123 456 7890

Skotlannin Glasgow Rangersin nuori suomalaishyökkääjä Serge Atakayi siirtyy määräaikaisella lainasopimuksella SJK-paitaan. Laina kestää kesäkuun 11. päivään asti, sen jälkeen 20-vuotias Atakayi palaa valmistautumaan kauteen 2019-2020 Rangersin kanssa.

Viime marraskuussa hän loukkaantui ikävästi Skotlannin liigan debyyttiottelussaan ja oli sivussa pari kuukautta. Nyt hän on taas täydessä kunnossa ja ehtinyt jo pelata muutamia otteluita Rangersin reservijoukkueessa. Myös maalitili on avattu loukkaantumisen jälkeen. Maaleja hän on tehnyt muutenkin melko mukavasti Rangersin nuorisoakatemian ja reservien riveissä.

Tulin tänne, koska tarvitsen lisää peliaikaa. Olen seurannut SJK:ta koko talven ja kun he soittivat, en voinut sanoa ei. SJK:n päävalmentaja Alexei Eremenko on minulle kuin isä ja hän on auttanut minua todella paljon. Moni muukin suomalaisseura halusi minut, mutta puhuin Rangersin kanssa ja sanoin, että haluan tulla SJK:hon. Haluan pelata hyvää futista ja haluan auttaa tätä joukkuetta. Siellä he eivät tienneet niin hyvin SJK:ta, mutta sanoin että se on Suomen paras joukkue ja haluan mieluiten tänne, sanoo SJK:n uusi lainapelaaja Serge Atakayi.

Olen todella iloinen, miten hyvin minut on otettu täällä vastaan. Kaikki ovat toivottaneet minut hyvin tervetulleeksi. Haluan tehdä kaikkeni ja auttaa SJK:ta niin hyvin kuin pystyn, Atakayi jatkaa.

Myös Rangersissa nähtiin, että tämä on minulle paras ratkaisu. Edustusjoukkueen puolelta sanottiin, että he eivät haluaisi päästää minua, mutta tämä on kuitenkin lopulta hyvä ratkaisu, koska olen ollut loukkaantuneena. He antoivat tämän mahdollisuuden minulle, koska tavoitteena on, että palaan täältä takaisin edustusjoukkueen mukaan. Rangersin päävalmentaja Steven Gerrard katsoo, että pystyn pelaamaan ensi kaudella jo heidän kanssa. Siellä on varmasti vielä paljon suunnitelmia, joten katsotaan miten kesällä käy, sanoo Atakayi vielä lopuksi.

SJK:n päävalmentaja Alexei Eremenko tuntee luonnollisesti Atakayin hyvin, sillä hän on käytännössä kasvattanut hänet ja Atakayi pelasi hänen alaisuudessaan myös Suomen U18-maajoukkueessa. Myös Veikkausliiga-debyytti syntyi Eremenkon alaisuudessa.

Hän ei tietenkään ole ollut enää minun alaisuudessani vuoden 2016 jälkeen, kun hän siirtyi Rangersiin. Mutta ne samat ominaisuudet, mitä hänestä muistan, ovat edelleen samoja. Näin hänen pelaavan marraskuussa Rangersin nuorten kanssa Spartak Moskovaa vastaan, kun seurojen edustusjoukkueet kohtasivat Champions Leaguessa. Seurojen nuoret pelasivat samalla keskenään. Joten olen nähnyt hänen pelaavan viimeksi muutama kuukausi sitten, kertoo SJK:n päävalmentaja Alexei Eremenko.

Hänen nopeutensa on lähes samaa kuin meillä täällä olevalla Dion Acoffilla, ja hän tuntee minun systeemini hyvin. Hän on kasvanut siihen, joten hän pääsee nopeasti siihen sisään, Eremenko arvioi.

