123 456 7890

SJK:lla on jälleen kahden ottelun viikko, kun se kohtaa ensin keskiviikkona 3.6. IFK Mariehamnin Ahvenanmaalla klo 18.30 ja ensi sunnuntaina 7.6. klo 14.00 Rovaniemen Palloseuran Keskuskentällä.

Matka Maarianhaminaan aloitettiin jo maanantaina 1.6. SJK yöpyy sekä harjoittelee ensin Turussa ja matkustaa lautalla saarelle tiistaina aamulla. Myös Maarianhaminassa päästään ottamaan tuntumaa areenaan ja IFK Mariehamn vs. SJK -ottelu potkaistaan käyntiin keskiviikkoiltana. Kotiin SJK palaa torstaina.

Viime viikon SJK sai huilata, mutta sitä ennen pelattiin neljä peliä vain kymmenessä päivässä. Ymmärrettävästi tuolloin pelien välissä tehtiin lähinnä vain palauttavia harjoituksia. Pieni tauko peleistä onkin tehnyt hyvää joukkueelle.

Maarianhamina on perinteisesti vaikea paikka vierailla, mutta olemme päässeet nyt vähän huilaamaan ja harjoittelemaankin. Siten odotamme jo innolla että pääsemme taas pelaamaan, kertoo SJK päävalmentaja Simo Valakari.

SJK:n keskikentän tehomies Wayne Brown ei ole suuri laivamatkojen ystävä ja keskiviikon otteluun joukkue matkustaa lautalla.

En ole kovin hyvä matkustamaan laivassa ja kärsin helposti merisairaudesta, mutta onneksi matkustamme peliin niin paljon aiemmin ettei sitä voi käyttää ainakaan tekosyynä, nauraa Brown.

Siitä tulee kova matsi. He ovat olleet kovassa vireessä tällä kaudella ja ovat muutenkin kova kotijoukkue. Olemme kuitenkin nälkäisiä HJK tappion jälkeen ja haluamme päästä pikaisesti takaisin voittokantaan, päättää Brown.

SJK ja IFK tasasivat pisteet viime vuonna Maarianhaminassa, mutta Seinäjoella SJK voitti molemmat kohtaamiset. Tällä kaudella ei ole vielä kohdattu ja tämä ottelu onkin kevätkierroksen viimeinen ottelu molemmille. Sarjassa joukkueet ovat perätysten, SJK toisena ja IFK kolmantena. Eroa on vain kaksi pistettä. HJK on kärjessä, mutta heillä on kaksi ottelua enemmän pelattuna kuin takana vaanivalla kaksikolla. Rästiottelut voittamalla SJK menisi HJK:sta pisteellä ohi ja IFK nousisi pisteen päähän. Kyseessä on siten kärkipään kamppailu ja molemmat joukkueet janoavat siitä voittoa.

IFK Mariehamn – SJK keskiviikkona 3.6. klo 18.30. Ottelu näkyy suorana ISTV:ssä alkaen klo 18.20.

Wayne Brown on tehnyt SJK:lle kaksi maalia tällä kaudella.

IFK Mariehamn on oppinut puolustamaan

IFK Mariehamnin europelipaikka jäi viime kaudella erittäin lähelle. Alkukaudesta sattunut nolo pelipassiepisodi oli siinä tärkeässä roolissa. 1-0 voitto VPS:ää vastaan kääntyi kabineteissa 0-3 tappioksi. Lopulta MIFK hävisi europaikan VPS:lle vain maalierolla.

Viime kauden alussa huhuiltiin päävalmentaja Pekka Lyyskin potkuja, mutta lopulta kokenut
valmentaja käänsi laivan suunnan ja MIFK nousi viidenneksi. Lyyski on eurooppalaisista seurajoukkuevalmentajista kolmanneksi pitkäaikaisin tehtävässään. Myös tälle kaudelle miehen asemaa ehdittiin jo kyseenalaistaa, mutta Lyyski on käynyt joukkueensa kanssa talven aikana tarkkaan läpi heikkouksia ja parantanut joukkuetta entisestään.

