123 456 7890

Seinäjoen Jalkapallokerho joutuu pelaamaan tulevan kesän UEFA:n Euroopppa-liigan ottelut Helsingin Sonera Stadionilla. Syy tähän on vaadittavien kenttäolosuhteiden puuttuminen Seinäjoelta.

SJK:n ensimmäisen kierroksen karsintapelit pelataan heinäkuun 2. ja 9. päivinä, vuonna 2015. Vastustaja selviää UEFA:n arvonnoissa kesäkuun 22. päivä. Samalla kertaa arvotaan vastustaja myös mahdollisele toiselle kierrokselle, jota pelataan 16. ja 23. heinäkuuta.

Lähin UEFA:n standardit täyttävä stadion löytyisi Tampereen Ratinasta, mutta tuo menee heinäkuussa remonttiin, eikä ole siten käytettävissä. Mahdollisia muita kenttiä joilla SJK olisi voinut euro-ottelunsa pelata, löytyy muun muassa Turusta, Porista, Oulusta, Lahdesta, Valkeakoskelta ja Vantaalta. Näistä osa vaatisi kuitenkin UEFA:n lisätarkastuksen hyväksyntää varten.

Myös kenttävaraustilanne muihin tilaisuuksiin hankaloittaa asiaa. Kilpailun kaikki mahdolliset kotiottelut tulisi pystyä pelaamaan samalla UEFA:n hyväksymällä kentällä. Kuopiossa on mitat täyttävä stadion, mutta kentän pinta ei todennäköisesti täytä laatuvaatimuksia.

Helsingissäkin Sonera Stadionin kentän pinta uusitaan täysin uuteen, viimeisintä mallia olevaan tekonurmeen ensi keväänä.

Seinäjoelta pääsee Helsinkiin kätevästi ja nopeasti junalla, jopa kolmessa tunnissa ja Helsingissä asuu paljon pohjalaisia ennestään. Paikanpäälle järjestetään mahdollisesti omat junakuljetukset sekä kokoontumiset paikanpäällä Helsingissä. Myös muu katsojapotentiaali on Suomen pääkaupungissa tietenkin suurin. Turkuun tai Poriin matkustaminen on hankalampaa vaikka kilometrejä välissä on vähemmän ja pienemmillä paikkakunnilla mahdollista katsojakuntaa on vaikeampi otteluun saada.

Helsingin Sonera Stadion täyttyy pohjalaisista heinäkuussa

Eurooppa-Liiga, eli viralliselta nimeltään UEFA Europa League, on Euroopan toisiksi suurin mantereen välinen kilpailu, Mestareiden Liigan ollessa tietenkin se suurin.

SJK osallistuu kilpailuun suomalaisjoukkueiden tapaan, sen ensimmäiseltä karsintakierrokselta alkaen ja karsintakierroksia on yhteensä kolme. Kilpailun varsinainen enimmäinen virallinen kierros on vasta kierros neljä, joka on vielä pudotuspelikierros. Lohkovaihe on kierrosta viisi.

Kunkin kierroksen otteluparin voittaja ja jatkoon menijä, ratkeaa kahden ottelun yhteistuloksella ja tasatuloksessa vierasmaalisääntö on voimassa. Tarvittaessa voittaja ratkotaan ensin 2 x 15 min mittaisessa jatko-ottelussa ja lopulta rangaistuspotkukilpailussa.

Jos SJK etenisi kilpailussa kolmannelle kierrokselle, on tuon arvonta 17. heinäkuuta ja ottelut pelattaan 30. heinäkuuta ja 6. elokuuta. Vielä ennen varsinaista lohkovaihetta on ns. ensimmäinen pudotuspelivaihe, josta voittajat etenevät UEFA Eurooppa-liigan lohkoihin. Tuon arvonta on 7. elokuuta. Suomesta ainoastaan HJK tänä vuonna, on pääässyt Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. HJK pääsi suoraan pudotuspelivaiheeseen, tiputtuaan Mestareidenliigan karsinnoista.

Euroopan suurimpien sarjojen, Englannin, Italian, Espanjan ja Saksan joukkueet, aloittavat Eurooppa-liigan karsinnoissa kolmannelta kierrokselta. Kaikki arvonnat tehdään UEFA:n päämajassa, Sveitsin Nyonissa ja jokaisen joukkueen delegaatti osallistuu arvontoihin paikan päällä. Samalla arvotaan myös otteluparien ensimmäinen kotiottelun saava joukkue, joten mahdollinen pelipaikka pitää olla varattuna molempia pelipäiviä varten.

Osa joukkueista myös sijoitetaan kullakin kierroksella UEFA:n oman maapisterankingin mukaan. Eli tämä tarkoittaa sitä, että rankingin mukaan kovimmat joukkueet eivät kohtaa toisiaan kolmella ensimmäisellä kierroksella. Myöskään saman maan joukkueet eivät voi kohdata toisiaan.

Seinäjokelainen seura ei ole vielä koskaan aiemmin pelannut euro-otteluita.