123 456 7890

Seinäjoella 5.11. 2007 perustettu Seinäjoen Jalkapallokerho täyttää 15 vuotta. Tuon lisäksi, SJK aloittaa valmistautumisen ensi kauden kymmenenteen Veikkausliigakauteen.

Rippikouluikään mennessä olemme saavuttaneet aika paljon, ja olemme alueemme ehdoton ykkösseura kaikki lajit huomioiden. Nöyränä, mutta ylpeinä, jatkamme työn tekoa kohti vielä valoisampaa tulevaisuutta – omaa yhteisöämme ja jalkapallon kehitystä Suomessa palvellen, sanoo SJK:n puheenjohtaja Raimo Sarajärvi ja toivottaa puolestaan hyvää syntymäpäivää SJK:n seurayhteisölle.

15 vuodessa SJK:sta on kasvanut yksi Suomen suurimpia seuroja, jo pelkästään menestyksen ja yleisömäärien osalta. Pelaajamääriltään seura on koko Etelä-Pohjanmaan suurin ja junioritoiminta on Suomen korkeimmalla tasolla Palloliiton seuraluokituksessa. Seura omistaa oman harjoituskeskuksen Wallsport Areenan ja pelaa Suomen parhaalla jalkapallostadionilla, OmaSp Stadionilla. Se on koko alueen tahdonnäyte ja mukana tukemassa toimintaa on lähes 700 yritystä.

Pelattujen yhdeksän Veikkausliigakauden aikana, se on voittanut Suomen mestaruuden ja sen lisäksi SM-hopeaa ja kahdesti pronssia. Suomen Cup on voitettu kertaalleen ja kerran saatu siinäkin hopeaa. Liigacupin mestaruus tuli heti ensimmäisellä Veikkausliigakaudella ja Euroopassa SJK on pelannut neljällä kaudella. Seuran ylpeyden aiheita on oman stadionin ja menestyksen lisäksi ammattimainen akatemiatoiminta, johon kuuluu myös Suomen ainoa seuravetoinen jalkapallolukio. SJK on ainoa seura Suomessa, joka pystyy tarjoamaan nuorille pelaajille mahdollisuuden pikkujunioreista B-nuorten SM-sarjaan, jalkapallolukioon, Miesten Kolmoseen, Ykköseen ja lopulta Veikkausliigaan.

SJK:n edustusjoukkue aloittaa valmistautumisen ensi kauteen joulukuussa ja pelaa talven aikana harjoitusotteluita ja cupin otteluita. Kausikortit kaudelle tulee myyntiin vielä ennen joulua ja niistä tiedotetaan lisää SJK:n kanavissa.

 

Kaudesta 2023 tulee SJK:n kymmenes putkeen Veikkausliigassa.

 

Kakkosen seurasta Veikkausliigan suurten joukkoon

 

Seinäjoen pitkä, jo yli 90-vuotias jalkapalloseuratoiminta sai työlleen jatkajan Seinäjoen Jalkapallokerhosta marraskuussa 2007, kun Sepsi-78 ja TP-Seinäjoki yhdistivät voimansa. SJK:sta tuli Seinäjoen ja koko Etelä-Pohjanmaan lippulaiva, ja tie alkoi Sepsi-78:n sarjapaikalta Kakkosesta. Ensimmäiset vuodet eivät olleet helppoja, ja SJK taisteli sarjapaikastaan Kakkosessa. Ensimmäinen onnistumisten kausi oli Kakkosessa kaudella 2010, jolloin SJK otti viidennen sijan aloittamalla kauden lopussa tappiottomien otteluiden putken, joka jatkui läpi koko seuraavan kauden. SJK:n puheenjohtajaksi tuli myös tuolla kaudella nykyäänkin SJK:a johtava Raimo Sarajärvi. 

Kauden 2011 päätteeksi SJK nousi Ykköseen, useiden satojen seinäjokisten matkattua viimeiseen nousukarsintapeliin Karjaalle. Tappioton putki jatkui kaudella 2012 Ykkösessä, ja lopulta siitä tuli uusi Suomen ennätys kolmella pääsarjatasolla; 44 ottelua 18.8. 2010 – 30.5. 2012. Lisäksi kauden 2011 pistesaalis oli uusi Kakkosen ennätys 70 pisteellä ja SJK voitti Suomen Cupin Pikkufinaalin, ja otti siten ensimmäisen pokaalinsa. Päävalmentajana toimi Christoffer ”Toffe” Kloo.

 

SJK-junioreita yhdessä kauden 2013 edustusjoukkueen kanssa.

