123 456 7890

SJK kohtaa torstaina 21.7. klo 19:00 Seinäjoen OmaSp Stadionilla Norjan pääsarjassa toisena, mutta tasapisteissä kärjessä olevan Lillestrøm SK:n UEFA Europa Conference Leaguen toisen kierroksen ottelussa. Liput Seinäjoella pelattavaan ensimmäiseen osaan myynnissä Torikeskuksen SJK Storessa ja Lippu.fi-kanavissa. Kausikorttilaisille on toimitettu oma lippulinkki, josta he saavat liput edullisempaan hintaan. SJK-junioreiden Seurakortit käyvät sellaisenaan. Lippuja myydään myös portilla, jos niitä riittää. Portit, lipunmyynti ja tapahtuma-areena aukeaa klo 17:00. Katsomot palveluineen aukeaa klo 18:00 ja peli potkaistaan käyntiin klo 19:00. Ottelu näkyy Suomessa suorana VeikkausTV:sta. Median edustajilta edellytetään akkreditointi viimeistään keskiviikkona 20.7. klo 14:00 mennessä sähköpostitse SJK:n mediavastaavalle.

Paikalle on tulossa myös satoja norjalaisia Lillestrømin kannattajia, ja heille on varattu oma katsomon osa, omien palveluiden kanssa. Lisäksi OmaSp Stadionin Tapahtuma-Areenalle on varattu heille oma fan zone -alue, joka aukeaa samalla kun muutkin stadionin palvelut ja portit. Lillestrøm-kannattajille on oma lippulinkki heidän omissa kanavissaan sekä Lillestrøm SK:n nettisivuilla. LSK-fanit myös kokoontuvat aiemmin päivällä Seinäjoen keskustassa, mistä heille on järjestetty kuljetukset stadionille ja takaisin. Lillestøm supporters can have more info from LSK-website.

Varsinainen otteluennakko tulee SJK:n sivuille myöhemmin tiistaina, ja siinä on lisätiedot ottelusta sekä ottelutapahtuman järjestelyistä.

 

 

Uuudelleen rakennetteu Lillestrøm SK vieraaksi Seinäjoelle torstaina

Keltamustissa peliasuissa pelaava Lillestrøm Sportsklubb on perustettu kahden joukkueen yhdistyessä yli sata vuotta sitten, tarkemmin vuonna 1917. Lempinimi viittaa peliasujen väriin, eli joukkuetta kutsutaan Kanarifuglaksi (Kanarianlinnut) tai vain Fuglaksi, eli linnuiksi. Seura tulee Oslon naapurissa olevasta noin 80 000 asukkaan alueelta Lillestrømin kaupungista ja se pelaa kotipelinsä noin 12 000 ihmisen Åråsen Stadionilla. Norjan mestaruuden Lillestrøm SK on voittanut viisi kertaa ja kuusi kertaa Norjan cup-mestaruuden. Viimeksi mestaruus tuli vuonna 1989 ja cup-mestaruus 2017. Sillä on myös plakkarissaan saavutus pisimpään Norjan pääsarjassa yhtäjaksoisesti pelanneena joukkueena, eli yli 45 vuoden ajan. Tuo putki kuitenkin katkesi kauden 2019 päätteeksi, kun Lillestrøm teki pikavisiitin Norjan toiselle sarjatasolle. Lillestrøm SK nousi siis takaisin pääsarjaan jo kaudeksi 2021 ja nyt se johtaa sarjaa tasapisteissä Molden kanssa.

LSK:n kannattajat ovat Norjassa tunnettuja aktiivisuudestaan ja intohimostaan, yhtenä Norjan parhaista kannattajaryhmistä, ja Seinäjoellekin Lillestrøm Kanari Fansen tulee useiden satojen kannattajien joukolla. Se taatusti näkyy Seinäjoen kaupunkikuvassa ja nostaa tunnelmaa entisestään OmaSp Stadionilla torstaina.

