelonan. Se keräsi lohkossa yhteensä viisi pistettä, eikä edennyt pudotuspeleihin. Pari vuotta sitten se onnistui kaatamaan lohkovaiheessa kotonaan myös FC Bayern M�nchenin ja se on saanut viimeisen kymmenen vuoden aikana runsaasti kokemusta useista kohtaamisista Euroopan jättiseurojen kanssa.

BATE ei ole kuitenkaan aina ollut Euroopan eliitissä. Barysaun kaupungista, 70 kilometrin päästä Valko-Venäjän pääkaupunki Minskistä, tuleva BATE on paikallisen auto- ja traktoritehtaan joukkue. BATE on lyhenne sanoista Borisov Automobile & Tractor Electronics. Seura on perustettu alun perin Neuvostoliitossa vuonna 1973, mutta se lakkautettiin 1980-luvun alussa. Seura kuitenkin perustettiin uudelleen Valko-Venäjän itsenäistymisen jälkeen vuonna 1996 ja se aloitti nousun kohti maansa pääsarjaa kolmannelta sarjatasolta.

Joukkue etenikin hirmutahtia ja jo vuonna 1998 se oli pääsarjassa ja sijoittui siellä toiseksi. Ensimmäinen mestaruus tuli toisella kaudella vuonna 1999 ja toinen kaudella 2002. Itse asiassa BATE ei ole sarjanousunsa jälkeen jäänyt mitaleitta kuin kerran historiassaan, kaudella 2005, jolloin se jäi viidenneksi. Sen jälkeen se on voittanut kaikki kaudet lähes suvereenisti. Seuran nousun taustalla on liikemies Anatoli Kapski, joka on luonut omaisuutensa juuri kyseisen tehtaan avulla. Tällä hetkellä seuran pelaajabudjetti pyörii 20 miljoonan euron luokassa.

Seuralle valmistui kaudella 2014 uusi komea kotistadion, Borisov Arena, joka toimii BATE:n lisäksi Valko-Venäjän maajoukkueen kotikenttänä. Areena on modernin arkkitehtuurin helmi ja sen valmistus maksoi noin 40 miljoonaa euroa. Stadion vetää sisäänsä noin 13 000 katsojaa. Kentän pinta on lämmitetty luonnonnurmi.

Nykyjoukkuetta valmentaa Alyaksandr Yermakovich, joka on itse entinen BATE Borisovin pelaaja ja hän toimi joukkueen kakkosvalmentajana heti peliuransa jälkeen kausilla 2008-2013. Siitä eteenpäin hän on ollut päävalmentaja. Yermakovich on siten seuran mies päästä varpaisiin. Joukkueen kapteeni on 32-vuotias hyökkääjä Vitali Rodinov, jolla on pitkä kokemus Valko-Venäjän maajoukkueesta ja yli 230 ottelua BATE Borisovin paidassa.

Joukkueessa on hyvin vähän Valko-Venäjän ulkopuolelta tulevia pelaajia, mutta heistä tunnetuimmat ovat Viron maajoukkueen vasemmalla pelaava laitapuolustaja Artur Pikk ja Serbian maajoukkuepuolustaja Nemanja Milunovic. Milunovic loukkaantui juuri viikko sitten, eikä hän ole todennäköisesti SJK-otteluissa mukana. Keskikentän keskustassa kymppipaidassa, tekee peliä serbialainen Mirko Ivanic, joka on vasta 22-vuotias ja hänestä odotetaan suuria tulevaisuudessa. Myös hän on kärsinyt loukkaantumisista, mutta hän on tehnyt juuri paluun joukkueen riveihin.

Valko-Venäjän A-maajoukkueessa pelaa puolustajat Denis Polyakov ja Maksim Volodjko. Keskikentältä Igor Stasevich ja Mikhail Gordejchuk ovat niin ikään maajoukkueen miehiä. Ykkösmaalivahti Sergey Chernik myytiin juuri reilulla miljoonalla Ranskan pääsarjassa pelaavaan AS Nancyyn ja hän on maajoukkueessa ykkösvalinta omalle paikalleen. Siirron myötä hän ei kuitenkaan ole enää SJK:n kiusana tulevissa otteluissa ja maalia vartioinee Valko-Venäjän U21-maajoukkueen Artem Soroko. BATE hankki kyllä riveihinsä juuri uuden maalivahdin, valkovenäläisen Sergey Veremkon Kreikan Levadiakosista. Vielä ei ole kuitenkaan tiedossa onko hän käytössä jo SJK-otteluissa. Veremko on pelannut maajoukkueessa 26 ottelua. Pelaajistosta monet muutkin ovat edustaneet maataan maajoukkueissa, mutta tällä hetkellä vain neljä pelaa säännöllisesti siellä mukana.

Tällä kaudella BATE on pelannut sarjassa 15 ottelua, voittanut niistä 11, pelannut kahdesti tasan ja hävinnyt kahdesti. Se on tehnyt 38 maalia ja päästänyt 16. Kauden aikana ei ole tullut vielä ottelua, jossa BATE ei olisi onnistunut maalinteossa. Oma pää on pysynyt koskemattomana kuudessa ottelussa. Suurin voitto on tullut 5-0-luvuilla ja suurinumeroisin tappio 1-2-luvuilla. Joukkue on ollut vahvimmillaan ottelun toisella puoliajalla, mikä kertoo kovasta pelikunnosta. Varsinkin viimeisen 15 minuutin aikana on syntynyt paljon osumia.

Paras maalintekijä on maajoukkuemies Mikhali Gordejchuk, joka on osunut 8 kertaa. Viimeisistä kuudesta ottelusta BATE on voittanut neljä, hävinnyt kerran ja pelannut tasan kerran. Seuran katsojakeskiarvo on vähän alle 6000 katsojan ja tiistain SJK-peliin odotellaan vähintään 8000 katsojaa.