MIFK:n puolustus on nimekäs, ja viime kaudella silti sille tehtiin kolmanneksi eniten maaleja. Tällä kaudella heikkous on käännetty vahvuudeksi ja nyt IFK:lle on tehty korkeintaan vain yksi maali / peli. Maarianhaminalla onkin SJK:n jälkeen toiseksi tiukin puolustus.

Maaleja joukkue on aina osannut tehdä. Siitä pitivät viime kaudella huolen Petteri Forsell ja liigan maalikuningas Luis Solignac. Vain HJK teki IFK:ta enemmän maaleja. Forsell jatkaa saarella, mutta Solignac lähti Argentiinaan. Tilalle tuli Forsellin entinen tutkapari Aleksei Kangaskolkka, joka iski liigassa 16 maalia pari kautta sitten. Kangaskolkka kuitenkin loukkaantui talvella ja on sivussa kesäkuun loppupuolelle saakka. Aikoinaan lainapestillä SJK:ssa pelannut Forsell puolestaan loukkaantui alkukauden Jaro-ottelussa ja molemmat tehomiehet seuraavat kauden etenemistä katsomosta käsin. Jatkossa Dever Orgill ja Diego Assis pitävät huolen siitä, ettei vastustajan puolustus pääse helpolla.

Ykkösmaalivahti Simon Nurme lähti viime kauden päätteeksi takaisin Ruotsiin ja tilalle tuli Walter Viitala Hongasta. Myös Anthony Dafaan tulo Vaasasta nosti IFK:n osakkeita.

Loukkaantuneiden pelaajien lista on tällä hetkellä melko pitkä, sillä sivussa on yllä mainittujen Forsellin ja Kangaskolkan lisäksi ainakin aiemmista otteluista ollut, Tommy Wirtanen, Philip Mantilla, Amos Ekhalie ja Kristian Kojola. Albin Granlund loukkasi itseään vakavasti edellisessä kotiottelussa ja hän on sivussa kenties koko loppukauden.

Ekhalie, Wirtanen ja Kojola saattavat olla jo pelikunnossa tällä viikolla, mutta tuleeko keskiviikon kohtaaminen liian aikaisin? Pikkuvammoista on kärsinyt lisäksi myös Duarte Tammilehto ja Dever Orgill, jotka kuitenkin pelasivat edellisessä IFK:n vierasottelussa.

Viime kaudella SJK voitti molemmat ottelut kotonaan 3-0 luvuin, mutta vieraskentällä oli tiukempaa ja peli päättyi 2-2 tasatulokseen.

Maarianhaminassa on aivan omanlaisensa tunnelma ja kulttuuri, josta soisi ihmisten ottavan oppia myös täällä mantereella. Katsomoissa ei kenties ole niin paljoa väkeä, mutta se tulee paikalle jo paljon aikaisemmin ja koko pääkatsomo antaa aplodit seisaaltaan joukkueille, näiden tullessa vasta lämmittelemään kentälle. Myös koko katsomo osalistuu kannatukseen otteluissa, ei vain kannattajaryhmä.

IFK:n taitava Diego Assis on vaikea pideltävä.

SJK takaisin voittokantaan?

SJK hävisi edellisen Veikkausliigaottelunsa, kun se kohtasi HJK:n Seinäjoen Keskuskentällä. SJK johti vielä puoliajalla yli neljän tuhannen katsojan edessä Akseli Pelvaksen maalilla, mutta lopulta HJK onnistui iskemään kahdesti ja piti sarjan kärkipaikan itsellään. Tällä hetkellä tilanne sarjassa on kuitenkin edelleen jännittävä ja toisena oleva SJK on pelannut kaksi ottelua HJK:ta vähemmän. Piste-eroa on viisi pistettä, mutta jos SJK voittaisi molemmat rästiottelunsa, menisi se yhdellä pisteellä kärkeen.