 

SJK aloitteli myös rakentamaan omaa akatemiatoimintaansa, ja talvella 2010 – 2011 Wallsport-talenttiakatemia nimellä aloittanut joukkue sai ensimmäisen täysipäiväisen valmentajan ja se osallistui tuolloin pelattuun talenttiakatemioiden SM-sarjaan. Talenttiakatemia muodostettiin TP-Seinäjoen B- ja A-nuorista. Lisäksi kaudella 2011 aloitti Nurmon Pallon paikalla Nelosessa SJK Reservit, jonka nimi on vuosien varrella muuttunut Kerho 07 ja nykyään SJK Akatemia -muotoon. SJK Reservit aloitti Nelosessa viidennellä sarjatasolla, mutta nykyään SJK Akatemia pelaa Ykkösessä, Suomen toiseksi korkeimmalla tasolla. TP-Seinäjoen junioritoiminta oli alusta alkaen toiminut SJK:n junioriorganisaationa, mutta vuonna 2012 TP-Seinäjoen nimi muuttui SJK-junioreiksi.

Ensimmäisellä Ykkösen kaudella 2012 SJK jäi toiseksi, RoPS:n noustua pääsarjaan. Uudeksi päävalmentajaksi seuraavalle kaudelle tuli nuori Simo Valakari. Hänen johdollaan SJK nousi Ykkösestä Veikkausliigaan, ja ratkaisevaa ottelua FC Hakaa vastaan seurasi Seinäjoen Keskuskentällä yli 4798 ihmistä.

 

SJK nousi Veikkausliigaan kauden 2013 päätteeksi. Kapteeni Chris Cleaver ja Johannes Laaksonen juhlivat. Kuva Mari Hietala.

 

SJK:n ensimmäinen kausi Veikkausliigassa oli niin ikään menestys, sillä nousijajoukkue otti 2014 kauden Veikkausliigan hopeaa, paikan eurokentillä ja voitti kauden alussa pelatun Liigacupin. Finaalissa kaatui Pohjanmaan alueen paikallisvastustaja VPS ja tuon jälkeen alueen jalkapallovaltikka siirtyikin Vaasasta Seinäjoelle. Seinäjoelle alettiin myös tosissaan puuhaamaan uutta jalkapallostadionia.

 

OmaSp Stadionin rakennustyöt alkoivat syksyllä 2015.

 

Seuran historian ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Suomen mestaruus tuli kaudella 2015 ja samana syksynä alkoivat raivaustyöt uudelle jalkapallostadionille. Mestaruus oli myös ensimmäinen koko Etelä-Pohjanmaalle ja Seinäjoesta tuli Veikkausliigan aikana pohjoisin Suomen mestaruuden jalkapallossa voittanut kaupunki. Mestaruuden ratkaissutta SJK – FF Jaro ottelua seurasi Keskuskentällä SJK:n seurahistorian suurin kotiottelun yleisömäärä 6011 katsojaa. Seuran historian ensimmäinen kotieuropeli UEFA Europa Leaguessa jouduttiin vielä pelaamaan varakentällä Helsingin Töölön stadionilla. Siinä SJK kohtasi islantilaisen FH Hafnarfjordurin. Paikalle matkasi Seinäjoelta omalla tilausjunalla useita satoja kannattajia. Huikean kauden ansiosta, SJK valittiin Suomen Urheilugaalassa Vuoden Joukkueeksi, ja se oli ensimmäinen kerta, kun mikään miesten seurajoukkue voitti tuon palkinnon.

 

Mehmet Hetemaj ja Suomen mestaruus veistos Seinäjoen Keskuskentällä 2015.

Suomen mestarit 2015

 

Kaudesta 2016 odotettiin jatkumoa edelliselle menestysvuodelle, ja seuran pitkän aikavälin tarinassa siitä tuli yksi merkityksellisimpiä, kun OmaSp Stadion vihittiin käyttöön 18. kesäkuuta pelatussa SJK – HJK ottelussa. Loppuunmyyty, lähes 6000 katsojan stadion todisti kotijoukkueen harmiksi HJK:n 3-2 voittoa. Samat joukkueet kohtasivat kuitenkin Suomen Cupin finaalissa Tampereella, ja nyt SJK otti voiton rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Suomen Cupin voitto oli sekin SJK:lle historiansa ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa. SJK oli mukana mestaruustaistelussa vielä kauden viimeisessä ottelussa Helsingissä, mutta samaan aikaan Maarianhaminassa voittanut paikallinen IFK kruunattiin mestariksi, HJK otti hopeaa ja SJK pronssia 0-0 tasapelin myötä. Paikalle oli matkustanut jopa 750 seinäjokista omiaan tukemaan.

 

Suomen Cup tukevasti Mihkel Aksalun käsissä Tampereen Ratinassa 2016.

