123 456 7890

SJK:n urheilupuolen tekninen johtaja Richard Dorman vieraili Ghanassa Vision FC -jalkapalloakatemian vieraana marraskuun puolivälissä. Ghanalainen jalkapalloakatemia ja SJK ovat aiemmin tehneet yhteistyötä muun muassa puolustaja Terry Yegben lainasopimuksen kautta. Nyt Dorman pääsi paikan päälle tutustumaan akatemian toimintaan ja esittelemään samalla hieman SJK:n omaa toimintaa.

Vision FC tulee Medinan alueelta, joka on osa Ghanan pääkaupunki Accraa. Ja tämä oli todella silmiä avaava matka henkilökohtaisella tasolla, sanoo SJK:n urheilupuolen tekninen johtaja Richard Dorman. 

Pääsin näkemään siellä kaikki yhteiskunnan eri tasot, ja jalkapalloa pelattiin siellä nurmikentiltä, pölyisillä hiekkakentillä tai jopa kaduilla. Se mikä oli uskomatonta, oli heidän intohimonsa jalkapalloon ja intensiteetti harjoittelua sekä pelejä kohtaan. Meillä Suomessa on tekninen ja taktinen ymmärrys kyllä korkealla, mutta siellä voitonjano ja tahto päästä ammattilaiseksi, on vielä paljon korkeammalla tasolla, Dorman pohtii.

 

Dorman esittelemässä SJK:n toimintaa Vision FC:n valmentajille.

 

Kävimme myös yhtenä päivänä katsomassa Right to Dream -akatemiaa, joka on osa Tanskan pääsarjaa parhaillaan johtavan FC Nordsjaellandin omaa pelaajapolkua. Siellä oli fantastiset fasiliteetit ja ammattimainen, korkeatasoinen valmennusjohto. Myös Vision FC:n valmennus- ja seurajohto oli meidän mukanamme tällä vierailulla, sillä vastaavaa mallia kohti hekin tällä hetkellä pyrkivät. 

Erityisen vaikuttavaa oli Right to Dream -akatemian yhteiskuntavastuullinen puoli, ja miten se toimii. Heidän yhteistyönsä oman alueensa kanssa oli kannustavaa, kehittävää ja opettavaista ihan kaikille. Ja vaikka akatemian läpi käynyt pelaaja ei päätyisikään Tanskan pääsarjaan, on tällä kaikella yhteiskuntaa sekä pelaajien omaa etua edistävä vaikutus. Heillä oli apurahajärjestelmä pelaajille USA:n Yliopistoihin, ja he myös tukivat pelaajia heidän oman mahdollisen yritystoimintansa aloittamisessa, jos jalkapallosta ei tulekaan heille ammattia, Dorman kertoo.

 

Vision FC:n pelaajat paikallisessa koulussa Medinassa.

 

Kokonaisuutena, oli tärkeää päästä tapaamaan Vision FC:n seurajohtoa, ja kartoittaa mahdollisuuksia, joilla voisimme heidän kanssaan tehdä yhteistyötä tulevaisuudessa. 

Haluamme kuitenkin jatkuvasti kehittää meidän omaa toimintaamme seurana ihan joka osa-alueella. Ei pelkästään kotimaan tasolla, omien junioripelaajien, SJK Akatemian ja jalkapallolukion kautta, vaan meidän tulee kehittää myös kansainvälistä yhteistyötämme. Rakentaa uusia malleja, joilla voimme mahdollisesti tuoda menestystä seurallemme, niin taloudellisesti kuin jalkapallokentillä, Dorman korostaa.

Koko tästä vierailusta jäi erittäin positiivinen kuva, minut otettiin siellä erittäin hyvin vastaan ja näin heidän pelaajiansa kaikilta eri pelaajapolun tasoilta. Ja samalla näin kuinka paljon he tekevät yhteistyötä paikallisten koulujen kanssa. 

Meillä on ehdottomasti tavoitteena jatkaa tästä syntynyttä yhteyttä, laajentaa sitä mahdollisesti yhteistyöksi Vision FC:n kanssa tulevaisuudessa, sanoo Dorman vielä lopuksi.

Ghanan pääkaupunki Accrasta tuleva Vision FC on nuorisoakatemia, jonka kolme eri kehitysjoukkuetta pelaa Ghanan miesten sarjoissa. Pääosin nuorista lupaavista pelaajista koostuva pelaajaryhmä tulee koko Ghanan alueelta. Vision FC on perustettu vuonna 1999 ja se tekee yhteistyötä useiden eurooppalaisten seurojen kanssa. SJK Akatemiassa lainasopimuksella päättyneellä kaudella pelannut Terry Yegbe on Vision FC:n löytöjä, ja Ruotsin pääsarjassa pelaavan Elfsborgin keskikenttäpelaaja Michael Baidoo on Vision FC:sta.

Jalkapallo on yli 31 miljoonan asukkaan Ghanan päälaji, ja ghanalaisia pelaajia on isoissa rooleissa useissa Euroopan sarjoissa ja joukkueissa. Ghana on mukana myös parhaillaan käynnissä olevissa MM-kisoissa, ja Ghana onkin yhdessä Kamerunin ja Senegalin kanssa pisimmälle MM-kisoissa yltänyt Afrikan maa. Lisäksi se on naapurimaansa Nigerian kanssa ainoa Afrikan maa, joka on ainakin kahdesti yltänyt pudotuspeleihin. Se on voittanut Afrikan mestaruuden neljä kertaa, ja kertaalleen Olympiapronssia. Nuorten sarjoissa maa on voittanut kahdesti alle 17-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja kerran alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden.