123 456 7890

Ilmoittautuminen SJK:n tyttöjoukkueisiin alkaa elokuussa 2020. SJK-juniorit perustaa useita uusia joukkueita tytöille ja jatkossa kaikille pyritään tarjoamaan yhtäläiset mahdollisuudet kehittyä sekä harrastaa jalkapalloa SJK:n pelaajapolulla. Myös SJK:n jalkapallolukioon otetaan jatkossa tyttöpelaajia.

– Syksyllä aloitetaan tyttöjalkapalloilu SJK-junioreissa ja ilmoittautuminen toimintaan alkaa elokuussa. Yksi joukkue meillä jo on, eli 06-syntyneiden joukkue, joka on ensi vuonna C15 joukkue. Nyt perustetaan muitakin joukkueita ja pyritään tarjoamaan kaikille tämän alueen junioreille mahdollisuus harrastaa SJK:n paidassa jalkapalloa, ikään tai sukupuoleen katsomatta, kertoo SJK-junioreiden seurakehittäjä Timo Rauhala. 

Vihdoinkin tämä on mahdollista, että tytöille tarjotaan samanlainen pelaajapolku, kuin pojillekin. Sitä on toivottu ja odotettu, kertoo Maria Da Silva, joka toimii SJK-junioreiden tyttöjalkapallotoiminnan koordinaattorina. Da Silva on itse entinen pelaaja, joten hän pystyy hahmottamaan laadukkaan pelaajapolun merkityksen myös pelaajien näkökulmasta.

Aloitamme nyt toiminnan 06-syntyneistä alaspäin ja koitamme saada kaikki ikäjoukkueet kokoon. Jos emme onnistu heti, niin uskon, että saamme ne pyörimään viimeistään vuoden-parin sisällä. Tähtäämme pitkäjänteiseen toimintaan ja pyrimme siirtämään oppeja mahdollisimman tehokkaasti jo olemassa olevista SJK-junioreiden rakenteista. 

Tulevaisuudessa olisi mahtavaa, että SJK:n naisjoukkue pelaisi täällä stadionilla. Ja tarkoituksena on luoda siten esikuvia myös naispelaajista tyttöjunioreille. Tällä hetkellähän tytöt haaveilevat pääsevänsä Mehmet Hetemaj’n kanssa samaan joukkueeseen pelaamaan, joten siellä ne esikuvat tällä hetkellä heille on, kertoo Da Silva.

Tyttöjalkapalloilun aloittaminen tarjoaa jatkossa myös mahdollisuuden liittyä SJK:n jalkapallolukioon sekä yhdistää näin opiskelut ja jalkapallo. Opiskelun ja ammattimaisen harjoittelun yhdistäminen on mahdollista lukion lisäksi myös muissa opintoasteissa.

Silloin kun itse pelasin, niin tytöt lähtivät täältä opiskelujen vuoksi muualle pelaamaan. Nyt täällä on mahdollisuus käydä jalkapallolukio tai opiskella ammattikorkeakoulussa. Sitä kautta uskon, että tyttöfutaajia voisi jäädä enemmän Seinäjoelle ja lähialueille.

Tällä hetkellä naisten Kansallisessa liigassa lähes kaikki joukkueet tulevat Etelä-Suomesta, joten kyllä minä ajattelen, että tälläkin alueella voisi olla joukkue, sanoo Da Silva.

Näkisin, että SJK:n tyttöjalkapalloilun aloittaminen ruokkii koko tämän alueen tyttö- ja naisjalkapalloilua. Tätä kautta saadaan lisää nostetta koko alueelle, ei pelkästään Seinäjoelle. Samalla me valmentajat ja taustatoimijat saamme seuralta ihan konkreettista arkitukea omaan tekemiseemme, ja mekin pystymme kehittymään. Ei ainoastaan pelaajat, sanoo Maria Da SiIva vielä lopuksi.

SJK-juniorit pyrkiikin tukemaan erityisesti joukkueiden valmentajien ja toimijoiden kehittymistä sekä antamaan työkaluja ja tukea heidän tekemiseensä. Toimivien rakenteiden kautta kaikille pystytään tarjoamaan yhtäläiset mahdollisuudet seurassa.

Meillä on jokaisella ikäluokalla tarkkaan valitut ja hyvin koulutetut vastuuvalmentajat ja heillä sitten useita valmentajia ja toimijoita heidän apunaan. Se takaa sen tasaisuuden kaikille seuran juniorijoukkueille ja silloin jokaisessa ikäluokassa tehdään niitä asioita, mitä juuri siinä ikäluokassa kuuluu tehdä. Sitä myötä myös pelaajat kehittyvät, kertoo SJK-junioreiden seurakehittäjä Timo Rauhala. 

SJK-juniorien tarkoitus ei ole kasvattaa kuitenkaan pelkästään tulevia ammattilaisia, vaan toiminta on myös harrastustoimintaa ja hauskaa. Kaikista ei tule ammattilaisjalkapalloilijoita, eikä pidäkään.

Me olemme monitasoseura. Tämän kokoisessa kaupungissa ei ole mahdollista keskittyä vain huippupelaajiin. Siksi me keskitymme kaikkiin junioreihimme, kertoo Rauhala.

Meillä on harrastepelaajia, kilpapelaajia ja sellaisia, jotka eivät välttämättä juuri sillä hetkellä ole pyrkimässä huipulle. He pelaavat samoissa joukkueissa ja me kerromme avoimesti, kuinka pelaajat jaetaan harjoituksissa sen hetkisen tason mukaan eri ryhmiin. Tämä takaa sen, että jokainen pelaaja saa silloin oman tasonsa mukaista kilpailua treeneissä. 

Tällä tavoin palvellaan sekä niitä, jotka haluavat jalkapallosta vain hauskan harrastuksen että myös niitä, jotka oikeasti haluavat tosissaan huipulle. Juuri tämä on se asia mitä me pystymme tarjoamaan paikalliselle tyttöfutikselle, sanoo Rauhala.

Me pyrimme myös kasvattamaan ihmisiä jalkapallon ohella. Jos pystymme kasvattamaan täällä hyviä ihmisiä, niin todennäköisesti heistä kasvaa myös hyviä pelaajia. Sama pätee toki myös toisinpäin, päättää Rauhala.

SJK-juniorit on Etelä-Pohjanmaan alueen johtava jalkapalloseura, joka on aiemmin keskittynyt pääasiassa poikapuolen toimintaan. Palloliitto sekä Laatukeskus on arvioinut SJK:n toiminnan korkeimmalle laatutasolle. Nyt SJK haluaa tarjota saman mahdollisuuden tyttöjalkapalloilijoille. Toiminnan aloittamiseen on saatu Opetus- ja Kulttuuriministeriön seuratukea ja tavoitteena on, että tulevaisuudessa tyttötoiminnasta vastaa seurassa päätoiminen työntekijä.

Voit lukea lisää SJK-junioreiden tyttöjalkapalloilun aloittamisesta tästä linkistä. Lisää tyttöjalkapalloilusta ja SJK-junioreiden toiminnasta on luvassa SJK:n Meidän Kerho -videosarjassa myöhemmin alkusyksyn aikana.

Lisätietoja SJK:n tyttötoiminnasta antavat seurakehittäjä Timo Rauhala 050 – 5259630timo.rauhala@sjk-juniorit.fi sekä toiminnanjohtaja Hannu Huilla 050-4328785,hannu.huilla@sjk-juniorit.fi

Maria Da Silva perheineen. Kaikki jutun kuvat: O-M Matihalti, SJK-juniorit.