Lillestrømin valmentajana toimii 52-vuotias Geir Bakke, joka on itse entinen Kongsvingerin ja Stabækin pelaaja. Valmentajana hän aloitti Lillestrømissä joulukuussa 2019, kun seura oli tippunut sarjapykälää alemmas, mutta Bakke nosti LSK:n heti ensimmäisellä kaudellaan takaisin pääsarjaan ja nyt sarjakärkeen. Bakke on aiemmin toiminut päävalmentajana Mossissa Kristiansundissa ja Sarpsborg 08:ssa, sekä kakkosvalmentajana Vålerengassa ja Moldessa. Sarpsborg 08 pestiä voidaan pitää pienenä menestyksenä, kun Bakke johti seuran ensin Norjan cupin finaaliin kaudella 2015 ja Norjan pääsarjassa pronssimitaleille kaudella 2017. Mitali oli seurahistorian ensimmäinen ja samalla ensimmäinen kerta kun seura pääsi eurokentille historiassaan. Bakke palkittiinkin Norjan parhaana valmentajana tuon kauden päätteeksi.

Lillestrømin päävalmentaja Geir Bakke Elitserien ottelun jälkeen Sandefjordia vastaan. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

 

Bakke rakensi Lillestrømin käytännössä uudelleen Norjan divarissa, kun pelaajat olivat lähteneet vapailla siirroilla ja käytössä oli lähinnä lainapelaajia ja oman akatemian kasvatteja. Pelitavallisesti Bakke peluuttaa ryhmäänsä 5-4-1 tai 3-4-2-1 ryhmityksissä, eikä se yleensä pyri pitämään palloa niin paljoa, vaan antaa pallon hallinnan vastustajalle. Yleensä Lillstrøm puolustaa passiivisesti ja iskee nopeasti vastahyökkäyksillä, nopeilla hyökkäyksillä ja jopa pitkillä palloilla aina maalivahdilta asti. Se pitää ryhmän kentällä todella tiiviinä ja valmiina prässämään pitkän avauksen jälkeen, pyrkien voittamaan kaikki kakkospallot nopeasti itselleen.  Joukkue on hyvin fyysinen ja kovakuntoinen. Toisaalta, Bakke on myös pyrkinyt kehittämään sekä monipuolistamaan peliä pallon hallintaa kohti, ja joukkueelta on nähty pelin avaamista alhaalta lyhyilläkin syötöillä. Mutta vaarallisimmillaan se on nopeissa hyökkäyksissä ja suunnan muutoksissa. Joukkue on myös todella kova erikoistilanteissa, ja se on onnistunut niissä melkein jokaisessa pelaamassaan ottelussa. Siinä sitä auttaa joukkueen koko, kun joukkueesta löytyy useita 190-senttisiä tai jopa pidempiä pelaajia.

Suomalaisittain mielenkiintoa lisää Suomen maajoukkueen 23-vuotias keskikenttäpelaaja Kaan Kairinen, joka siirtyi Lillestrømiin HJK:sta kauden 2019 päätteeksi. Kairinen on joukkueen avauspelaajia, vaikkakin tämän kauden alkua loukkaantumiset haittasivat. Viimeisessä kolmessa pelissä Kairinen on kellottanut täydet minuutit ja tulee erittäin todennäköisesti olemaan avauksessa myös SJK:ta vastaan. Jo ihan senkin vuoksi, että Kairinen on ainoita pelaajia, joka on aiemmin pelannut SJK:ta vastaan OmaSp Stadionilla.

Lillestrømin Kaan Kairinen on Lillestrømin vakiopelaajia. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

 

Yleisesti Lillestrømin joukkue on varsin nuori ja siinä ei ole isoja tähtiä, vaan se on nimenomaan joukkue. Keski-ikä on hieman alle 24 vuotta, kun se SJK:ssa on vuoden vanhempi. Avaava maalivahti Mads Christiansen on pelannut kaikki 15 peliä Norjan pääsarjassa ja hänellä on ikää vasta 21 vuotta. LSK on myös isokoinen joukkue, jossa pelaajilla riittää pituutta. Pisin pelaaja on hyökkäyksessä pelaava Islannin maajoukkuemies Hólmbert Aron Fridjónsson, jolla on mittaa peräti 195 senttiä. Fridjónsson on lainapelaajana Saksan Holstein Kielistä. Maalinteossa onnistuneita on useita, mutta parhaiten on onnistunut 22-vuotias ja 190-senttinen nigerialainen Akor Adams, jolla on kasassa kuusi maalia Norjan pääsarjassa.