IFK Mariehamn on myös aivan kiinni kärkipaikassa ja vain kahden pisteen päässä SJK:sta, joten tällä pelillä on suuri merkitys. Maarianhamina on vaikea paikka vierailla, mutta ainakin piste pitäisi ottelusta mukaan napata, jotta tilanne pysyisi sarjassa yhtä jännittävänä. Tappiokaan ei mikään katastrofi olisi, mutta viimeksi SJK on jäänyt pisteittä kahdessa perättäisessä ottelussa toukokuussa 2014 – eli yli vuosi sitten. Perättäiset tappiot ei muutenkaan ole SJK:lle yleisiä, kaudella 2013 tuo tapahtui vain kertaalleen heinäkuussa. Tällä kaudella moista ei ole suunnitelmissa.

Pelaajien loukkaantumistilanne SJK:lla on pysynyt hyvänä ja vain Marco Matrone on varmuudella sivussa. Jesse Sarajärvi on ollut koko alkukauden sivussa ja hän todennäköisesti ottaa ensi minuutit sarjaotteluissa sunnuntaina Kerho 07:n mukana, eikä siten matkusta Maarianhaminaan. Myös maalivahti Jere Koposella on pientä vaivaa, siten Kakkosessa FC YPA pelissä loistanut Paavo Valakari saatetaan nähdä penkillä tässä ottelussa. Pari edellistä peliä huilannut Bahrudin Atajic on jälleen mukana normaalisti. SJK pelaa tällä viikolla kotiottelun sunnuntaina, joten kahden ottelun viikko tuottanee jälleen pientä kierrätystä pelaajistoon.

Mielenkiintoinen pikku lisä tähän otteluun on se, että kaksi SJK pelaajaa on edustanut urallaan Maarianhaminaa. SJK:n kaikkien aikojen maalitykki Toni Lehtinen pelasi siellä kaudella 2011, ollen joukkueen paras maalintekijä seitsemällä osumalla. Toinen SJK hyökkääjä Akseli Pelvas kävi kaudella 2008 pienellä neljän ottelun lainapestillä saarella, pelatessaan vielä HJK:ssa.

Toinen huomionarvoinen juttu liittyy kahden pelaajan kohtaamiseen. Viime kaudella vielä FC Lahdessa pelannut, nykyinen SJK hyökkääjä Ariel Tuco Ngueukam sai hengenpelastusmitalin ripestä toiminnastaan, maarianhaminalaisten ruotsalaispuolustaja Bobbie Friberg da Cruzin melkein tukehduttua kieleensä rajun yhteentörmäyksen jälkeen. Mies törmäsi FC Lahden pelaajan kanssa ja voipui tajuttomana maahan. Vierestä seurannut Tuco reagoi asiaan välittömästi ja pelasti kanssapelaajansa hengen. Keskiviikon kohtaaminen on miehille ensimmäinen tapahtuneen jälkeen.

On ehdottomasti hienoa tavata hänet taas. Juttelimme hänen kanssaan viimeksi viime vuoden puolella. Tietenkin ajatukseni ovat pelissä, mutta kun kohtaamme, niin sen näkee sitten mitä tunteita se nostaa pintaan. Toivon ettei kukaan joutuisi koskaan kokemaan mitään vastaavaa, kertoo Tuco.

Tuco sai ansaitusti hengenpelastusmitalin viime kauden toiminnastaan.

Ottelu näkyy suorana ISTV:ssä ja Carlsberg Sports Barissa

Kaikki Veikkausliigaottelut näkyvät suorina ja selostettuina monikameralähetyksinä Ilta-Sanomien ISTV:ssä. Lähetyksiä voi katsella verkosta ympäri Suomen ja hintaa palvelulla on vain 9,90 / kuukausi.

Palvelun kautta otteluita voi katsella myös jälkikäteen ja kaikista peleistä tulee myös kentänlaitahaastattelut ja kohokohtakoosteet hidastuksineen.

ISTV:n pääset tilaamaan osoitteesta Ilta-Sanomat/Extra

Seinäjoella peliä pääsee katsomaan Carlsberg Sports Barissa. Kaikki SJK:n kannattajat ovat paikalle erittäin tervetulleita.