123 456 7890

Saalistuskauden kohokohta

Vaikka tupsukorvaisen Ilveksen (Lynx Lynx) metsästys virallisesti alkaakin vasta joulukuussa ja on mahdollista kun lumi on maassa, ei tässä salakaadosta kuitenkaan puhe ole. Seinäjoen Jalkapallokerho nimittäin haluaa kaataa jo oman saalistuskautensa toisen petoeläimen huomenna lauantaina Keskuskentän nurmella.

Kertaalleen petoeläin on jo nyljetty, mutta tuo nahka ei vielä tyydytä, eikä riitä. Ykkösen kaksiosaisen nousukarsinnan toinen osaottelu on se ratkaiseva ja se pelataan siis huomenna klo 15.00. Sen jälkeen jompi kumpi joukkueista lähtee talvilomille ja toinen jatkaa pelejään.

Lähtökohtaisesti kotijoukkue Kerholla on parempi asema huomisessa koitoksessa, sillä otteluparihan pelataan ns. Eurocup-säännöillä, joiden mukaan otteluparin maalit lasketaan yhteen ja enemmän osumia tulittanut joukkue jatkaa.

Kerho otti etulyöntiaseman Tampereen Tammelassa viime lauantaina loistavissa olosuhteissa huikean yleisön ja kiivaasti omiaan kannustaneen kloppien joukon edessä. Ilves pisti kaikkensa peliin pelaten monien mukaan kauden parasta peliään. Se ei nyt riittänyt, sillä Kerho voitti kamppailun 2-1 (1-1), vaikka joukkueen otteisiin jäikin parannettavaa.

Tuon karsintapelin lisäksi joukkueet ovat Kerhon lyhyen historian aikana kohdanneet kahdesti. Vuonna 2008 Kerho kaatoi tupsukorvat Pirkkahallissa 2-1 ja vuosi sitten kevättalvella numerot olivat Wallsport Areenassa isännille 4-1. Kolmen matsin maalit siis kolmen voiton myötä Kerholle 8-3.

Historialla ei ole kauheasti tekemistä asioiden kanssa, sillä huomenna on pelattava taas vahvasti. Ottelussa Ilveksen olisi pakko voittaa minimissään 2-0 päästäkseen jatkoon. Jos Kerho iskee maalinkin tupsukorvien verkkoon, on vieraiden tehtävä kolme osumaa. Se puolestaan onkin sitten jo huomattavasti haasteellisempi juttu, sillä tällä kaudella Kerho ei otteluissaan ole kertaakaan päästänyt omalla sarjatasollaan, Ykkösessä tai itseään alempana pelaavaa joukkuetta vastaan kahta maalia enempää.

Kaksi maalia Kerhon verkkoon ovat samassa ottelussa tehneet GBK, joka hävisi matsin 3-2, sekä FC Santa Claus, joka nöyrtyi kotonaan 4-2.

Tähän mennessä Kerho on pelannut 35 sarja- ja karsintaottelua ilman tappiota peräkkäin. Putki on suomalaisen jalkapallohistorian toiseksi pisin Kakkosessa, Ykkösessä, SM-sarjassa tai Veikkausliigassa. Vain Helsingin Ponnistus on pelannut pidempään ilman häviötä 6.10.1968 – 13.8.1970 välisenä aikana. Kerholla on teoreettinen mahdollisuus sivuta tuota ennätystä pelaamalla Ilvestä ja potentiaalista toista karsintavastustajaansa vastaan tappioitta.

Niin pitkälle eteenpäin ei kuitenkaan ole syytä kuikuilla ja moinen putki jatkuu, jos on jatkuakseen, sillä olennaista on nyt vain se, että lauantain ottelusta rypistetään jatkopaikka omalla pelillä.

Ei olisi lainkaan Kerholle ominaista ryhtyä peruuttelemaan, turvaamaan tulosta tai heittäytyä passiiviseksi osapuoleksi tässä karkelossa. Sitä ei liioin liene luvassa, mikäli on uskominen joukkueen vastuuvalmentajaa, Christoffer Kloota tai joukkueen kipparia, Chris Cleaveria.

Kerho saa otteluun jalkeille vähintään yhtä hyvän nipun kuin viime lauantaina. Sivussa ovat varmuudella vain pitkäaikaispotilaat Jesse Jääskeläinen ja Toni Kujala, sekä Tiitus Lehtinen, jotka huilasivat jo viime viikollakin. Sen sijaan Matti Lähitietä on koetellut vatsatauti, mutta vastaavasti Patrik Lomskin kuumeilu on taakse jäänyttä elämää.