Seuran kapteeni on Gjermund Åsen, 31-vuotias kokenut keskikenttäpelaaja, joka pelasi jo mukana Lillestrømin nousussa pääsarjaan lainasopimuksella Rosenborgista. Täksi kaudeksi sopimuksesta tehtiin pysyvä. Åsen on kenties joukkueen tärkein pelaaja, ja rakentaa peliä keskikentällä. Åsenilla on myös pieni Suomi-kytkös, sillä hän oli mukana Tromsøn joukkueessa, jota valmensi entinen SJK:n mestarivalmentaja Simo Valakari ja hänen kanssaan SJK:ssa taas vaikuttava Juha-Jaakko Ulvila. Ulvilan ja Åsenin osalta luvassa on siten jälleennäkeminen torstaina.

Norjan pääsarjassa, eli Elitserienissä, Lillestrøm SK on parhaillaan toisena yhden maalin heikommalla maalierolla tasapisteissä kärjessä olevan Molden takana. Kolmantena oleva Viking on jo viiden pisteen päässä kaksikosta, vaikka sillä on peli enemmän pelattuna. LSK aloitti kauden mahtavasti, pelaten 11 ensimmäistä peliä Elitserienissä ilman tappioita. Sitten se hävisi kesäkuun lopussa ensimmäisen kerran vierasottelussa Strømsgodsetia vastaan, tylyin 3-0 luvuin. Tuon tappion jälkeen LSK on pelannut kolme pääsarjan ottelua ja yhden pelin Norjan cupissa, ja voittanut niistä kolme, sekä hävinnyt sarjassa kolmantena olevalle Vikingille kotonaan 10. heinäkuuta. Viime viikonloppuna Lillestrøm palasi voittokantaan vierasottelulla Odds BK:ta vastaan. Toisin kuin SJK, Lillestrøm ei pelaa otteluparin välissä olevana viikonloppuna omaa sarjaansa. SJK matkustaa sunnuntaina ennen Norjan reissua FC Lahden vieraaksi.

Torstaina Seinäjoelle tulee vieraaksi kova joukkue, ja pelissä saatetaan nähdä ratkaisu pienestä virheestä tai erikoistilanteesta. Varsinainen jatkoon menijä ratkeaa kuitenkin vasta 28.7. Norjassa pelattavassa ottelussa. Kolmannen kierroksen vastustaja tämän otteluparin voittajalle on jo arvottu maanantaina 18.7. ja voittaja saa vastaan 4. ja 11. elokuuta pelattaviin otteluihin voittajan otteluparista Royal Antwerp (BEL) – FC Drita (KOS). SJK – LSK -otteluparin voittaja aloittaisi pelit kotona.

SJK on aiemmin kohdannut norjalaisjoukkueita vain harjoitusotteluissa. Vuonna 2016 SJK kohtasi Norjassa pelatussa ottelussa pääsarjassa pelanneen Aalesunds FK:n, ja hävisi 2-1 luvuin. Marbellassa vuonna 2017 SJK kohtasi Molden, ja ottelu päättyi 1-0 Moldelle. Ja talvella 2018 SJK kohtasi Marbellassa Levanger FK:n sekä Mjöndalen IF:n. Näistä SJK voitti Levangerin 2-3 ja hävisi Mjöndalenille 1-0. Torstain ottelu on siten ensimmäinen virallinen ottelu norjalaisjoukkuetta vastaan, ja samalla viides seura Norjasta joka kohdataan.

UEFA Europe Conference League toinen kierros, 1.osa: SJK – Lillestrøm SK torstaina 21.7. klo 19:00 OmaSp Stadionilla. Tervetuloa!

Lillestrømin Ylldren Ibrahimaj, Geir Bakke ja Vetle Dragsnes kiittämässä kannattajiaan Bodø/Glimt vieraspelin jälkeen. Foto: Mats Torbergsen / NTB