Hän haluaa mennä pelaajana urallaan eteenpäin ja on hyvin nälkäinen pelaaja. Hän on nyt tilanteessa, että hänen pitää ottaa iso askel eteenpäin ja todistaa, että hänellä on siihen rahkeet. Hänen taitonsa ja ominaisuutensa ovat joka tapauksessa sellaiset, että olen varma, että hän tulee olemaan meille iso apu. Jo hänen nopeutensa yksistään, jatkaa Eremenko.

Ja hän on ollut nyt kolme vuotta Rangersissa. Siksi uskon, että hän on erilainen ihminenkin. Hän ei ole lapsi enää, hän on ollut kovassa ympäristössä ja oppinut taatusti asioita kovemmalla tasolla kuin täällä. Nyt hän haluaa todistaa kykynsä kaikille. Ja hän todella halusi tulla tänne. Samalla kun hän auttaa SJK:ta, hän auttaa myös itseään ja omaa tulevaisuuttaan, Eremenko päättää.

Atakayi on syntynyt Kongon Kinshasssa, mutta tullut Suomeen jo 10-vuotiaana. Hän varttui Pietarsaaressa Eremenkojen perheessä ja sai Suomen kansalaisuuden vuonna 2016. Atakayi on pelannut Suomen nuorten maajoukkueissa ja pelannut yhden ottelun Skotlannin pääsarjassa Rangersin paidassa. Hän siirtyi Rangersiin FF Jarosta kesällä 2016.

Suomessa hänen tilillään on Veikkausliigan nuorimman maalintekijän titteli kaudelta 2015. Hän on alun perin tullut tutuksi oikealla pelaavana laitahyökkääjänä, mutta Skotlannissa hän on pelannut myös keskellä ja vasemmalla laidalla.

Atakayi liittyi SJK:n harjoitusvahvuuteen heti ja hän on käytettävissä jo SJK:n Veikkausliigan avausottelussa.

SJK kohtaa lauantaina 6.4. Veikkausliiga-avauksessa HIFK:n OmaSp Stadionilla. Ottelu alkaa klo 15.00 ja ennakkoliput ovat myynnissä SJK:n verkkokaupassa ja SJK Shopissa.

Serge Atakayi

Kongon Kinshahassa 30. tammikuuta 1999 syntynyt Serge Atakayi tuli Suomeen jo nuorena poikana Helsinki Cup -junioriturnaukseen vuonna 2010 ja jäi sen jälkeen Suomeen. Hän on Skotlannin Glasgow Rangersin sopimuspelaaja ja pelaa kaudella 2019 SJK:ssa määräaikaisella lainasopimuksella. Lainasopimus päättyy 11. kesäkuuta 2019. Pelipaikaltaan hän on laitahyökkääjä tai hyökkääjä.

Hänellä on Suomen ja Kinshasan Kongon kansalaisuus, ja hän on edustanut Suomea nuorten maajoukkueissa. Hän ei ole kuitenkaan vielä päättänyt, haluaako edustaa aikuisten tasolla Suomea vai synnyinmaataan Kongoa. Hän on ehtinyt pelata kuitenkin Kongon paidassa harjoitusottelun.

Kinshasassa lapsena elänyt Atakayi tuli Suomeen kongolaisen juniorijoukkueen mukana vuonna 2010. Joukkue osallistui tuolloin Helsingissä pelattavaan Helsinki Cup -junioriturnaukseen. Hän ja muutama muu joukkueen pelaaja jäi turnauksen jälkeen Suomeen paremman elämän toivossa turvapaikanhakijoina. Kotimaahan jäi äiti, jonka puhelinnumerokin oli nuorelta Sergeltä kateissa. Turvapaikka löytyi kuitenkin Pohjanmaalta, Vöyriltä, missä Atakayi asui ensimmäiset vuotensa, oppien suomen kielen. Hän pelasi juniorina Oravais IF:n riveissä. Hän kotiutui myöhemmin FF Jaroon ja Pietarsaareen, missä asui SJK:n päävalmentaja Alexei Eremenkon perheessä, pelaten yhdessä samanikäisen Sergei Eremenkon kanssa Jaron juniorijoukkueissa.

Kaudella 2014 Atakayi oli kahdesti Jaron edustusjoukkueen vaihtopenkillä ja yhtä monta kertaa seuran farmijoukkueen, Kakkosessa pelaavan JBK:n riveissä. Ensimmäisen maajoukkuepelinsä hän pelasi Suomen paidassa 15-vuotiaana myös vuonna 2014 ja tuolloin pelatussa ystävyysottelussa oli vastassa naapurimaa Ruotsi. Talvella 2015 Atakayi pelasi neljä ottelua Liigacupissa ja debyytti Veikkausliigassa syntyi huhtikuussa 2015 Tampereen Ilvestä vastaan. Avausmaalinsa Veikkausliigassa Atakayi teki toukokuussa 2015 HIFK:n verkkoon. Näin ollen hänestä tuli tuolloin historian nuorin Veikkausliigan maalintekijä 16 vuoden ja 107 päivän iässä.

Jaro tippui kuitenkin Veikkausliigasta kaudella 2015 ja kaudella 2016 hän jatkoi joukkueessa Ykkösessä. Hän sai tuolloin myös Suomen kansalaisuuden. Kesällä 2016 hän kävi näytillä Skotlannin Rangersissa ja kolmivuotinen sopimus Skotlannin jättiseuran kanssa syntyi testin jälkeen. Ennen Rangersia hän oli käynyt useaan kertaan myös englantilaisen Fulhamin testissä.

Rangersissa hän on pelannut ensin seuran U19-joukkueessa ja sitten seuran reserveissä. Seuran uutena päävalmentajana kesällä 2018 aloittanut Steven Gerrard näki hänet ja nosti mukaan edustusjoukkueeseen. Atakayi teki Rangersin kanssa myös jatkosopimuksen, joka pitää hänet seurassa aina 2020 kauden loppuun. Gerrardin alaisuudessa hän teki debyyttinsä Skotlannin Valiolliigassa Motherwellia vastaan marraskuussa 2018. Atakayi kuitenkin loukkaantui heti debyyttiottelussaan, törmättyään vastustajan pelaajan kanssa ikävästi. Hänet leikattiin ja kuntoutuminen kesti kaksi kuukautta. Nyt hän on kuntoutunut täyteen pelikuntoon, hän on pelannut Rangersin reserveissä ja onnistunut loukkaantumisen jälkeen maalinteossakin. SJK:n kanssa hän hakee lainasopimuksella kuitenkin lisää peliminuutteja, sillä kausi Skotlannissa on juuri päättymässä keväällä. Hän palaa kesän 2019 lopulla takaisin Rangersin edustusjoukkueen mukaan.

Maaliskuussa 2019 Serge Atakayi vieraili myös synnyinmaassaan Kongossa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ja tapasi siellä äitinsä kaikkien näiden vuosien jälkeen. Nyt hänellä on äidin puhelinnumero tallessa ja hän pääsee vierailemaan äitinsä luona useammin.

Hän on pelannut Veikkausliigassa 16 ottelua ja tehnyt niissä kaksi maalia. Ykkösessä ja Kakkosessa hän on pelannut yhteensä 23 ottelua ja tehnyt niissä kolme maalia. Suomen nuorten maajoukkueissa on yhteensä 16 ottelua ja niissä on syntynyt kaksi maalia.

Skotlannissa hän on pelannut Rangersin nuoriso- ja reservijoukkueissa kymmeniä otteluita ja tehnyt niissä useita maaleja. Lisäksi hän on pelannut yhden pelin edustusjoukkueessa Skotlannin pääsarjassa ja kaksi harjoitusottelua edustusjoukkueen kanssa. Hän on oli myös mukana Rangersin euro-otteluiden ryhmässä ennen loukkaantumistaan. Skotlannissa häntä pidetään suuressa arvossa ja seuran tulevaisuuden pelaajana.