 

SJK pelasi vielä Euroopassa ja Suomen Cupin finaalissa kaudella 2017, mutta jäi siinä toiseksi ja ei onnistunut nousemaan sarjassa mitalisijoille. Kauden alla SJK:n joukkueesta lähti useita tärkeitä pelaajia ja joukkue joutui uudistuksen kouriin. Eurokentätkin jäivät harmittavasti vain kahden pisteen päähän, ja loppusijoitus oli kuudes. Suomen Cupin finaalissa vajaamiehisenä pelannut SJK hävisi HJK:lle 0-1 tuloksella.

Seuraavalla kaudella SJK:n piti ottaa uusi alku, ja joukkueen pelaajistoa oli tarkoitus suomalaistaa ja nuorentaa. Kausi lähti kuitenkin käyntiin heikosti, ja jo kesäkuulle tultaessa valmentajana kauden aloittanut Tommi Kautonen vaihtui Alexei Eremenko senioriin. SJK jäi kaudella 2018 yhdeksänneksi, ja se oli seuran historian heikoin saavutus Veikkausliigassa. Eremenko onnistui sen verran kääntämään kurssia, että putoaminen vältettiin vain kolmella pisteellä. Eremenko jatkoi SJK:n päävalmentajana myös kaudella 2019. Sarja pelattiin ensimmäistä kertaa uudessa formaatissa, jossa oli ylempi ja alempi loppusarja. SJK jäi alempaan loppusarjaan ja kaudesta tuli pettymys. SJK jäi lopulta jälleen yhdeksänneksi, mutta tippumisvaaraa ei kuitenkaan ollut.

 

Suomen Cupin finaali SJK – HJK pelattiin 2017 OmaSp Stadionilla.

 

2020 SJK sai päävalmentajaksi Jani Honkavaaran, joka oli johdattanut edellisellä kaudella KuPS:n hieman yllättäen Suomen mestariksi. Samana keväänä alkoi kuitenkin maailmanlaajuinen koronapandemia, joka viivästytti kauden alkua pitkälle kesään. SJK:n osalta korona ei kuitenkaan aiheuttanut missään vaiheessa pelaajien lomautuksia, kuten monessa muussa seurassa, ja joukkue sai harjoitella seuran omistamissa fasiliteeteissa. Pelkkänä runkosarjana pelatusta kaudesta tuli iso pettymys ja SJK oli lopulta kauden päätteeksi seitsemäs. Kausi 2021 alkoi sekin heikosti, mutta palaset kuitenkin loksahtivat lopulta kesällä kohdalleen, ja SJK selvisi mukaan ylempään loppusarjaan. SJK aloitti ylemnässä loppusarjassa hurjan loppukirin, nousten lopulta viimeisessä ottelussa kolmanneksi ja takaisin mitaleille viiden vuoden jälkeen. SJK sai myös paikan uudessa UEFA Europe Conference Leaguessa.

 

SJK otti pronssimitalit kauden 2021 päätteeks. Mitalit varmistuivat Turun Veritas Stadionilla, kauden päätösottelussa.

 

SJK:n historian 15. kausi, kausi 2022, alkoi uuden päävalmentaja Joaquín Gómezin alaisuudessa. Kausi lähti käyntiin viidellä tappiolla, mutta kurssi kääntyi kesään mennessä. SJK eteni myös UEFA Europe Conference Leaguessa toiselle kierrokselle ensimmäistä kertaa historiassaan, kun SJK kaatoi Viron suurseura FC Floran. Toisella kierroksella vastaan tullut Norjan Lillestøm osoittautui kuitenkin liian vahvaksi. SJK nousi myös runkosarjassa ylempään loppusarjaan, mutta jäi sarjassa kuudenneksi. Kaudelle 2023 lähtee Joaquín Gómezin alaisuudessa toista kautta putkeen.

 

SJK teki historiaa kaudella 2022, etenemällä ensimmäistä kertaa jatkoon eurokentillä.

 

Historiassaan SJK:n 15 vuoden aikana voittanut kertaalleen Suomen mestaruuden, Suomen Cupin, Liigacupin, Ykkösen ja Kakkosen sekä Suomen Cupin pikkufinaalin. Sen hallussa on edelleen Kakkosen yhden kauden piste-ennätys ja kolmen ylimmän sarjatason pisin tappioton putki 44:lla pelillä. Se on ainoa seura Suomessa, jolla on oma kotistadion, harjoituskeskus, ammattimainen akatemiatoiminta jalkapallolukioineen. Tuleva 10. kausi Veikkausliigassa toivottavasti palauttaa myös edustusjoukkueen jälleen kärkikamppailuun.

 

SJK:n kotina vuodesta 2016 lähtien on toiminut OmaSp Stadion