Olisi vaikea kuvitella valmennusjohdon muuttavan kokoonpanoa erityisen radikaalisti tähän toiseenkaan osaotteluun. Toki Lomskin toipuminen tarjoaa laitapeliin lisää vaihtoehtoja ja sitä kautta myös kärkikaksikkoon yhden vaihtoehdon lisää, jos Teemu Penninkangas siirtyy hyökkääjäksi.

Ilveksen pelin sieluihin kuuluvat Henri Scheweleff ja Jari Niemi saivat viime lauantaina tällejä. Scheweleffin polvi vääntyi ja Niemen takareisi kiukutteli. Se on kuitenkin yhdentekevää, ovatko nämä herrat kokoonpanossa, sillä tosissaan on pelattava joka tapauksessa, eikä vastustajan poissaolijoiden listaa juuri kannata isommin tavata.

Molemmat olivat kehissä viimeksi ja kummankin osaaminen on tiedostettu. Jos kaksikko ei ole kentällä, se on enemmänkin Ilveksen päänsärky kuin Kerhon murheenaihe. Varmaa on, että Ilves tulee otteluun raateluhampaat esillä.

Vieraiden valmentaja, Valeri Popovits, on kaveri, jonka suurinpiirtein jokainen vähänkään jalkapalloa seurannut muistaa pelaajauralta TPV:ssa, Ilveksessä, TPV:ssa ja HJK:ssa. “Vallu” on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista Veikkausliigassa.

Ilveksen joukkue vilisee liigassa pelanneita, kokeneita kavereita, eli siinäkin mielessä tässä on oikeasti oltava hereillä ja tuntosarvet pystyssä. Miki Sipiläinen tulitti Kakkosessa tällä kaudella 23 osumaa ollen joukkueensa tehokkain.

Liigakokemusta on monella muullakin tupsukorvien pelaajalla, joten mistään huonosta joukkueesta ei tosiaankaan ole kyse. Ei edes keskinkertaisesta. Kyseessä on erittäin vahva nippu, joka pelasi kahdeksan viimeistä otteluaan Kakkosen Lohko B.ssä erinomaisesti voittaen niistä seitsemän. Tuon putken Kerho kuitenkin katkaisi Petter Meyerin ja Arttu Seppälän maaleilla.

Ensimmäisessä osaottelussa maalinedustalta pallon jollakin ihmeen konstilla Kerhon verkkoon survonut Ville Pajula puolestaan saapuu kotikaupunkiinsa pelaamaan entistä seuraansa vastaan toisen Ilvestä edustaneen ex-seinäjokisen, Janne Sallin, jännittäessä kummankin joukkueen puolesta katsomossa.

Katsomossa jännittää todennäköisesti melko moni muukin, sillä ennakkoon näyttäisi siltä, että ainakin keli on ihan kohdillaan. Samoin vaikuttaa siltä, että katsomoon on tulossa Kerhon kaikkien aikojen ennätysyleisö. Aikaisempi yleisöennätys syntyi huhtikuussa tuplamestari HJK:ta vastaan, jolloin Joupiskan tekonurmen liepeillä hengaili 1843 katsojaa. Nyt odotetaan minimissään 2000 katsojaa ja tavoitteena on 2500 katsojaa.

Moinen määrä aiheuttaa tietenkin monenmoista, mihin sen enempää seura kuin kukaan muukaan ei pysty vaikuttamaan. Autot kannattaa pysäköidä pesäpallostadionin parkkipaikoille, missä tilaa on. Peliin kannattaa saapua ajoissa, sillä myyntitoiminnat ovat käynnissä hyvissä ajoin. Jonottamista voi välttää myös hakemalla pääsylipun ennakkoon CityPihan Kahvila Kerhosta.

Lauantain matsi on eittämättä Kerhon historian tärkein ykisttäinen ottelu. Silti tällaiseen peliin ei kannata lähteä jänskäämään liikaa. Näistä hetkistä on osattava nauttia ja ottaa ilo irti.

Monelle uransa alasarjoissa pelanneelle pelaajalle tai edes liigassa pelanneelle pelimiehelle näitä hetkiä sattuu harvoin kohdalle. Pelissä on paljon panosta ja katsomo on täpötäynnä.

On mielenkiintoista nähdä, saapuuko Tampereelta saman verran väkeä kuin Seinäjoelta oli lähtenyt Tammelaan. Tampereen osaottelussa väkeä oli nimittäin Seinäjoelta varovasti arvioiden jopa 300 kappaletta kannustamassa Kerhoa.

Peli alkaa Keskuskentällä klo 15.00 ja oheistoiminnot jo vähintään puolitoistatuntia ennen matsia. Tervetuloa kannustamaan Kerho kohti Ykköstä!